Биткойн - стигма или енигма

| обновено на 10.01.19 в 14:46
Димитър Карагегов

Биткойн - първата и най - известна криптовалута 

Биткойн навърши 10 години от появата си преди броени дни. Началото се свързва със Сатоши Накамото (псевдоним на един или повече хора), и статията, озаглавена "Биткойн: споделена електронна разплащателна система". Накамото се смята за създател на биткойна, а целта на криптовалутата е да е истинска алтернативна форма на електронни пари, без подкрепата на правителствата и финансовите институции. 

Доклад на Европейския банков орган (ЕБО)

Може да са необходими нови европейски правила за по-добра защита на потребителите от рискове, свързани с криптоактивите, посочи вчера Европейският банков орган (ЕБО), цитиран от Ройтерс. 
Регулаторите предупреждават инвеститорите, че могат да загубят всичко, влагайки пари във виртуални валути като биткойн или етериум или в процедури по първично монетно предлагане (initial coin offerings - ICOs), чрез които се набират средства за компании в замяна на криптовалути. 
Стойността на биткойна скочи до близо 20 000 долара в края на 2017 година, увличайки инвеститори от цял свят. Оттогава обаче стойността му се срина с три четвърти. 
Общата стойност на криптоактивите в света нарасна до 830 млрд. долара преди година, но през октомври се понижи до 210 млрд. долара, което се равнява на под 3 на сто от пазара на злато. 
Криптоактивите обикновено остават извън обхвата на финансовите правила на ЕС, което затруднява изграждането на подробна представа за ситуацията, посочва ЕБО в доклада си. 

Развитието на пазара указва и необходимостта да се направи по-нататъшен преглед на европейското законодателство срещу прането на пари, допълва ЕБО. 
Всеобхватен анализ на разходите и ползите ще определи какви дейности са евентуално необходими за регулиране на "възможностите и рисковете" от операции с криптоактиви и свързаните с тях технологии, се отбелязва още в доклада. 
Трябва да се подходи широко, включително да се оцени как големите количества енергия, които се потребяват за "копаене" на криптоактиви, ще повлияят на климатичните промени в ЕС и целите за устойчиво развитие. 

Докладът прави стъпка към регулиране на сектора в Европа. Засега опитите за световен консенсус за правила за криптоактивите не успяват да стигнат по-далеч от внимателно наблюдение на сектора. 

Статутът на виртуалните пари не е регламентиран на глобално ниво

Въпросът с регулациите е много чувствителен в света на биткойн, защото основното му предимство пред останалите валути е именно фактът, че правителството не може да се намеси в него ефективно, смята Димитър Карагегов от Ескпертния клуб по икономика и политика. Биткойн са парите на свободните хора, които не желаят НАП да има директен контрол върху банковата им сметка. Не желаят тиранични правителства да могат да запорират авоарите им. Много от биткойн ентусиастите не желаят навлизане на регулации и държавен контрол, допълва той. 

 Криптомания

Много българи "копаят" криптовалути заради ниската цена на електроенергията в страната. Наред с това, чужди предприемачи инвестираха тук преди години заради 10% плосък данък и лесно осчетоводяване на печалбите от биткойн.  Но с времето държави като Чехия, Малта и Швейцария изместиха България, коментира анализаторът.


Чуйте разговора на Таня Балабанова с Димитър Карагегов от Ескпертния клуб по икономика и политика за предизвикателствата пред криптовалутите през 2019г. и перспективите пред блокчейн технологията в близко бъдеще в звуковия файл:
Още от категорията

Нито ден без работа

„Наследил съм енергията на родителите и предците си. Повече от два дни бездействие ме правят непоносим, дори заядлив. Нито ден без работа.“ Това разказа за себе си в разговор по повод имения му ден – Атанасовден , популярният актьор и режисьор..

публикувано на 18.01.19 в 10:05

Златните хитове на Whitesnake в Стара Загора

Златните хитове на Whitesnake от всички периоди и формации на групата ще оживеят тази събота в симфоничен прочит на старозагорска сцена. Проектът е на рок групата "Кикимора", съвместно с Държавна опера Стара Загора. Диригент ще бъде младият..

публикувано на 15.01.19 в 10:05

Войводиново: разговор за причините, последствията и ролята на държавата

Инцидентът в пловдивското село Войводиново за пореден път повдигна въпроса за ролята на държавата и нейните институции в предотвратяването на подобни инциденти."N"-ят на брой случай на агресия от страна на представители на малцинството у нас логично повдига..

публикувано на 11.01.19 в 17:03

Георги Гьоков: Броят на родените деца е показател за доверието на хората към управлението

Броят на родените деца е показател за доверието на хората към управлението, а то очевидно не им осигурява комфорт на живот, коментира в интервю за Радио Стара Загора депутатът от БСП за България Георги Гьоков. През 2017 година по данни на..

публикувано на 09.01.19 в 13:25

От дядо си знам, че не името прави човека, а човекът - името

На имения си ден актьорът  Иван Матев пожела на себе си и на всички хора да бъдем по-спокойни, искрени и да имаме любов. В интервю за Радио Стара Загора той разкри, че обича да посреща празника си спонтанно и с изненади. Роденият в Стара Загора..

публикувано на 07.01.19 в 10:05

Американски компании проявяват интерес към IT сектора у нас

Американският бизнес инвестира във високите технологии и земеделието у нас. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Даниел Киряков, мениджър "Комуникации" в Американската търговска камара в България (AmCham, АмЧам). Предприемачи отвъд Океана се..

публикувано на 06.01.19 в 16:23
Радослав Танев

Тласък за новата индустриална зона на Стара Загора

Започва същинската реализация на мащабния проект индустриална зона „Загоре“ - съвместна инициатива между местната власт и държавата. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора изпълнителният директор на  акционерното дружество Радослав Танев. То е..

публикувано на 03.01.19 в 16:05

Руски хумор в лиричната комедия "Прелестите на изневярата"

„Прелестите на изневярата“ ще бъде първата премиера в репертоара на ДТ „Гео Милев“ Стара Загора през новата 2019г. Постановката е на Христофор Недков, сценографията на Мария Диманова, а музикална среда и пластика – на Ана Мария Недкова...

публикувано на 28.12.18 в 10:05

2018 - година на протести, арести и Европредседателството на България

Протестите в страната през 2018г. бяха протести на отчаяние, а не граждански натиск. Но се роди нова характеристика на гражданското общество – влиянието през социалните мрежи, така обобщи за Радио Стара Загора изтичащата година политологът Георги..

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Успешна година за ТД "Сърнена гора"

Успешна година, изпълнена с изключително много събития, изпраща Туристическо дружество „Сърнена гора“. Тази оценка направи в ефира на Радио Стара Загора председателят на дружеството Георги Гацин. Той посочи създаването на туристическа..

публикувано на 17.12.18 в 14:09