Антоний Гълъбов, политолог: Необходимо е политическите формации да се опитат да артикулират ясно послание, за да превърнат гражданите в избиратели.

Антоний Гълъбов
Снимка: БГНЕС

Три ключови проблема - политическата корупция, злоупотребата с обществени средства и корупцията в съдебната система , сочи като основни  проучване на „Алфа рисърч“, представено по време на кръгла маса „Противодействие на корупцията 2018. Обществени очаквания и постигнати резултати“, която се организира съвместно с Асоциация „Прозрачност без граници“.

Близо 60% от анкетираните определят като най-голям проблема с политическите и роднинските назначения в администрацията, както и търговията с влияние в министерства и агенции. Остри са и критиките към злоупотреби с публични средства в местната власт и незаконното финансиране на партии и политически кампании. Политологът Антоний Гълъбов бе един от модераторите на събитието. По думите му, корупцията е процес, който се развива в различни фази. Това е процес, който се развива в мрежа. За нагласите на хората за предстоящите избори по тези изследвания не може да се съди. Хората нямат още отношение към изборите, каза още Гълъбов.

Това, което показват тези изследвания са фонови нагласи. Гражданите във всекидневния си живот не са избиратели. За да станат такива се изисква определено политическо действие, каза в ефира на Радио Стара Загора Антоний Гълъбов.Европейските избори са много важни за България и затова къде ще застане тя в процеса на развитие на европейските институции. Много необходимо е поне проевропейските политически формации да излязат от това мъртво вълнение на всекидневно бърборене и да се опитат да артикулират ясно послание, за да превърнат гражданите в избиратели.


Още от категорията

Пловдивският апелативен съд отново отказа предсрочно освобождаване на Сапунджиев

Пловдивският апелативен съд за втори път отказа  условно предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев от Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на съда. Така той ще трябва да изтърпи остатък от 1 година и 10 дена от наложеното му наказание, което е..

публикувано на 21.02.19 в 18:35

Част от децата в старозагорския кв."Лозенец" са с нередовни имунизации

Продължават мерките за ограничаване на заразата от морбили в цялата страна  Регистрираните случаи до момента са 32 като най-много са в Благоевград - 26. За първи път има болен в Хасково – със съмнение за морбили в инфекциозното отделение на..

публикувано на 21.02.19 в 17:56

В Казанлък се провежда национална среща на общинските предприятия и търговски дружества

В Казанлък започна 6-та Национална среща на общинските предприятия и търговски дружества.  Казанлък посрещна над 60 участници от български общини и 12 фирми от реалния бизнес в Националната среща на общинските предприятия и търговски дружества. От името..

публикувано на 21.02.19 в 17:30

Разработиха нова стратегия за развитието на туризма в Стара Загора

Разработихме нова маркетингова стратегия с идеята за тотална трансформация на Стара Загора като туристическа дестинация, съобщи в интервю за Радио Стара Загора заместник-кметът Красимира Чахова. По думите й в рамките на кампанията са изработени две..

публикувано на 21.02.19 в 17:12

За пети път старозагорци излизат на шествие с 300-метровото българско знаме

За пета поредна година Стара Загора ще отбележи Националния празник – трети март с шествие с 300-метровото българско знаме до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. За първи път пред старозагорци ще бъде показан спектакълът „Докосни..

публикувано на 21.02.19 в 16:32

Обществен съвет ще обсъжда ремонтите и изграждането на нови велоалеи в Казанлък

Предстои почистване и преасфалтиране на велоалеята към село Овощник.  За това се разбраха на съвместна среща представители на местната управа в Казанлък с неправителствени младежки организации, които проявяват силен интерес към здравословния начин на..

публикувано на 21.02.19 в 15:37

„Мини Марица-изток“ с рекорден добив на въглища през януари

Първият месец на 2019 г. „Мини Марица-изток“ ЕАД приключи с рекорден добив на въглища за този месец на годината, информират от дружеството. Това е най-високият януарски добив в историята на дружеството от създаването му досега. С реализираните 3 427..

публикувано на 21.02.19 в 15:26

Тръгва делото срещу Мария Гиздева за смъртта на Боньо Фаса

Първото заседание по делото срещу 20-годишната Мария Гиздева за причиняване на смърт по непредпазливост на Богдан Динев, по-известен в града като Боньо Фаса, е насрочено за 22 февруари в Окръжен съд - Стара Загора. Подсъдимата е обвинена..

публикувано на 21.02.19 в 14:05

В димитровградската болница няма ортопеди и хирурзи

В общинската болница „Св. Екатерина“ в Димитровград няма хирурзи и ортопеди, а анестезиолозите са на изисквания минимум. Заради липсата на достатъчно пари няма желаещи млади лекари да специализират, няма как да бъдат привлечени и хабилитирани..

публикувано на 21.02.19 в 10:14