Антоний Гълъбов, политолог: Необходимо е политическите формации да се опитат да артикулират ясно послание, за да превърнат гражданите в избиратели.

Антоний Гълъбов
Снимка: БГНЕС

Три ключови проблема - политическата корупция, злоупотребата с обществени средства и корупцията в съдебната система , сочи като основни  проучване на „Алфа рисърч“, представено по време на кръгла маса „Противодействие на корупцията 2018. Обществени очаквания и постигнати резултати“, която се организира съвместно с Асоциация „Прозрачност без граници“.

Близо 60% от анкетираните определят като най-голям проблема с политическите и роднинските назначения в администрацията, както и търговията с влияние в министерства и агенции. Остри са и критиките към злоупотреби с публични средства в местната власт и незаконното финансиране на партии и политически кампании. Политологът Антоний Гълъбов бе един от модераторите на събитието. По думите му, корупцията е процес, който се развива в различни фази. Това е процес, който се развива в мрежа. За нагласите на хората за предстоящите избори по тези изследвания не може да се съди. Хората нямат още отношение към изборите, каза още Гълъбов.

Това, което показват тези изследвания са фонови нагласи. Гражданите във всекидневния си живот не са избиратели. За да станат такива се изисква определено политическо действие, каза в ефира на Радио Стара Загора Антоний Гълъбов.Европейските избори са много важни за България и затова къде ще застане тя в процеса на развитие на европейските институции. Много необходимо е поне проевропейските политически формации да излязат от това мъртво вълнение на всекидневно бърборене и да се опитат да артикулират ясно послание, за да превърнат гражданите в избиратели.


Още от категорията

Поради слабото участие кампанията по почистване на Казанлък ще продължи до 29-и април

През почивните дни казанлъчани освободиха домовете си от близо 3 тона стара битова техника и около 15 тона битови отпадъци, но поради слабото участие кампанията по почистване на града ще продължи и през идната седмица. Под мотото „Заедно да..

публикувано на 22.04.19 в 09:53

Конкурс "Забавна наука" ще се проведе в Стара Загора

Конкурс „Забавна наука“ ще се проведе днес в Стара Загора. Той е посветен на Деня на земята и честването на 150 години от създаване на Периодичната таблица на Менделеев. Конкурсът започва в 15.30 часа в Младежкия дом в Стара Загора, информират от..

публикувано на 22.04.19 в 09:47

Биопроизводители излизат на нов протест пред Министерство на земеделието

13 браншови организации, сред които производители на плодове и зеленчуци, както и биопроизводители, настояват за оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Те излизат на протест днес пред Министерство на земеделието.  Като основната..

публикувано на 22.04.19 в 09:27

Ремонтират новозагорския участък от пътя Сливен-Стара Загора

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е осигурило финансиране за започване на ремонт на участъка от главния път Сливен – Стара Загора на територията на община Нова Загора, информират от пресцентъра на общината. „С подкрепата на..

публикувано на 22.04.19 в 09:15

Със сапунени балончета в голямото междучасие ученици се борят с родителското отчуждение

Световният ден за борба срещу синдрома на родителското отчуждение – 22 април ще бъде отбелязан за първи път в езикова гимназия “Ромен Ролан“ в Стара Загора. Инициативата е планирано да се проведе в двете е се проведе в двете големи междучасия за..

публикувано на 22.04.19 в 09:10

Президентът гостува на празника на община Тунджа

Президентът Румен Радев ще бъде гост на община Тунджа по повод празника на общината. Държавният глава ще бъде посрещнат в 10.00 ч. пред сградата на Община Тунджа, след което ще има среща с кмета Георги Георгиев и с представители на общинското..

публикувано на 22.04.19 в 08:56

Хасково е домакин на националната кампания "Учи в България, завладей света!"

Хасково е един от градовете домакини на националната кампания „Учи в България, завладей света!“. Тя се провежда за трети път от НАТФИЗ и е насочена срещу интелектуалната емиграция на младите българи. Посланието на кампанията е да се предложи на..

публикувано на 22.04.19 в 07:32

Детски фолклорен празник на Цветница зарадва старозагорци

Над 400 деца взеха  участие в  Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва – Цветница“.  Началото му бе дадено точно в 10:00ч. в парк "Пети октомври" в Стара Загора. Празникът се провежда за седемнайсти път.  В продължение на повече от два..

публикувано на 21.04.19 в 13:43

Празникът "От Цветница до Гергьовден" за 20-ти в Генерал Инзово

20-то издание на Празника на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден“ се провежда в ямболското село Генерал Инзово.  В конкурсната програма ще се включат фолклорни групи  и изпълнители от цяла Югоизточна България. Фолклорният празник..

публикувано на 21.04.19 в 13:20

Еко организация в Ямбол дарява 300 кедрови дръвчета

Близо 300 кедрови дървета дарява ямболската екологична организация „Ден” за залесяване. От организацията настояват да спре сечта на плодни дървета в община Ямбол. Кореспондентът ни Даниела Костова с подробностите:

публикувано на 21.04.19 в 13:15