Деца откриха изложба на толерантността в парламента

  В Народното събрание на България се състоя официалното откриване на фотоизложба посветена на проекта „Мост-Между-Културите“, който се реализира за трета поредна година в град Стара Загора с подкрепата на кмета г-н Живко Тодоров. Инициативата, която има за цел да насърчава разбирателството, междукултурната и религиозна толерантност, събира в рамките на 5 дневен лагер деца от различни етноси и вероизповедания в България. Третото издание имаше и международно участие с деца от Холандия и в партньорство с световни организации - Arigatou International и URI. След Стара Загора децата посетиха Хага, където се проведе втората част на лагера. Почетни гости на събитието бяха децата участвали в инициативата, които пристигнаха от различни краища на страната и чужбина.

  „На сградата на Народното събрание стои девизът на България “Съединението прави силата“. В контекста на този девиз бих добавила и посланието, което ние отправяме чрез тази прекрасна фото-изложба: “Не градете стени между вас, които само ви разделят, по-добре съграждайте мостове, те ще ви събират” – послание, оставено ни от гениалния уста Кольо Фичето, автор на едни от най-знаковите и емблематични мостове у нас. А да се съгради мост не е лесна работа“, заяви Ангелина Владикова, председател на сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC), организатор и идеен основоположник на проекта. От своя страна представителят на домакините проф. Милен Христов изрази подкрепа за инициативи насърчаващи към диалог и разбирателство и похвали усилията на всички участници в проекта за техния принос. Проф. Христов пожела на организаторите и занапред да продължат своята работа в същия дух на отдаденост.  

  Лагерът „Мост-Между-Културите“ доказва, че съвместните усилия на неправителствения сектор,  общинските институции и фирмите от региона могат да създадат добро партньорство, което да дава работещи решения на предизвикателствата пред обществото ни. В рамките на инициативата децата имаха възможността да се запознаят отблизо с основните вероизповедания в България  Холандия както и да посетят различни храмове. Програмата бе наситена с най-различни тематични беседи и уъркшопове. Спортът също присъства чрез мини турнир на толерантността между отбора на „BRIDGES“ и юношите на ПФК Берое.

  Вдъхновяващата изложба от 22 професионални пана със снимки на фотографите Калина и Борис Борисови отразява иновативния подход в търсенето на диалог между културите, който сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC) развива с постоянство години наред. Тя представя отделни знакови моменти, емоции, преживявания от дните заедно, показва как 18 младежи от България и Холандия имаха възможността да опознаят хора с различна религиозна и културна идентичност, да търсят начини да изграждат мостове на доверие, допринасящи за положителна трансформация в местните общности. Историята на съвместното съжителство дават отговор на много въпроси и ни помагат да видим смисъла да градим мостове.

  На откриването на изложбата, която се осъществява със съдействието на зам.-председателя на НС г-н Емил Христов, присъстваха религиозни лидери от различните вероизповедания, както и представители на холандските партньори и съорганизатори по проекта - URI Netherlands CC.


Още от категорията

Изнасяме 650 тона шафранови луковици за Китай, има интерес и към български вина и чай

Форум за представяне на дейността и проектите на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа се проведe този следобед  в Стара Загора. На него присъстваха експерти от..

публикувано на 18.04.19 в 17:30

Протест за справедливост и пряка демокрация ще се състои в Стара Загора

В събота от 12:00ч. пред сградата на Община Стара Загора ще се проведе протест под мотото "Референдум за справедливост". Организатор на недоволството, преминало вече през Благоевград, Хасково, Ямбол и София, е бившият служител на ГДБОП и ДАНС Росен..

публикувано на 18.04.19 в 17:03

Местният парламент в Чирпан ще разгледа за четвърти път проектобюджета на Общината

Априлското заседание на Общински съвет Чирпан ще бъде проведено на 22-ри април(понеделник). На него местните старейшини ще имат задачата за четвърти път да разгледат и приемат предложението за бюджет на Общината за 2019г.. Финансовата..

публикувано на 18.04.19 в 16:17

Българите са на последно място по достъп до лечение

„Българският пациент е на последно място по достъп до лечение и възможност да защитава правата си“. Тази категорична оценка за състоянието на българското здравеопазване сподели в ефира на Радио Стара Загора председателят на федерация..

публикувано на 18.04.19 в 15:11

Започват да пръскат срещу кърлежи и комари в Стара Загора

Пролетната обработка на тревните площи против кърлежи и комари в Стара Загора ще започне на 20 април от 20 часа, съобщиха от Община Стара Загора. Третирането ще започне в детските градини и социалните домове в града. Ще бъдат обхванати още паркове,..

публикувано на 18.04.19 в 14:07

Община Елхово подмени 10 километра водопровод

Почти 80% от водопреносната и канализационна система на град Елхово е подменена. Досега Общината е обновила 10 километра водопроводи, съобщи за Радио Стара Загора кметът на община Елхово Петър Киров. Той уточни, че предстои да се довърши подмяната..

публикувано на 18.04.19 в 13:55
София Щерева

Глоба от 2000 до 10 000 лв. грози заведения и магазини за нелегално ползване на музика

С промени в Закона за авторските и сродните му права, от 01.01.2019 проверките на договорите за озвучаване в туристическите и търговските обекти се извършват от общините. Досега контролът се осъществяваше от Министерство на културата. Предвидените..

публикувано на 18.04.19 в 13:49

Община Стара Загора разкри дарителска сметка за Община Париж

Разкрита е сметка за кампанията в подкрепа на Община Париж, по която Община Стара Загора ще набира средства за възстановяването на историческата катедрала Нотр Дам, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Идеята на кампанията по инициатива..

публикувано на 18.04.19 в 13:36

Казанлък и Сливен с отличие за „качество на живот“

Казанлък бе отличен в категорията за качество на живот по време на официална церемония в Бургас миналата вечер за връчване на първите отличия на образцовите общини в Югоизточния регион, инициатива на вестник „24 часа“. От името на Кмета Галина Стоянова..

публикувано на 18.04.19 в 12:20

Пчелите измират заради обработка с препарати на цъфтящи посеви, смятат производители

За промени в наредбата, която регламентира пръскането на земеделските култури, продължават да настояват производителите на мед. Неправилната обработката на посевите с химикали според тях е основната причина за масовото измиране на пчелите, обясни..

публикувано на 18.04.19 в 11:57