Висшето образование влиза в затвора?

Лишените от свобода в българските затвори също да могат да придобиват висше образование. За осъществяването на тази идея работят от близо 3 години ръководствата на Тракийския университет и Затвора - Стара Загора. При посещение в Стара Загора преди няколко дни, идеята получи одобрение и обещание за съдействие и от правосъдния министър Цецка Цачева.

На територията на Старозагорския затвор се намира най-голямата учебна база в системата на местата за лишаване от свобода – Средно училище „Поп Минчо Кънчев“. Годишно в него се обучават между 400 и 500 затворници от 1-ви до 12-ти клас. Затова логично от тук тръгва и идеята завършилите средно образование затворници да могат да продължат да учат, обяснява директорът на Старозагорския затвор Иван Карушков.

"От няколко години с ректора на Тракийския  университет, със старозагорския депутат г-н Христов, отец Йордан и колегите от социалните дейности обсъждаме идеята да се въведе висшето образование като степен на обучение в българските затвори".    

Според Закона за висше образование, изтърпяващите наказание „лишаване от свобода“, нямат право на обучение във ВУЗ. Това е и основната пречка за реализиране на намеренията, поясни ректорът на ТрУ проф. Иван Въшин.

"Поради тази причина се обръщаме към министъра на правосъдието да се промени част от законодателството в областта на правосъдието, след което ще направим нашето предложение за промяна в Закона за висшето образование".

Обучението ще се провежда в затвора, а в бъдеще може и дистанционно. Специалностите, в които биха могли да се обучават лишените от свобода са например социални дейности, икономика, екология, допълва проф. Въшин.

Идеята висшето образование да влезе в затвора получи подкрепа лично от правосъдния министър Цецка Цачева, която присъства неотдавна на откриването на нов параклис към Старозагорския затвор.

"Аз съм убедена, че това би спомогнало за по-бързата ресоциализация на тези хора, когато изтече наказанието им. Поела съм ангажимент заедно с министъра на образованието да се създаде работна група от експерти, които да обмислят тази тема и да я доведем до краен резултат".

Всъщност вече има прецедент за затворник, получил висше образование докато излежава присъдата си. Преди няколко години, изтърпяващ наказанието си точно в Старозагорския затвор бургазлия завърши психология във ВТУ "Св. св.Кирил и Методий" .

Подробностите чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Препълнени са отделенията по белодробни заболявания в болниците в Сливен и Ямбол

Прогресивно се увеличават случаите на грип във Сливен, съобщи началникът на отделението за белодробни заболявания д-р Дина Досева. Тя обяви, че отделението е изчерпало легловия си капацитет. Въпреки високата заболеваемост в Сливен все още няма..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Новият закон за розата ще се обсъжда от Министерски съвет през февруари

Законът за маслодайната роза все още е предмет на обществено обсъждане и се очаква през февруари месец да влезе за разглеждане от Министерски съвет. Това заяви депутатът от ГЕРБ Радостин Танев. Браншови организации, производители и преработватели..

публикувано на 16.01.19 в 16:47

Повечето аптеки в старозагорско нямат готовност да заработят с новата система за верификация на лекарствата

Голяма част от аптеките в Старозагорска област нямат готовност да заработят от 9 февруари с новата система за верификация на лекарствата. Тя се въвежда съгласно европейска директива с  цел разпознаване и недопускане продажбата на фалшиви лекарства,..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Преподаватели и студенти от Тракийския университет ще работят по Национална програма за биотехнологии в животновъдството

15 преподаватели и 8 студенти от Ветелинарно-медицинския факултет на Тракийския университет ще работят по Националната научна програма  “Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България“- Репробиотех. За програмата са отпуснати 2,5 млн...

публикувано на 16.01.19 в 15:58

Автобусните превозвачи готвят протест заради проблемите в сектора

Автобусни превозвачи се заканват да излязат на протест на 18 февруари заради натрупаните проблеми в сектора.  „Основните проблеми в бранша са свързани с нерегламентирания превоз на пътници, с липсата на достатъчно средства за субсидиране и..

публикувано на 16.01.19 в 15:39

Нараства количеството на обработваемата земя в България

Продължава тенденцията да расте количеството на обработваемата земя в България. Това показва, че бизнеса се развива, коментира Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. По думите му въпреки положителната..

публикувано на 16.01.19 в 15:13

Завърши поредната кампания за смяна на личния лекар в Ямбол

Завърши поредната кампания за смяна на личния лекар, съобщават от Районната здравноосигурителна каса в Ямбол. В периода от 1-ви до 31-ви декември 2018 г. общо 2056 здравноосигурени лица от област Ямбол са сменили общопрактикуващия си лекар. За..

публикувано на 16.01.19 в 14:57

Оставиха в ареста нападателя на курсантите

Районният съд в Казанлък определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 32-годишния Йордан Пенев, който нападна с брадва автомобила на курсанти от военното училище във Велико Търново.  На мъжът е предявено обвинение за това, че на..

публикувано на 16.01.19 в 13:07

Червеният кръст в Сливен дари 3018 лв. за нов кувьоз в областната болница

Българският червен кръст в Сливен дари 3 018 лева за кувьоз на областната болница. Средствата са събрани от Коледната кампания на БЧК от продажбата на специално нарисувани картички от шестокласничките в ПМГ "Добри Чинтулов" Веселина Гидикова и..

публикувано на 16.01.19 в 09:57

Приключи зимното преброяване на водолюбивите птици у нас

Приключи 43-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици у нас. Това е една от най-мащабните акции в Европа и страни от Африка и Близкия Изток, целяща да проследи промените във видовия състав и численост на зимуващите птици, както и какво е..

публикувано на 16.01.19 в 09:49