Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорски адвокати не протестират срещу отчетите в ДАНС

Нямам информация за адвокати от Старозагорската колегия, заминали към София за участие в протеста, организиран във фейсбук от техни колеги, заради Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщи пред Радио Стара Загора председателят на Адвокатската колегия Димо Димитров.
Новите разпоредби, които предизвикаха недоволството на юристи, изискват фирми, неправителствени организации и кметове да докладват официално на службите как ще обучават персонала си срещу пране на пари. Срокът за подаване на отчетите изтече в петък.

„На тази дата, 15 февруари, ръководството на Висшия адвокатски съвет се срещна с ръководството на ДАНС, за да изяснят действително ли и кои адвокати би следвало също да подават такива декларации. Моята информация, че на тази среща е уточнено, че единствено Висшият адвокатски съвет е длъжен да представи План за въвеждащо и продължаващо на адвокатите, адвокатските дружества, адвокатските сдружения и съответно колегиите“, обясни Димо Димитров.

Миналата сряда Старозагорската колегия на свой ред е разгледала въпроса дали следва да подаде в срок такъв план. „На съвет взехме категоричното решение, че не следва да подаваме такъв план“, каза председателят на колегията.

По думите му изискването за отчети пред ДАНС не е възможно да превърне адвокатите в доносници. „По Конституция адвокатурата е независима, самоуправляваща се и Законът за мерките срещу изпирането на пари не влияе на адвокатите“, каза още Димитров.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи е обявен за шест области на страната

За днес от  Националния институт по метеорология и хидрология при БАН издадоха предупреждение от първа степен –  жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури . Очакват се количества от 20-30 mm,  локално до 40-50 mm . Предупреждението е в сила за..

публикувано на 18.04.24 в 04:58

Дават под наем на Общината сградата на бившия АГ -комплекс в Стара Загора

Сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс да бъде отдадена за срок от 10 години под наем на община Стара Загора, е едно от решенията на Общото събрание на акционерите на Университетската многопрофилна болница в Стара Загора Така за..

публикувано на 17.04.24 в 17:19

Няма пострадали хора заради силния вятър, от общината призовават да бъдем внимателни

12 сигнала за паднали от силния вятър дървета и клони са получени този следобед в Община Стара Загора. Някои от тях – върху автомобили, други – върху контактната тролейбусна мрежа. Всички сигнали са обработени, съобщи по Радио Стара Загора  Радостин..

публикувано на 17.04.24 в 17:04

„Добрите практики на фокус 2024“ ще събере българската образователна общност

За трета година „Добрите практики на фокус 2024“ ще събере българската образователна общност  на 20 април в столицата . Събитието цели да стимулира обмяната на опит, да провокира смислени дискусии и да представи нови възможности за справяне с..

публикувано на 17.04.24 в 16:07

Свиленград финансира първите си стипендианти в медицински специалности

Кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев подписа и връчи договорите на първите стипендианти на общината в медицински специалности, съобщиха от общинския пресцентър. Верена Калчорова, Катя Димитрова, Виолета Айгърова и Ивелина Карнобатлиева получават..

публикувано на 17.04.24 в 16:04

Наука и бизнес се обединиха за запазване на традиционни породи овце

„Национално сдружение за развъждане на традиционни (местни) породи свине“ бе учредено в Тракийския университет по време на учредително събрание. В сдружението с нестопанска цел се включват две от водещите български висши учебни заведения – Тракийски..

публикувано на 17.04.24 в 15:30

Възможностите за кандидатстване през електронната платформа на програма "Култура" представиха в Стара Загора

Информационна  среща относно новосъздадената  електронна платформа на Програма „Култура“ за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата  проведе екип на Община Стара Загора с екип от фирмата – изпълнител на софтуера...

публикувано на 17.04.24 в 15:28

Делото "Дебора" започна от третия опит

Всички страни по делото "Дебора" този път се явиха в съдебната зала в Пловдив и започнаха пледоарии по процедурата. Пред журналисти Дебора Михайлова лаконично заяви, че вече е много изнервена и иска справедливост.  Делото в Районния съд започна..

публикувано на 17.04.24 в 14:47

ИТН: Може Слави Трифонов да е водач на листата в Хасково

„Може Слави Трифонов да е водач на листата на парламентарните избори в Хасково“, това отговори общинският лидер на ИТН в Хасково Иван Иванов на журналистически въпрос. Според местната структура все още е рано да се говори за подреждане на листите за..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

В Стара Загора се проведе регионална среща „Бизнесът за образованието“

В Международен младежки център в Стара Загора бизнесът се срещна отново с образованието на регионална среща по проект „Дуалното обучение в България“/ GoDUAL при Стопанска камара Австрия и Община Стара Загора.  Това е повече от социално – отговорна мисия,..

публикувано на 17.04.24 в 14:23