Деца откриха изложба на толерантността в парламента

  В Народното събрание на България се състоя официалното откриване на фотоизложба посветена на проекта „Мост-Между-Културите“, който се реализира за трета поредна година в град Стара Загора с подкрепата на кмета г-н Живко Тодоров. Инициативата, която има за цел да насърчава разбирателството, междукултурната и религиозна толерантност, събира в рамките на 5 дневен лагер деца от различни етноси и вероизповедания в България. Третото издание имаше и международно участие с деца от Холандия и в партньорство с световни организации - Arigatou International и URI. След Стара Загора децата посетиха Хага, където се проведе втората част на лагера. Почетни гости на събитието бяха децата участвали в инициативата, които пристигнаха от различни краища на страната и чужбина.

  „На сградата на Народното събрание стои девизът на България “Съединението прави силата“. В контекста на този девиз бих добавила и посланието, което ние отправяме чрез тази прекрасна фото-изложба: “Не градете стени между вас, които само ви разделят, по-добре съграждайте мостове, те ще ви събират” – послание, оставено ни от гениалния уста Кольо Фичето, автор на едни от най-знаковите и емблематични мостове у нас. А да се съгради мост не е лесна работа“, заяви Ангелина Владикова, председател на сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC), организатор и идеен основоположник на проекта. От своя страна представителят на домакините проф. Милен Христов изрази подкрепа за инициативи насърчаващи към диалог и разбирателство и похвали усилията на всички участници в проекта за техния принос. Проф. Христов пожела на организаторите и занапред да продължат своята работа в същия дух на отдаденост.  

  Лагерът „Мост-Между-Културите“ доказва, че съвместните усилия на неправителствения сектор,  общинските институции и фирмите от региона могат да създадат добро партньорство, което да дава работещи решения на предизвикателствата пред обществото ни. В рамките на инициативата децата имаха възможността да се запознаят отблизо с основните вероизповедания в България  Холандия както и да посетят различни храмове. Програмата бе наситена с най-различни тематични беседи и уъркшопове. Спортът също присъства чрез мини турнир на толерантността между отбора на „BRIDGES“ и юношите на ПФК Берое.

  Вдъхновяващата изложба от 22 професионални пана със снимки на фотографите Калина и Борис Борисови отразява иновативния подход в търсенето на диалог между културите, който сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC) развива с постоянство години наред. Тя представя отделни знакови моменти, емоции, преживявания от дните заедно, показва как 18 младежи от България и Холандия имаха възможността да опознаят хора с различна религиозна и културна идентичност, да търсят начини да изграждат мостове на доверие, допринасящи за положителна трансформация в местните общности. Историята на съвместното съжителство дават отговор на много въпроси и ни помагат да видим смисъла да градим мостове.

  На откриването на изложбата, която се осъществява със съдействието на зам.-председателя на НС г-н Емил Христов, присъстваха религиозни лидери от различните вероизповедания, както и представители на холандските партньори и съорганизатори по проекта - URI Netherlands CC.


Още от категорията

Представиха албума „Културно историческо наследство на Стара Загора“

Новото издание „Културно историческо наследство на Стара Загора“ представиха снощи в Зала 33 на Регионалния исторически музей (РИМ) в Стара Загора. „Излизането на всяка нова книга е събитие за региона или града. Тази книга беше нужна отдавна на..

публикувано на 20.06.19 в 10:39

„Шеметна надпревара” организират в Стара Загора

За седма поредна година на 22.06. 2019 г. ще стартира междуучилищното състезание по градско ориентиране „Шеметна надпревара”. Общо 20 отбора съставени от ученици от шест старозагорски училища, два сборни отбора, единият от които на Младежки..

публикувано на 20.06.19 в 09:16

Община Сливен ще подпомогне хора с увреждания с предоставяне на дърва за огрев

Община Сливен инициира дейности по подпомагане на хора с увреждания и предоставяне на дърва за огрев за зимния период 2019/2020 година.  Определените количества смесени широколистни дърва за огрев /4 кубика/, ще бъдат разпределени за лица, отговарящи..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

12 сигнала са поставени от граждани на съвместната премна на старозагорския омбудсман и общинари

12 проблема, изискващи намеса на общински отдел или дирекция и на електроразпределителното дружество са били поставени на последната съвместна приемна на обществения посредник на Стара Загора, председателя на Общинския съвет и на секретаря на..

публикувано на 20.06.19 в 06:56
седмокласници

112 ученици не се явиха на изпита по математика днес

На днешния изпит по математика от Националното външно оценяване не са се явили 112 от имащите право 2746 седмокласници в областта, съобщи Милена Йолдова, председател на Регионалната комисия за организиране и провеждане на изпитите към..

публикувано на 19.06.19 в 16:19

Близо 100 са новоизлюпените птици в "Зелени Балкани"

Над 700 пациенти са преминали през  стационара на Сдружение „Зелени балкани“ от началото на година досега. Други над 300 диви птици са излекувани, но не могат да напуснат клетките, защото са с трайни увреждания заради бракониерски лов или..

публикувано на 19.06.19 в 16:18
Халил Летифов

Халил Летифов: „Отвореното финансиране на партиите ще направи процеса публичен“

„При намаляване на партийната субсидия под 10лв. за глас неминуемо трябва да бъде разрешено финансирането на политическите сили от юридически и физически лица. Подпомагане от 1лв. работи единствено за големите политически сили“. Така в ефира на..

публикувано на 19.06.19 в 15:46

Над 250 ще са участниците в четвъртото издание на "Опера на стадиона"

И тази година Старозагорската опера е подготвила горещо лято за своите почитатели, а този сезон преминава под мотото „Изкуството не излиза в отпуск“.   Ha 7 юли oт 21.00 чaca нa cтaдиoн „Бepoe“ ще бъде представено четвъртото поред издание на..

публикувано на 19.06.19 в 15:43

Емил Христов: Не сме безгрешни, но се опитваме да направим най-доброто и сме готови да чуем хората

За отлив на избиратели в Стара Загора на отминалите европейски избори признава Емил Христов, заместник председател на Народно събрание и общински лидер на ГЕРБ в Стара Загора. В пространно интервю за предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора той..

публикувано на 19.06.19 в 14:44

Започна реставрацията на бронзовия лъв на паметника на връх Шипка

Започна реставрацията на бронзовия лъв на храм-паметника на връх Шипка. Скулптурата не е поддържана от десетилетия. Достъпът на посетители до експозицията в Паметника в дните 18, 19 и 20 юни е ограничен. За посещения е отворена Костницата,..

публикувано на 19.06.19 в 14:21