Главният прокурор поиска сваляне на имунитета на шестима народни прествители

Сред разследваните депутати са двама от Старозагорски регион

Снимка: БТА

Главният прокурор поиска от Народното събрание свалянето на имунитета на шестима народни представители. Това съобщиха от прокуратурата. Сред тях са и двама депутати избрани от Старозагорски район. Това са Борис Кърчев от ГЕРБ и Кръстина Таскова от ВОЛЯ. 

Прокуратурата поиска имунитета на Елена Йончева от БСП, която държавното обвинение иска да разследва за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването в специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания - "Далий Трейдинг Лимитид". 

Цацаров иска имунитета и на Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов, Георги Михайлов и Борис Кърчев.
Разследването срещу Марешки, Таскова и Христов /ПГ ВОЛЯ/ е за изнудване. Макар вече доброволно да се отказаха от имунитетите си, Цацаров изпраща ново искане до НС, защото от спецпрокуратурата смятат, че е налице престъпен сговор. Разследването е за заплахи към собственици на аптеки с цел те да бъдат принудени да купуват лекарства и лекарствени средства само от "Фармнет" ООД на по-високи цени спрямо другите доставчици.
За депутата Георги Михайлов от ПГ "БСП за България" Цацаров иска имунитета заради разследване за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Те касаят Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София и са на стойност 24 359 808 лв. за периода 2015 г. - 2017 г., когато той е бил директор.
Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев от ПП ГЕРБ, за престъпления за неплатени данъци в особено големи размери. Проверката касае периода юни - юли 2015 г., когато в Стара Загора, като управляващ "Би Би Си Кейбъл" ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 320 000 лева ДДС. Подадена била невярна декларация за ДДС.

Народният представител Борис Кърчев от ГЕРБ ще подаде писмено съгласие до председателя на Народното събрание за сваляне на депутатския си имунитет. Това заяви той пред журналисти в парламента по повод искане на главния прокурор за сваляне на имунитета на Кърчев, съобщава БТА. 
"Никога не съм се крил зад този имунитет. Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от година и половина. Идва от местни структури на БСП в Казанлък", заяви депутатът. Той уточни, че към момента, когато е прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което има документи. Нямам неизплатени данъци, не се притеснявам от нищо, посочи той.

Още от категорията

Протестът в Стара Загора - ден трети премина с инцидент

Млад мъж беше отведен в Първо РПУ от полицията, която охраняваше протеста на старозагорци тази вечер. По информация на ОД на МВР причината е, че се е отклонил от колоната на шествието, с което е създал предпоставка за ПТП. На Таньо Димов е съставен акт,..

публикувано на 13.11.18 в 19:20

Започна кампанията за изкупуване на тютюн

В повечето райони на страната започна изкупуването на тазгодишната реколта от тютюн. От едролистния сорт „Бърлей“ вече са изкупени към 50-60 тона.  Интерес има и при тютюна от сортова група „Виржиния“, а всеки момента ще започне изкупуването и на..

публикувано на 13.11.18 в 17:38

ОИЦ - Стара Загора с акция за залесяване

В петък - 16 ноември Областния информационен център – Стара Загора съвместно с Държавно горско стопанство Стара Загора организират акция по залесяване. Инициативата е във връзка с отбелязаната през последната десетдневка на октомври Европейската..

публикувано на 13.11.18 в 17:34

"Азбукари" издигат паметник на добрината

Идеята за издигане на паметник на добрината с лика на дядо Добри набира все по-голяма сила. Това сподели в ефира на Радио Стара Загора Цветомир Николов от сдружение „Азбукари“, което е инициатор на благородната инициатива. Гимназията по..

публикувано на 13.11.18 в 15:54

Славейкови дни в Стара Загора от днес до 19 ноември - снимки

С обявяване на стихотворението „Татковина“ на Петко Рачов Славейков за химн на едноименното Второ основно училище в Стара Загора започнаха тазгодишните Славейкови дни. Вчера е била открита и изложба , в която участват ученици от всички класове..

публикувано на 13.11.18 в 14:14

Протест срещу високите цени на горивата, данъците и "Гражданска отговорност" в Стара Загора - Ден трети

Протестите срещу високите цени на горивата, данъците и очаквания скок на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" продължават и днес. За трети пореден ден излизат и старозагорци. Протестът ще започне от 18ч. в градския парк "Пети..

публикувано на 13.11.18 в 13:51

Гражданите да протестират в рамките на правата им

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова гражданите да протестират в рамките на правата им, разрешени от закона.  Той коментира, че разпоредил там където протестите са заявени в общината и е спазен реда, полицаите да организират..

публикувано на 13.11.18 в 13:23

Мъж загина при катастрофа в Стара Загора

Катастрофа между две леки коли отне живота на мъж, а друг е пострадал, съобщи за Радио Стара Загора Радослав Николов от Областната дирекция на МВР - Стара Загора. Произшествието е станало в района на летище Стара Загора около 9 часа. Движението не..

публикувано на 13.11.18 в 12:14

Кредит за до 9 милиона евро ще тегли Община Ямбол

Община Ямбол е една от най-стабилните финансово и отговорни към гражданите общини. Това заяви в ефира на Радио Стара Загора кметът на Ямбол Георги Славов. Той посочи изграждането на улично осветление и поставянето на видеонаблюдение на ключовите..

публикувано на 13.11.18 в 09:57

В Павел баня ще има нов Филиал за спешна медицинска помощ

Министерството на здравеопазване ще започне изграждането на нова сграда на филиала за спешна медицинска помощ в Павел баня. Финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“, а стойността му ще бъде между 230 и 240 хиляди лева..

публикувано на 13.11.18 в 08:35