Иван Костов, министър-председател 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление:

Има грандиозни измами от миналото ни, които трябваше да бъдат опровергани

Самокритиката ми е по-тежка от всички критики

С премиера на книгата в Стара Загора този четвъртък, 18 април ще гостува Иван Костов – министър-председател на страната 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление.

„Свидетелства за прехода 1989 – 1999“ е лично свидетелство през погледа на Иван Костов. В книгата той описва драматичните събития в този тежък за страната отрязък от нейната история през личния си поглед.

Книгата е вече на пазара, а след премиерата в София миналата седмица ще бъде представена последователно в Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас.

В нашия град срещата с Иван Костов ще се състои в четвъртък, 18 април от 18ч. в зала 1 на хотел „Верея“.

„Книгата трябваше да бъде написана, за да отговори на обвиненията в измами, злоупотреби  и корупция. Има грандиозни измами, свързани с нашето минало, които трябваше да бъдат опровергани. На обществото трябва да  бъдат дадени съпоставки, за да разбере, че ако е понесло жертви, то е било, за да се възстановят основни икономически механизми, като българския лев, банките, възможностите на бюджета на страната“, каза в интервю за Радио Стара Загора Иван Костов.

Той категорично отрече, че масовата приватизация е измама на демократичното управление, като припомни, че и двата й тура са извършени преди управление на демократичните сили. И не на последно място приватизацията е била категорично условие, за да се отпускат заемите за страната от международните финансови институции.

„След 2008г. пасивността е заразила дори хората, които искат да вървят напред. И те престанаха да отстояват демокрацията, затова тя, според световната организация Freedom House, е в регрес. Демокрацията е в упадък“, каза още Костов. Той припомни и защо ЕС налага на България Механизмът за сътрудничество и проверка – „заради неспособността на институциите да се справят с корупцията и организираната престъпност. Това е липса на върховенството на закона у нас“.

Иван Костов даде за пример скандала с апартаментите на властта в небостъргача „Златен век“: „Защо законът е записан така, че да бъде четен и разбиран по различен начин. Защо се стига дотам Премиерът да отсича какво да се прави. Това не е консолидирана демокрация“.

„Достойнството на една страна е да не й се казва какво да прави, да не зависи от чужди подаяния и условия. Достойнството си една страна трябва да отстоява. А човешкото достойнство е поемането на личната гражданска отговорност“, каза още в интервюто Иван Костов.

Той допълни, че ако тази книга постигне целите си, ще има продължение за следващия период след 1999т.

Цялото интервю с Иван Костов – министър-председател на страната 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление можете да чуете в звуковите файлове.
Галерия

Още от категорията

Красимир Червилов: ВМРО ще работи за влизането на Македония в ЕС"

ВМРО регистрира своята пълна листа за предстоящите на 26-ти май Европейски избори. Лидер в нея е настоящият евродепутат на формацията Ангел Джамбазки, а сред кандидатите личат още имената на актьора Андрей Слабаков и ген. Димитър Шивиков . Стара Загора..

публикувано на 23.04.19 в 14:49

Лого на СУ "Максим Горки" става официалното за международния проект „Еразъм +“

На красивия християнски празник Цветница в предаването "Моята неделя" на Радио Стара Загора гостуват преподавателят по рисуване Светлена Георгиева и учениците Стела Райкова и Александра Иванчева от 9-ти клас на СУ "Максим Горки" . Поводът за тяхното..

публикувано на 21.04.19 в 10:52

"Черното пиле" на Мариус Куркински с представление №100

От близо две години представлението се радва на нестихващ интерес и се играе пред препълнени салони и в България, и в чужбина. На 19 април в зала 1 на НДК предстои представление № 100, с което отбелязваме 100 години от рождението на Николай Хайтов...

публикувано на 18.04.19 в 15:06

Съвременните институции да зачетат конституционните решения от април 1879

В музей "Възраждане Учредително събрание" във Велико Търново днес ще бъде представена изложба "Учредителите. Търново и българската държавност", на регионалния исторически музей в Стара Столица. Отново днес там ще заседава Конституционния съд на..

публикувано на 15.04.19 в 09:45

Димитър Ганев: Скандалът "Апартаментгейт" засяга целия политически елит

Скандалът „Апартаментгейт“ засяга не само управляващите от ГЕРБ, той ще рефлектира върху целия ни политически елит. Има огромна вероятност обикновеният гражданин да махне с ръка и да си каже, че всички са маскари. Това коментира в ефира на Радио..

публикувано на 10.04.19 в 16:52

Близка среща с топли чувства с Мария Касимова - Моасе

Близка среща с топли чувства с Мария Касимова - Моасе  За двете й книги „Близки срещи със смесени чувства“ и „Балканска рапсодия“ За любовта като движеща сила в човешкия живот. За прекрасните Балкани и хората, които живеем на това..

публикувано на 05.04.19 в 11:02

Георги Киряков, политолог: Честни избори, пазарната икономика и политиците работят за народа

Честни избори, икономиката на пазара и политиците работят за народа . Това са  трите най-големи лъжи в политиката на прехода . В Деня на шегата за Радио Стара Загора коментарът направи политологът Георги Киряков. Чуйте цялото интервю на Нели Ангелова в..

публикувано на 01.04.19 в 09:32

Чирпанският художник Владимир Кондарев отбелязва своята 60 годишнина с интересна и богата ретроспективна изложба

С  Ретроспективна изложба –живопис, акварел, рисунка- художникът от Чирпан Владимир Кондарев отбелязва своята 60-та годишнина. Откриването на експозицията по повод юбилея е днес от 18.00 часа в Изложбена зала „Георги Данчов- Зографина“ Чирпан. 30..

публикувано на 29.03.19 в 12:05

ЕП ще разгледа на първо четене пакета "Мобилност"

"Утре ще гласувам против пакета "Мобилност". Вече 5 години имам ясна и последователна позиция срещу проткционистките текстове в този пакет, които застрашават транспортния сектор в България и Югоизточна Европа". Това заяви за Радио Стара Загора..

публикувано на 26.03.19 в 18:47

106 години след Одринската епопея тракийци се прекланят пред паметта на героите и на предците си

Общоградски тържества по повод 26 март – Ден на Тракия  и 106 години от Одринската епопея ще се проведат в Стара Загора. Те са организирани от Община Стара Загора, Втора  механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Съюз на офицерите..

публикувано на 26.03.19 в 11:22