Празнуваме Никулден!

Снимка: архив

Днес почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството. Първообразът е историческата личност Никола Мираликийски. Той е роден през 270 година в Патара, Мала Азия. Легендата разказва, че той бил човекът, който подхвърлял незабелязано кесии със злато в дома на обеднял баща, след което той омъжва трите си дъщери. Приписват му се много чудеса, които избавят моряците и пътуващите по море от водните стихии. Жизненият му път приключва през 142 година.

През 1087 година мощите на Свети Николай са пренесени в Бари, Италия. Те се съхраняват там и до днес в базилика, което е построена в чест на светеца. Името Николай означава „побеждаващ“. Според православната църква той е патрон на рибарите. Той е господар и на водния сят – водните демони и рибите. Коледните елхи се украсяват на 6 декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Ето защо шаранът се приема за задължителната риба на този празник. Смята се, че Свети Никола е предшественик на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада.

Според преданието той спасил пробита лодка от потъване, като запушил дупката с шаран – ето защо това е традиционната риба за празника. Поверие ни учи, че в портфейлите се слага люспа от празничната риба, която носи късмет и пари. Костите от рибата не бива да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, за да има благополучие в семейството и то да се увеличи. На много място на празничната трапеза присъства рибник (шаран, изпечен в тесто), както и обреден хляб, които се осветяват. Народната поговорка казва: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“. На този ден се събира цялото семейство и трапезата не се вдига през целия ден. На трапезата може да има жито, боб, чушки с ориз, варена царевица, постни сърми. На 6 декември своя празник отбелязва и Бургас.

Още от категорията

130 години от създаването на 23-ти Шипченски полк честваме през януари

На 19 януари догодина се навършват 130 години от указа на княз Фердинанд, с който се създава 23-ти Шипченски полк, който е базиран в Казанлък. В този полк за служили поколения старозагорци, поради което той е много важен за казанлъчани...

публикувано на 17.12.18 в 16:37

13 души се включиха в акция по кръводаряване

13 са доброволците, отзовали се днес на призива безвъзмездно да дарят кръв на старозагорската организация „Благотворителност и спорт“. Това е втората подобна акция по тяхна инициатива. За миналата година общо 7 893-ма са били кръводарителите в..

публикувано на 17.12.18 в 16:23

Връчват годишните награди „Добрият самарянин“ тази вечер

Тази вечер от 19.00 часа  в Държавната опера  Стара Загора ще се   проведе церемонията „Добротворството изгражда общности“. На нея ще бъдат връчени Годишните награди „Добрият самарянин“. Събитието се провежда за осма поредна година от Сдружение..

публикувано на 17.12.18 в 16:11

Расте интересът към отоплението с газ, но само 5% от домакинствата ползват синьото гориво

Около 5% от домакинствата в Стара Загора използват природен газ за отопление. Това е и средният процент за страната. Общинската собственост е почти изцяло газифицирана, а промишлеността използва 60% от синьото гориво за своите нужди. Това заяви..

публикувано на 17.12.18 в 16:10

Възможностите по програми на Министерството на младежта и спорта представиха в Стара Загора

Информация за възможността за кандидатстване по програми, финансирани от Министерството  на младежта и спорта(ММС), представиха днес в зала „Фоайе“ на Община Стара Загора експерти от държавното ведомство.  „Изказвам благодарност към Министерството,..

публикувано на 17.12.18 в 15:46

Над сто награди за децата в конкурса „Сурва, весела година”

И тази година традиционно силно се представиха децата в обявения от   Община Стара Загора и Центъра за подкрепа за личностно развитие конкурс „Сурва весела година“ за изработване на сурвачка и рисунка. По регламент   сурвачките трябваше да  бъдат..

публикувано на 17.12.18 в 15:32

Празничен фолклорен концерт ще се проведе в Свиленград

Богата е празничната програма за Коледно-новогодишните празници в Свиленград. Тази вечер в залата на Народно читалище ще се проведе празничен фолклорен концерт. На 19-ти и 21-ви декември читалището организира още две концертни прояви. Коледа с..

публикувано на 17.12.18 в 15:29

Откриха обновена детска градина в старозагорско село

Детска градина №55 „Незабравка“ в старозагорското село  Хан Аспарухово посрещна днес възпитаниците си в обновени помещения. Близо 60 хил. лв. струва ремонтът на общинското детско заведение. „Благодаря Ви, че сте тук в навечерието на светлите..

публикувано на 17.12.18 в 14:53

Илия Златев:Въвеждането на електронните винетки ще облекчи водачите на моторни превозни средства

От днес започва продажбата на електронни винетки. Те могат да бъдат закупувани чрез сайта bgtoll.bg, мобилното приложение bgtoll и през терминали за самотаксуване. Цената на електронните винетките остава непроменена, като те влизат в сила от 1..

публикувано на 17.12.18 в 14:48

ЕK наложи глоба от 77 милиона евро на групата БЕХ

Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000..

публикувано на 17.12.18 в 14:01