Балетна школа "Феерия" ще представи своя годишен спектакъл в Старозагорската опера

Цветелина Желязкова, балетен педагог: Балетът в Стара Загора се развива много добре и това е радостно

На 9 юни балетна школа „Феерия“ ще представи на сцената на Старозагорската опера своя годишен спектакъл. Това е концертна версия, в която децата ще покажат различни стилове и танци, и представлява балетен букет. Това сподели за Радио Стара Загора ръководителят на школата Цветелина Желязкова. За броени часове са продадени билетите за спектакъла „Балетна феерия“ и това се дължи на всички, които подкрепят това изкуство и помагат на трупата. Концертът е повод и за разговор с Цветелина Желязкова за балетното изкуство и за избора, който всеки прави дори в най-ранна възраст. „В моя живот танцът е призвание, защото откакто се помня винаги това съм искала да правя. Трябваше ми доста време да убедя моите родители да ме заведат в залата. Благодарна съм, че това се случи“- споделя ръководителката на „Феерия“. Особена заслуга за нейното израстване в танца има Алида Бонева- примабалерина, педагог и дългогодишен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера. „За мен е въпрос на отговорност всеки родител да види потенциала на своето дете и да може правилно да го насочи с какво да се занимава“ – коментира Желязкова и допълва: „ Децата на 4-5 годишна възраст рядко знаят кое е тяхното призвание, но ако имат зад гърба си отговорни родители, които виждат техния талант и педагог, който също помага-така могат заедно да определят пътя му в бъдеще“.

Цветелина Желязкова  е педагог от 7 години и твърди, че децата които идват с желание в залата и  имат талант за балета, преодоляват трудностите и не се оплакват от травми и болки, и имат много сила. Най-трудно за начинаещите се оказва координацията на ръце и крака, за да се постигне една хармония на движението.

Ръководителят на „Феерия“ разказва, че макар и вече да не е в трупата на Старозагорската опера , сърцето и още там. „Балетът в Стара Загора се развива много добре и вече има доста класически репертоар и това е повод за радост"-допълва тя.

Към момента в школа "Феерия" се обучават над 100 деца, което говори за интерес към балетното изкуство. 15 са по-големите, които искат да продължат и в бъдеще да се занимават с танцово изкуство и да го направят своя професия.


Галерия

Още от категорията

Болярово празнува 45 години от обявяването си за град

На 7 септември Болярово, обл. Ямбол ще отпразнува 45 години от обявяването си за град. Датата ще бъде отбелязана с поредица от културни и спортни мероприятия през цялата седмица. В празничния ден 7-и септември водосвет за здраве и благополучие  на..

публикувано на 02.09.19 в 16:06

Тривековен юбилей празнува казанлъшкото село Средногорово

Казанлъшкото село Средногорово ще отбележи 300 години от съществуването на селото. Средногорово е заселено през далечната 1719 г., а първите жители са няколко рода, чиито имена се пазят в хрониките и до днес. По случай рождения ден, кметството..

публикувано на 29.08.19 в 15:55

Световната оперна прима Веселина Кацарова се среща със съгражданите си

На 29 август   2019 г. /четвъртък/ от 18:00 ч. в Международния младежки център (бившето кино „Жельо Диманов“) в Стара Загора, ще се състои среща на  Веселина Кацарова - световно известна оперна прима, Почетен гражданин на Стара Загора и артистичен..

публикувано на 22.08.19 в 14:38

Първа копка на нов Дневен център в Казанлък

Символична "първа копка" на нов Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства ще бъде направена от 11 часа в Казанлък днес. Новата социална услуга на територията на община Казанлък ще е единствената от..

публикувано на 22.08.19 в 09:10

"Богородична стъпка" за четиринайсти път

Четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, което ще се проведе на 24 и 25 август 2019 г. на Старозагорските бани, отново събира над  4000 участници - любители на българския бит и култура. Началото на..

публикувано на 13.08.19 в 11:29

Стара Загора отбелязва 142 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./

Представители на общинската администрация и граждани отбелязват годишнината от трагичните събития  и боевете за защита на Стара Загора с полагане на венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора - Мемориален комплекс..

публикувано на 31.07.19 в 11:30

ГEPБ щe нoминиpa кандидатите cи зa мecтнитe избopи в oбщинa Cтapa Зaгopa

От 18:00 чaca днес, в ĸoнфepeнтнaтa зaлa нa xoтeл „Mepиaн Πaлac“, щe ce пpoвeдe Oбщинcĸo cъбpaниe нa пoлитичecĸa пapтия ГEPБ - Cтapa Зaгopa. Щe бъдaт нaпpaвeни нoминaции зa ĸaндидaт зa ĸмeт нa oбщинa Cтapa Зaгopa, зa ĸмeтoвe нa ĸмeтcтвa и oбщинcĸи..

публикувано на 29.07.19 в 08:16

500 деца ще се надпяват на „Върбова свирка свири“ в Болярово

Над 500 изпълнители от цялата страна са заявили участие в 22-то издание на Националния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“ в Болярово.  Съборът е посветен на голямата народна певица Елена Граматикова. Целта на организаторите - читалище..

публикувано на 30.05.19 в 12:01

Нестинарски игри ще се проведат в село Българи

На 3 и 4 юни ще се проведат традиционните нестинарски празненства, характерни за района на Странджа. Фолклорната проява, която от 2009г. е вписана в представителния списък на нематериалното културно наследство на „ЮНЕСКО, ще се състои в село..

публикувано на 28.05.19 в 15:05

Туристи ще могат да създадат собствен аромат на тазгодишния Фестивал на розата в Казанлък

И тази година Фестивалът на розата в Казанлък включва много нови събития и забавления за жителите и гостите на града. Празниците вече започнаха с избора на Царица роза. Тя е абитуриентката на Природо-математическа гимназия  „Никола Обрешков”..

публикувано на 27.05.19 в 11:17