Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще запази ли СУ "Максим Горки" настоящата си сграда?

Изискването на Министерство на образованието училищата да преминат на едносменен режим на работа неминуемо ще доведе до реорганизация в няколко старозагорски училища. Причината  - недостатъчният брой класни стаи, които да поберат всички паралелки при полудневна организация на учебния процес. Най-голям се оказва проблемът със Средно училище „Максим Горки“, което, или трябва да съкрати драстично приема си, или да приеме частично или цялостно преместване в друга сграда. Това обаче ще доведе до редица затруднения и предизвиква напрежение сред родители и училищно ръководство. 

В старозагорското Средно училище „Максим Горки“ с интензивно изучаване на чужди езици в момента учат 823 ученици от 1 до 12 клас, разпределени в 34 паралелки. В сградата, в която училището се помещава от 15 години,  има 22 класни стаи. Неотдавна в интервю за Радио Стара Загора зам.-кметът по образованието Иванка Сотирова обяви, че в този вариант училището няма как да изпълни изискването за преминаване на полудневно обучение. По думите ѝ СУ "Максим Горки" трябва да избере между съкращаване на една от степените или преместване в сградата на Първо ОУ, но и при този вариант ще налага редуциране на паралелки.

В същото интервю зам.-кметът г-жа Сотирова допълни, че подобен проблем стои и пред Второ основно училище, чиято сграда е архитектурен паметник от национално значение и няма възможност за преустройства и разширяване. Предложението на г-жа Сотирова бе, ако СУ "Максим Горки" се съгласи на пребазиране, Второ основно училище да разпредели паралелките си между двете близки една до друга сгради.    

Директорката на училище „Максим Горки“ Мариана Пенчева от своя страна заяви, че не приема варианта съкращаване на приема и цялостно преместване в сградата на Първо основно училище. Тя подчерта че  "Максим Горки" е училището, което е най-много местено не само за ремонти, но и като адресна регистрация.

Недоволни от вероятното пребазиране на училище „Максим Горки“ в друга сграда са и родителите. Много от тях заявиха, че ако това се случи, ще помислят за преместване на децата в друго училище. 

Г-жа Мариана Пенчева допълни, че са водени допълнителни  разговори с кмета Живко Тодоров за запазване сегашния вариант на училището с прием от 1 до 12 клас. За да се спази изискването за преминаване на едносменен режим, се обмисля възможността учениците от началната и прогимназиална степен да останат в сградата на ул. "Сава Силов" 69, а обучението на гимназиалните класове да се извършва в сградата на Първо основно училище.

Чуйте повече по темата от репортажа в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

медали

За трети път ще излъчат математическите звезди на Стара Загора

Старозагорски математически таланти ще бъдат наградени в навечерието на 24 май. Инициатори за трети път са фондация „Математика без граници“ и бивши ученици от Средношколския център по математика и информатика в Стара Загора и елитни..

публикувано на 25.04.24 в 11:46
Снимка: община Хасково

Млади поети, участници в конкурса „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана

Младите творци, участници в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана.  Алея „Южна пролет“ беше възстановена по повод 50-тата годишнина на Литературни дни „Южна пролет“. Тогава там бяха засадени 50 кедъра...

публикувано на 25.04.24 в 11:29
Росен Желязков

Депутатите освободиха Росен Желязков като председател на Народното събрание

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков.  Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с..

публикувано на 25.04.24 в 11:26
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Представители на европейски държави са изявили желание да се запознаят с организацията на "Празника на розата"

Двадесет представители на 7 европейски страни са изявили желание да посетят град Казанлък, за да се запознаят с безценния опит на Общинското ръководство по организирането на “Празник на розата“, информират от община Казанлък. Делегатите са част от..

публикувано на 25.04.24 в 09:17

Енергетици и миньори на протест с искане за отлагане на либерализацията на пазара на ток

На протестен митинг в столицата излизат днес енергетици и миньори от комплекса, „Марица изток“, "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", както и "Топлофикация-Перник" . Протестът организиран от синдикатите е с искане за отлагане на либерализирането пазара на..

публикувано на 25.04.24 в 05:45

Иван Ланджев запали огъня на литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Литературни дни „Южна пролет“  бяха официално открити в Хасково преди минути с традиционното запалване на огъня на националния конкурс за дебютна литература пред театър „Иван Димов“.Тази година честта да го направи получи Иван Ланджев, който е и сред..

публикувано на 24.04.24 в 18:51

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаите на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Двата случая нямат връзка помежду си. Децата са с непълен имунизационен статус, каза д-р Иванова...

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Община Стара Загора и РИМ готвят нов фестивал през май

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Той  ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло,..

публикувано на 24.04.24 в 17:01

"Бебемания" в Стара Загора

На 26 и 27 април покритият пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ ще бъде домакин на изложението „Бебемания“, чийто организатор за поредна година е Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ).Своите продукти ще изложат 46 фирми,..

публикувано на 24.04.24 в 16:54

Случай на коклюш е регистриран в Ямболско

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната..

публикувано на 24.04.24 в 16:03