В Стара Загора на 21 януари

Документална лента разказва за Първата световна война

Филмовата поредица увековечава бойната слава на българската армия на Македонския и Северния фронт

| обновено на 11.01.19 в 10:18
Снимка: архив

Първите две части на документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915 – 1918“ ще бъдат прожектирани в Стара Загора на 21 януари от 18 часа в Държавната опера, съобщи в интервю за Радио Стара Загора сценаристът и режисьор на филма Мария Цветкова. Прожекцията е при вход свободен и се осъществява под патронажа на военния министър Красимир Каракачанов.

Историческият проект, посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война, има за цел да увековечи бойната слава на Българската армия при участието й на Македонския и на Северния фронт. В първия епизод „България влиза в Първата световна война“ се разкриват обстоятелствата около присъединяването на страната към Централните сили. Лентата очертава предпоставките за участието на България във войната като разглежда последиците след сключването на Санстефанския, Берлинския и Букурещкия мирен договор.

Втората част носи името „Разгромът на Сърбия“ и разказва за блестящите победи на българските офицери във Косовската, Овчеполската и Нишката операция.

Трети епизод на поредицата също е готов, но ще бъде прожектиран в Стара Загора по-късно през годината. Под името „Леринската операция и Каймакчалан“ в него авторите проследяват храбрите и самоотвержени действия на българите в тези битки.

Филмовата поредица ще бъде продължена с още три епизода, в които екипът ще покаже битките на българите на Добруджанския фронт.

Историческите факти са представени чрез цветни карти. С 3D анимация по достъпен начин се проследяват бойните действия на българската армия.

Екипът обмисля и финален 7 епизод, в който ще разкаже за пробива при Добро поле, Солунското примирие, Войнишкото въстание и подписването на Ньойския диктат с всички катастрофални за България последици.

Продуцент е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей. Документалната поредица се реализира със съдействието на Държавна агенция „Архиви” и Държавен военноисторически архив – Велико Търново. Режисьор и сценарист на филмите е Мария Цветкова, консултант полк. проф. д.н. Димитър Недялков. Оператори са Петър Георгиев, Кирил Бациев и Николай Николов, режисьор по монтаж на първи епизод е Ивелин Илиев, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктор е актьорът Пламен Манасиев.

Подробности може да чуете в интервюто на Зорница Семерджиева със сценариста и режисьор на филмовата поредица "Помни войната 1915-1918" Мария Цветкова.

Още от категорията
Живко Тодоров

Кметът Живко Тодоров оттегля тъжбите си за обиди и клевети във фейсбук

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегля всичките си тъжби за обида и клевета срещу потребители на фейсбук за техни коментари в социалната мрежа. Той е поискал от адвоката си да предприеме необходимите действия за прекратяване на делата...

публикувано на 20.01.19 в 19:23

7 жени, жертви на насилие, са потърсили специализирана помощ от началото на годината

7 жени, жертви на насилие, са потърсили помощ в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора(КСУДС) от началото на годината. Средномесечно през него преминават 95 случая. Капацитетът на центъра е 80 души, каза за Радио..

публикувано на 20.01.19 в 16:00

Кметът на село Калитиново Иван Костадинов с желание за втори мандат

"Имам желание да се явя като кандидат за кмет – втори мандат на село Калитиново", заяви в ефира на радио Стара Загора настоящият кмет на селото Иван Костадинов. По думите му, има много неща за довършване, като в най-близко бъдеще, още преди..

публикувано на 20.01.19 в 14:00

Стабилно е състоянието на 14-годишния Божидар

Състоянието на 14-годишния Божидар е стабилно към момента. Той е претърпял успешна операция в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. 35 души от цялата страна са дарили кръв за момчето, което..

публикувано на 20.01.19 в 11:24

Системата за прием в детските ясли и градини отваря на 21 януари

На 21 януари ще бъде отворена системата за електронно записване на децата в яслите и детските гради в община Стара Загора , съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова. От началото на декември миналата година се провежда ежегодната профилактика, която е по..

обновено на 20.01.19 в 11:20

Авария остави без вода част от Стара Загора

Поради авария на ул. "Тича" в Стара Загора, се спира водоподаването от бул. "Цар Симеон Велики" на юг до ул. "Георги Байданов" и от ул. "Димчо Стаев" на запад до ул. "Одринска епопея", на 19 януари от 11:30..

публикувано на 19.01.19 в 12:00

Казанлъшкото село Ръжена днес празнува двоен празник

Казанлъшкото село Ръжена празнува двоен празник днес. Наред с традиционния празник на селото, местните хора днес честват и 140-годишнината на храма си „Св. Йоан Предтеча. Празникът започна още снощи с културна програма, организирана от местното..

публикувано на 19.01.19 в 09:20

Казанлък чества 130 години от създаването на Шипченския пехотен полк /снимки/

В Казанлък днес тържествено бяха отбелязани 130 години от създаването на 23 пехотен Шипченски полк. Той е сформиран на   19 януари 1889 год. в гр. Казанлък с указ на княз Фердинанд и участва в обсадата на Одрин в Балканската война. В проявите,..

публикувано на 18.01.19 в 17:29

Представиха проекта за саниране сградата на Община Стара Загора

Декоративно художествено осветление на фасадата на   Общината предвижда проектът „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на Община Стара Загора” стана ясно по време представянето му днес. Под формата на..

публикувано на 18.01.19 в 16:52

Грипната ваканция в област Стара Загора се удължава с два дни, грипната епидемия остава в сила

Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) през периода 14.01. - 17.01.2019 г. нараства и се очаква да достигне стойности около 300 на 10 000 население, информират от Регионалната здравна инспекция. Затова обявената..

публикувано на 18.01.19 в 16:37