Стара Загора:

Сграда, символизираща птицата феникс, спечели конкурса за мястото на Стария съвет

Идейният проект е на архитектите Георги Чернев, Ива Алтънова и Петър Киряков

Предложението на архитектите Георги Чернев, Ива Алтънова и Петър Киряков спечели конкурса за идеен проект на община Стара Загора за сграда, която да бъде изградена на мястото на Стария съвет. Председател на журито, което трябваше да оцени 5 проекта, е главният архитект на Стара Загора Виктория Грозева.  Конкурсът е анонимен и кои са реалните автори, стана ясно при отваряне на специален плик с имената на участниците. На второ място е класирана идеята на арх. Банко Банов, а третото място е за архитектите Александър Василев и Емил Василев. Срокът за участие в конкурса изтече на 22 април тази година. Арх. Грозева изрази задоволството си от интереса към конкурса на общината и качеството на проектите.

Общата застроена площ на сградата, спечелила проекта, е 4 хил. кв. м. Пространството е разпределено между два подземни сутерена за паркиране и 6 надземни етажа до 18 метра  височина- съобщи един от авторите арх. Георги Чернев. В приземния етаж са предвидени места за заведения и изложбена зала, а другите ще бъдат предоставени за офиси. В най-горната част на обекта е предвидена коктейлна панорамна зала. Засега няма задание за ритуална зала. Като концепция сградата  наподобява птицата феникс, като са вкарани и елементи на гнездо. Облицовката е в кафяв цвят и има сребристи елементи – поясни арх. Чернев.

Проектът трябва да се довърши в работна фаза и най-вероятно след обществена поръчка ще бъде избран изпълнител, който да го довърши със съдействието на авторите- заяви арх. Грозева. Сградата ще предостави възможност за много културни мероприятия, за които няма зали в момента в Стара Загора. Възможност за провеждане на събития е и пространството пред обекта.

Главният архитект допълни, че все още е рано да се каже как ще бъде финансиран проектът. Възможните начини ще бъдат публично обсъдени и тогава ще се вземе конкретно решение.


Галерия

Още от категорията

В 487 секции ще се гласува в Старозагорска област

По последни данни 487 секционни избирателни комисии ще има за евровота в Старозагорска област. 1772 - ма са членовете на секционни комисии в община Стара Загора. Това съобщи на пресконференция Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

публикувано на 24.05.19 в 14:52

Деца издадоха книги и наредиха изложба с тях в Казанлък за 24 май

Какво по-хубаво от това да създадеш книга в навечерието на най-светлия български празник - 24 май! За поредна година в Казанлък се проведе ученическият конкурс за собственоръчно изработена книга „Млад книгоиздател – 2019“.  Днес, навръх Празника..

публикувано на 24.05.19 в 14:51

Празниците за 24 май в Сливен започнаха с поклон пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци

С празнично шествие на всички училища и филиали на университети в Сливен бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянска писменост. Десетки ученици, студенти, преподаватели, бивши учители и граждани се включиха в шествието, което бе..

публикувано на 24.05.19 в 14:13

Отново километрично шествие заля ямболските улици на 24 май

Километрично шествие заля улиците на Ямбол по повод днешното честване на 24 май. В празничната процесия, която тръгна от Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев”, се включиха отново представители на детски градини, учебни заведения, културни..

публикувано на 24.05.19 в 14:08

Близо 2000 души се включиха в празничното шествие по повод 24 май в Стара Загора

Близо 2000 ученици и студенти се включиха в празничното шествие по повод 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Стара Загора. Трите лъча се събраха на обновения площад пред Общината, където се проведе..

публикувано на 24.05.19 в 13:43

Обръщение на Старозагорския митрополит Киприан за 24 май

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ Днес честваме най-българския празник - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържеството на този ден винаги вълнува сърца ни, връща към детството, към милите ученически спомени, когато се..

публикувано на 24.05.19 в 12:15

Връчиха наградите "Стара Загора" и "Млада Загора"

Навръх 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Община Стара Загора присъди наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора”. Днес на официалното честване пред сградата на общината бяха отличени и призьорите. Наградите..

публикувано на 24.05.19 в 11:22

Празничното шествие за 24 май в Сливен започва в 11 часа

Денят на българската просвета и култура и славянската писменост в Сливен ще бъде отбелязан с празнично шествие на училищата по главната улица. То ще започне от градската градина в 11.00 часа. От 11.30 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще се проведе..

публикувано на 24.05.19 в 10:35

С парад на просветата и дефиле на абитуриентите честват 24 май в Казанлък

Тържествен парад на просветата и културата ще се проведе и в Казанлък. Той започва в 10 и 30 часа на площад Севтополис . Пак там, но в 16,30 часа днес ще се проведе и мажоретно празнично шествие. Час по-късно ще бъде открит и тазгодишния мажоретен..

публикувано на 24.05.19 в 10:28
Мистър Боил Банов бе гост на кмета Стефан Радев по повод майските дни на културата

На среща в културното министерство ще се решава за финансирането на читалищата

В близките дни ще бъде свикана среща в Министерство на културата за решаване на проблема с въвеждането на нормативната уредба, която пряко засяга дейността и финансирането  на читалищата в страната. Това обяви снощи в Сливен министърът на културата..

публикувано на 24.05.19 в 10:25