Димитър Чорбаджиев: Електромобилите ще станат по – масови и достъпни

Електрическите автомобили ще навлизат по-масово в живота на съвременния човек през 2019 година. Това прогнозира инж. Димитър Чорбаджиев, мениджър в голяма автомобилна компания. Близо 2000 електрически коли вече се движат по пътищата на България, а за тях са изградени 100 обществени зарядни станции.

Все още у нас облекченията и привилегиите за собствениците на такива коли са малко, спрямо възможностите и регулациите в други страни на ЕС. 

„В някои български общини е безплатно паркирането в зелена зона, докато в ЕС има преференции още при закупуването им. Смятам, че електрическите автомобили имат своите предимства, тъй като експлоатационните им разходи са ниски. И до няколко години те ще навлязат на пазара“, подчерта специалистът. 

Последни разработки на водещ европейски автомобилостроител предвиждат 550 км пробег и бърз заряд за около 20 минути на 80% от батерията на тези коли. Средно един такъв автомобил изразходва между 12 -16кВч електроенергия, за да измине 100 км. При зареждане в домашни условия разходът за 100 км струва символичните между 1,80 – 3,60 лв., според тарифата.

Нов електромобил на родния пазар се търгува между 50 – 200 хиляди лева. Очаква се, когато тези коли станат масово производство, цената им да падне с 30%.

Какви са тенденциите, проявяват ли българските клиенти интерес  към тези коли? Чуйте подробности от разговора на Таня Балабанова с инж. Димитър Чорбаджиев в приложения звуков файл:Още от категорията

През 2020 година Историческият музей в Нова Загора ще има постоянна експозиция!

За първи път в историята на Историческия музей в Нова Загора ще бъде създадена постоянна експозиция. През 2020 година се навършват 60 години от построяването на сградата на музея. Амбицията на директорът Пейчо Пейчев е да бъде извършен ремонт и на втория..

публикувано на 23.07.19 в 10:39
Мурсалски чай

Забранява се брането на мурсалски чай от естествени находища

Започнаха проверките на най- големите естествени находища на мурсалски чай в страната.  Те се извършват съгласно заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която за поредна година се въвежда забрана за събиране на лечебното растение...

публикувано на 22.07.19 в 11:38

Кампания набира средства за църква връстник на Султанския ферман за Българска църковна независимост

От 30 000лв се нуждае храмът „Свети Свети Кирил и Методий“ в сливенското село Блатец. Църквата построена през 1872г. и е връстник на Султанския ферман за Българска Църковна независимост. Изградена е от доброволци и е изографисана от майстори от..

обновено на 20.07.19 в 09:45

Българският Индиана Джоунс празнува рожден ден в Златоград

Археолог, откривател, пътешественик, писател, кулинарен експериментатор и семеен човек. Това е кратката визита на професор Николай Овчаров. Наричат го Индиана Джоунс от България. Заслужил си е това признание, както и останалите, почетен гражданин на..

публикувано на 19.07.19 в 12:06

Родната къща на Яворов е възстановена по препоръка на Цар Борис III

Къщата на Пейо Яворов  в родния град на поета-революционер в  Чирпан е обявена  за музей на 31 октомври 1954 година. Поводът е 40-годишнината от смъртта му, а в брой 72 на Държавен вестник от 1977 година е обявена и за архитектурно-строителен паметник...

публикувано на 16.07.19 в 13:50

Ивайловградското село Свирачи пази духа и традициите на малоазийските българи

Китното село с интересното име Свирачи е накацало на един от източнородопските ридове, на 6 километра от Ивайловград и на 3-4 километра от гръцката граница. За 1 месец жителите му имат три повода да празнуват : На 15-ти август, Голяма Богородица..

публикувано на 16.07.19 в 12:47

Показват картини от вълна в Чирпан

Картини от вълна ще бъдат показани днес на изложба в галерия „Георги Данчов-Зографина“ в Чирпан. Експозицията ще остане в галерията до 9 август, обяви уредникът й Владимир Кондарев. Автор на картините, които ще бъдат включени в изложбата е Матен..

публикувано на 09.07.19 в 14:39

Известната турска художничка Арзу Партен показва творби в Димитровград

28 скулптури и малки пластики на турската художничка Арзу Партен ще бъдат представени в зала 2 на художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград. Откриването на изложбата е тази вечер от 18.00 часа.  Арзу Партен  е потомка на изселници от..

публикувано на 04.07.19 в 15:10

Преди 140 години е приет първият градоустройствен план на Стара Загора

На трети юли 1879 година е приет първият градоустройствен план на Стара Загора. Той е изработен от Либор Байер- строителен техник от  Австро- Унгария  (по народност чех) , който пристига в България след Освобождението и работи  по изграждането на..

публикувано на 03.07.19 в 10:00
Експонат от музея на фотографията в Казанлък

Уникално издание влезе във фонда на Музея на фотографията

Уникално издание на 106 години на френското списание „Илюстрасион” влезе във фонда на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Това е поредното дарение направено от казанлъчанката Петя Големанова, която живее със семейството си..

публикувано на 02.07.19 в 13:53