Биткойн - стигма или енигма

| обновено на 10.01.19 в 14:46
Димитър Карагегов

Биткойн - първата и най - известна криптовалута 

Биткойн навърши 10 години от появата си преди броени дни. Началото се свързва със Сатоши Накамото (псевдоним на един или повече хора), и статията, озаглавена "Биткойн: споделена електронна разплащателна система". Накамото се смята за създател на биткойна, а целта на криптовалутата е да е истинска алтернативна форма на електронни пари, без подкрепата на правителствата и финансовите институции. 

Доклад на Европейския банков орган (ЕБО)

Може да са необходими нови европейски правила за по-добра защита на потребителите от рискове, свързани с криптоактивите, посочи вчера Европейският банков орган (ЕБО), цитиран от Ройтерс. 
Регулаторите предупреждават инвеститорите, че могат да загубят всичко, влагайки пари във виртуални валути като биткойн или етериум или в процедури по първично монетно предлагане (initial coin offerings - ICOs), чрез които се набират средства за компании в замяна на криптовалути. 
Стойността на биткойна скочи до близо 20 000 долара в края на 2017 година, увличайки инвеститори от цял свят. Оттогава обаче стойността му се срина с три четвърти. 
Общата стойност на криптоактивите в света нарасна до 830 млрд. долара преди година, но през октомври се понижи до 210 млрд. долара, което се равнява на под 3 на сто от пазара на злато. 
Криптоактивите обикновено остават извън обхвата на финансовите правила на ЕС, което затруднява изграждането на подробна представа за ситуацията, посочва ЕБО в доклада си. 

Развитието на пазара указва и необходимостта да се направи по-нататъшен преглед на европейското законодателство срещу прането на пари, допълва ЕБО. 
Всеобхватен анализ на разходите и ползите ще определи какви дейности са евентуално необходими за регулиране на "възможностите и рисковете" от операции с криптоактиви и свързаните с тях технологии, се отбелязва още в доклада. 
Трябва да се подходи широко, включително да се оцени как големите количества енергия, които се потребяват за "копаене" на криптоактиви, ще повлияят на климатичните промени в ЕС и целите за устойчиво развитие. 

Докладът прави стъпка към регулиране на сектора в Европа. Засега опитите за световен консенсус за правила за криптоактивите не успяват да стигнат по-далеч от внимателно наблюдение на сектора. 

Статутът на виртуалните пари не е регламентиран на глобално ниво

Въпросът с регулациите е много чувствителен в света на биткойн, защото основното му предимство пред останалите валути е именно фактът, че правителството не може да се намеси в него ефективно, смята Димитър Карагегов от Ескпертния клуб по икономика и политика. Биткойн са парите на свободните хора, които не желаят НАП да има директен контрол върху банковата им сметка. Не желаят тиранични правителства да могат да запорират авоарите им. Много от биткойн ентусиастите не желаят навлизане на регулации и държавен контрол, допълва той. 

 Криптомания

Много българи "копаят" криптовалути заради ниската цена на електроенергията в страната. Наред с това, чужди предприемачи инвестираха тук преди години заради 10% плосък данък и лесно осчетоводяване на печалбите от биткойн.  Но с времето държави като Чехия, Малта и Швейцария изместиха България, коментира анализаторът.


Чуйте разговора на Таня Балабанова с Димитър Карагегов от Ескпертния клуб по икономика и политика за предизвикателствата пред криптовалутите през 2019г. и перспективите пред блокчейн технологията в близко бъдеще в звуковия файл:
Още от категорията

Деветгодишната Лилия Линова е сред победителите в конкурса "Орфеево изворче"

Стара Загора е домакин на Детския фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ за 19-и път. Тази година най-старият и утвърден музикално-фолклорен конкурс посрещна близо 4000 деца от цялата страна. Отново най-добрите индивидуални изпълнители ще получат..

публикувано на 24.03.19 в 09:40
Драматичен театър

ДТ "Гео Милев" залага на български заглавия в юбилейния си сезон

Почти изцяло на български заглавия ще заложи по време на юбилейния си сезон Драматичен театър „Гео Милев“. През тази година културната институция отбеляза 100 г. професионален театър в града. „Театралната дейност в Стара Загора започва..

публикувано на 21.03.19 в 12:09

Калоян Методиев: Коалицията ГЕРБ - СДС е проява на политическа слабост и израз на паника

ГЕРБ и СДС възнамеряват да участват в обща коалиция на евроизборите на 26 май. Това стана ясно след среща на лидерите на двете формации през деня. Следващият четвъртък ще бъдат обсъдени всички подробности, а окончателната листа ГЕРБ ще представи на 31..

публикувано на 20.03.19 в 15:37
Георги Гьоков

Изборът на Елена Йончева за водач на евролистата препотвърждава позицията на БСП по Истанбулската конвенция

Хората виждат в Елена Йончева човек, който може да защитава техните интереси, тя би могла да разшири влиянието на БСП сред хората с ляво мислене. Елена се прояви достойно през последните години и с борбата си против корупцията в България- заяви в ефира..

публикувано на 18.03.19 в 11:19
Мартин Кулов

Българският софтуерен пазар губи конкурентоспособност

Най – търсени на дигиталния пазар у нас са софтуерните разработчици. По данни на IТ компаниите над 20 хиляди души практикуват тази професия, а други 30 хиляди са ангажирани в технологичния   процес на други позиции, заяви в интервю за Радио Стара..

публикувано на 15.03.19 в 17:18

Валери Симеонов: НФСБ върви към самостоятелно явяване на изборите за Европейски парламент

„Национален фронт за спасение на България в момента върви към самостоятелно явяване на изборите за Европейски парламент“ , заяви лидерът на партията Валери Симеонов. Бившият вицепремиер днес бе на партийно събрание в Стара Загора. Симеонов..

публикувано на 15.03.19 в 16:40

Музикалната приказка за деца „Петя и вълкът“ отново на сцената на Операта

Премиера на  музикалната приказка „Петя и вълкът“ по музика и текст на Сергей Прокофиев е подготвила за своите малки почитатели Държавна опера – Стара Загора. На 15 март (петък) от 12.00 и от 14.00   часа ще бъдат новите представления за..

публикувано на 14.03.19 в 16:15

Логопедът Светлана Берова: Родителите по-често да общуват с децата

50 деца бяха прегледани безплатно в Терапевтичен център „Светулка” в дните на Националната кампания „Логопед с добро сърце” . Резултатите от консултациите сочат, че само 4 деца са в норма, с добро говорно, когнитивно и езиково развитие,..

публикувано на 14.03.19 в 14:15

Умните устройства във фокуса на Деня на потребителя тази година

Тази година световната тема, посветена на 15 март -   Деня на потребителите, е свързана с т.нар. „умни устройства“. Новите устройства за умен дом са част от продуктовата линия  на все повече компании. Що се касае до потребителите им те..

публикувано на 13.03.19 в 10:01
тец

Доц. Иван Хиновски: ТЕЦ-овете трябва да работят до 2036 година необезпокоявани, дори с цената на държавна подкрепа

Няма реални резултати за страната ни след срещата с Медведев, е мнението на доц. Иван Хиновски – председател на Българския енергиен и минен форум. Според него България бе натоварена с непосилната задача да получи гаранция от Европейската..

публикувано на 07.03.19 в 09:00