Висшето образование влиза в затвора?

Лишените от свобода в българските затвори също да могат да придобиват висше образование. За осъществяването на тази идея работят от близо 3 години ръководствата на Тракийския университет и Затвора - Стара Загора. При посещение в Стара Загора преди няколко дни, идеята получи одобрение и обещание за съдействие и от правосъдния министър Цецка Цачева.

На територията на Старозагорския затвор се намира най-голямата учебна база в системата на местата за лишаване от свобода – Средно училище „Поп Минчо Кънчев“. Годишно в него се обучават между 400 и 500 затворници от 1-ви до 12-ти клас. Затова логично от тук тръгва и идеята завършилите средно образование затворници да могат да продължат да учат, обяснява директорът на Старозагорския затвор Иван Карушков.

"От няколко години с ректора на Тракийския  университет, със старозагорския депутат г-н Христов, отец Йордан и колегите от социалните дейности обсъждаме идеята да се въведе висшето образование като степен на обучение в българските затвори".    

Според Закона за висше образование, изтърпяващите наказание „лишаване от свобода“, нямат право на обучение във ВУЗ. Това е и основната пречка за реализиране на намеренията, поясни ректорът на ТрУ проф. Иван Въшин.

"Поради тази причина се обръщаме към министъра на правосъдието да се промени част от законодателството в областта на правосъдието, след което ще направим нашето предложение за промяна в Закона за висшето образование".

Обучението ще се провежда в затвора, а в бъдеще може и дистанционно. Специалностите, в които биха могли да се обучават лишените от свобода са например социални дейности, икономика, екология, допълва проф. Въшин.

Идеята висшето образование да влезе в затвора получи подкрепа лично от правосъдния министър Цецка Цачева, която присъства неотдавна на откриването на нов параклис към Старозагорския затвор.

"Аз съм убедена, че това би спомогнало за по-бързата ресоциализация на тези хора, когато изтече наказанието им. Поела съм ангажимент заедно с министъра на образованието да се създаде работна група от експерти, които да обмислят тази тема и да я доведем до краен резултат".

Всъщност вече има прецедент за затворник, получил висше образование докато излежава присъдата си. Преди няколко години, изтърпяващ наказанието си точно в Старозагорския затвор бургазлия завърши психология във ВТУ "Св. св.Кирил и Методий" .

Подробностите чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Вицепремиерът Валери Симеонов е депозирал оставката си

Вицепремиерът Валери Симеонов е депозирал оставката си. Той лично съобщи за оттеглянето си в сградата на Министерския съвет тази вечер.  "Поканих Ви за да ви съобщя личното си решение за оставката. Причината е медийната кампания, която удря върху..

публикувано на 16.11.18 в 20:30

Шести ден на протести в Стара Загора

В шестия пореден ден от своя протест недоволните старозагорци настояха за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Лошото време в последния работен ден изкара на улиците едва двайсетина граждани. Те проведоха протестно шествие с автомобили..

публикувано на 16.11.18 в 15:04

С демонстрации на въоръжение и техника отбелязват празника на Сухопътните войски /снимки/

С показ на въоръжение и техника Втора Тунджанска механизирана бригада отбелязва празника на Сухопътните войски – 19-ти ноември.  Демонстрациите се провеждат през целия ден в парк „Пети октомври“ и предизвикват голям интерес сред граждани и ученици...

публикувано на 16.11.18 в 13:21

Двама ранени след катастрофа на пътя за Хрищени

Двама души са ранени при катастрофа, станала тази сутрин около 09:00ч. в района на околовръстния път при отбивката за Хрищени. При инцидентът лек автомобил „Рено“ е отнел предимството на друг лек автомобил. След удара пътуващите във френското возило..

публикувано на 16.11.18 в 11:58

Живко Тодоров - с първо място в категорията „Smart City“ в конкурса „Кмет на годината 2018“

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров зае първото място в категорията „Smart City“ в раздел „Голяма община“, в тазгодишния национален конкурс „Кмет на годината 2018“. На церемонията снощи отличието получи зам.-кметът Красимира Чахова от Мирослав..

публикувано на 16.11.18 в 09:59

Сняг натрупа в прохода Шипка, няма ограничение в движението

Близо 10 см снежна покривка се е натрупала снощи на прохода "Шипка. Платното е разчистено, но шофьорите трябва да се движат с особено внимание. Затворен за автомобили е единствено пътят към Паметника на свободата.  "В момента пътната настилка в прохода..

публикувано на 16.11.18 в 07:41

Акция по залесяване ще се проведе в Стара Загора

Днес от 11.30 ч. Областен информационен център – Стара Загора съвместно с Държавно горско стопанство Стара Загора организират акция по залесяване в града като част от инициативата на центъра, посветена на Европейската седмица на гората. С..

публикувано на 16.11.18 в 07:12

Без инциденти по време на петия ден на протести в Стара Загора

Спокойно премина петата вечер на протести в Стара Загора. Малобройната група от около 50 души се събра в затвореното пространство на булевард Патриарх Евтимий в Стара Загора и въпреки дъжда пое на пешеходно шествие. Протестиращите преминаха по..

публикувано на 15.11.18 в 20:37

Светофарът на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и ул. „Христо Ботев“ ще бъде изключен

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че поради строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и ул. „Христо Ботев “ ще бъде изключена светофарната уредба, регулираща движението.  Призоваваме..

публикувано на 15.11.18 в 16:39

Скулптор хранил цял месец с мухи моделите си за „Жабките“ в трилитров буркан

Близо месец скулпторът Валентин Старчев хранил с мухи моделите на четирите жаби от любимия на поколения старозагорци фонтан. Задачата за направата им получил през 1958 като бил още студент. „Трябваше да са фигури които пръскат вода. Или..

публикувано на 15.11.18 в 16:15