Първият роден лютиер е конструирал картечница преди първата си цигулка

Снимка: tilev.bg

Днес от 11.00 часа в Казанлък ще бъде открита паметната плоча на първите майстори лютиери и по случай 100-годишнината от откриването на първото лютиерско ателие в града на розите. Плочата е в памет на създателя на ателието Димитър Георгиев Саранеделчев и неговите братя, който по-късно основават и първата в България фабрика за струнни музикални инструменти.

Плочата е поставена на южната фасада на сградата, намираща се на бул."23-и пехотен Шипченски полк" 17 в Казанлък, където се е намирало и първото ателие на майсторите-лютиери, разказа за Радио Стара Загора Стефан Саранеделчев, племенник на основателя на ателието и част от инициативния комитет за поставянето на паметния знак. Той все още пази ясни спомени за знаменития си чичо Димитър и с гордост споделя чутото от него. Сред най-интересните истории, които споделя е малко известния факт, че между Балканските войни и Първата световна война Димитър Георгиев конструира картечница, която по спомени на съвременници е била изключително ефективна и модерна, при това е направена много преди оръжейницата „Арсенал“ да наложи традициите на това дело в Казанлък.

Ужасите на войната обаче отказват Димитър от оръжията. След като се връща в една от отпуските си по време на Първата световна война той натрошава на парчета картечницата. Но точно в окопите той се запознава със занаята лютиерство. Интересът му събужда майстор на цигулките от Германия, с който се сражават рамо до рамо. По-късно създава ателие в семейната работилница заедно с братята си. Заради таланта си е пратен в Германия, да учи занаят и изкуство, а когато се връща основават и първата фабрика за струнни инструменти у нас – „Кремона“ в Казанлък, разказва племенникът му Стефан Саранеделчев.

Още от категорията

Събират средства за ремонт на църквата "Света Петка" в казанлъшкото село Енина

Продължава дарителската кампания за набиране на средства за ремонт на един от най-старите православни храмове в България, църквата  „Св. Параскева /Петка/„ в казанлъшкото село с. Енина и социализирането и като туристически обект от национално и..

публикувано на 18.03.19 в 11:05

Премиерно заглавие готви ДТ „Невена Коканова“ в Ямбол

Драматичен театър „Невена Коканова“ в Ямбол подготвя премиерата на знаменитата американска пиеса „Котка върху горещ ламаринен покрив“. Автор на произведението е прочутият драматург от САЩ Тенеси Уилямс. Пиесата ще бъде представена на ямболска сцена..

публикувано на 15.03.19 в 15:44

Откриват изложба на Галина Ганчева в Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Дизайнерът-художник Галина Ганева представя тази вечер от 18:00ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ своята първа самостоятелна изложба. Посетителите ще могат да разгледат над 40 акварелни картини. „Темите са различни, като започнем от..

публикувано на 15.03.19 в 15:30

Италианецът Албино Морези с изложба в Стара Загора

Тази вечер от 18:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора ще бъде открита самостоятелна изложба на Албино Морези. Албино е италианец и вече 6 години живее в България. Тук го е довела любовта. Рисува с душа и сърце. Това е негово..

публикувано на 13.03.19 в 11:32

Стотици трабанти ще участват в десетото издание на "Трабант фест - Велико Търново"

Стотици трабанти ще участват в десетото издание на "Трабант фест - Велико Търново". Юбилейното издание ще се състои на 16 март /събота/. От 11.00 часа пред сградата на общината участниците ще представят своите трабанти, а от 12.00 часа ще започне..

публикувано на 12.03.19 в 10:36

Отбелязваме 280 години от рождението на Св. Софроний Врачански.

На 11 март 2019 г. отбелязваме 280 години от рождението на Св. Софроний Врачански. Той е известен и със светското си име Стойко Владиславов, по-късно поп Стойко, и Врачански епископ и остава в историята като български народен будител,..

публикувано на 11.03.19 в 14:23

На осми март подарете уважение

Историята на осми март започва през 1857 година в Ню Йорк, когато  жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно,..

публикувано на 08.03.19 в 07:30

Пет улици в Хасково носят имена на жени

          Само пет улици в Хасково носят имена на жени. Стандартна табелка напомня за Бояна войвода, за която народната песен казва, че тя планина вардела с 300 млади юнаци. Не е забравена и националната героиня Райна Княгиня. Улици са наречени и на..

публикувано на 07.03.19 в 14:27

Мира Радева и Александър Кипров с „Франция, моя любов!“

На 11 март от 19 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще гостува Мира Радева и Александър Кипров с „Франция, моя любов!“ „Френската музика е като нежно цвете! Най – важното е да разкриеш характерния колорит, аромата, който отличава..

публикувано на 06.03.19 в 14:50

Магдалена Ралчева е режисьор на „Прегръдката на ангела“

На 22 март от 19 часа в Държавен театър „Гео Милев“ Стара Загора ще бъде поставен моноспектакъла „Прегръдката на ангела“ от Светла Лажова. Спектакъла засяга темата за домашното насилие над жени, чиито брой се е увеличил рязко, а често последиците са..

публикувано на 06.03.19 в 10:56