Иван Костов, министър-председател 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление:

Има грандиозни измами от миналото ни, които трябваше да бъдат опровергани

Самокритиката ми е по-тежка от всички критики

С премиера на книгата в Стара Загора този четвъртък, 18 април ще гостува Иван Костов – министър-председател на страната 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление.

„Свидетелства за прехода 1989 – 1999“ е лично свидетелство през погледа на Иван Костов. В книгата той описва драматичните събития в този тежък за страната отрязък от нейната история през личния си поглед.

Книгата е вече на пазара, а след премиерата в София миналата седмица ще бъде представена последователно в Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас.

В нашия град срещата с Иван Костов ще се състои в четвъртък, 18 април от 18ч. в зала 1 на хотел „Верея“.

„Книгата трябваше да бъде написана, за да отговори на обвиненията в измами, злоупотреби  и корупция. Има грандиозни измами, свързани с нашето минало, които трябваше да бъдат опровергани. На обществото трябва да  бъдат дадени съпоставки, за да разбере, че ако е понесло жертви, то е било, за да се възстановят основни икономически механизми, като българския лев, банките, възможностите на бюджета на страната“, каза в интервю за Радио Стара Загора Иван Костов.

Той категорично отрече, че масовата приватизация е измама на демократичното управление, като припомни, че и двата й тура са извършени преди управление на демократичните сили. И не на последно място приватизацията е била категорично условие, за да се отпускат заемите за страната от международните финансови институции.

„След 2008г. пасивността е заразила дори хората, които искат да вървят напред. И те престанаха да отстояват демокрацията, затова тя, според световната организация Freedom House, е в регрес. Демокрацията е в упадък“, каза още Костов. Той припомни и защо ЕС налага на България Механизмът за сътрудничество и проверка – „заради неспособността на институциите да се справят с корупцията и организираната престъпност. Това е липса на върховенството на закона у нас“.

Иван Костов даде за пример скандала с апартаментите на властта в небостъргача „Златен век“: „Защо законът е записан така, че да бъде четен и разбиран по различен начин. Защо се стига дотам Премиерът да отсича какво да се прави. Това не е консолидирана демокрация“.

„Достойнството на една страна е да не й се казва какво да прави, да не зависи от чужди подаяния и условия. Достойнството си една страна трябва да отстоява. А човешкото достойнство е поемането на личната гражданска отговорност“, каза още в интервюто Иван Костов.

Той допълни, че ако тази книга постигне целите си, ще има продължение за следващия период след 1999т.

Цялото интервю с Иван Костов – министър-председател на страната 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление можете да чуете в звуковите файлове.
Галерия

Още от категорията

61% от удавянията са във вътрешни водоеми, повечето са неохраняеми

За голяма част от учениците ваканцията вече започна, а за останалите предстои след няколко дни. През лятото децата търсят прохладата на басейните, но за съжаление много от тях подценяват опасността и предпочитат да се забавляват и къпят в реки или..

публикувано на 20.06.19 в 16:47
Калоян Методиев

Калоян Методиев, политолог: Един лев субсидия за партиите ще доведе до финансови зависимости

Решението за намаляване на партийните субсидии до 1 лев за глас е политическо и то няма да доведе до подобряване качеството на живота или на някой сектор от обществото, коментира за Радио Стара Загора политологът Калоян Методиев. Според него губещи..

публикувано на 20.06.19 в 15:27

Изчезват животински видове заради застрояването по морето

По данни на МРРБ от около 5500 дка дюни - 70% е частна собственост, макар това да е противоконституционно. А 50% от тях пък, са включени в урегулирани поземлени имоти, което предполага или вече да са застроени, или да бъдат застроени, каза за Радио..

публикувано на 20.06.19 в 09:20

Алексей Стоев: Властта у нас реагира седмица след аварията в Чернобил

Голямо замърсяване в Стара Загора след ядрената авария в Чернобил, станала преди 33 години, не е регистрирано. Падналите тогава над града изотопи на химичния елемент йод са били бързо разградими и радиоактивността от тях се е разнесла в рамките на 2-3..

публикувано на 19.06.19 в 09:50

Георги Славов: "Очакваме нови инвеститори в Ямбол, пред града има перспектива и бъдеще"

На връх празника на Ямбол "Св. Дух" кметът Георги Славов в пространно интервю пред Радио Стара Загора сподели тенденциите за развитие пред областния център. Градоначалникът открои положителната тенденция за намаляване на безработицата и засиленото..

публикувано на 17.06.19 в 16:30
Председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Нинова получи вот на доверие, но победата може да се окаже "Пирова"", смята анализатор

Отминалият 49-ти Конгрес на БСП повдигна редица въпроси за действията на лидера на социалистите Корнелия Нинова. Председателят на левицата първо подаде, а вчера и оттегли своята оставка. Действията й срещнаха подкрепата на болшинството от делегатите на..

публикувано на 17.06.19 в 15:08

Театърът е моето спасение, изкушение и забавление

"Театърът е моето спасение, изкушение и забавление" твърди с усмивка червенокосата Веселка Кунчева, палейки цигара след поредната репетиция в Куклен театър Стара Загора. Поводът да я потърся е гостуващият "разтърсващ" спектакъл "Дама пика" на пловдивския..

публикувано на 17.06.19 в 10:53
Георги Гьоков БСП

Георги Гьоков: Делегатите гласуваха доверие на Корнелия Нинова

Предложението оставката на Нинова да отпадне от дневния ред на 49 –тия конгрес на социалистите бе подкрепено от над 560 социалисти, което е своеобразен вот на доверие, коментира в ефира на Радио Стара Загора Георги Гьоков, депутат от „БСП за..

публикувано на 17.06.19 в 10:27

Светлин Наков: IT секторът се развива добре и без държавна намеса

Недостигът на кадри е огромен в световен мащаб. В България, като част от глобалната икономика, нещата са подобни – липсват достатъчно подготвени специалисти за софтуерния сектор. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Светлин Наков, съосновател и..

публикувано на 13.06.19 в 15:55

Припят и Чернобил - дестинация от тъмния туризъм

Ядрената експлозия на 26 април 1986 г. в Чернобил, Украйна е едно от най – трагичните събития в историята на човечеството. Мястото с останките на много загубени живота, днес се е превърнало в дестинация за така наречения "тъмен туризъм",..

публикувано на 05.06.19 в 17:10