В Казанлък заработи първият литературен интерактивен екскурзовод

Интерактивен екскурзовод ще помага на посетителите в къща музей "Чудомир" в Казанлък да се запознаят с творчеството и живота на автора. Екран с тъчскрийн дава възможност да се чуе гласа на Чудомир, озвучени и анимирани са част от неговите герои- "нашенци", могат да се видят и картините, които е рисувал големият писател- разказва Лена Драголова- ръководител на проекта на клуб „Отворено общество“- „Чудеса в музея на Чудомир“.

Към създадените вече записи  могат да се добавят нови и възможностите за развитие на този тип екскурзоводи е голяма. Къщата на Чудомир е първият в България литературен музей, който предлага тази услуга. Идеята се финансира  от програма на голяма търговска верига.„Стойността на проекта е 10 хил. лева, но за толкова малко пари, смятам че направихме чудеса“- допълва Лена Драголова. Тя определя музеите като живи арт пространства, в които новите технологии трябва да влизат смело. Това е начина тези институции да бъдат по- интересни и атрактивни, и да носят печалба.

СнимкаВ проекта участват специалисти от НЮ ЕЙДЖ СТУДИО, героите на Чудомир са озвучени от актьора Мариан Маринов и актрисата Ангелина Славова. Звукорежисьор на аудиозаписите е Иван Драголов.  "Картините на Чудомир са анимирани, разговарят, смеят се и това е ново изживяване за посетителите"- допълва и  директорът на музея Добрина Матова.  С едно докосване на специалния сензорен екран посетителите могат да изберат дали да видят документалния филм за писателя, да разгледат уникалната галерия от казанлъшки „нашенци”, както и да чуят няколко записа с автентичния глас на автора. В интерактивния проект са използвани записи с гласа на Чудомир от Златния фонд на Българското национално радио, Радио Стара Загора и от архива на музея на писателя.


Още от категорията

Миньори и енергетици излизат на протест в София и Раднево

Миньори и енергетици в комплекса „Марица Изток“ ще излязат на протест в София на 29 ноември. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Генчо Генчев, синдикален лидер на „Подкрепа“ в "Мини Марица-изток". Причината за протеста е неяснотата..

публикувано на 15.11.18 в 15:24

19 фирми и организации се включват в тазгодишните Дни на отворените врати в област Стара Загора

19 фирми и организации се включват в тазгодишните Дни на отворените врати в Старозагорска област и Европейска седмица на професионалните умения от 19 до 25 ноември. Организатори са Община Стара Загора, РИО, ТПП Стара Загора и Клубът на..

публикувано на 15.11.18 в 13:58

Близо 400 деца и родители ползват Комплекса за социални услуги всяка година

Ден на отворените сърца се провежда днес в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в гр. Стара Загора на ул. „Христо Ботев” 205. Всеки, който посети Комплекса до 17.00 ч. ще може да стане част от интерактивните занимания, свързани..

публикувано на 15.11.18 в 13:46

Протестиращите в Хасково няма да затварят границата в неделя

Протестиращи няма да затварят границата в неделя. Това стана ясно на днешната среща между организаторите на протестните шествия в Хасково с ръководството на областната дирекция на МВР. Първоначално в социалните мрежи бе разпространен призив за..

публикувано на 15.11.18 в 13:30

Пътно-подържащите фирми в област Стара Загора са готови за зимата

В Областна администрация днес се проведе среща на областния управител Гергана Микова с представители на пътно-поддържащите фирми в областта и на териториалните структури, имащи отношение към зимната поддръжка. В заседанието участвха и зам...

публикувано на 15.11.18 в 13:18

Живко Тодоров: Гражданите на Стара Загора са най-важни

Гражданите на Стара Загора са най-важни. Те имат права и задължения, и са данъкоплатци. Затова ние им дължим отчет за свършеното, за да знаят, за какво отиват парите им. Това каза пред старозагорската общественост кметът Живко Тодоров, по време на..

публикувано на 15.11.18 в 11:16

С евросредства подменят водопроводите в свиленградски села

С финансова помощ в размер на 5 646 797 лева от Програма за развитие на селските райони община Свиленград стартира проект за реконструкция на водопроводи в селата Капитан Андреево, Момково, Левка и Студена. Това са четирите най-големи села в общината. По..

публикувано на 15.11.18 в 11:01

Събраха 30 хил. подписа за промяна на данъчната система.

„За кого са ниски ниските данъци“ - това е темата на дискусия, която ще се проведе днес от 17:30 часа в хотел “Верея в Стара Загора. Организаторите от Сдружение “Солидарна България” и Колектив за обществени интервенции ще представят основните..

публикувано на 15.11.18 в 09:54

До 20 декември ремонтът на пешеходната зона на Стара Загора трябва да приключи, обеща кметът Живко Тодоров

До 20 декември ремонтът на пешеходната зона на Стара Загора трябва да приключи. Това обяви в отчета си за последната година кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Ако фирмата-изпълнител не се справи в този срок, тя ще бъде санкционирана за всеки ден..

публикувано на 15.11.18 в 07:30

Протестиращите в Сливен затрудниха трафика в града

Протестиращите в Сливен снощи затрудниха за около половин час трафика в централна градска част, блокирайки с непрекъснато пресичане на пешеходните пътеки кръговото кръстовище „Розова градина“. Преди това те преминаха по главната улица на града,..

публикувано на 15.11.18 в 07:18