Омбудсманът на Стара Загора подкрепя кауза за деца с аутизъм

Старозагорският омбудсман Надежда Чакърова подкрепя каузата на Центъра за работа с деца с аутизъм “Алтернатива 55” Стара Загора в националната кампания “България дарява” за създаване на програма за социализация и развитие на деца с аутизъм чрез труд.Кампанията цели да повиши информираността и да развие подкрепяща среда към децата с аутистичен синдром и техните родители. Започна на 5 март и ще продължи до 2 април, когато е световния ден за информираност за аутизма.

Център „Алтернатива 55” Стара Загора работи с около 30 деца с аутизъм на възраст над 10 години, а с каузата си се стремят да подпомогнат тяхната социализация и развитието им чрез труд. Идеята на сдружението е да се създаде устойчива Програма за ранно професионално насочване и обучение на децата от Центъра за социална рехабилитация и интеграция, която да е материално обезпечена и да бъде прилагана дългосрочно, обясни старозагорският омбудсман Надежда Чакърова, която подкрепи каузата на Алтернатива 55. Тя популяризира платформата и набира съмишленици за реализация на програмата на Алтернатива 55.

Децата със синдром на Asperger са известни с това, че имат особеност на мисленето и са търсени в ай ти сектора. През изминалата година три деца от Центъра за работа с деца със специални нужди „Алтернатива”, успешно са насочени към компютърните технологии с помощта на местна ай-ти компания. Тази година децата с по-леката форма на аутизъм ще продължат да се развиват в тази насока

За тези, които нямат толкова добри възможности за развитие в ай ти професията, „Алтернатива 55” предлага придобиване на умения от ежедневието, които могат да бъдат превърнати в тяхна професия-готвене, шиене, фотография и др. Обучителните програми ще се извършат в специално оборудван кабинет с помощта на експерти в различните области, в присъствието на специалисти.

Предстои да се проведат Дни на откритите врати в център Алтернатива. С предварителна заявка родители, специалисти, учители и студенти ще бъдат запознавани на с условията и прилаганите методики за работа с деца с Генерализирани разстройства в развитието – услуга, която сдружението предлага ката делегирана държавна дейност от 2011г насам.

В рамките на кампанията ще бъде изнесена лекция за раннооткриване и ефективни методи за работа с деца с аутизъм пред студенти от Тракийския университет.


Още от категорията

Официално бе открит Националният географски фестивал

Днес официално в Стара Загора бе открито петото издание на Българския географски фестивал. Участие в двудневния форум в Града на липите са заявили над 600 представители от различни краища на страната. За купите и медалите в ученическите първенства..

публикувано на 20.04.19 в 15:59

Започват да пръскат срещу кърлежи и комари в Стара Загора

Пролетната обработка на тревните площи против кърлежи и комари в Стара Загора ще започне на 20 април от 20 часа, съобщиха от Община Стара Загора. Третирането ще започне в детските градини и социалните домове в града. Ще бъдат обхванати още паркове,..

обновено на 20.04.19 в 15:37

Кръводарителска акция на Цветница

Утре 21 април, в деня на големия християнски празник Цветница, в цялата страна за 16-и пореден път ще се проведе пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Кампанията тази година е под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете..

публикувано на 20.04.19 в 13:52

Малоброен протест с искане за пряка демокрация в Стара Загора

На площада пред сградата на община Стара Загора днес се проведе малоброен протест под мотото „Референдум за справедливост“. Организатор на недоволството бе бившият служител на ГДБОП и ДАНС Росен Миленов. Подробностите от Живко Иванов:

публикувано на 20.04.19 в 13:10

Протест за справедливост и пряка демокрация ще се състои в Стара Загора

В събота от 12:00ч. пред сградата на Община Стара Загора ще се проведе протест под мотото "Референдум за справедливост". Организатор на недоволството, преминало вече през Благоевград, Хасково, Ямбол и София, е бившият служител на ГДБОП и ДАНС Росен..

обновено на 20.04.19 в 10:25

Лазаровден е!

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден. Той винаги е в предпоследната събота преди Великден. На Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които се слагат на вратите на следващия ден — Връбница (Цветница). Лазаровден е..

публикувано на 20.04.19 в 08:30

Стара Загора е домакин на Българския географски фестивал

Рекорден брой участници – над 600, са регистрирани за петото издание на Българския географски фестивал, който ще се проведе на 20 и 21 април 2019 г. в Стара Загора. Първото издание бе в Ямбол през 2015 г., следващите се проведоха в Казанлък,..

обновено на 19.04.19 в 15:14

Пролетно почистване на Казанлък организира Общината преди Цветница

"Заедно да направим Казанлък още по-приветлив и красив. Включи се и ти!". Под това мото ще се проведе тазгодишната кампания на Община Казанлък за пролетно почистване на града. Общината кани гражданите и администрацията да се включат активно в..

публикувано на 19.04.19 в 15:13

Проект за изграждане на паметник в село Шейново е одобрен от министерството на отбраната

Проект за изграждането на паметник на загиналите във войните жители на казанлъшкото село Шейново бе одобрен от Областната комисия „Военни паметници“ под председателството на областния управител на Стара Загора Гергана Микова. Днес се проведе..

публикувано на 19.04.19 в 15:08

Със спектакъла "Мадам Бътерфлай" почитаме оперната легенда Миньо Минев

От 19:00 часа  Държавна опера - Стара Загора ще представи постановката на операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на Миньо Минев, съобщиха от Операта. На 5 февруари 2019 г. се..

публикувано на 19.04.19 в 15:05