Ще запази ли СУ "Максим Горки" настоящата си сграда?

Изискването на Министерство на образованието училищата да преминат на едносменен режим на работа неминуемо ще доведе до реорганизация в няколко старозагорски училища. Причината  - недостатъчният брой класни стаи, които да поберат всички паралелки при полудневна организация на учебния процес. Най-голям се оказва проблемът със Средно училище „Максим Горки“, което, или трябва да съкрати драстично приема си, или да приеме частично или цялостно преместване в друга сграда. Това обаче ще доведе до редица затруднения и предизвиква напрежение сред родители и училищно ръководство. 

В старозагорското Средно училище „Максим Горки“ с интензивно изучаване на чужди езици в момента учат 823 ученици от 1 до 12 клас, разпределени в 34 паралелки. В сградата, в която училището се помещава от 15 години,  има 22 класни стаи. Неотдавна в интервю за Радио Стара Загора зам.-кметът по образованието Иванка Сотирова обяви, че в този вариант училището няма как да изпълни изискването за преминаване на полудневно обучение. По думите ѝ СУ "Максим Горки" трябва да избере между съкращаване на една от степените или преместване в сградата на Първо ОУ, но и при този вариант ще налага редуциране на паралелки.

В същото интервю зам.-кметът г-жа Сотирова допълни, че подобен проблем стои и пред Второ основно училище, чиято сграда е архитектурен паметник от национално значение и няма възможност за преустройства и разширяване. Предложението на г-жа Сотирова бе, ако СУ "Максим Горки" се съгласи на пребазиране, Второ основно училище да разпредели паралелките си между двете близки една до друга сгради.    

Директорката на училище „Максим Горки“ Мариана Пенчева от своя страна заяви, че не приема варианта съкращаване на приема и цялостно преместване в сградата на Първо основно училище. Тя подчерта че  "Максим Горки" е училището, което е най-много местено не само за ремонти, но и като адресна регистрация.

Недоволни от вероятното пребазиране на училище „Максим Горки“ в друга сграда са и родителите. Много от тях заявиха, че ако това се случи, ще помислят за преместване на децата в друго училище. 

Г-жа Мариана Пенчева допълни, че са водени допълнителни  разговори с кмета Живко Тодоров за запазване сегашния вариант на училището с прием от 1 до 12 клас. За да се спази изискването за преминаване на едносменен режим, се обмисля възможността учениците от началната и прогимназиална степен да останат в сградата на ул. "Сава Силов" 69, а обучението на гимназиалните класове да се извършва в сградата на Първо основно училище.

Чуйте повече по темата от репортажа в звуковия файл.Галерия

Още от категорията

Рекорден брой групи на "Кукерландия" тази година

Рекорден брой маскарадни групи ще участват в 20-тото издание на Международния фестивал „Кукерландия” в Ямбол. Очаква се пристигнат над 80 кукерски и маскарадни групи. Фестивалът ще се проведе от 28 февруари до 3 март. Репортаж на кореспондента ни в..

публикувано на 17.02.19 в 14:55

Липсата на лекарства е основен проблем за Болярово

Снабдяването на населението с лекарства е един от нерешимите проблеми за община Болярово през годините. Разкриването на мобилни аптеки ще даде възможност за по-лесен достъп, е мнението както на жителите, така и на общинското ръководство, но са..

публикувано на 17.02.19 в 14:08

Природозащитната организация "Зелени балкани" с нов мащабен проект

„Натура 2000 в България: Нови хоризонти“. Това е името на мащабен проект на Природозащитната организация „Зелени балкани“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата „Лайф“ на Европейския съюз и цели  повишаване на обществената..

публикувано на 16.02.19 в 15:58

13 нелегални мигранти са задържани в землището на елховското село Лалково

13 мъже от афганистански произход, от които трима непълнолетни, са задържани от полицията в землището на елховското село Лалково. Образувано е досъдебно производство  и се проверява  жител на Елхово,  който  е трябвало да ги превози към..

публикувано на 16.02.19 в 14:10

Двамата заподозрени за отглеждане на канабис остават в ареста

Постоянна мярка за неотклонение задържане под стража постанови Окръжен съд Сливен на двамата мъже арестувани по-рано тази седмица, по обвинение в отглеждане на канабис. Фермата за отглеждане на наркотични растения бе открита от полицията в мазе на..

публикувано на 16.02.19 в 13:38

ТД „Сърнена гора“ организира детски зимен празник на Бузлуджа

Туристическо дружество „Сърнена гора“ организира богата туристическа програма през 2019г.. Съвместно с Община Стара Загора дружеството подготвя зимен празник на Бузлуджа. Събитието е част от Деня на зимното предизвикателство 2019 година и ще се..

публикувано на 16.02.19 в 08:30

Министър и кмет откриха обновената лекоатлетическа зала в Стара Загора

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Стара Загора Живко Тодоров откриха обновената лекоатлетическа зала в града. „Няма как да се развива лека атлетика без закрита писта. Надявам се, че успехите на старозагорската лека..

публикувано на 15.02.19 в 16:55

Удължава се срокът за затваряне на бул. „Руски“ до 18.02.2019 г. включително

Община Стара Загора съобщава, че във връзка с извършване на строително-монтажните работи по бул. „Руски“, се удължава срокът за затваряне на бул. „Руски“, в участъка от ул. „Христо Ботев“ до ул. „Генерал Гурко“ до 18.02.2019 г . /понеделник/..

публикувано на 15.02.19 в 16:37
Първан Симеонов

Първан Симеонов: ГЕРБ и ДПС хвърлиха „горещия картоф“ в полето на коалициите

"ГЕРБ и ДПС хвърлиха „горещия картоф“ в полето на коалициите", Така коментира пред Радио Стара Загора промените в Изборния кодекс политологът Първан Симеонов. Той подчерта, че вдигането на прага на преференцията до степен, в която тя става..

публикувано на 15.02.19 в 16:19

ЕС отпуска 17 млн. евро за подобряване на качеството на въздуха в България

Европейският съюз отпуска близо 17 милиона евро за подобряване на качеството на въздуха в България. Проектът за чист въздух обхваща общините София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора, в които живее една трета от населението..

публикувано на 15.02.19 в 16:04