Проф. Петко Петков:

Съвременните институции да зачетат конституционните решения от април 1879

Конституционният съд заседава във Велико Търново за 140 г. Търновска конституция

В музей "Възраждане Учредително събрание" във Велико Търново днес ще бъде представена изложба "Учредителите. Търново и българската държавност", на регионалния исторически музей в Стара Столица. Отново днес там ще заседава Конституционния съд на Република България, а на следващия ден, 16-ти април ще се проведе тържествено заседание на 44-то Народно събрание, по повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

"Конституцията е обществен договор, сключен между упълномощени за тази цел народни представители. В този смисъл всичко, за което те са се договорили, независимо дали е оформено в писмен основен закон или като отделни протоколирани решения по важни за държавата въпроси, е Конституция в широкия смисъл на думата, сиреч законодателна основа на държавата. Следователно, тъй както се приема за конституционно установено, че административна столица на Княжество България е София (макар такъв изричен текст да липсва в писаната Конституция от 1879), със същото решение и гласуване на мнозинството депутати от Учредителното събрание на 22 март 1879 г. се приема с не по-малка правна тежест останалата част от предложението на Драган Цанков, а именно, че Търново е историческа столица на България.

Подобна конституционна важност и тежест има и единодушното решение на депутатите от Учредителното събрание на 13 април 1879 г. да се изгради храм-паметник "на най-високото място на Балкана - на Св. Николая", което, макар и с голямо закъснение е осъществено окончателно през 1934 г. Двукратното преименуване на върха "Св. Никола" (1951, 1977), на който според конституционното решение на Учредителното събрание е изграден Паметника на свободата, е грубо незачитане на волята и държавническата мъдрост на бащите-учредители, както и на първата българска Конституция. Ако съвременните българи и българските държавни институции наистина считат за важна и исторически значима 140-та годишнина от приемането на първата българска Конституция в Търново през 1879 г., то нека проявят подобна на учредителите мъдрост и национална отговорност и да зачетат валидността и на двете конституционни решения - от 22 март 1879 г. за обявяването на София за административна, а на Търново - за историческа столица на България, и от 13 април 1879 г. - за издигане на храм-паметник на връх "Св. Никола" като израз на признателността на българския народ към загиналите руски войни и български опълченци за освобождението на България. Това е моето конституционносъобразно предложение, което отправям към всички - и към гражданите, и към институциите", призовава в интервю за Радио Стара Загора професорът по нова история на България от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" Петко Петков.

Едно от предложенията му - Велико Търново да бъде обявено за историческа столица на България, вече стана факт в петък, 12 април. С 99 гласа "за", парламентът прие законопроекта, внесен от групите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС.

За повелите на народните представители от Учредителното събрание Зорница Семерджиева разговаря  с учения, който от години настоява за включване на датата 16 април в официалния празничен календар на България .Чуйте интервюто в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Красимир Червилов: ВМРО ще работи за влизането на Македония в ЕС"

ВМРО регистрира своята пълна листа за предстоящите на 26-ти май Европейски избори. Лидер в нея е настоящият евродепутат на формацията Ангел Джамбазки, а сред кандидатите личат още имената на актьора Андрей Слабаков и ген. Димитър Шивиков . Стара Загора..

публикувано на 23.04.19 в 14:49

Лого на СУ "Максим Горки" става официалното за международния проект „Еразъм +“

На красивия християнски празник Цветница в предаването "Моята неделя" на Радио Стара Загора гостуват преподавателят по рисуване Светлена Георгиева и учениците Стела Райкова и Александра Иванчева от 9-ти клас на СУ "Максим Горки" . Поводът за тяхното..

публикувано на 21.04.19 в 10:52

"Черното пиле" на Мариус Куркински с представление №100

От близо две години представлението се радва на нестихващ интерес и се играе пред препълнени салони и в България, и в чужбина. На 19 април в зала 1 на НДК предстои представление № 100, с което отбелязваме 100 години от рождението на Николай Хайтов...

публикувано на 18.04.19 в 15:06

Има грандиозни измами от миналото ни, които трябваше да бъдат опровергани

С премиера на книгата в Стара Загора този четвъртък, 18 април ще гостува Иван Костов – министър-председател на страната 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление. „Свидетелства за прехода 1989 – 1999“ е лично свидетелство..

публикувано на 15.04.19 в 08:30

Димитър Ганев: Скандалът "Апартаментгейт" засяга целия политически елит

Скандалът „Апартаментгейт“ засяга не само управляващите от ГЕРБ, той ще рефлектира върху целия ни политически елит. Има огромна вероятност обикновеният гражданин да махне с ръка и да си каже, че всички са маскари. Това коментира в ефира на Радио..

публикувано на 10.04.19 в 16:52

Близка среща с топли чувства с Мария Касимова - Моасе

Близка среща с топли чувства с Мария Касимова - Моасе  За двете й книги „Близки срещи със смесени чувства“ и „Балканска рапсодия“ За любовта като движеща сила в човешкия живот. За прекрасните Балкани и хората, които живеем на това..

публикувано на 05.04.19 в 11:02

Георги Киряков, политолог: Честни избори, пазарната икономика и политиците работят за народа

Честни избори, икономиката на пазара и политиците работят за народа . Това са  трите най-големи лъжи в политиката на прехода . В Деня на шегата за Радио Стара Загора коментарът направи политологът Георги Киряков. Чуйте цялото интервю на Нели Ангелова в..

публикувано на 01.04.19 в 09:32

Чирпанският художник Владимир Кондарев отбелязва своята 60 годишнина с интересна и богата ретроспективна изложба

С  Ретроспективна изложба –живопис, акварел, рисунка- художникът от Чирпан Владимир Кондарев отбелязва своята 60-та годишнина. Откриването на експозицията по повод юбилея е днес от 18.00 часа в Изложбена зала „Георги Данчов- Зографина“ Чирпан. 30..

публикувано на 29.03.19 в 12:05

ЕП ще разгледа на първо четене пакета "Мобилност"

"Утре ще гласувам против пакета "Мобилност". Вече 5 години имам ясна и последователна позиция срещу проткционистките текстове в този пакет, които застрашават транспортния сектор в България и Югоизточна Европа". Това заяви за Радио Стара Загора..

публикувано на 26.03.19 в 18:47

106 години след Одринската епопея тракийци се прекланят пред паметта на героите и на предците си

Общоградски тържества по повод 26 март – Ден на Тракия  и 106 години от Одринската епопея ще се проведат в Стара Загора. Те са организирани от Община Стара Загора, Втора  механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Съюз на офицерите..

публикувано на 26.03.19 в 11:22