Стайко Стайков: Кодекс за земята ще гарантира устойчиво развитие и инвестиции за българското земеделие

Необходимо е приемането на промени в Закона за комасацията на земеделската земя, за устойчиво развитие на земеделието у нас коментира за радио Стара Загора Стайко Стайков, председател на  Управителния съвет на Асоциацията на собствениците на земеделски земи в България. От асоциацията настояват за промени и по отношение хидромелиорацията на земеделските площи с цел привличане на инвеститори, особено по отношение на  трайните насаждения. Изготвянето на нов Кодекс за земята ще обедини всички направени досега промени в законодателна рамка и дългосрочно ще гарантира по-интензивното развитието на сектора. През 2018 година се наблюдава тенденция на задържане цената на земеделската земя, търсенето и предлагането са на ниски нива, коментира още Стайков. В момента в южна България декар земеделска земя в полските райони се търгува на цена от 800-до 1000 лева. Стайков прогнозира и плавно покачване в цената на земята  предвид промяната на директните плащания за България, заложени във финансовата рамка на общата селскостопанската политика на ЕС в периода 2020-2027 година:Още от категорията

Почина авторът на герба и знамето на Стара Загора Христо Танев

На 21.03.2019 г., на 75 годишна възраст почина художникът-хералдик Христо Танев, създател на герба и знамето на Стара Загора. Достоен човек, общественик и пламенен родолюбец, през целия си живот той е отдаден на своята голяма любов –..

публикувано на 22.03.19 в 11:51

Езиковата гимназия в Димитровград ще бъде домакин на "Богоровци и приятели танцуват"

Танцовият фолклорен състав на Езикова гимназия „Иван Богоров“ в Димитровград ще бъде домакин на Десетото юбилейно издание на пролетното надиграване "Богоровци и приятели танцуват". Тази година традиционната проява ще започне в  11 часа на 19..

публикувано на 22.03.19 в 11:24

Отбелязват Световия ден на мимовете в Къщата на архитекта

В Къщата на архитект Димов в Стара Загора днес ще бъде отбелязан Световният ден на мимовете. В деня, посветен на рождението на Марсел Марсо, посетителите ще могат да разгледат оцелелите фотографии на фоторепортера Петьо Турлаков от..

публикувано на 22.03.19 в 10:05

Проверяват за изчезващи кучета в Чирпан, сдружение подозира, че ги тровят

Сигнал за отровени и изчезващи безстопанствени кучета в Чирпан е подало сдружението „В помощ на животните - Дара“. Около 10 бездомни животни са прибрани за обезапаразитяване и кастрация от местно общинско звено, но повече не са забелязани от..

публикувано на 22.03.19 в 09:45

Продължава ремонтът на детските площадки в Стара Загора

Възстановяват се детските площадки в старозагорския квартал „Зора“, съобщи началникът на отдел „Озеленяване и комунални дейности“ в Община Стара Загора. Вече е ремонтирана, намиращата се до Административното бюро на квартала, като предстои да..

публикувано на 22.03.19 в 08:32

Четири хасковски общини влязоха в дестинация "Сакар"

Четири хасковски общини са включени в дестинация „Сакар“, разработена по проекта „Сподели България“ на Министерството на туризма. Той се реализира заедно с Министерството на земеделието, храните и горите. Общините Харманли, Любимец, Свиленград и..

публикувано на 22.03.19 в 08:00

Затруднения в КАТ на гишетата за регистрация

Днес от 7.30 ч. до 9.00 ч. на гишетата на КАТ в цялата страна ще има затруднение при регистрацията на моторни превозни средства и издаването на регистрационни табели, предупреждават от вътрешното министерство. Причината е обновяване на софтуер. 

публикувано на 22.03.19 в 07:49

Мъгла на прохода "Шипка"

На старопланинския проход "Шипка" има мъгла. Видимостта е намалена до 50 метра. Движението е без ограничения. Температурата е минус 3 градуса,  информират от Областно пътно управление-Стара Загора. На  другия старопланински проход "Републиката" е облачно, с..

публикувано на 22.03.19 в 06:25

Разкриха извършителите на грабеж над лекар от елховското село Бояново

Ямболските полицаи разкриха извършителите  на грабеж над лекар от елховското село Бояново.  Повдигнато им е обвинение, предстои да бъде поискана и постоянна мярка ”задържане под стража”.   Нападението над 56- годишния общопрактикуващ лекар е..

публикувано на 21.03.19 в 17:02

Над 30 души посетиха изнесената приемна на председателя на ОбС-Стара Загора, секретаря на Общината и местния омбудсман

С над 30 жители на селата Кирилово и Старозагорски минерални бани се срещнаха по време на традиционната вече изнесена приемна председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретаря на Общинска администрация Делян Иванов и местният обществен посредник..

публикувано на 21.03.19 в 16:54