Иван Костов, министър-председател 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление:

Има грандиозни измами от миналото ни, които трябваше да бъдат опровергани

Самокритиката ми е по-тежка от всички критики

С премиера на книгата в Стара Загора този четвъртък, 18 април ще гостува Иван Костов – министър-председател на страната 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление.

„Свидетелства за прехода 1989 – 1999“ е лично свидетелство през погледа на Иван Костов. В книгата той описва драматичните събития в този тежък за страната отрязък от нейната история през личния си поглед.

Книгата е вече на пазара, а след премиерата в София миналата седмица ще бъде представена последователно в Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас.

В нашия град срещата с Иван Костов ще се състои в четвъртък, 18 април от 18ч. в зала 1 на хотел „Верея“.

„Книгата трябваше да бъде написана, за да отговори на обвиненията в измами, злоупотреби  и корупция. Има грандиозни измами, свързани с нашето минало, които трябваше да бъдат опровергани. На обществото трябва да  бъдат дадени съпоставки, за да разбере, че ако е понесло жертви, то е било, за да се възстановят основни икономически механизми, като българския лев, банките, възможностите на бюджета на страната“, каза в интервю за Радио Стара Загора Иван Костов.

Той категорично отрече, че масовата приватизация е измама на демократичното управление, като припомни, че и двата й тура са извършени преди управление на демократичните сили. И не на последно място приватизацията е била категорично условие, за да се отпускат заемите за страната от международните финансови институции.

„След 2008г. пасивността е заразила дори хората, които искат да вървят напред. И те престанаха да отстояват демокрацията, затова тя, според световната организация Freedom House, е в регрес. Демокрацията е в упадък“, каза още Костов. Той припомни и защо ЕС налага на България Механизмът за сътрудничество и проверка – „заради неспособността на институциите да се справят с корупцията и организираната престъпност. Това е липса на върховенството на закона у нас“.

Иван Костов даде за пример скандала с апартаментите на властта в небостъргача „Златен век“: „Защо законът е записан така, че да бъде четен и разбиран по различен начин. Защо се стига дотам Премиерът да отсича какво да се прави. Това не е консолидирана демокрация“.

„Достойнството на една страна е да не й се казва какво да прави, да не зависи от чужди подаяния и условия. Достойнството си една страна трябва да отстоява. А човешкото достойнство е поемането на личната гражданска отговорност“, каза още в интервюто Иван Костов.

Той допълни, че ако тази книга постигне целите си, ще има продължение за следващия период след 1999т.

Цялото интервю с Иван Костов – министър-председател на страната 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление можете да чуете в звуковите файлове.
Галерия

Още от категорията

Диана Русинова - експерт в Института за пътна безопасност

Диана Русинова: Необходима е нова концепция за справяне с транспортния травматизъм

Само за последните два дни черната статистика за жертвите и ранените по пътищата на страната се увеличи с още 6 загинали, между които 2 деца, а други 4 души получиха различни травми. „Пътно-транспортният травматизъм застрашава националната..

публикувано на 21.10.19 в 17:37

Изпращаме сигнали за инвазивни чужди видове с ново мобилно приложение

Мобилно приложение, съфинансирано от Европейския съюз, дава възможност на потребителите да попълнят изключително ценна карта на цяла Европа, която показва всички сигнали за инвазивни чужди видове - растения и животни, подадени от граждани. Учени..

публикувано на 17.10.19 в 10:04

При бързите кредити да се внимава с клаузата "просрочие"

Потребителски организации призоваха за повишено внимание при тегленето на кредити заради индикациите за възможна световна икономическа криза и рецесия. Особено това касае бързите кредити. Те не са по-рискови, но са много по-скъпи, обясни за Радио Стара..

публикувано на 17.10.19 в 09:00

Водещи медицински специалисти идват в Стара Загора заради рядкото заболяване “Периневрални кисти на Тарлов”

Стара Загора ще бъде  домакин на Първия национален Конгрес, свързан с рядкото заболяване “Периневрални кисти на Тарлов”. Здравният форум ще се проведе на 9 и 10 ноември т.г. в Старозагорските минерални бани и ще събере на едно място..

публикувано на 17.10.19 в 08:50

За 14 години Комплексът за социални услуги в Стара Загора е помогнал на над 6000 деца и семейства

През октомври Комплексът за социални услуги в Стара Загора навърши 14 години от своето основаване. За този период са били подкрепени над 6000 деца и семейства, които са имали трудности. Около 400 от тях – майки и деца са ползвали услуги по..

публикувано на 16.10.19 в 17:47

Д-р Георги Узунов: Медицината, освен наука, е философия и изкуство

На тържествена церемония тази вечер, която ще започне в 19.00 часа в Парк-хотел "Стара Загора",  Районната колегия на Българския лекарски съюз ще раздаде годишните си награди на изявени лекари от Стара Загора и областта. Отличията се присъждат по повод 19..

публикувано на 15.10.19 в 17:04

Все по-малка е вероятността местните избори да променят политическата ситуация

Все по-малка е вероятността след местните избори да се промени политическата ситуация в страната, а на този етап от предизборната кампания няма особени различия в подходите на партиите спрямо други избори. Това каза за Радио Стара Загора политологът..

публикувано на 15.10.19 в 08:20

Радан Кънев: България очаква положителен отговор за ТЕЦ 2 от Европа

Въглищни централи, които не могат да покрият екологичните норми трябва да спрат работа. Това заяви пред Радио Стара Загора евродепутатът от Европейската народна партия и член на Комисията по околна среда в Европейския парламент Радан Кънев...

публикувано на 14.10.19 в 15:18
Христо Панчугов

Основната политическа формация ще запази своите позиции в Стара Загора, според политолога Христо Панчугов

Традиционно висока избирателна активност се очаква на предстоящите местни избори за кмет и общински съветници у нас на 27-ми октомври. Но тя ще бъде висока там, където избирателят има усещането за битка и състезание . Това каза за Радио Стара Загора..

публикувано на 14.10.19 в 10:12

Румен Драганов: "Над 50 хотела у нас имат задължения от 36млн. евро след фалита на "Томас Кук"

Близо 54 български хотела имат задължения в размер на 36 млн. евро след фалита на английския туроператор Томас Кук, който причини фалит и на българска туристическа агенция. Така някои от тези хотели трябва обявят несъстоятелност заради свръх..

публикувано на 09.10.19 в 13:13