Област Стара Загора е начело в страната по дял на индустрията в икономиката

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

67% от икономиката на България е формирана от сектор услуги, 28% от индустрията и 5% процента от селското стопанство. Това сочат данните на Националния статистически институт за 2017 г. 

В интервю за Радио Стара Загора Петър Ганев от Института за пазарна икономика уточни, че четирите индустриални области в страната са Стара Загора, Софийска област, Враца и Габрово. Именно област Стара Загора е начело в страната по дял на индустрията в икономиката – 66%. Това се дължи до голяма степен на големите енергийни предприятия в региона. Добавената стойност на човек от населението в индустриалния сектор е около 10 хиляди лева, услуги – 4 700 лв., а селско стопанство едва 500. Най-бедните области в страна като Силистра и Видин са с най-голям дял на селското стопанство в икономиката. 

„Стара Загора стои добре като индустриален център, но е необходимо привличането на инвестиции в сектор услуги, където областта изостава от другите големи областни центрове“, коментира Петър Ганев.


Още от категорията

Вятърът избута в канавка ремарке на товарен камион

В област Стара Загора бурният вятър с пориви събори дървета на пътното платно на прохода Шипка, но проходът остана проходим през целия ден. На пътя Мъглиж-Гурково силният вятър стана причина ремарке на товарен камион да се обърне в крайпътна..

публикувано на 23.02.19 в 16:42

Георг Краев: Кукерите не гонят зли духове, а събуждат плодородието

Националният кукерски празник "Кукериада" се провежда днес в 12 села на община Тунджа. Домакините посрещнаха кукерски групи от всички краища на страната.  Председателят на журито проф. Георг Краев е категоричен, че не автентичното е..

публикувано на 23.02.19 в 13:45

Временни ограничения на движението в старозагорско заради пътни инциденти

Временно е ограничено движението в активната лента по АМ „Тракия“ при км 188 в посока Бургас поради изтеглянето на аварирал тежкотоварен автомобил. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се осъществява в..

публикувано на 23.02.19 в 12:52

Вятър, мъгла и силен снеговалеж на Шипка

Жълт код за силен вятър или снеговалежи е в сила днес за цялата страна.През нощта на места започна обилен снеговалеж, който доведе до пътни ограничения. Бурен вятър, снеговалеж и намалена видимост затрудняват движението на прохода Шипка тази сутрин...

публикувано на 23.02.19 в 09:10
Архив

В Димитровград ще обучават бъдещи и настоящи родители

Димитровград е 11-тия град, в който списание „9 месеца“  организира днес безплатно  училище за бъдещи и настоящи родители. Темата на лекцията е „Ваксини“ и започва в 10 часа в градската библиотека „Пеньо Пенев“.  Лектор е д-р Славка Кокудева,..

публикувано на 23.02.19 в 09:00

25-метров плувен басейн ще заработи в Сливен

Стремежът на община Сливен ще бъде тази година бюджетът от 108 млн.лв. да бъде изпълнен на 100%. През 2015 година финансовият план е изпълнен едва на 50-60 % - заяви кметът Стефан Радев. Към момента общината няма просрочени задължения и за близо 3..

публикувано на 22.02.19 в 17:07

Еко организации против Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Екологични организации  се обявиха против промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие одобрени от правителството. Нека да Ви припомня, че според тях поставянето на чадър и шезлонг върху дюните ще се санкционира с глоби от 500 до 100..

публикувано на 22.02.19 в 16:38

Над 10хил. посетители за 2018г. отчита ямболският музей "Безистена"

Безистенът в Ямбол от туристическа атракция се превърна в уникален културен институт за жителите и гостите на града. Ремонтът на сградата, създадена в началото на 16 в  като покрит пазар, бе направен през 2013 г. заедно с Националния архитектурен..

публикувано на 22.02.19 в 16:30

Укрепват стената на язовир "Хайдушко кладенче"

Кметът на община Гълъбово Николай Тонев  е подписал договор с министъра на околната среда и водите Нено Димов за укрепване на стената на язовир „Хайдушка кладенче“. Язовирът, който се намира в землището на общината, беше източен след авария през 2005..

публикувано на 22.02.19 в 16:18

В БАБХ-Стара Загора не е подаван сигнал за избягали норки

В областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора не е пристигал сигнал или жалба за избягали норки и удушени домашни птици от норки . Това заяви за Радио Стара Загора директорът на контролния орган д-р Дамян Миков по повод репортажа на..

публикувано на 22.02.19 в 16:12