Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лелята на Чарли" - спектакъл с ученици от Музикалното училище

На 29 януари от 19 часа в Държавна опера Стара Загора е премиерата на „Лелята на Чарли“, мюзикъл от Оскар Фелцман с любимия на българската публика актьор Мариан Бачев в главната роля и с участието на ученици от НУМСИ “Христина Морфова“ и артисти от Операта. Режисьор на спектакъла е Николай Априлов, диригент Красимир Къшев. Реализира се с подкрепата на Община Стара Загора и със съдействието на Държавна опера-Стара Загора и НУМСИ “Христина Морфова“. Този спектакъл е част от програмата на Музикалното училище, с която тази година се отбелязват 45 лета от създаването му.

„Мюзикълът „Лелята на Чарли“ е известно изкушение за създателите му, но може би най-вече за младата публика. Съюзил музиката с театъра, той се отличава с голямото разнообразие на изразните средства.Затова именно е най-желан от мен, като режисьор, доказан любител на свръхподвижното емоционално въздействие. В моята творческа биография, мюзикълът, оперетата, заемат достойно място“. - казва режисьорът Николай Априлов.

„Поредната ми спирка в света на оперетата е легендарният мюзикъл на Оскар Фелцман „Лелята на Чарли”, написан през 1973 год. с либрето по мотиви от едноименната шеметна английска комедия на Томас Брандън (Charley's Aunt 1892). Бляскавата и остроумна комедия на ситуациите, този класически „evergreen” фарс, е изграден виртуозно с познат от времето на Шекспир драматургичен похват – комедийния травестизъм. Преобличането на мъже в дамски костюми, изпълнявайки женски роли, превръща трудните и заплетени ситуации просто в една шега! С всяка една промяна главният герой усеща все по-дълбоко женската природа, самият той започва да флиртува и да се държи като жена, което още повече усилва комедийния ефект.

През цялото действие на пиесата се усеща едно щастливо чувство за безпорядък и веселие.

Фарсът на Томас Брандън счупва всички исторически рекорди за пиеси от този жанр с 1466 представления и последващи продукции по целия свят, след премиерата на оригинала в Лондон през 1892 год.

Популярният руски композитор Оскар Фелцман го превръща в мюзикъл през 1973 год.

Мариан Бачев направи първите си стъпки  при мен, на сцената в някогашния Дворец на пионерите. Беше едва в четвърти клас. Непоколебимо и упорито, с трудолюбие и природна дарба, с изумителна за годините си дисциплина той следваше мечтата си. За него винаги съм казвал, че е един от най-преданите ми и верни ученици. Никога не забрави корените си и за това може би съдбата го дарява с прекрасно творческо битие.

В „Здравейте, аз съм вашта леля” с естетическа мярка изгражда един запомнящ се трагикомичен образ. Обстоятелствата в мюзикъла принуждават героя му, гонен по недоразумение от полицията, да се преоблече в женски дрехи. Прибягвайки до всички разновидности и степени на  гротеската, той се опиянява от възможността да се забавлява, докато е в ролята на Донна Лусия и истински да обича и страда, когато е Бебс.

Останалите персонажи и изпълнители са заразени от темпераментната игра на главния герой и се отдават изцяло на този екшън.

В  персонажите на младите герои влизат възпитаниците на Музикалното училище „Христина Морфова” – Стоян Буюклиев и Иван Петров като Джек и Чарли, Габриела Русева и Маргарита Лъчезарова, като Кети и Енни, Денислав Михалев – Брасет и още: Любов Желева, Нелли Таукчи, Стейси Георгиева. Предизвикателството е една от водещите черти на младите хора. Обикновено то е рязък, но и симпатичен начин да напомнят за себе си. Понякога то е продиктувано от жаждата да се утвърдят изведнъж.Утвърждаване, но подплатено с разумна амбиция, труд, отговорност, вдъхновение.

Изобретателни и развлекателно внушаващи са „ветераните” Симеон Симеонов, Нина Димитрова, балетът и оркестърът на Старозагорската опера с диригент Красимир Къшев, главният „виновник” за възраждането на спектакъла.

Всички дишат с радостта от съприкосновението с отличната драматургия и безметежната щастлива музика.“

Николай Априлов, режисьор

Популярната в началото на ХХ век английска ексцентрична комедия на актьора и драматурга Томас Брендън е послужила за основа на няколко мюзикъла и музикални комедии в САЩ и Великобритания. Съществуват и поредица екранизации. През 1972 година руският композитор – автор на песни и няколко (около десетина) оперети Оскар Фелцман (роден през 1921 година) създава своя мюзикъл „Здравейте, аз съм вашата леля!“, познат у нас под заглавието „Лелята на Чарли“.

Действието се развива през 1910 година в Лондон.

Случва се следното: безработният и преследван от полицията Френкърт Беберлей, известен като Бебз, попада случайно в дома на полковника в оставка сър Франсис Чесни. Тук с нетърпение очакват пристигането на богатата им родственица – доня Лусия де Алвадорес от Бразилия. Сър Франсис се надява да се ожени за нея, за да оправи критичното си финансово положение. Двамата студенти – Джек, син на полковника Чесни, и Чарли Уейкъм, се надяват празникът да не се провали, защото са поканили своите любими Енни и Кети, за които искат да се оженят. Но заветната леля все още не пристига – бави се някъде по пътя. Затова двамата младежи молят Бебз да се предреши като нея и да се представи за доня Лусия.

От това, разбира се, следват ред смешни и забавни ситуации, в центъра на които е мнимата „леля“, упорито ухажвана не само от сър Франсис, ами и от неговия приятел, адвоката Стивънс Спетли, също кандидат за ръката на заможната госпожа от Бразилия. Истинската доня Лусия обаче все пак пристига, придружавана от компаньонката си Елла Дели, и объркването става още по-невъобразимо, докато накрая всичко завършва щастливо – младите получават заветната благословия от своите настойници…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

Четиринадесетото издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол

Поредното издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол на 10 май. Творческата изява е за деца и ученици от първи до 12 клас, които имат афинитет към театъра и сцената. Заявки за участие се приемат до 8 май, съобщиха..

публикувано на 22.04.24 в 14:00

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор „Петко Стайнов” (при Народно читалище „Искра-1860”) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда ежегодно в града..

публикувано на 22.04.24 в 11:28

Никола Райков жъне успех и с новата си книга „Принцът на сънищата“

Първият  по рода си проект, написан и нарисуван на ръка от обичания детски писател Никола Райков засега отчита впечатляващ успех. Само за седмица обявените 850 бройки, необходими за да се издаде първи тираж, бяха заявени от нетърпеливите читатели...

публикувано на 21.04.24 в 10:00

Стара Загора посреща таланти за XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче"

На 20 и 21 април старозагорци и гости на града ще могат да се насладят на ритъма на народната музика в изпълнението на талантливите деца от XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче", съобщвата от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 18.04.24 в 13:19

"Мадам Бътерфлай" - шестата опера на Джакомо Пучини има пет редакции

Днес, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора може да гледате операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Сюжетът на шестата си опера композиторът открива в Лондон. По време на престоя си в английската столица Пучини гледа едноактната..

публикувано на 18.04.24 в 12:35