Висшето образование влиза в затвора?

Лишените от свобода в българските затвори също да могат да придобиват висше образование. За осъществяването на тази идея работят от близо 3 години ръководствата на Тракийския университет и Затвора - Стара Загора. При посещение в Стара Загора преди няколко дни, идеята получи одобрение и обещание за съдействие и от правосъдния министър Цецка Цачева.

На територията на Старозагорския затвор се намира най-голямата учебна база в системата на местата за лишаване от свобода – Средно училище „Поп Минчо Кънчев“. Годишно в него се обучават между 400 и 500 затворници от 1-ви до 12-ти клас. Затова логично от тук тръгва и идеята завършилите средно образование затворници да могат да продължат да учат, обяснява директорът на Старозагорския затвор Иван Карушков.

"От няколко години с ректора на Тракийския  университет, със старозагорския депутат г-н Христов, отец Йордан и колегите от социалните дейности обсъждаме идеята да се въведе висшето образование като степен на обучение в българските затвори".    

Според Закона за висше образование, изтърпяващите наказание „лишаване от свобода“, нямат право на обучение във ВУЗ. Това е и основната пречка за реализиране на намеренията, поясни ректорът на ТрУ проф. Иван Въшин.

"Поради тази причина се обръщаме към министъра на правосъдието да се промени част от законодателството в областта на правосъдието, след което ще направим нашето предложение за промяна в Закона за висшето образование".

Обучението ще се провежда в затвора, а в бъдеще може и дистанционно. Специалностите, в които биха могли да се обучават лишените от свобода са например социални дейности, икономика, екология, допълва проф. Въшин.

Идеята висшето образование да влезе в затвора получи подкрепа лично от правосъдния министър Цецка Цачева, която присъства неотдавна на откриването на нов параклис към Старозагорския затвор.

"Аз съм убедена, че това би спомогнало за по-бързата ресоциализация на тези хора, когато изтече наказанието им. Поела съм ангажимент заедно с министъра на образованието да се създаде работна група от експерти, които да обмислят тази тема и да я доведем до краен резултат".

Всъщност вече има прецедент за затворник, получил висше образование докато излежава присъдата си. Преди няколко години, изтърпяващ наказанието си точно в Старозагорския затвор бургазлия завърши психология във ВТУ "Св. св.Кирил и Методий" .

Подробностите чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Продължава ремонтът на детските площадки в Стара Загора

Възстановяват се детските площадки в старозагорския квартал „Зора“, съобщи началникът на отдел „Озеленяване и комунални дейности“ в Община Стара Загора. Вече е ремонтирана, намиращата се до Административното бюро на квартала, като предстои да..

публикувано на 22.03.19 в 08:32

Четири хасковски общини влязоха в дестинация "Сакар"

Четири хасковски общини са включени в дестинация „Сакар“, разработена по проекта „Сподели България“ на Министерството на туризма. Той се реализира заедно с Министерството на земеделието, храните и горите. Общините Харманли, Любимец, Свиленград и..

публикувано на 22.03.19 в 08:00

Затруднения в КАТ на гишетата за регистрация

Днес от 7.30 ч. до 9.00 ч. на гишетата на КАТ в цялата страна ще има затруднение при регистрацията на моторни превозни средства и издаването на регистрационни табели, предупреждават от вътрешното министерство. Причината е обновяване на софтуер. 

публикувано на 22.03.19 в 07:49

Мъгла на прохода "Шипка"

На старопланинския проход "Шипка" има мъгла. Видимостта е намалена до 50 метра. Движението е без ограничения. Температурата е минус 3 градуса,  информират от Областно пътно управление-Стара Загора. На  другия старопланински проход "Републиката" е облачно, с..

публикувано на 22.03.19 в 06:25

Разкриха извършителите на грабеж над лекар от елховското село Бояново

Ямболските полицаи разкриха извършителите  на грабеж над лекар от елховското село Бояново.  Повдигнато им е обвинение, предстои да бъде поискана и постоянна мярка ”задържане под стража”.   Нападението над 56- годишния общопрактикуващ лекар е..

публикувано на 21.03.19 в 17:02

Над 30 души посетиха изнесената приемна на председателя на ОбС-Стара Загора, секретаря на Общината и местния омбудсман

С над 30 жители на селата Кирилово и Старозагорски минерални бани се срещнаха по време на традиционната вече изнесена приемна председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретаря на Общинска администрация Делян Иванов и местният обществен посредник..

публикувано на 21.03.19 в 16:54

150 медицински сестри протестираха пред сградата на община Казанлък

Близо 150 медицински сестри се събраха днес пред сградата на община Казанлък за втория национален протест срещу ниското заплащане на труда им. Те бяха подкрепени от десетки граждани на Казанлък, както и от лекари. Протестите на медицинските сестри..

публикувано на 21.03.19 в 16:50

Националният съвет на СДС ще дискутира евентуално обединение с ГЕРБ

Националният съвет на СДС ще се събере на заседание на 23 март в Ловеч, за да дискутира резултатите от първата среща на председателя Румен Христов с ПП ГЕРБ. Това обяви в студиото на Радио Стара Загора общинският лидер на СДС в Стара Загора и..

публикувано на 21.03.19 в 16:28

Сливен отбеляза международния ден на хората със синдром на Даун

СУ „Йордан Йовков“, съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Сливен, отбелязаха Международния ден на хората със синдром на Даун. Целта на инициативата беше децата да могат да..

публикувано на 21.03.19 в 15:23

Общинският съвет в Сливен одобри Общия устройствен план на общината

На редовната сесия на местния парламент днес бяха приети всичките 29 точки от дневния ред. Сред тях са Отчетът за 2018 г. на Програма за опазване на околната среда на общината, както и отчетите за решенията и дейността на Общински съвет –..

публикувано на 21.03.19 в 15:18