Ще запази ли СУ "Максим Горки" настоящата си сграда?

Изискването на Министерство на образованието училищата да преминат на едносменен режим на работа неминуемо ще доведе до реорганизация в няколко старозагорски училища. Причината  - недостатъчният брой класни стаи, които да поберат всички паралелки при полудневна организация на учебния процес. Най-голям се оказва проблемът със Средно училище „Максим Горки“, което, или трябва да съкрати драстично приема си, или да приеме частично или цялостно преместване в друга сграда. Това обаче ще доведе до редица затруднения и предизвиква напрежение сред родители и училищно ръководство. 

В старозагорското Средно училище „Максим Горки“ с интензивно изучаване на чужди езици в момента учат 823 ученици от 1 до 12 клас, разпределени в 34 паралелки. В сградата, в която училището се помещава от 15 години,  има 22 класни стаи. Неотдавна в интервю за Радио Стара Загора зам.-кметът по образованието Иванка Сотирова обяви, че в този вариант училището няма как да изпълни изискването за преминаване на полудневно обучение. По думите ѝ СУ "Максим Горки" трябва да избере между съкращаване на една от степените или преместване в сградата на Първо ОУ, но и при този вариант ще налага редуциране на паралелки.

В същото интервю зам.-кметът г-жа Сотирова допълни, че подобен проблем стои и пред Второ основно училище, чиято сграда е архитектурен паметник от национално значение и няма възможност за преустройства и разширяване. Предложението на г-жа Сотирова бе, ако СУ "Максим Горки" се съгласи на пребазиране, Второ основно училище да разпредели паралелките си между двете близки една до друга сгради.    

Директорката на училище „Максим Горки“ Мариана Пенчева от своя страна заяви, че не приема варианта съкращаване на приема и цялостно преместване в сградата на Първо основно училище. Тя подчерта че  "Максим Горки" е училището, което е най-много местено не само за ремонти, но и като адресна регистрация.

Недоволни от вероятното пребазиране на училище „Максим Горки“ в друга сграда са и родителите. Много от тях заявиха, че ако това се случи, ще помислят за преместване на децата в друго училище. 

Г-жа Мариана Пенчева допълни, че са водени допълнителни  разговори с кмета Живко Тодоров за запазване сегашния вариант на училището с прием от 1 до 12 клас. За да се спази изискването за преминаване на едносменен режим, се обмисля възможността учениците от началната и прогимназиална степен да останат в сградата на ул. "Сава Силов" 69, а обучението на гимназиалните класове да се извършва в сградата на Първо основно училище.

Чуйте повече по темата от репортажа в звуковия файл.Галерия

Още от категорията

Вяло участие на граждани в мирния протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи

Едва около 50 човека се включиха в мирния протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи, който се проведе пред най-голямата ферма за норки у нас край старозагорското село Маджерито. Екозащитниците настояват да спре избиването на животни..

публикувано на 19.10.19 в 14:19

В Голямо Дряново се провежда фестивал на ореха

Казанлъшкото село Голямо Дряново днес е домакин на Шести национален фестивал на ореха. Селото е сред водещите производители на черупкови плодове у нас с над 2 500 дка. орехови масиви. В рамките на феста ще бъде представена и традиционна кулинарна..

публикувано на 19.10.19 в 11:10
Най-високата сграда в ЕС Шард Гринпийс протест катерачи

Алпинисти ще катерят сградата на Областната администрация в Стара Загора

От 13.00 днес  ще бъде дадено началото на традиционното състезание по скоростно изкачване на сградата на Областната администрация – бившият синдикален дом в Стара Загора. Състезанието се провежда за 27-поредна година. Участие ще вземат..

публикувано на 19.10.19 в 09:46

Октомври и ноември - най-подходящи за противогрипна ваксина

Месеците октомври и ноември са най-подходящите за поставянето на противогрипна ваксина, напомнят лекари. Целта е имунизацията да се направи преди повишаване на заболяемостта от респираторни заболявания и настъпването на грипа. Включените във..

публикувано на 18.10.19 в 16:04

Седмица преди вота: Правила за гласуване

До ден ще пристигнат бюлетините за изборите на 27 октомври за община Стара Загора, а утре и вдругиден ще се състоят обучения на членовете на секционните избирателни комисии. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на ОИК Теодора Крумова...

публикувано на 18.10.19 в 15:31

Стара Загора ще има нова водна инфраструктура

Малко над 97км водопроводи и вътрешна водоснабдителна мрежа ще бъдат изградени по проекта за агломерации Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан , за който бе подписан договор между МОСВ и ВиК Стара Загора, съобщи инж. Румен Райков, управител на..

публикувано на 18.10.19 в 14:35

С двудневна програма новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник

На 19 октомври по традиция новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник. В християнския календар денят е посветен на св. Иван Рилски, каквото е името на църковния храм в населеното място. Тази година празничната програма е планирана в два дни...

публикувано на 18.10.19 в 11:53

За два часа утре спират движението в участък на улица "Иван Шишман"

За времето от 12.00 до 14.00 часа на 19.10.2019г. (събота) в Стара Загора, се спира  движението на личен транспорт по ул. „Цар Иван Шишман”, в отсечката ѝ от бул. „Цар Симеон Велики“ до ул. „Генерал Гурко“. Целта е да се осигури безопасност и..

публикувано на 18.10.19 в 11:44
Чавдар Божурски

Възможност за японско бизнес представителство в Сливен

Представители на японска компания за търговия с източноевропейски продукти проявяват интерес към търговия с млечни изделия, мед и пчелни продукти. Това съобщиха от пресцентъра на  Областна администрация-Сливен . На среща с областния управител..

публикувано на 18.10.19 в 11:14

И Стара Загора се включва в Похода за свобода

Стара Загора е една от спирките на най-мащабната информационна кампания против трафика на хора в света Поход за свобода. Над 50 държави и 500 града от цял свят се включват в събитието. У нас походът ще се проведе за шеста поредна година...

публикувано на 18.10.19 в 11:05