„Холдинг –Металик“ спират машините си заради високата цена на електроенергията

Техническа грешка или факт е повишената цена?

Със заповед на Борда на директорите на „Холдинг Металик“ – Стара Загора, утре машиностроителните предприятия от холдинга ще работят при драстично ограничаване на консумацията на електроенергия, заради 7-кратно по-високата цена на електроенергията, обявена днес следобед в сайта на Българска независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ).

„Борсата за свободна търговия с електроенергия обяви в сайта си една необичайно висока цена за мегават електроенергия. Днес следобед в сегмента Пазар „Ден напред“ на борсата за 11 октомври са обявени цени на електроенергията между 595 и 613 лв/MWh при цени от юни досега от 66 до 102 лв/MWh, т.е. неколкократно по-високи цени. По-късно стана ясно, че е станала техническа грешка. И оттам обяви, че ще  предприемат преизчисляване. Е ли е така или не е, ще разберем по-късно. Ако утре цената не е повишена, няма да бъдат предприети ограничителните мерки, които обявихме в прессъобщението.“, обясни за Радио Стара Загора Стоян Стратиев, ПР на „Холдинг Металик“ – Стара Загора. 

Ако бъде въведено ограничение това ще означава всички енергоемки металообработващи машини в машиностроителните предприятия „Металик“ АД, „Енергоремонт – Гълъбово“, „Чугунолеене“ – Първомай“, „Комерсиал“ АД, GRP-Tech, месопреработвателното предприятие „Кумир-СИ“ и други утре да бъдат изключени. Работниците ще ползват единствено ръчни електрически инструменти с ниска консумация на електроенергия. Ограничение на потреблението на електроенергия ще бъде направено и в други обекти от групата на „Металик“ – Болница „Тракия“ и Парк-Хотел „Стара Загора“. Болницата ще ограничи дейността си, поясни Стратиев.
Становището на мениджмънта на „Холдинг Металик" може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Министър и кмет откриха обновената лекоатлетическа зала в Стара Загора

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Стара Загора Живко Тодоров откриха обновената лекоатлетическа зала в града. „Няма как да се развива лека атлетика без закрита писта. Надявам се, че успехите на старозагорската лека..

публикувано на 15.02.19 в 16:55

Удължава се срокът за затваряне на бул. „Руски“ до 18.02.2019 г. включително

Община Стара Загора съобщава, че във връзка с извършване на строително-монтажните работи по бул. „Руски“, се удължава срокът за затваряне на бул. „Руски“, в участъка от ул. „Христо Ботев“ до ул. „Генерал Гурко“ до 18.02.2019 г . /понеделник/..

публикувано на 15.02.19 в 16:37
Първан Симеонов

Първан Симеонов: ГЕРБ и ДПС хвърлиха „горещия картоф“ в полето на коалициите

"ГЕРБ и ДПС хвърлиха „горещия картоф“ в полето на коалициите", Така коментира пред Радио Стара Загора промените в Изборния кодекс политологът Първан Симеонов. Той подчерта, че вдигането на прага на преференцията до степен, в която тя става..

публикувано на 15.02.19 в 16:19

ЕС отпуска 17 млн. евро за подобряване на качеството на въздуха в България

Европейският съюз отпуска близо 17 милиона евро за подобряване на качеството на въздуха в България. Проектът за чист въздух обхваща общините София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора, в които живее една трета от населението..

публикувано на 15.02.19 в 16:04

За пети път на Трети март ще има шествие с 300-метровото българско знаме в Стара Загора

За пета поредна година на Националния празник старозагорци и гости на града ще тръгнат по пътя на свободата с шествието, което ще отнесе 300-метровото българско знаме до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора, съобщават от общината. По..

публикувано на 15.02.19 в 15:57

Мъж с 11 присъди отново е пред съда за телефонни измами, извършени в Казанлък

Районна прокуратура-Казанлък внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 58-годишен мъж за телефонни измами. Това съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. В периода от 16 януари 2019..

публикувано на 15.02.19 в 12:49
Шествието ще мине по предварително обявени улици

Близо 160 сигнала са подадени на „горещия“ телефон на Общината за периода от 11 до 14 февруари

На безплатния „горещи“ телефон на Община Стара Загора - 0800 157 37, от 11 до 14 февруари, са отчетени близо 160 сигнала . Граждани са информирали за над 50 неправилно паркирани МПС в града. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Акт за установяване на..

публикувано на 15.02.19 в 11:26

БДЖ въвежда промени в движението на влакове между Твърдица и Шивачево

От 18-и февруари до 31-и март ще бъдат въведени временни промени в движението на някои влакове, които преминават по маршрута между гарите Твърдица и Шивачево. Причините за временното изменение в графика на тези влакове са ремонтни дейности по железния..

публикувано на 15.02.19 в 11:04

ТД „Сърнена гора“ организира детски зимен празник на Бузлуджа

Туристическо дружество „Сърнена гора“ организира богата туристическа програма през 2019г.. Съвместно с Община Стара Загора дружеството подготвя зимен детски празник на Бузлуджа. Събитието е част от Деня на зимното предизвикателство 2019 година и ще се..

публикувано на 15.02.19 в 09:44

Живко Тодоров и Красен Кралев откриват ремонтираната лекоатлетическа зала

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще открият ремонтираната покрита лекоатлетическа зала над стадион Берое. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Официалното откриване на ремонтираната..

публикувано на 15.02.19 в 09:08