В Стара Загора на 21 януари

Документална лента разказва за Първата световна война

Филмовата поредица увековечава бойната слава на българската армия на Македонския и Северния фронт

| обновено на 11.01.19 в 10:18
Снимка: архив

Първите две части на документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915 – 1918“ ще бъдат прожектирани в Стара Загора на 21 януари от 18 часа в Държавната опера, съобщи в интервю за Радио Стара Загора сценаристът и режисьор на филма Мария Цветкова. Прожекцията е при вход свободен и се осъществява под патронажа на военния министър Красимир Каракачанов.

Историческият проект, посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война, има за цел да увековечи бойната слава на Българската армия при участието й на Македонския и на Северния фронт. В първия епизод „България влиза в Първата световна война“ се разкриват обстоятелствата около присъединяването на страната към Централните сили. Лентата очертава предпоставките за участието на България във войната като разглежда последиците след сключването на Санстефанския, Берлинския и Букурещкия мирен договор.

Втората част носи името „Разгромът на Сърбия“ и разказва за блестящите победи на българските офицери във Косовската, Овчеполската и Нишката операция.

Трети епизод на поредицата също е готов, но ще бъде прожектиран в Стара Загора по-късно през годината. Под името „Леринската операция и Каймакчалан“ в него авторите проследяват храбрите и самоотвержени действия на българите в тези битки.

Филмовата поредица ще бъде продължена с още три епизода, в които екипът ще покаже битките на българите на Добруджанския фронт.

Историческите факти са представени чрез цветни карти. С 3D анимация по достъпен начин се проследяват бойните действия на българската армия.

Екипът обмисля и финален 7 епизод, в който ще разкаже за пробива при Добро поле, Солунското примирие, Войнишкото въстание и подписването на Ньойския диктат с всички катастрофални за България последици.

Продуцент е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей. Документалната поредица се реализира със съдействието на Държавна агенция „Архиви” и Държавен военноисторически архив – Велико Търново. Режисьор и сценарист на филмите е Мария Цветкова, консултант полк. проф. д.н. Димитър Недялков. Оператори са Петър Георгиев, Кирил Бациев и Николай Николов, режисьор по монтаж на първи епизод е Ивелин Илиев, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктор е актьорът Пламен Манасиев.

Подробности може да чуете в интервюто на Зорница Семерджиева със сценариста и режисьор на филмовата поредица "Помни войната 1915-1918" Мария Цветкова.

Още от категорията

седмокласници

112 ученици не се явиха на изпита по математика днес

На днешния изпит по математика от Националното външно оценяване не са се явили 112 от имащите право 2746 седмокласници в областта, съобщи Милена Йолдова, председател на Регионалната комисия за организиране и провеждане на изпитите към..

публикувано на 19.06.19 в 16:19

Близо 100 са новоизлюпените птици в "Зелени Балкани"

Над 700 пациенти са преминали през  стационара на Сдружение „Зелени балкани“ от началото на година досега. Други над 300 диви птици са излекувани, но не могат да напуснат клетките, защото са с трайни увреждания заради бракониерски лов или..

публикувано на 19.06.19 в 16:18
Халил Летифов

Халил Летифов: „Отвореното финансиране на партиите ще направи процеса публичен“

„При намаляване на партийната субсидия под 10лв. за глас неминуемо трябва да бъде разрешено финансирането на политическите сили от юридически и физически лица. Подпомагане от 1лв. работи единствено за големите политически сили“. Така в ефира на..

публикувано на 19.06.19 в 15:46

Над 250 ще са участниците в четвъртото издание на "Опера на стадиона"

И тази година Старозагорската опера е подготвила горещо лято за своите почитатели, а този сезон преминава под мотото „Изкуството не излиза в отпуск“.   Ha 7 юли oт 21.00 чaca нa cтaдиoн „Бepoe“ ще бъде представено четвъртото поред издание на..

публикувано на 19.06.19 в 15:43

Емил Христов: Не сме безгрешни, но се опитваме да направим най-доброто и сме готови да чуем хората

За отлив на избиратели в Стара Загора на отминалите европейски избори признава Емил Христов, заместник председател на Народно събрание и общински лидер на ГЕРБ в Стара Загора. В пространно интервю за предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора той..

публикувано на 19.06.19 в 14:44

Започна реставрацията на бронзовия лъв на паметника на връх Шипка

Започна реставрацията на бронзовия лъв на храм-паметника на връх Шипка. Скулптурата не е поддържана от десетилетия. Достъпът на посетители до експозицията в Паметника в дните 18, 19 и 20 юни е ограничен. За посещения е отворена Костницата,..

публикувано на 19.06.19 в 14:21

Глоби до 12 хил. лв. за вдигане на шум край жилищни сгради следобед и нощем

Народното събрание окончателно забрани във времето между 14.00 и 16.00 часа през деня и между 23.00 часа вечерта и 8.00 часа сутринта в близост до жилищни сгради да се прави озвучаване на открито и да се извършат шумни дейности, включително..

публикувано на 19.06.19 в 13:37

Пръскат срещу комари в Стара Загора тази вечер

Община Стара Загора ще извърши по график обработка срещу комари на тревни площи, паркове и градини, детски градини, детски ясли и социалните домове в града, както и ларвицидна обработка против комари на водните обекти в областния град. Тази..

публикувано на 19.06.19 в 13:28

2746 седмокласници се явяват на изпита по математика в Старозагорско

Общо 2746 седмокласници в Старозагорска област  се явяват днес на националното външно оценяване по математика, което се провежда в 89 училища, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на изпитната комисия в Регионалното управление на..

публикувано на 19.06.19 в 10:41

Еньовденски събор за 11-ти път на Старозагорските бани

За 11-ти път Старозагорските минерални бани ще бъдат домакин на традиционния Еньовденски събор, известен и като празник на билките, слънцето и водата. Официалното откриване ще се проведе от 11.00 часа на 22 юни. Във фолклорната програма на събора ще..

публикувано на 18.06.19 в 14:47