Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се качиха на Шипка за 3 март

Десетки хиляди се изкачиха днес на Шипка, за да почетат загиналите за свободата на България. Студеното време, снегът и ледените пориви на вятъра не се оказаха пречка за хората да изкачат стъпалата до Паметника на свободата и да поднесат цветя навръх 3 март. Образува се и няколко-километрова колона от паркирани автомобили в подножието на върха. Полицията организира и контролнопропусквателни пунктове и не допускаше качването на алкохол и оръжие към паметното място, както и на видимо нетрезви хора.

От ранни зори към върха се устремиха поклоници с цветя и трибагреник в ръка. Каба гайди също озвучиха Шипка, до върха стигна и 26-годишния колоездач Тодор Андреев. Той потегли на самотно пътешествие с велосипед от Берлин на 21 февруари, а целта му е да достигне историческия връх точно на 3 март навреме за тържествата. С изминаването на тези над 2000 км.  младежът, завършил художествената гимназия в Казанлък, почете загиналите за свободата на България.  За поред път от разстоянието от Казанлък до връх Шипка пеша измина ултрамаратонецът Ради Милев.

„Много млади хора има тази година, явно не сме такива неблагодарници“, каза учителят по физика и създателят на шампиони от олимпиади по физика и математика Теодосий Теодосиев, който също поднесе цветя на паметника. 

В подножието на Шипка беше отслужена панихида в памет на загиналите, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Честванията започнаха с рецитал от шестгодишния Никола Екимов на стиховете на Иван Вазов.

В поклонението и поднасянето на венци и цветя пред Паметника на свободата се включи и председателят на народното събрание Цвета Караянчева, присъстваха и областните управители на Стара Загора и Габрово, народни представители, включително лидерът на социалистите Корнелия Нинова и на партия „Воля“ Веселин Марешки. Евродепутати, кметове, заместник-министри и представители на посолствата на Русия и Беларус също уважиха тържествата.

На този връх, на тази дата, година след година се събираме, за да почетем онези българи, които вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота и на които дължим днешния ден, заяви Цвета Караянчева в словото си по повод 141-ата годишнина от Освобождението на България. По думите й склонни сме да си представяме, че те са се родили велики, а не, че са били просто човеци, възвисили се до една велика саможертва.
Изборът как да служим на Родината никога и в никое време не е лесен, е подчертала председателят на парламента. Цвета Караянчева посочи, че след месец ще отбележим 140 години от подписването на Търновската конституция и е припомни, че и тогава в обществото е имало различни, често коренно противоположни мнения, но строителите на съвременна България са успели да надскочат личните си пристрастия и интереси, за да оставят в историята един от най-прогресивните за времето си основни закони. Много от тях също са били поборници за Освобождението на България и са носели Шипка в сърцата си, отбеляза председателят на Народното събрание. Като поклон към мъчениците на българската свобода, в първата ни конституция те са оставили вдъхновяващите думи: "Всекой роб от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия" и от този завет не бива да отстъпваме никога, допълни Цвета Караянчева.
Председателят на парламента призова никога да не забравяме саможертвата на десетките хиляди, доведени тук от далечни краища, за да воюват за свободата на един чужд народ и да оставят костите си в чужда земя. Винаги ще пазим в сърцата си огъня на вечна благодарност към русите, а също и към румънци, сърби, поляци, черногорци, финландци, украинци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, взели участие в тази война, посочи Цвета Караянчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора и РИМ готвят нов фестивал през май

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Той  ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло,..

публикувано на 24.04.24 в 17:01

"Бебемания" в Стара Загора

На 26 и 27 април покритият пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ ще бъде домакин на изложението „Бебемания“, чийто организатор за поредна година е Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ).Своите продукти ще изложат 46 фирми,..

публикувано на 24.04.24 в 16:54

Случай на коклюш е регистриран в Ямболско

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната..

публикувано на 24.04.24 в 16:03

ЕЦИХ „Тракия” ще сътрудничи с Националната агенция по киберсигурност на Румъния и Министерството на електронното управление

Директорът на румънската Национална агенция по киберсигурност Дан Кимпеан, беше на двудневно посещение в България по покана на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия”, чийто координатор е ССИ. Трансграничното сътрудничество в областта на киберсигурността..

публикувано на 24.04.24 в 15:49

Няма яснота кога стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина" в Шипка

Няма яснота кога ще стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина 1861" в град Шипка. В началото на декември миналата година Министерството на културата одобри втория етап за финансиране от проекта на стойност 120 000 лева,..

публикувано на 24.04.24 в 15:35

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов подписа споразумение за две улици

Кметът на Чирпан  Ивайло Крачолов подписа поредното споразумение по капиталовата инвестиционна програма на общината. Документът бе подписан с министъра на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова и касае основен ремонт на  улица в с.Зетьово на..

публикувано на 24.04.24 в 15:34

Засега няма нови случаи на коклюш в областта

Увеличават се случаите на коклюш в страната и регистрираните заболели вече са над 400. Здравните власти обмислят обявяването на епидемия, което вероятно ще стане до края на седмицата.  Стара Загора е сред 17-е области в страната, с доказани три..

публикувано на 24.04.24 в 15:33

За по-голяма родителска подкрепа в дуалното обучение апелираха експерти

Професионално образование в България да стане в дуална форма на обучение - около това твърдение се обединиха експерти и представители на общини от област Стара Загора, на професионални гимназии, на Регионалния инспекторат по образование и..

публикувано на 24.04.24 в 15:18
ТЕЦ

Георги Кадиев: Отлагането на либерализацията за бита спасява „Марица изток“ за още 12 месеца

Бившият народен представител и експерт в областта на енергетиката Георги Кадиев подкрепи готвеното отлагане на либерализацията на пазара на ток за битовите абонати. Решение за това се очаква депутатите да вземат на утрешно парламентарно заседание. То..

публикувано на 24.04.24 в 15:13

Монтираха LED лампи в димитровградски парк

60 LED лампи монтираха в димитровградския парк „Вапцаров“, който ще бъде основно ремонтиран. Кметът Иво Димов съобщи, че още 30 соларни устройства ще бъдат поставени в парка. Общо 90 000 лв струват монтираните лампи, които са закупени по проект, който се..

публикувано на 24.04.24 в 14:54