Димитър Чорбаджиев: Електромобилите ще станат по – масови и достъпни

Електрическите автомобили ще навлизат по-масово в живота на съвременния човек през 2019 година. Това прогнозира инж. Димитър Чорбаджиев, мениджър в голяма автомобилна компания. Близо 2000 електрически коли вече се движат по пътищата на България, а за тях са изградени 100 обществени зарядни станции.

Все още у нас облекченията и привилегиите за собствениците на такива коли са малко, спрямо възможностите и регулациите в други страни на ЕС. 

„В някои български общини е безплатно паркирането в зелена зона, докато в ЕС има преференции още при закупуването им. Смятам, че електрическите автомобили имат своите предимства, тъй като експлоатационните им разходи са ниски. И до няколко години те ще навлязат на пазара“, подчерта специалистът. 

Последни разработки на водещ европейски автомобилостроител предвиждат 550 км пробег и бърз заряд за около 20 минути на 80% от батерията на тези коли. Средно един такъв автомобил изразходва между 12 -16кВч електроенергия, за да измине 100 км. При зареждане в домашни условия разходът за 100 км струва символичните между 1,80 – 3,60 лв., според тарифата.

Нов електромобил на родния пазар се търгува между 50 – 200 хиляди лева. Очаква се, когато тези коли станат масово производство, цената им да падне с 30%.

Какви са тенденциите, проявяват ли българските клиенти интерес  към тези коли? Чуйте подробности от разговора на Таня Балабанова с инж. Димитър Чорбаджиев в приложения звуков файл:Още от категорията

Изложба на каракачански кучета ще се проведе в Стара Загора

На 20.04 (събота) в парк „Станционна градина“ Стара Загора ще се проведе „39 – та специализирана изложба на породата каракачанско куче“. Изложбата ще се проведе в категориите: бебе, подрастващи и още. Участниците ще бъдат оценявани в 3 ринга, като..

публикувано на 17.04.19 в 13:54

Огняна Брузева: Най-голямата ми болка е, че съм далеч от детето си

Това е едно тъжно интервю, един тъжен разказ на 45-годишната Огняна Брузева. Тя е самотна майка, по професия – медицинска сестра. В България е работила на две места: в детската хирургия на ПИРОГОВ и в медицинска лаборатория. Стресова и нелека..

публикувано на 15.04.19 в 11:32

Малина Петрова: Летенето дава още едно сетиво за света и живота

Има ли значение полът в авиацията, колко дълъг и колко ценен е пътят на жената-летец, кое от тази професия е най-вълнуващо? Отговор на тези въпроси навръх Международния ден на авиацията дава  Малина Петрова , жена-летец, инструктор по пилотиране на..

публикувано на 12.04.19 в 13:31

Деца-детективи решават загадки в Гълъбово и Дълбоки

На 9 и 10 април стартира регионална кампания с предвидени поредица от дейности за подобряване на уменията за водене на информационен диалог чрез умението да се чете рационално. Инициативите са в подкрепа и реклама на четенето и развитие на библиотечна,..

публикувано на 12.04.19 в 12:33

Фестивалът "Здравей, Здраве" - Ямбол започва на 12 април

Фестивалът "Здравей, Здраве!" - Ямбол тази година ще се проведе на 12, 13 и 14 април. Основна му кауза е да популяризира здравословния начин на живот , д а създаде информираност и да провокира интереса на хората към естествените начини за..

публикувано на 10.04.19 в 15:21
Цветелина Стоянова

Една българка в Лондон разказва

Българската диаспора  в последните години се увеличи многократно и едва ли има българин, който да няма поне един познат или роднина емигрирал там. По неофициална информация броят на нашите съграждани вече надхвърля 300 000. Първият събеседник в..

публикувано на 08.04.19 в 11:20

Стара Загора ще има още едни ценен музеен обект с висока научна и културна стойност

Още един изключително интересен археологически обект в Стара Загора предстои да се превърне в привлекателно и посещавано музейно място. Става дума за така наречения от специалистите Храм на императорския култ, част от археологическия резерват „Августа..

публикувано на 04.04.19 в 11:07

„Жана Д“арк“ гостува в Стара Загора

На 11.04 от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще гостува постановката „Жана Д“арк“. В постановката участват Гергана Змийчарова (с две номинации за „Икар“) , Ивайло Драгиев и още. Режисьор е Петринел Гочев. Това е авторска драматизация на Петринел..

публикувано на 03.04.19 в 12:17

В Габрово посрещат Деня на шегата с отворени врати

На 1 април – Международният ден на шегата, Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще отбележи своя 47 рожден ден. „ Както всяка година, екипът на Музея показва истинска габровска щедрост и обявява Ден на отворените врати , като специалните..

публикувано на 31.03.19 в 12:43

Келти в долината на тракийските царе

Какво е общото между траките и келтите? Има ли достатъчно запазени факти от 4 в. преди Христа до днес, че по нашите земи са живели келти, чак до 3 в. от н. е. ? В търсене на отговорите на тези въпроси, на 01.05 в Мъглиж се организира Празник „Келти..

публикувано на 31.03.19 в 08:41