Област Стара Загора е начело в страната по дял на индустрията в икономиката

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

67% от икономиката на България е формирана от сектор услуги, 28% от индустрията и 5% процента от селското стопанство. Това сочат данните на Националния статистически институт за 2017 г. 

В интервю за Радио Стара Загора Петър Ганев от Института за пазарна икономика уточни, че четирите индустриални области в страната са Стара Загора, Софийска област, Враца и Габрово. Именно област Стара Загора е начело в страната по дял на индустрията в икономиката – 66%. Това се дължи до голяма степен на големите енергийни предприятия в региона. Добавената стойност на човек от населението в индустриалния сектор е около 10 хиляди лева, услуги – 4 700 лв., а селско стопанство едва 500. Най-бедните области в страна като Силистра и Видин са с най-голям дял на селското стопанство в икономиката. 

„Стара Загора стои добре като индустриален център, но е необходимо привличането на инвестиции в сектор услуги, където областта изостава от другите големи областни центрове“, коментира Петър Ганев.


Още от категорията

Гражданска акция за почистването на парк в Стара Загора

Акция за почистването на парк „Александър Стамболийски“, известен на старозагорци като парк „Алана“ се организира тази вечер от 19.00 часа. Мястото на срещата е до паметника на „Свети Георги Победоносец“ в парка, съобщи Милка Колдамова, един от..

публикувано на 26.06.19 в 09:17

Строят център за деца с увреждания в Харманли

Община Харманли  ще разкрие до година Дневен център за деца с увреждания и техните семейства. Центърът ще предоставя обучение, рехабилитация и терапия на 90 деца и младежи с увреждания, развитие на техните възможности и заложби, както и обучение на..

публикувано на 26.06.19 в 09:10

Областната комисия „Военни паметници“ в Ямбол с предложения до МО за финансиране и ремонт

Областната комисия „Военни паметници“ в Ямбол проведе заседание под председателството на областния управител Димитър Иванов, на което обсъди конкретните предложения на общините за ремонт и възстановяване на военни паметници, и изграждане на нови..

публикувано на 26.06.19 в 08:56
Стоп на дрогата!

Продължава кампанията "Хасково срещу дрогата 2019"

Със среща- беседа със специалисти от системата на образованието в Хасково и граждани на тема „Превенция на употребата на наркотични вещества” с гост - лектор Петьо Петков от  СДВР – София, сектор "Наркотици" от 10.00 часа продължава и днес..

публикувано на 26.06.19 в 07:07

Министърът на земеделието Десислава Танева откри жътвената кампания в Сливенско

До края на месеца застрахователните компании трябва да дадат становище за компенсациите, които могат да изплатят, ако земеделските производители плащат такса  за функционирането на национална противоградова защита. Това обяви министърът на..

публикувано на 25.06.19 в 17:05

Ръководството на БСП проведе изнесено заседание в Ямбол

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова определи досегашната работа на управляващата коалиция, по отношение на финансирането на партиите, като загуба на време. Днес в Ямбол Изпълнителното бюро на БСП проведе първото си изнесено заседание в страната..

публикувано на 25.06.19 в 16:49

Безплатни прегледи за туберколоза в Хасково

До 28 юни ще продължат безплатните прегледи в Специализираната болница за активно лечение на пневмо – фтизиатрични заболявания в Хасково. През „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез..

публикувано на 25.06.19 в 14:27

Старозагорско участие на математически форум в Япония

Международното състезание „Математика без граници“ се открива на 28 юни в Несебър. Участие в събитието ще вземат 1 400 деца от 15 държави, съобщи в предаването „Репортер“ старозагорският математик Любомир Любенов. 14 старозагорски ученици ще..

публикувано на 25.06.19 в 09:30

Експертна комисия продължава с огледа в ТЕЦ "Марица Изток 2" след пожара, който избухна вчера

Експертна комисия влиза в ТЕЦ "Марица Изток 2" за оглед и оценка на щетите след пожара, който избухна вчера. При инцидента изгоря комин на сероочистващата инсталация на 8-ми блок на централата. Пострадали нямаше, но щетите са сериозни и тепърва ще..

обновено на 25.06.19 в 09:25

Изпълнителното бюро на БСП заседава в Ямбол

Изпълнителното бюро на БСП ще заседава днес в Ямбол, съобщи БНР. Социалистите ще обсъдят проблеми от региона, актуални политически теми и подготовката за местните избори. На заседанието ще присъстват и председатели на Общински и Областни съвети на БСП,..

публикувано на 25.06.19 в 09:14