„Холдинг –Металик“ спират машините си заради високата цена на електроенергията

Техническа грешка или факт е повишената цена?

Със заповед на Борда на директорите на „Холдинг Металик“ – Стара Загора, утре машиностроителните предприятия от холдинга ще работят при драстично ограничаване на консумацията на електроенергия, заради 7-кратно по-високата цена на електроенергията, обявена днес следобед в сайта на Българска независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ).

„Борсата за свободна търговия с електроенергия обяви в сайта си една необичайно висока цена за мегават електроенергия. Днес следобед в сегмента Пазар „Ден напред“ на борсата за 11 октомври са обявени цени на електроенергията между 595 и 613 лв/MWh при цени от юни досега от 66 до 102 лв/MWh, т.е. неколкократно по-високи цени. По-късно стана ясно, че е станала техническа грешка. И оттам обяви, че ще  предприемат преизчисляване. Е ли е така или не е, ще разберем по-късно. Ако утре цената не е повишена, няма да бъдат предприети ограничителните мерки, които обявихме в прессъобщението.“, обясни за Радио Стара Загора Стоян Стратиев, ПР на „Холдинг Металик“ – Стара Загора. 

Ако бъде въведено ограничение това ще означава всички енергоемки металообработващи машини в машиностроителните предприятия „Металик“ АД, „Енергоремонт – Гълъбово“, „Чугунолеене“ – Първомай“, „Комерсиал“ АД, GRP-Tech, месопреработвателното предприятие „Кумир-СИ“ и други утре да бъдат изключени. Работниците ще ползват единствено ръчни електрически инструменти с ниска консумация на електроенергия. Ограничение на потреблението на електроенергия ще бъде направено и в други обекти от групата на „Металик“ – Болница „Тракия“ и Парк-Хотел „Стара Загора“. Болницата ще ограничи дейността си, поясни Стратиев.
Становището на мениджмънта на „Холдинг Металик" може да чуете в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Деца пожелаха здраве и късмет на общинарите в Стара Загора

Малките възпитаници на детска градина №8 „Българче“ и на ЦДГ №13 „Пролет“ поздравиха днес ръководството и служителите на Община Стара Загора. Малчуганите от детска градина „Пролет“ рецитираха стихове и пяха песнички посветени на Коледа и..

публикувано на 19.12.18 в 16:17

Дебатьори от Сливен спечелиха национално състезание по дебати

Дебатьори от сливенския клуб „Туида“ спечелиха първо място в кръг от националното състезание по дебати , което се проведе в столицата. В състезанието участваха 72 отбора от цялата страна, а отличието за сливенския клуб извоюваха Маргарита Стоянова и..

публикувано на 19.12.18 в 15:35

Събраха рекордна сума на благотворителен бал в община Тунджа

Рекордна сума от близо 51 хиляди лева бе събрана по време на Коледния благотворителен бал на община Тунджа. 11-то издание на най-мащабната благотворителна инициатива на общината бе за набиране на средства за подкрепа на ученици и студенти с високи..

публикувано на 19.12.18 в 15:30

Тази вечер в Операта отново най-известните коледни песни, изпълнени от Васил Петров

След големия успех снощи, тази вечер от 19 часа Васил Петров ще изнесе вторият си Коледен концерт в старозагорската опера. В програмата са включени някои от най-известните европейски коледни песни и американски коледни класики, произведения от..

публикувано на 19.12.18 в 14:56

Над 6,6 млн. лв. получават общини от Старозагорска област за инфраструктурни проекти

Малко над 6,6 млн. лв. получават пет общини от Старозагорска област, след като Министерски съвет одобри днес допълнителни разходи/трансфери за 2018 г. Гласувани са общо 151,7 млн. лв. са за реализиране на значими общински проекти, ремонт на храмове и..

публикувано на 19.12.18 в 14:34

Зачестяват телефонните измами в Ямбол

През последните дни в Областна дирекция на МВР – Ямбол са постъпили няколко сигнала от жители на града, станали обект на опити за телефонни измами. Измамниците са използвали познатия сценарий, при който представяйки се за полицейски служители..

публикувано на 19.12.18 в 14:06

Благотворителен базар в Хасково подпомага фондация "Искам бебе"

В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово, областният управител на Хасково г-н Станислав Дечев организира  Коледен благотворителен базар. За втора поредна година партньор е фондация „Искам бебе“, а каузата е „За повече деца..

публикувано на 19.12.18 в 13:49

Цистерна се обърна и разля нафта в източния край на Казанлък

Разлив на голямо количество нафта върху пътното платно ограничи движението на околовръстния път на Казанлък преди минути-съобщи сътрудникът на Радио Стара Загора Георги Манев. Камион-цистерна се обърна на пътя на източния изход на града и разля..

публикувано на 19.12.18 в 13:45

Кичка Петкова ще се кандидатира за трети мандат за кмет на община Чирпан, ако бъде подкрепена от БСП

Настоящият кмет на община Чирпан Кичка Пекова ще се кандидатира за трети мандат, ако отново бъде подкрепена от БСП , съобщи самата тя за Радио Стара Загора. „Може би има хора, които харесват това, което правим, а други са..

публикувано на 19.12.18 в 09:54

РИМ- Стара Загора изготвя каталог с ценни монети, финансиран от Министерство на културата

Проектът на РИМ – Стара Загора за изготвяне на каталог „Нумизматична колекция на РИМ – Стара Загора 6-1 в. пр. Хр.“ получи пълно финансиране от Министерството на културата. Той е един от трите одобрени проекта, с които музеят кандидатства пред..

публикувано на 19.12.18 в 09:10