Проф. Петко Петков:

Съвременните институции да зачетат конституционните решения от април 1879

Конституционният съд заседава във Велико Търново за 140 г. Търновска конституция

В музей "Възраждане Учредително събрание" във Велико Търново днес ще бъде представена изложба "Учредителите. Търново и българската държавност", на регионалния исторически музей в Стара Столица. Отново днес там ще заседава Конституционния съд на Република България, а на следващия ден, 16-ти април ще се проведе тържествено заседание на 44-то Народно събрание, по повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

"Конституцията е обществен договор, сключен между упълномощени за тази цел народни представители. В този смисъл всичко, за което те са се договорили, независимо дали е оформено в писмен основен закон или като отделни протоколирани решения по важни за държавата въпроси, е Конституция в широкия смисъл на думата, сиреч законодателна основа на държавата. Следователно, тъй както се приема за конституционно установено, че административна столица на Княжество България е София (макар такъв изричен текст да липсва в писаната Конституция от 1879), със същото решение и гласуване на мнозинството депутати от Учредителното събрание на 22 март 1879 г. се приема с не по-малка правна тежест останалата част от предложението на Драган Цанков, а именно, че Търново е историческа столица на България.

Подобна конституционна важност и тежест има и единодушното решение на депутатите от Учредителното събрание на 13 април 1879 г. да се изгради храм-паметник "на най-високото място на Балкана - на Св. Николая", което, макар и с голямо закъснение е осъществено окончателно през 1934 г. Двукратното преименуване на върха "Св. Никола" (1951, 1977), на който според конституционното решение на Учредителното събрание е изграден Паметника на свободата, е грубо незачитане на волята и държавническата мъдрост на бащите-учредители, както и на първата българска Конституция. Ако съвременните българи и българските държавни институции наистина считат за важна и исторически значима 140-та годишнина от приемането на първата българска Конституция в Търново през 1879 г., то нека проявят подобна на учредителите мъдрост и национална отговорност и да зачетат валидността и на двете конституционни решения - от 22 март 1879 г. за обявяването на София за административна, а на Търново - за историческа столица на България, и от 13 април 1879 г. - за издигане на храм-паметник на връх "Св. Никола" като израз на признателността на българския народ към загиналите руски войни и български опълченци за освобождението на България. Това е моето конституционносъобразно предложение, което отправям към всички - и към гражданите, и към институциите", призовава в интервю за Радио Стара Загора професорът по нова история на България от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" Петко Петков.

Едно от предложенията му - Велико Търново да бъде обявено за историческа столица на България, вече стана факт в петък, 12 април. С 99 гласа "за", парламентът прие законопроекта, внесен от групите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС.

За повелите на народните представители от Учредителното събрание Зорница Семерджиева разговаря  с учения, който от години настоява за включване на датата 16 април в официалния празничен календар на България .Чуйте интервюто в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Светлин Наков: IT секторът се развива добре и без държавна намеса

Недостигът на кадри е огромен в световен мащаб. В България, като част от глобалната икономика, нещата са подобни – липсват достатъчно подготвени специалисти за софтуерния сектор. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Светлин Наков, съосновател и..

публикувано на 13.06.19 в 15:55

Припят и Чернобил - дестинация от тъмния туризъм

Ядрената експлозия на 26 април 1986 г. в Чернобил, Украйна е едно от най – трагичните събития в историята на човечеството. Мястото с останките на много загубени живота, днес се е превърнало в дестинация за така наречения "тъмен туризъм",..

публикувано на 05.06.19 в 17:10

Калоян Стайков: Една от преките причини за по-високите цени на електрическата енергия в България е цената на квотите за емисии на въглероден диоксид

По-високите квоти за емисии на въглероден диоксид и оттеглянето на САЩ от международното споразумение с Иран, поради което се повишиха цените на петрола и природния газ, са преките причини за предстоящото увеличение на цената на електрическата..

публикувано на 05.06.19 в 11:03
Петър Славов

Петър Славов: "Българският избирател се справи без проблем с машинното гласуване"

На изборите за Европейски парламент, проведени на 26 май, 159 338 избиратели се възползваха от възможността да гласуват машинно.  153 501 от тях са подкрепили партия, коалиция или независим кандидат, а 5837 са избрали опцията "Не подкрепям..

публикувано на 04.06.19 в 17:27
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Рестарт за ГЕРБ, възможно е и ново управление на БСП

Оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ бе очаквана с оглед на скандала около „Апартаментгейт“, смята политологът Първан Симеонов. Той допълни, че скандалът с купуването на апартаменти е показателен за това, че различните..

публикувано на 30.05.19 в 16:31

Димитър Чорбаджиев: "Демократична България" има потенциал

Демократично мислещите хора у нас вече имат свое представителство в лицето на „Демократична България“, заяви в интервю за предаването „Час пик“ Димитър Чорбаджиев – част от обединението в Стара Загора. Центристко-дясната коалиция спечели мандат в..

публикувано на 29.05.19 в 11:27

Димитър Иванов: Вотът на сънародниците ни в чужбина показва, че имат друга визия за България

За първи път, откакто се провеждат избори в чужбина, имаме такова различно разпределение на политическите предпочитания на избирателите в България и българите извън страната. Това е наистина нещо, над което трябва да се замислим, заяви в ефира на Радио..

публикувано на 27.05.19 в 16:53
Иван Начев

Иван Начев, политолог: Възможността за промяна е онова, което може да мотивира избирателят да гласува

Отлив от традиционните политически партии и наливането на вода в мелницата на т.нар. националистически партии са двете тенденции, които вижда политологът Иван Начев преди изборите за Европейски парламент , което се дължи на изявения евроскептицизъм...

публикувано на 22.05.19 в 16:40

Как би се отразила на България европейска минимална заплата?

Три форми за въвеждането на европейска минимална заплата разграничи в ефира на Радио Стара Загора Адриан Николов от Института за пазарна икономика по повод   лансираната в кандидат-депутатските платформи идея за европейска минимална заплата...

публикувано на 22.05.19 в 10:00

Агресивна предизборна кампания без чуваемост за тези

Като агресивна и без чуваемост определи кампанията за Евроизборите политологът Георги Киряков. По думите му, кампанията беше изнесена от политически легенди - основно от премиера Бойко Борисов, от президента Румен Радев, от Ахмед Доган и Иван Костов,..

публикувано на 21.05.19 в 09:05