Ще запази ли СУ "Максим Горки" настоящата си сграда?

Изискването на Министерство на образованието училищата да преминат на едносменен режим на работа неминуемо ще доведе до реорганизация в няколко старозагорски училища. Причината  - недостатъчният брой класни стаи, които да поберат всички паралелки при полудневна организация на учебния процес. Най-голям се оказва проблемът със Средно училище „Максим Горки“, което, или трябва да съкрати драстично приема си, или да приеме частично или цялостно преместване в друга сграда. Това обаче ще доведе до редица затруднения и предизвиква напрежение сред родители и училищно ръководство. 

В старозагорското Средно училище „Максим Горки“ с интензивно изучаване на чужди езици в момента учат 823 ученици от 1 до 12 клас, разпределени в 34 паралелки. В сградата, в която училището се помещава от 15 години,  има 22 класни стаи. Неотдавна в интервю за Радио Стара Загора зам.-кметът по образованието Иванка Сотирова обяви, че в този вариант училището няма как да изпълни изискването за преминаване на полудневно обучение. По думите ѝ СУ "Максим Горки" трябва да избере между съкращаване на една от степените или преместване в сградата на Първо ОУ, но и при този вариант ще налага редуциране на паралелки.

В същото интервю зам.-кметът г-жа Сотирова допълни, че подобен проблем стои и пред Второ основно училище, чиято сграда е архитектурен паметник от национално значение и няма възможност за преустройства и разширяване. Предложението на г-жа Сотирова бе, ако СУ "Максим Горки" се съгласи на пребазиране, Второ основно училище да разпредели паралелките си между двете близки една до друга сгради.    

Директорката на училище „Максим Горки“ Мариана Пенчева от своя страна заяви, че не приема варианта съкращаване на приема и цялостно преместване в сградата на Първо основно училище. Тя подчерта че  "Максим Горки" е училището, което е най-много местено не само за ремонти, но и като адресна регистрация.

Недоволни от вероятното пребазиране на училище „Максим Горки“ в друга сграда са и родителите. Много от тях заявиха, че ако това се случи, ще помислят за преместване на децата в друго училище. 

Г-жа Мариана Пенчева допълни, че са водени допълнителни  разговори с кмета Живко Тодоров за запазване сегашния вариант на училището с прием от 1 до 12 клас. За да се спази изискването за преминаване на едносменен режим, се обмисля възможността учениците от началната и прогимназиална степен да останат в сградата на ул. "Сава Силов" 69, а обучението на гимназиалните класове да се извършва в сградата на Първо основно училище.

Чуйте повече по темата от репортажа в звуковия файл.Галерия

Още от категорията

Детски фолклорен празник на Цветница зарадва старозагорци

Над 400 деца взеха  участие в  Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва – Цветница“.  Началото му бе дадено точно в 10:00ч. в парк "Пети октомври" в Стара Загора. Празникът се провежда за седемнайсти път.  В продължение на повече от два..

публикувано на 21.04.19 в 13:43

Празникът "От Цветница до Гергьовден" за 20-ти в Генерал Инзово

20-то издание на Празника на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден“ се провежда в ямболското село Генерал Инзово.  В конкурсната програма ще се включат фолклорни групи  и изпълнители от цяла Югоизточна България. Фолклорният празник..

публикувано на 21.04.19 в 13:20

Еко организация в Ямбол дарява 300 кедрови дръвчета

Близо 300 кедрови дървета дарява ямболската екологична организация „Ден” за залесяване. От организацията настояват да спре сечта на плодни дървета в община Ямбол. Кореспондентът ни Даниела Костова с подробностите:

публикувано на 21.04.19 в 13:15

В Ямбол бе дадено началото на музикалните празници „Златната Диана“

В 11:30ч. официално бе дадено началото на 45-то издание на музикалните празници "Златна Диана" в Ямбол. Богата програма с утвърдени оперни певци и талантливи млади изпълнители на симфонична музика очаква от 21-ви до 24 април всички граждани и гости на..

публикувано на 21.04.19 в 12:43

Цветница е!

Православната църква празнува големия Господски празник Връбница. На този ден се чества тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим, няколко дни преди кръстните му страдания. Във всички храмове у нас се отстлужва света Златоустова литургия и се..

публикувано на 21.04.19 в 10:16

Кръводарителска акция на Цветница

Утре 21 април, в деня на големия християнски празник Цветница, в цялата страна за 16-и пореден път ще се проведе пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Кампанията тази година е под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете..

обновено на 21.04.19 в 09:54

28 състава от страна се включват в стартиращия днес 20-ти фолклорен събор в Твърдица

В  Твърдица започна 20-я регионалният фолклорен събор „Пролетни игри и обичаи Цветница“ . Участниците тази година са 28 състава от 24 селища от  общините Стара Загора, Раднево, Сливен, Нова Загора, Поморие и Твърдица. Възникнало като детски фолклорен..

публикувано на 21.04.19 в 09:05

Официално бе открит Националният географски фестивал

Днес официално в Стара Загора бе открито петото издание на Българския географски фестивал. Участие в двудневния форум в Града на липите са заявили над 600 представители от различни краища на страната. За купите и медалите в ученическите първенства..

публикувано на 20.04.19 в 15:59

Започват да пръскат срещу кърлежи и комари в Стара Загора

Пролетната обработка на тревните площи против кърлежи и комари в Стара Загора ще започне на 20 април от 20 часа, съобщиха от Община Стара Загора. Третирането ще започне в детските градини и социалните домове в града. Ще бъдат обхванати още паркове,..

обновено на 20.04.19 в 15:37

Малоброен протест с искане за пряка демокрация в Стара Загора

На площада пред сградата на община Стара Загора днес се проведе малоброен протест под мотото „Референдум за справедливост“. Организатор на недоволството бе бившият служител на ГДБОП и ДАНС Росен Миленов. Подробностите от Живко Иванов:

публикувано на 20.04.19 в 13:10