80 таланти пожелаха Златното яйце в конкурса „Веселин Ханчев”

Точно 80 млади творци ще превърнат в романтично поетично мечтание и тази старозагорска есен, съобщиха от Библиотека „Родина”. Толкова са младите дарования, които са се включили в 35-ото поредно издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”. Освен 158-годишната библиотека, другите традиционни организатори отново са Община Стара Загора и Къща-музей „Гео Милев”.

Любопитен факт е, че тази година преднината на дамите, осмелили се да изпратят поетичните си творби до първия октомврийски ден, е просто съкрушителна - 63 момичета срещу 17 момчета. Всички те са на възраст между 14 и 25 години, никой от тях все още няма издадена стихосбирка, което е и сред условията за участие в конкурса „Веселин Ханчев”. Отпечатването на първата книга е голямата награда в него.

При момичетата най-много дарования са във възрастовия диапазон 17-18 години, а при момчетата преобладават участниците на 19-20 години. И 35-ото издание на поетичния конкурс неизменно остава популярно сред младите хора у нас, показва предварителната справка по населени места, почти всички градове са се представили със свои таланти. Най-много са от София (22-ма), Стара Загора (8), Варна (5-ма) и Казанлък (3-ма), има участник и от немския град Манхайм, а миналата година имаше от италианския град Савона. Литературните заложби се развиват навсякъде, доказват с поезията си представители на 4 села.

Всички те ще бъдат преценявани от жури, съставено от поета, журналист и университетски преподавател Марин Бодаков, поетесата, редактор и драматург Мария Донева и поета Иво Рафаилов. Иво се изявява и като графичен дизайнер, той е един от бившите лауреати на конкурса през 1995 г., спечелил „Златното яйце”. Тримата литературоведи в журито ще са равнопоставени. Те заедно ще решат кои са най-достойните трима поети.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 2 ноември 2018 г., петък. Традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито ще се проведе на 3 ноември, събота, в Къща-музей „Гео Милев”.Още от категорията

РИМ Стара Загора се включва в отбелязването на Седмицата на бащата

Регионален исторически музей –Стара Загора се включва в Националната кампания „Да бъдеш БАЩА“ – Седмица на бащата“ и на 17 ноември, неделя обявява вход свободен за деца и техните придружители. Това съобщи за Радио Стара Загора Пламена Бакалова –..

публикувано на 12.11.19 в 11:47

Старозагорски деца рисуваха любимото училище

Изложба с рисунки ,,Моето училище, моят патрон, моят град“ на ученици от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ бе открита във фоайето на Община Стара Загора. Проявата е част от Славейковите дни, които се провеждат всяка година в учебното..

публикувано на 12.11.19 в 10:28

Ростислав Рашев: „Цената на меда се срина с 50%“

С близо 50% е паднала цената на меда у нас през настоящата година, съпоставимо с 2015г.. Това разкри в ефира на Радио Стара Загора Ростислав Рашев председател на пчеларско дружество „Липа“ Стара Загора и член на Консултативния съвет към МЗХГ. По..

публикувано на 12.11.19 в 09:20

Заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и аварии в Ямбол

Днес в Ямбол ще се проведе заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и аварии. Това съобщиха от Областна администрация Хасково. Начало на заседанието ще бъде дадено в 10:00ч.. В рамките на срещата ще бъдат..

публикувано на 12.11.19 в 08:46

РБ „Сава Доброплодни“ се сдобива с 2000 нови заглавия

До средата на декември във фондовете на РБ „Сава Доброплодни“ в Сливен ще постъпят над 2000 нови издания. Това става възможно благодарение на реализацията на проект „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. Проектът е..

публикувано на 12.11.19 в 08:20
Хасково

Инспекцията по труда в Хасково е установила 87 нарушения при съхранението и употребата на химикали

Инспекцията по труда в Хасково участва в националната кампания за спазване на изискванията за електрообезопасеност в предприятия, които осъществяват дейност чрез разполагане на електронни съобщителни мрежи върху стълбове. Кампанията се организира..

публикувано на 12.11.19 в 08:12

Внезапно изскочилите на пътя животни продължават да бъдат проблем за шофьорите

Проблемът с животните, които изскачат внезапно на пътя и създават предпоставки на ПТП, остава. Една от най-засегнатите в това отношение общини у нас е Мъглиж. За предотвратяването на инциденти е започнало поставянето на мантинели в определени..

публикувано на 12.11.19 в 08:08

Първо заседание на новия Общински съвет в Ямбол

Днес в 13 и 30 часа ще се състои първата тържествена сесия на новоизбрания Общински съвет в Ямбол .  Общо 7 политически сили получиха представителство в местния парламент след проведените избори. В 37 местния общински съвет партия „Пряка демокрация“..

публикувано на 12.11.19 в 07:13

11 настанени в Кризисния център на Сдружение "Самаряни"

6 деца и 5 жени – жертви на насилие са настанени към този момент в Кризисния център на Сдружение „Самаряни“ . В защитена среда те остават там 6 месеца, но приоритет е необходимостта им да пребивават, подчерта в интервю за Радио Стара Загора Радост..

публикувано на 11.11.19 в 16:26
Награда

6 номинации за наградите "Добрият самарянин"

3 индивидуални, 2 групови и 1 семейство са номинациите за тазгодишното издание на наградите „Добрият самарянин“ – девето по ред. От днес на сайта на сдружение „Добрият самарянин“ може да се гласува за Отличието на общността, съобщи в предаването..

публикувано на 11.11.19 в 16:26