Средновековна сила, звук и огън за празника на Акве Калиде

На 14 септември в туристически комплекс „Акве Калиде“ ще бъде официално представено първото издание на книгата „Акве Калиде – любимата баня на императори, царе и султани”. Книгата е реализирана като част от проект „Общото културно наследство без граници -TOGETHER“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Изданието е първи том, в три езикови варианта и представя проучванията на археолози, историци и специалисти в областта на туризма, каза за Радио Стара Загора Весела Христова, управител на Туристически комплекс “Акве калиде“ :

В два поредни дни, на 15 и 16 септември от 9:00 до 16:00 ч., туристическият комплекс ще предложи на гостите си възможност да се докоснат до бита на предците ни, живели през средните векове. Посетителите ще могат да разгледат Средновековния лагер, ще бъде представена средновековната кухня на българите с демонстрация на приготвянето на автентични гозби по традиционен начин. Музей на открито с реплики на бойни оръжия, брони, дрехи и аксесоари ще бъде отворен за всички. Лагеруващите в Акве Калиде ще демонстрират средновековни бойни оръжия и техники. Желаещите ще могат да изпробват своите умения в стрелба с лък и това ще бъде подарък от Туристически комплекс „Акве Калиде“ за всеки посетител на музея в празничните дни. Най-малките ще могат да се забавляват с разнообразни игри, на които са си играли децата преди повече от 5 века. За големите пък в лагера ще отвори „средновековна пивница”, в която ще се предлага и дегустация на медовина. Събитията са с вход „Свободен“, каза за Радио Стара Загора Весела Христова - управител на ТК “Акве калиде“:

На 16.09. в Акве Калиде между 10:00 и 17:00 ч. посетителите ще могат да научат легендата за Ескулаповата змия. В градината на туристическия комплекс ще открият чудатия разказвач, а по-смелите ще могат да докоснат и да се снимат със змията, за която древните са вярвали, че притежава лечебни сили.

Още от категорията

Димитър Чорбаджиев : "Против" новите данъци за старите автомобили, "За" компенсации на засегнатите от ремонтите

Според „Демократична България“ съществуват мерки, които да компенсират загубите на засегнатите от ремонтите търговци и ресторантьори. Това каза в студиото на РСЗ Димитър Чорбаджиев от ДСБ. По думите му такива практики съществуват в други европейски..

публикувано на 20.11.18 в 15:39
Халил Летифов

Оставката на този кабинет е въпрос на време, а предсрочните избори – неизбежни, според Халил Летифов

Заради управленска некомпетентност и националистите, оставката на този кабинет е въпрос на време, а предсрочните избори – неизбежни. Това заяви за РСЗ старозагорският депутат от ДПС Халил Летифов. Той припомни, че ДПС нееднократно са настоявали..

публикувано на 20.11.18 в 15:22

Проведоха санитарно кастрене на Стария бряст в Сливен

Скелетните  клони на изсъхналия символ на Сливен „Стария бряст“ днес бяха премахнати. „Сечта е за обезопасяване на района около дървото и опазване живота и здравето на гражданите, по препоръка в неофициалния доклад на фирмата, “ каза ландшафтния..

публикувано на 20.11.18 в 15:07

Стилиана Иванова отказва да участва в организацията на недоволството в Стара Загора заради провокации

Един от организаторите на протестите в Стара Загора Стилиана Иванова се отказва да участва в организацията на недоволството, заради провокации, извършени на снощния протест от група неизвестни лица. Късно снощи Иванова е изразила гнева и..

публикувано на 20.11.18 в 14:55

Утре, 21 ноември, е Денят на Християнското семейство

По този повод в 17 часа днес в храма „Св. Въведение Богородично“ в Стара Загора ще бъде отслужена Празнична вечерня. След края й са предвидени беседа на доц. д-р Ивайло Найденов от Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и концерт..

публикувано на 20.11.18 в 14:24

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Главните специалисти от  административните бюра в Община Стара Загора преминаха обучение за работа по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) свързани с установяване на нарушения и необходими документи за съставяне на констативни протоколи..

публикувано на 20.11.18 в 14:17

Инсценираха самолетна катастрофа в учение

10 човека бяха спасени при инцидент с пътнически самолет в района на Старозагорските минерални бани. Участие по спасяването взеха над 100 служители от пожарните служби от Стара Загора, Велико Търново, Пловдив, Казанлък, екипи на Областна дирекция на..

публикувано на 20.11.18 в 13:24

Българската нормативна база е далеч от Конвенцията за правата на хората с увреждания

Българската нормативна база остава далеч от Конвенцията за правата на хората с увреждания, която от своя страна все още не е синхронизирана в българското законодателство. И двата закона – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ са..

публикувано на 20.11.18 в 13:12

Неразкритите нарушения за незаконна сеч са повече от установените

36 акта за незаконна сеч са съставили от началото на годината от Държавно горско стопанство – Мъглиж. Това обяви в интервю за Радио Стара Загора заместник директорът му Радомир Чакъров. Конфискувани са 70 кубически метра дървесина. Неразкритите..

публикувано на 20.11.18 в 11:35

Оставката на правителството е наложителна

За незабавна оставка на правителството призова старозагорският депутат от БСП Георги Гьоков. По думите му правителството няма полезен ход и е възможно напрежението от протестите през последните дни да се повиши и стане неуправляемо. Депутатът..

публикувано на 20.11.18 в 09:47