На осми март подарете уважение

3
Снимка: Катя Василева, БНР

Историята на осми март започва през 1857 година в Ню Йорк, когато  жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, те създават своя първи работнически синдикат.

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. През 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, на която, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

 Днес този ден е официален празник в Афганистан, Ангола, Азербайджан, Беларус, Буркина Фасо, Виетнам, Грузия, Еритрея, Казахстан, Киргизстан, Камбоджа, Китай, Лаос, Северна Македония, Мадагаскар, Молдова, Монголия, Русия, Таджикистан, Туркменистан, Уганда, Украйна, Узбекистан и Замбия.

В някои държави между които попадат страни като България, Хърватия, Румъния, Черна гора, Сърбия и Чили денят не е официален празник, но въпреки това се отбелязва.

В социалните мрежи празникът е и с политическа окраска и със симпатия за този ден, посветен на майката, любимата жена,  приятелката, порасналата дъщеря и колежката в службата.

Като дете, без съмнение, сте писали с големи букви, на ръчно направената си картичка „Честит празник, мила мамо!“, но днес, притиснати от напрегнатото ежедневие, лавината от задачи и срокове, може би не сте помислили с какъв подарък може да зарадвате вашата семейна половинка, поостарялата си от грижи майка или дъщерята, която съвсем скоро ще напусне семейното гнездо? Мила Маринова се разходи из Стара Загора, за да научи кои са най- подходящите подаръци за осми март.

Чуйте отговорите в приложения звуков файл:Галерия

Още от категорията

Събират средства за ремонт на църквата "Света Петка" в казанлъшкото село Енина

Продължава дарителската кампания за набиране на средства за ремонт на един от най-старите православни храмове в България, църквата  „Св. Параскева /Петка/„ в казанлъшкото село с. Енина и социализирането и като туристически обект от национално и..

публикувано на 18.03.19 в 11:05

Премиерно заглавие готви ДТ „Невена Коканова“ в Ямбол

Драматичен театър „Невена Коканова“ в Ямбол подготвя премиерата на знаменитата американска пиеса „Котка върху горещ ламаринен покрив“. Автор на произведението е прочутият драматург от САЩ Тенеси Уилямс. Пиесата ще бъде представена на ямболска сцена..

публикувано на 15.03.19 в 15:44

Откриват изложба на Галина Ганчева в Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Дизайнерът-художник Галина Ганева представя тази вечер от 18:00ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ своята първа самостоятелна изложба. Посетителите ще могат да разгледат над 40 акварелни картини. „Темите са различни, като започнем от..

публикувано на 15.03.19 в 15:30

Италианецът Албино Морези с изложба в Стара Загора

Тази вечер от 18:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора ще бъде открита самостоятелна изложба на Албино Морези. Албино е италианец и вече 6 години живее в България. Тук го е довела любовта. Рисува с душа и сърце. Това е негово..

публикувано на 13.03.19 в 11:32

Стотици трабанти ще участват в десетото издание на "Трабант фест - Велико Търново"

Стотици трабанти ще участват в десетото издание на "Трабант фест - Велико Търново". Юбилейното издание ще се състои на 16 март /събота/. От 11.00 часа пред сградата на общината участниците ще представят своите трабанти, а от 12.00 часа ще започне..

публикувано на 12.03.19 в 10:36

Отбелязваме 280 години от рождението на Св. Софроний Врачански.

На 11 март 2019 г. отбелязваме 280 години от рождението на Св. Софроний Врачански. Той е известен и със светското си име Стойко Владиславов, по-късно поп Стойко, и Врачански епископ и остава в историята като български народен будител,..

публикувано на 11.03.19 в 14:23

Първият роден лютиер е конструирал картечница преди първата си цигулка

Днес от 11.00 часа в Казанлък ще бъде открита паметната плоча на първите майстори лютиери и по случай 100-годишнината от откриването на първото лютиерско ателие в града на розите. Плочата е в памет на създателя на ателието Димитър Георгиев..

публикувано на 09.03.19 в 07:00

Пет улици в Хасково носят имена на жени

          Само пет улици в Хасково носят имена на жени. Стандартна табелка напомня за Бояна войвода, за която народната песен казва, че тя планина вардела с 300 млади юнаци. Не е забравена и националната героиня Райна Княгиня. Улици са наречени и на..

публикувано на 07.03.19 в 14:27

Мира Радева и Александър Кипров с „Франция, моя любов!“

На 11 март от 19 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще гостува Мира Радева и Александър Кипров с „Франция, моя любов!“ „Френската музика е като нежно цвете! Най – важното е да разкриеш характерния колорит, аромата, който отличава..

публикувано на 06.03.19 в 14:50

Магдалена Ралчева е режисьор на „Прегръдката на ангела“

На 22 март от 19 часа в Държавен театър „Гео Милев“ Стара Загора ще бъде поставен моноспектакъла „Прегръдката на ангела“ от Светла Лажова. Спектакъла засяга темата за домашното насилие над жени, чиито брой се е увеличил рязко, а често последиците са..

публикувано на 06.03.19 в 10:56