Сестрите настояват за достойно заплащане

Българската асоциация на специалистите по здравни грижи настояват пред работодателите на здравните заведение за стартова заплата от 1600 лева. Това съобщи в председателят на асоциацията в Стара Загора Ваня Георгиева. В момента средната заплата на медицинските сестри е около 600 лева.

От съсловната организация на специалистите по здравни грижи искат да се задължат работодателите в здравеопазването да подпишат колективни трудови договори по места. По този начин ще се гарантират заплатите и правата на работещите в сферата.

От асоциацията подкрепят и исканията на своите колеги, които излязоха на национален протест в началото на месеца, с искане за достойно заплащане по-добри условия на труд.

Българската асоциация на специалистите по здравни грижи искат от Министерството на здравеопазването да приеме дългосрочна стратегия за развитие, която да гарантира поетапно увеличение на заплатите на медицинските сестри и кариерното им развитие.

Повече по темата можете да чуете в прикачения файл от интервюто на Валентин Калчев с Ваня Георгиева.

Още от категорията

Четирима на ден с рак на простатата

Средно на четирима мъже откриват рак на простатата всеки ден, показват данни на Националния раков регистър от последните години. Годишно случаите варират между 1400 и 1500. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 16.03.19 в 13:08

Безплатни прегледи за жени в Стара Загора

80 безплатни ехографски прегледа за рак на млечната жлеза при жените предоставят от Ротаракт Стара Загора по случай 8-ми март, Международния ден на жената, съобщи за Радио Стара Загора Васил Демирев, представител на организацията. Прегледите ще се..

публикувано на 08.03.19 в 14:17

Ракът на гърдата е лечим

Открит в ранен стадий, ракът на гърдата е лечим на 100 процента. Затова от изключително значение е жените да се преглеждат сами след баня и ако напипат малка бучка в гърдата веднага трябва да се консултира с лекар. Това съобщи в здравното..

публикувано на 02.03.19 в 13:11

Безплатни профилактични гинекологични прегледи през март в Болница "Тракия"

Безплатни профилактични гинекологични прегледи в Болница "Тракия"  през март организира "Inner wheel клуб Берое" Стара Загора. Дамите от  " Inner wheel клуб Берое" Стара Загора започват поредния си благотворителен проект - този път в подкрепа на женското..

публикувано на 25.02.19 в 15:57

Специалистите по здравни грижи настояват за адекватно заплащане и достойни условия на труд

В  декларация на специалистите по здравни грижи се настоява за адекватно заплащане и по- достойни условия на труд. Декларацията бе разпространена във Фейсбук по повод обявения национален протест на  медицинските специалисти на 1-ви март от..

публикувано на 25.02.19 в 14:02

В болницата "Св. Екатерина" в Димитровград няма недостиг на здравни специалисти

В общинската болница „Св. Екатерина“ в Димитровград няма недостиг на специалисти по здравни грижи.  Почти 1/3 - 38 от 123 щата за медицински персонал  са заети от пенсионери. За последните няколко години е постъпила само една млада медицинска сестра...

публикувано на 22.02.19 в 13:25

Сравнително стабилно е финансовото състояние на Общинската болница в Димитровград

Финансовото начало на тази година е трудно за Общинската болница „Св. Екатерина“ в Димитровград, въпреки, че е в сравнително стабилно състояние. Положението на болницата е различно в сравнение с това отпреди 4 години, когато имаше задължения..

публикувано на 20.02.19 в 16:41