Д-р Иван Добринов: Регистър на психично болните не решава проблемите

Пореден опит за създаване на Национален регистър на пациентите с психични заболявания в България предвижда проектонаредба към Закона за здравето. Списъкът ще обхване всички лица в страната, които са минали през лечебници за стационарна психиатрична помощ, центрове за психично здраве, психиатрични клиники или отделения на лечебни заведения. В бъдещия електронен регистър данните ще бъдат поддържани и актуализирани.

Създаването на такъв регистър сам по себе си не решава натрупаните през годините проблеми, ако не е част от една мащабна система, коментира пред Радио Стара Загора д-р Иван Добринов, началник на отделение в най-голямата у нас психиатрична болница в Раднево.  В осемте отделения в момента се лекуват близо 400 пациенти от цялата страна, при капацитет малко над 500 легла. Няма достатъчно лекари, както и медицински сестри и санитари, коментира специалистът.  От години работещите там се справят сами в трудни ситуации заради липса на охранители. Проблемът е бил поставян неведнъж, но държавата нехае.

Наред с това, остарялата сграда на болницата е в окаяно състояние, правят се само неотложни ремонти. А обстановката вътре е потресаваща.

Битка с наркотиците: Бум на млади хора, пристрастени към дизайнерска дрога

България е на едно от първите места в употребата на нови психоактивни вещества сред учениците. Мрачната тенденция се потвърждава и от растящия брой пациенти на възраст 18 – 22 години, които се лекуват в радневската психиатрия. Безконтролното разпространение на дизайнерска дрога в Интернет прави лесно снабдяването с нея, но крие опасности за здравето, алармира д-р Добринов. Според мониторингов доклад от края на  2017 г. в Европа има регистрирани над 670 вида психоактивни субстанции.


Чуйте подробности от интервюто на Таня Балабанова с д-р Иван Добринов в звуковия файл!

Галерия

Още от категорията

По пътя на мощите на Свети Йоан Рилски

Голям български поклоннически поход по пътя на мощите на Св. Йоан Рилски организират през месец юли. Маршрутът ще премине през 7 административни области, 19 общини, 4 епархии на Българската православна църква, над 80 населени места, природни..

публикувано на 20.02.19 в 10:05
Мария Костадинова

Свиленград спестява четвърт милион от сметосъбиране

С 250 хиляди лева намаляват разходите за сметосъбиране и сметоизвозване в Свиленград, след като общинско предприятие пое комуналните дейности през август миналата година.  Местната власт инвестира в собствени съдове за отпадъци и сметосъбиращи..

публикувано на 19.02.19 в 14:31

Нашата политика е бъдещето на Община Стралджа

"Основният атестат за нашата работа ще бъдат изборите, които предстоят. Надявам се жителите на Стралджа и населените места в общината да се чувстват спокойни. С гордост заявявам, че по време на нашето управление, за три години, битовата престъпност намаля с..

публикувано на 16.02.19 в 11:12

Свиленградското село Мезек развива туризма

Свиленградското с. Мезек е сред най-популярните туристически направления в последните години у нас. Причината за това се крие в 3 интересни и добре запазени исторически обекта - Тракийската гробница, средновековната крепост край селото и..

публикувано на 15.02.19 в 14:52

Кръговите кръстовища на новия надлез объркват шофьорите

"Ремонтираният надлез към кв. Кольо Ганчев определено ще разтовари трафика на превозни средства, но двете кръгови кръстовища на разстояние по-малко от 20 метра затрудняват и объркват шофьорите" , каза за Радио Стара Загора инж. Митко Трайков –..

публикувано на 14.02.19 в 09:05

Проблемът с чиповете на домашните любимци остава

„Проблемът с чиповете на домашните любимци е комплексен и той се натрупва във времето. Когато беше въведена задължителната идентификация на животните, масово различни субекти започнаха да внасят чипове, без да бъде помислено за системата. Това доведе..

публикувано на 12.02.19 в 11:17

В ход са мащабни проекти за Община Гълъбово

Три мащабни проекта по ОП „Селски райони“ ще реализира през 2019 година Община Гълъбово: ремонт на СУ „Васил Левски“, рехабилитация на вътрешна улична мрежа в град Гълъбово и рехабилитация на два основни общински пътя: между Гълъбово и село Априлово и..

публикувано на 12.02.19 в 09:39

Ще спрем професията "непълнолетна майка"

Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския етнос ще разреши с години нерешения проблем с несоциализираните групи , заяви за Радио Стара Загора регионалният координатор на ВМРО Стара Загора Антон Андонов . Тя включва пакет от..

публикувано на 12.02.19 в 09:05

"Херцогинята на Чикаго" на Имре Калман - премиерен спектакъл на Държавна опера Стара Загора

Държавна Опера - Стара Загора с изненадваща премиера в програмата си за месец февруари. На 7 февруари от 19 часа и на 9 февруари от 16 часа са премиерните спектакли на оперетата „ Херцогинята на Чикаго“  от унгарския композитор Имре Калман...

публикувано на 07.02.19 в 10:41

Приоритет в бюджета на Николаево остава образованието

Общинският съвет на Николаево прие с пълно единодушие бюджетът за 2019 година. Финансовата му рамка възлиза 5,5 милиона лева. От тях над 3,5  милиона са предвидени за образование. Средствата ще се разпределят между пет действащи училища и  четири..

публикувано на 07.02.19 в 10:00