Антоний Гълъбов, политолог: Необходимо е политическите формации да се опитат да артикулират ясно послание, за да превърнат гражданите в избиратели.

Антоний Гълъбов
Снимка: БГНЕС

Три ключови проблема - политическата корупция, злоупотребата с обществени средства и корупцията в съдебната система , сочи като основни  проучване на „Алфа рисърч“, представено по време на кръгла маса „Противодействие на корупцията 2018. Обществени очаквания и постигнати резултати“, която се организира съвместно с Асоциация „Прозрачност без граници“.

Близо 60% от анкетираните определят като най-голям проблема с политическите и роднинските назначения в администрацията, както и търговията с влияние в министерства и агенции. Остри са и критиките към злоупотреби с публични средства в местната власт и незаконното финансиране на партии и политически кампании. Политологът Антоний Гълъбов бе един от модераторите на събитието. По думите му, корупцията е процес, който се развива в различни фази. Това е процес, който се развива в мрежа. За нагласите на хората за предстоящите избори по тези изследвания не може да се съди. Хората нямат още отношение към изборите, каза още Гълъбов.

Това, което показват тези изследвания са фонови нагласи. Гражданите във всекидневния си живот не са избиратели. За да станат такива се изисква определено политическо действие, каза в ефира на Радио Стара Загора Антоний Гълъбов.Европейските избори са много важни за България и затова къде ще застане тя в процеса на развитие на европейските институции. Много необходимо е поне проевропейските политически формации да излязат от това мъртво вълнение на всекидневно бърборене и да се опитат да артикулират ясно послание, за да превърнат гражданите в избиратели.


Още от категорията

В Музея на бойната слава в Ямбол бе открита изложба в памет на пилот, загинал при изпълнение на служебния си дълг

В Музея на бойната слава в Ямбол бе открита постоянна изложба в памет на първия боен полет в света, извършен преди 107 години от българския пилот поручик Радул Милков, служил в 29-ти Пехотен ямболски полк и наблюдателя поручик Продан Таракчиев...

публикувано на 17.10.19 в 09:27

Очакват легендарната деветка Петър Жеков в Стара Загора

Очаква се днес Петър Жеков да пристигне в Стара Загора за премиерата на книгата "Шампионите разказват - 3".  Легендарният централен нападател на "Берое", ЦСКА и националния отбор е един от героите в томчето с документални разкази на известни..

публикувано на 17.10.19 в 08:27

Започна прехвърлянето на язовирите в Ямболско към държавното предприятие

Започна прехвърлянето на общинските язовири към Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Преди година общинските съвети в петте общини на област Ямбол гласуваха кои язовири да станат собственост на държавата. 27 от общо 104..

публикувано на 17.10.19 в 06:42

Затварят за движение участък от ул.“Цар Освободител“ в Казанлък

Днес от 08,00ч. сутринта до 18,00ч. вечерта ще бъде затворен за движение участък от улица „Цар Освободител“ в град Казанлък. Ограничението ще важи за частта от улицата от ул. „Александър Стамболийски“ до ул.„Мургаш“, уточняват от общинска..

обновено на 17.10.19 в 06:36

Засилват контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ предприема превантивни мерки и засилва контрола по спазване на нормативните изисквания за недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Това съобщиха от..

публикувано на 16.10.19 в 17:51

Бързи решения и бързи промени във футболния съюз не може да има

„ Управлението на Българския футболен съюз е комплекс от много фактори. Не можем да кажем, че с промяната само на президента нещата изведнъж ще се подобрят. Първо не е ясно дали тази оставка ще бъде приета от Конгреса на футболния съюз, който..

публикувано на 16.10.19 в 15:30

Румен Радев: "Футболът е огледало на състоянието на държавата"

Футболът е огледало на състоянието на държавата, каквото ни е управлението на държавата, такова ни е и управлението на българския футбол, и вчерашните действия са блестящо доказателство за това, коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за..

публикувано на 16.10.19 в 12:19

Спасителен екип свали еднометрова игуана от липа в Стара Загора

Почти еднометрова зелена игуана бе свалена вчера следобед от клон на висока липа, намираща се на кръстовището на улиците „Васил Левски“ и „Пенчо Минев“ в  Стара Загора. Сигналът за влечугото е подаден на безплатния горещ телефон на Община Стара Загора и..

публикувано на 16.10.19 в 12:05

Мащабна операция на СДВР по залавяне на феновете, предизвикали расисткия скандал

СДВР от снощи провежда спецоперация по издирване на феновете, показали расистки жестове по време на мача България-Англия в София.  До момента петима от тях вече са открити и са отведени в 1-во РПУ в София за обяснения.  Полицейските действия..

публикувано на 16.10.19 в 09:39

Община Тунджа обучи специалисти по здравни и социални грижи

Приключи обучението на специалистите по здравни и социални грижи, които ще предлагат услуги по проект „Център за домашни  грижи, интегриран модел на патронажни медико-социални услуги за възрастни хора и лица с увреждания в малките населени места от..

публикувано на 16.10.19 в 09:32