Биткойн - стигма или енигма

| обновено на 10.01.19 в 14:46
Димитър Карагегов

Биткойн - първата и най - известна криптовалута 

Биткойн навърши 10 години от появата си преди броени дни. Началото се свързва със Сатоши Накамото (псевдоним на един или повече хора), и статията, озаглавена "Биткойн: споделена електронна разплащателна система". Накамото се смята за създател на биткойна, а целта на криптовалутата е да е истинска алтернативна форма на електронни пари, без подкрепата на правителствата и финансовите институции. 

Доклад на Европейския банков орган (ЕБО)

Може да са необходими нови европейски правила за по-добра защита на потребителите от рискове, свързани с криптоактивите, посочи вчера Европейският банков орган (ЕБО), цитиран от Ройтерс. 
Регулаторите предупреждават инвеститорите, че могат да загубят всичко, влагайки пари във виртуални валути като биткойн или етериум или в процедури по първично монетно предлагане (initial coin offerings - ICOs), чрез които се набират средства за компании в замяна на криптовалути. 
Стойността на биткойна скочи до близо 20 000 долара в края на 2017 година, увличайки инвеститори от цял свят. Оттогава обаче стойността му се срина с три четвърти. 
Общата стойност на криптоактивите в света нарасна до 830 млрд. долара преди година, но през октомври се понижи до 210 млрд. долара, което се равнява на под 3 на сто от пазара на злато. 
Криптоактивите обикновено остават извън обхвата на финансовите правила на ЕС, което затруднява изграждането на подробна представа за ситуацията, посочва ЕБО в доклада си. 

Развитието на пазара указва и необходимостта да се направи по-нататъшен преглед на европейското законодателство срещу прането на пари, допълва ЕБО. 
Всеобхватен анализ на разходите и ползите ще определи какви дейности са евентуално необходими за регулиране на "възможностите и рисковете" от операции с криптоактиви и свързаните с тях технологии, се отбелязва още в доклада. 
Трябва да се подходи широко, включително да се оцени как големите количества енергия, които се потребяват за "копаене" на криптоактиви, ще повлияят на климатичните промени в ЕС и целите за устойчиво развитие. 

Докладът прави стъпка към регулиране на сектора в Европа. Засега опитите за световен консенсус за правила за криптоактивите не успяват да стигнат по-далеч от внимателно наблюдение на сектора. 

Статутът на виртуалните пари не е регламентиран на глобално ниво

Въпросът с регулациите е много чувствителен в света на биткойн, защото основното му предимство пред останалите валути е именно фактът, че правителството не може да се намеси в него ефективно, смята Димитър Карагегов от Ескпертния клуб по икономика и политика. Биткойн са парите на свободните хора, които не желаят НАП да има директен контрол върху банковата им сметка. Не желаят тиранични правителства да могат да запорират авоарите им. Много от биткойн ентусиастите не желаят навлизане на регулации и държавен контрол, допълва той. 

 Криптомания

Много българи "копаят" криптовалути заради ниската цена на електроенергията в страната. Наред с това, чужди предприемачи инвестираха тук преди години заради 10% плосък данък и лесно осчетоводяване на печалбите от биткойн.  Но с времето държави като Чехия, Малта и Швейцария изместиха България, коментира анализаторът.


Чуйте разговора на Таня Балабанова с Димитър Карагегов от Ескпертния клуб по икономика и политика за предизвикателствата пред криптовалутите през 2019г. и перспективите пред блокчейн технологията в близко бъдеще в звуковия файл:
Още от категорията

Алексей Стоев: Властта у нас реагира седмица след аварията в Чернобил

Голямо замърсяване в Стара Загора след ядрената авария в Чернобил, станала преди 33 години, не е регистрирано. Падналите тогава над града изотопи на химичния елемент йод са били бързо разградими и радиоактивността от тях се е разнесла в рамките на 2-3..

публикувано на 19.06.19 в 09:50

Георги Славов: "Очакваме нови инвеститори в Ямбол, пред града има перспектива и бъдеще"

На връх празника на Ямбол "Св. Дух" кметът Георги Славов в пространно интервю пред Радио Стара Загора сподели тенденциите за развитие пред областния център. Градоначалникът открои положителната тенденция за намаляване на безработицата и засиленото..

публикувано на 17.06.19 в 16:30
Председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Нинова получи вот на доверие, но победата може да се окаже "Пирова"", смята анализатор

Отминалият 49-ти Конгрес на БСП повдигна редица въпроси за действията на лидера на социалистите Корнелия Нинова. Председателят на левицата първо подаде, а вчера и оттегли своята оставка. Действията й срещнаха подкрепата на болшинството от делегатите на..

публикувано на 17.06.19 в 15:08

Театърът е моето спасение, изкушение и забавление

"Театърът е моето спасение, изкушение и забавление" твърди с усмивка червенокосата Веселка Кунчева, палейки цигара след поредната репетиция в Куклен театър Стара Загора. Поводът да я потърся е гостуващият "разтърсващ" спектакъл "Дама пика" на пловдивския..

публикувано на 17.06.19 в 10:53
Георги Гьоков БСП

Георги Гьоков: Делегатите гласуваха доверие на Корнелия Нинова

Предложението оставката на Нинова да отпадне от дневния ред на 49 –тия конгрес на социалистите бе подкрепено от над 560 социалисти, което е своеобразен вот на доверие, коментира в ефира на Радио Стара Загора Георги Гьоков, депутат от „БСП за..

публикувано на 17.06.19 в 10:27

Светлин Наков: IT секторът се развива добре и без държавна намеса

Недостигът на кадри е огромен в световен мащаб. В България, като част от глобалната икономика, нещата са подобни – липсват достатъчно подготвени специалисти за софтуерния сектор. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Светлин Наков, съосновател и..

публикувано на 13.06.19 в 15:55

Припят и Чернобил - дестинация от тъмния туризъм

Ядрената експлозия на 26 април 1986 г. в Чернобил, Украйна е едно от най – трагичните събития в историята на човечеството. Мястото с останките на много загубени живота, днес се е превърнало в дестинация за така наречения "тъмен туризъм",..

публикувано на 05.06.19 в 17:10

Калоян Стайков: Една от преките причини за по-високите цени на електрическата енергия в България е цената на квотите за емисии на въглероден диоксид

По-високите квоти за емисии на въглероден диоксид и оттеглянето на САЩ от международното споразумение с Иран, поради което се повишиха цените на петрола и природния газ, са преките причини за предстоящото увеличение на цената на електрическата..

публикувано на 05.06.19 в 11:03
Петър Славов

Петър Славов: "Българският избирател се справи без проблем с машинното гласуване"

На изборите за Европейски парламент, проведени на 26 май, 159 338 избиратели се възползваха от възможността да гласуват машинно.  153 501 от тях са подкрепили партия, коалиция или независим кандидат, а 5837 са избрали опцията "Не подкрепям..

публикувано на 04.06.19 в 17:27
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Рестарт за ГЕРБ, възможно е и ново управление на БСП

Оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ бе очаквана с оглед на скандала около „Апартаментгейт“, смята политологът Първан Симеонов. Той допълни, че скандалът с купуването на апартаменти е показателен за това, че различните..

публикувано на 30.05.19 в 16:31