В Районен съд-Стара Загора:

Предимно мъже завеждат дела за обида и клевета във фейсбук

Лавинообразно се увеличава броят на делата за обида и клевета през последните години в Районен съд в Стара Загора, съобщи в интервю за предаването „Репортер“ говорителят на наказателното отделение Дарина Стоянова. Почти половината от тъжбите са за думи и твърдения във фейсбук или електронно издание, а мъжете са основните инициатори на съдебните „битки“ за обида и клевета.

Никой не може да запази анонимност в интернет, затова трябва да бъдем прецизни в изказа си, препоръча съдия Стоянова.

Наред с делата за реплики в социалните мрежи, старозагорци напоследък се съдят и за неоснователно според тях подадени сигнали в полицията.

При 3 дела наказателни от  частен характер за обида и клевета за цялата 2016 и 8 за 2017, през миналата година броят им е скочил на 16, показва статистиката. Четири от тях са по тъжби на старозагорския кмет Живко Тодоров срещу негови съграждани, които той е оттеглил. Пето негово дело е било образувано и приключило с извънсъдебно споразумение през предходната 2017 г.

От делата миналата година 15 са по тъжби на силния пол и само едно е инициатива на жена.  При подсъдимите също водят господата – 13, при дамите - 3. 

Размерът на гражданските искове при дела варира между 1500 и 5000 лв.,  съобщи още съдия Стоянова.

Още от категорията

Над 150 диви животни ще зимуват в Спасителния център на Сдружение "Зелени балкани" в Стара Загора

Приключиха профилактичните прегледи и плановите ремонти в Спасителният център за диви животни на Сдружение „Зелени балкани“ в Стара Загора преди настъпването на есента. Сред близо 150-те стационарни пациенти, които няма да могат да напуснат..

публикувано на 15.10.19 в 14:57

ВиК-Стара Загора ще изгражда водна инфраструктура за над 122 млн. лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и инж. Румен Райков, управител на "ВиК" ЕООД - Стара Загора, подписаха договор за изграждане на водоснабдителната система и канализационни мрежи в обособената територия, обслужвана от дружеството. Това..

публикувано на 15.10.19 в 14:36

39-ти контингент заминава за Афганистан със знамето на Стара Загора

Тържествен ритуал по изпращане на 39-ти контингент от Българската армия за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан се състоя днес на площада пред Община Стара Загора. Да изпратят бойците дойдоха зам.-началникът на..

публикувано на 15.10.19 в 13:59

Безплатни изследвания за бременни организират в Стара Загора

На 15, 16 и 17 октомври в залата на хотел „Форум“ в Стара Загора ще се проведат безплатни изследвания на бременни жени. Организатор на събитието е Българско дружество по ендокринология, с председател проф. Анна-Мария Борисова, с подкрепата на Община..

публикувано на 15.10.19 в 08:28
Българска аримия

Изпращат 39- ти контингент за участие в операция на НАТО

Днес от 11.00 часа на площада пред административната сграда на Община Стара Загора ще се проведе тържествен ритуал по изпращане на 39-ти контингент от Българската армия за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан. Очаква се..

публикувано на 15.10.19 в 08:17

Районната лекарска колегия връчва утре годишните си награди

За поредна година Районната колегия на Българския лекарски съюз ще раздаде годишните си награди на изявени лекари от Стара Загора и областта. Отличията се присъждат по повод 19 октомври –Ден на българския лекар и 118 години от създаването на съсловната..

публикувано на 14.10.19 в 17:20
Снимка: Радио Бургас

Задържаха 10 души в Бургас за заплахи и физическо насилие

Специализирана полицейска акция се провежда в Бургас. Специализираната прокуратура, ГДБОП и ОД на МВР-Бургас разследват организирана престъпна група за изнудвания, чрез заплахи и физическо насилие. Групата е действала на територията на Бургас..

публикувано на 14.10.19 в 16:29

Подменят осветлението в Димитровград

След близо двегодишно забавяне на избор на изпълнител и обжалване на процедурите, в Димитровград вече започна подмяната на осветителните тела по улиците в града с нови, съобщиха от кметската управа. Целта е подобряване на качеството и повишаване на..

публикувано на 14.10.19 в 16:24

Шестима души загинаха при тежка катастрофа край град Крън

По първоначална информация, шофьорът, предизвикал тежката катастрофа край Стара Загора, е бил на 18 години. При инцидента загинаха той, още четирима младежи от Крън и мъж от Габрово. Зад волана на колата, която по първоначални данни е..

обновено на 14.10.19 в 15:32

Радан Кънев: България очаква положителен отговор за ТЕЦ 2 от Европа

Въглищни централи, които не могат да покрият екологичните норми трябва да спрат работа. Това заяви пред Радио Стара Загора евродепутатът от Европейската народна партия и член на Комисията по околна среда в Европейския парламент Радан..

публикувано на 14.10.19 в 15:18