Проф. Петко Петков:

Съвременните институции да зачетат конституционните решения от април 1879

Конституционният съд заседава във Велико Търново за 140 г. Търновска конституция

В музей "Възраждане Учредително събрание" във Велико Търново днес ще бъде представена изложба "Учредителите. Търново и българската държавност", на регионалния исторически музей в Стара Столица. Отново днес там ще заседава Конституционния съд на Република България, а на следващия ден, 16-ти април ще се проведе тържествено заседание на 44-то Народно събрание, по повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

"Конституцията е обществен договор, сключен между упълномощени за тази цел народни представители. В този смисъл всичко, за което те са се договорили, независимо дали е оформено в писмен основен закон или като отделни протоколирани решения по важни за държавата въпроси, е Конституция в широкия смисъл на думата, сиреч законодателна основа на държавата. Следователно, тъй както се приема за конституционно установено, че административна столица на Княжество България е София (макар такъв изричен текст да липсва в писаната Конституция от 1879), със същото решение и гласуване на мнозинството депутати от Учредителното събрание на 22 март 1879 г. се приема с не по-малка правна тежест останалата част от предложението на Драган Цанков, а именно, че Търново е историческа столица на България.

Подобна конституционна важност и тежест има и единодушното решение на депутатите от Учредителното събрание на 13 април 1879 г. да се изгради храм-паметник "на най-високото място на Балкана - на Св. Николая", което, макар и с голямо закъснение е осъществено окончателно през 1934 г. Двукратното преименуване на върха "Св. Никола" (1951, 1977), на който според конституционното решение на Учредителното събрание е изграден Паметника на свободата, е грубо незачитане на волята и държавническата мъдрост на бащите-учредители, както и на първата българска Конституция. Ако съвременните българи и българските държавни институции наистина считат за важна и исторически значима 140-та годишнина от приемането на първата българска Конституция в Търново през 1879 г., то нека проявят подобна на учредителите мъдрост и национална отговорност и да зачетат валидността и на двете конституционни решения - от 22 март 1879 г. за обявяването на София за административна, а на Търново - за историческа столица на България, и от 13 април 1879 г. - за издигане на храм-паметник на връх "Св. Никола" като израз на признателността на българския народ към загиналите руски войни и български опълченци за освобождението на България. Това е моето конституционносъобразно предложение, което отправям към всички - и към гражданите, и към институциите", призовава в интервю за Радио Стара Загора професорът по нова история на България от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" Петко Петков.

Едно от предложенията му - Велико Търново да бъде обявено за историческа столица на България, вече стана факт в петък, 12 април. С 99 гласа "за", парламентът прие законопроекта, внесен от групите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС.

За повелите на народните представители от Учредителното събрание Зорница Семерджиева разговаря  с учения, който от години настоява за включване на датата 16 април в официалния празничен календар на България .Чуйте интервюто в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Румен Драганов: "Над 50 хотела у нас имат задължения от 36млн. евро след фалита на "Томас Кук"

Близо 54 български хотела имат задължения в размер на 36 млн. евро след фалита на английския туроператор Томас Кук, който причини фалит и на българска туристическа агенция. Така някои от тези хотели трябва обявят несъстоятелност заради свръх..

публикувано на 09.10.19 в 13:13

Безплатни прегледи за бременни жени организират в Стара Загора

На 15, 16 и 17 октомври в залата на хотел „Форум“ в Стара Загора ще се проведат безплатни изследвания на бременни жени. В деня на изследването е необходимо да бъде представен талон с определен срок на бременността от наблюдаващия лекар ,..

публикувано на 30.09.19 в 13:05

Справедливостта е понятие, което в очите на страните е съвсем различно

Предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман разбуни обществото , но случаят е на път да предизвика и междуинституционална криза след намесата на политици и реакцията на Висшия съдебен съвет, който на практика се..

публикувано на 27.09.19 в 15:44

Атанас Киров: Зад мен стои един страхотен екип, с който се гордея, че постигнахме толкова много

Настоящият кмет на община Стралджа Атанас Киров отново ще участва в кметската надпревара на 27 октомври. Той даде заявка не само за втори кметски мандат, а и отново да бъде "независимият кандидат". В интервю за Радио Стара Загора Киров подчерта, че..

публикувано на 25.09.19 в 14:05

Ще създадем условия, които да задържат младите хора в общината

Надявам се, че предстоящата предизборна кампания ще бъде изключително толерантна и ще бъде по-скоро борба на идеи и представяне на различни гледни точки. Така кандидатът  за кмет на Община Стара Загора, издигнат от Национален фронт за спасение на..

публикувано на 24.09.19 в 14:43
 Проф. Милко Палангурски

22 септември е един от най- важните дни в историята на България

На 22 септември 1908 година е княз Фердинанд издава манифест, изготвен от правителството, с които обявява България за  Независимо Царство. Това е един от най- зрелите и успешни ходове на дипломацията ни.  Актът е пряко нарушение на Берлинският договор, но е..

публикувано на 22.09.19 в 12:39

Инж. Минчо Чавдаров: Доказал съм се в управлението на община Опан! Ще работя за хората!

Инж. Минчо Чавдаров   е кандидатът за кмет на Коалиция „БСП за България” на община   Опан на предстоящите местни избори на 27 октомври т . г. Това е единодушното решение на социалистите. Кандидатът за кмет инж. Минчо Чавдаров, има голям..

публикувано на 20.09.19 в 15:30

За конкурентна бизнес среда и съвместни проекти с НПО ще работи Мартин Бойчев

Два сценария за развитие на енергийния комплекс "Мини Марица- Изток" като основен фактор на пазара на труда и в развитието на бизнеса в региона, представи в ефира на Радио Стара Загора бизнесменът Мартин Бойчев, кандидат за общински съветник от..

публикувано на 20.09.19 в 15:20

До 10 октомври се решава проблемът с обгазяването в Нова Загора

Реализацията на инфраструктурни проекти и работата по програмата за енергийна ефективност са две от направленията, в които Община Нова Загора е постигнала много добри резултати през последния мандат, отчете кметът Николай Грозев, кмет на..

публикувано на 20.09.19 в 11:12

Стамо Димитров: Познавам проблемите на Свиленград и имам готови решения

Стамо Димитров е кандидатът на БСП за кмет на Свиленград. В интервю за предаването "Час пик"  той посочи като водещ проблем обезлюдяването на граничната община. Въпреки наличието на работни места, младите хора избират живот в чужбина или други по-големи..

обновено на 19.09.19 в 18:10