Балетна школа "Феерия" ще представи своя годишен спектакъл в Старозагорската опера

Цветелина Желязкова, балетен педагог: Балетът в Стара Загора се развива много добре и това е радостно

На 9 юни балетна школа „Феерия“ ще представи на сцената на Старозагорската опера своя годишен спектакъл. Това е концертна версия, в която децата ще покажат различни стилове и танци, и представлява балетен букет. Това сподели за Радио Стара Загора ръководителят на школата Цветелина Желязкова. За броени часове са продадени билетите за спектакъла „Балетна феерия“ и това се дължи на всички, които подкрепят това изкуство и помагат на трупата. Концертът е повод и за разговор с Цветелина Желязкова за балетното изкуство и за избора, който всеки прави дори в най-ранна възраст. „В моя живот танцът е призвание, защото откакто се помня винаги това съм искала да правя. Трябваше ми доста време да убедя моите родители да ме заведат в залата. Благодарна съм, че това се случи“- споделя ръководителката на „Феерия“. Особена заслуга за нейното израстване в танца има Алида Бонева- примабалерина, педагог и дългогодишен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера. „За мен е въпрос на отговорност всеки родител да види потенциала на своето дете и да може правилно да го насочи с какво да се занимава“ – коментира Желязкова и допълва: „ Децата на 4-5 годишна възраст рядко знаят кое е тяхното призвание, но ако имат зад гърба си отговорни родители, които виждат техния талант и педагог, който също помага-така могат заедно да определят пътя му в бъдеще“.

Цветелина Желязкова  е педагог от 7 години и твърди, че децата които идват с желание в залата и  имат талант за балета, преодоляват трудностите и не се оплакват от травми и болки, и имат много сила. Най-трудно за начинаещите се оказва координацията на ръце и крака, за да се постигне една хармония на движението.

Ръководителят на „Феерия“ разказва, че макар и вече да не е в трупата на Старозагорската опера , сърцето и още там. „Балетът в Стара Загора се развива много добре и вече има доста класически репертоар и това е повод за радост"-допълва тя.

Към момента в школа "Феерия" се обучават над 100 деца, което говори за интерес към балетното изкуство. 15 са по-големите, които искат да продължат и в бъдеще да се занимават с танцово изкуство и да го направят своя професия.


Галерия

Още от категорията

Тестове на сирените в Казанлък от утре

Утре и в петък на територията на град Казанлък ще бъде извършена техническа проверка на сиренната система. При тестовете за техническа изправност сирените ще възпроизвеждат звуков сигнал еднократно за не повече от 15-20 секунди, което не бива да..

публикувано на 15.05.19 в 15:32

Легендарният барабанист Иън Пейс от „Дийп Пърпъл“ с концерт в Стара Загора

На 4-и юни, легендарният барабанист и единствен оригинален член на групата „Дийп пърпъл“ – Иън Пейс, ще сътвори грандиозен концерт в Стара Загора, информират от пресцентъра на общината. Гостуването на рок легендата е част от проекта му „Пърпендикюлър“, в..

публикувано на 10.05.19 в 08:50

Община Казанлък ще проведе публично обсъждане за намерение за поемане на дългосрочен дълг

На основание чл. 15, ал. 1 от Закона за общинския дълг, Кметът на Община Казанлък кани местната общност, всички обществени организации и юридически лица от общината да участват в публично обсъждане за намерение за поемане на дългосрочен общински..

публикувано на 08.05.19 в 13:56

Бъдещи майки агитират за евровота

Филмът „Изберете своето бъдеще“ е в центъра на кампанията за повишаване на осведомеността за европейските избори през 2019 г. Той е режисиран от французина Фредерик Планшон. В триминутния филм са документирани красиви те моменти, в които..

публикувано на 25.04.19 в 14:08

Април води маратон от любими писатели в „Четяща Стара Загора”

В XIV Маратон на четенето в „Четящата Стара Загора” гости през месец април 2019 ще бъдат утвърдени и обичани български и чужди писатели. Със старозагорци ще четат писателите Марек Шинделка от Чехия, Мария Касимова-Моасе, Деница Дилова, Галин..

публикувано на 01.04.19 в 11:04

Отбелязваме Деня на Тракия в Стара Загора

Общоградски тържества по повод 26 март – Ден на Тракия  и 106 години от Одринската епопея ще се проведат в Стара Загора. Те са организирани от Община Стара Загора, Втора  механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Съюз на..

публикувано на 26.03.19 в 08:16

Над 2000 деца се очакват на фестивала "Орфеево изворче"

За деветнадесети пореден път от 22 до 24 март 2019 г. Стара Загора ще бъде домакин на Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“. Конкурсната програма ще премине в залите на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“, Младежки дом, Зала № 33..

публикувано на 18.03.19 в 15:30

Мая Манолова приема жалбоподатели по кредити, частни съдебни изпълнители и колекторски фирми в Стара Загора

В четвъртък, 14 март, Националният омбудсман Мая Манолова ще се срещне с граждани жалбоподатели, сезиращи институцията за неправомерни клаузи по кредити, частни съдебни изпълнители и колекторски фирми. Приемната ще се проведе от 10,30 часа с..

публикувано на 13.03.19 в 13:59

Кръводарителска акция в Стара Загора

На 15  и 16 март Ротаракт Стара Загора организира кръводарителска  кампания от 8,30 до 12,30 часа в Международния младежки център. Инициативата е част от национална кръводарителска кампания, която ще се проведе в 12 града в страната, с участието на 22..

публикувано на 08.03.19 в 16:35

Откриват паметна плоча на първите майстори лютиери

На 9 март от 11.00 часа в Казанлък ще бъде открита паметната плоча на първите майстори лютиери и по случай 100-годишнината от откриването на първото лютиерско ателие в града на розите. Плочата е в памет на създателя на ателието Димитър Георгиев..

публикувано на 08.03.19 в 14:36