Стара Загора:

Сграда, символизираща птицата феникс, спечели конкурса за мястото на Стария съвет

Идейният проект е на архитектите Георги Чернев, Ива Алтънова и Петър Киряков

Предложението на архитектите Георги Чернев, Ива Алтънова и Петър Киряков спечели конкурса за идеен проект на община Стара Загора за сграда, която да бъде изградена на мястото на Стария съвет. Председател на журито, което трябваше да оцени 5 проекта, е главният архитект на Стара Загора Виктория Грозева.  Конкурсът е анонимен и кои са реалните автори, стана ясно при отваряне на специален плик с имената на участниците. На второ място е класирана идеята на арх. Банко Банов, а третото място е за архитектите Александър Василев и Емил Василев. Срокът за участие в конкурса изтече на 22 април тази година. Арх. Грозева изрази задоволството си от интереса към конкурса на общината и качеството на проектите.

Общата застроена площ на сградата, спечелила проекта, е 4 хил. кв. м. Пространството е разпределено между два подземни сутерена за паркиране и 6 надземни етажа до 18 метра  височина- съобщи един от авторите арх. Георги Чернев. В приземния етаж са предвидени места за заведения и изложбена зала, а другите ще бъдат предоставени за офиси. В най-горната част на обекта е предвидена коктейлна панорамна зала. Засега няма задание за ритуална зала. Като концепция сградата  наподобява птицата феникс, като са вкарани и елементи на гнездо. Облицовката е в кафяв цвят и има сребристи елементи – поясни арх. Чернев.

Проектът трябва да се довърши в работна фаза и най-вероятно след обществена поръчка ще бъде избран изпълнител, който да го довърши със съдействието на авторите- заяви арх. Грозева. Сградата ще предостави възможност за много културни мероприятия, за които няма зали в момента в Стара Загора. Възможност за провеждане на събития е и пространството пред обекта.

Главният архитект допълни, че все още е рано да се каже как ще бъде финансиран проектът. Възможните начини ще бъдат публично обсъдени и тогава ще се вземе конкретно решение.


Галерия

Още от категорията

Без светофар на кръстовището на бул. „Руски“ и ул. „Августа Траяна“ в Стара Загора днес

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че поради строително-ремонтни дейности, светофарната уредба на бул. „Руски“ и ул. „Августа Траяна“, няма да функционира на 20.09.2019 г. за времето от 13,00 ч. до 15,00 ч. Община..

публикувано на 20.09.19 в 12:12

Европейска нощ на прилепите в Стара Загора

Европейската нощ на прилепите отбелязваме днес. В честването ще участват организации, институции и граждански групи, а идеята на инициативата е да се покаже, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични. Целта на..

публикувано на 20.09.19 в 12:04

Спират детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище

Месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средното му образование ще се прекратяват за една календарна година при отсъствия от часовете в училище. Санкцията ще се прилага, ако в рамките на един месец от учебната година са..

публикувано на 20.09.19 в 10:02

Йонко Иванов: Нужна е пътна карта на опасните пътища в България

От близо две години предлагам на Регионалното министерство да се изготви пътна карта на произшествията, която ще доведе до голямо облекчение при обучението на кандидат-шофьорите. Това заяви Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото..

публикувано на 20.09.19 в 07:10

Все по-често пешеходци и велосипедисти нарушават правилата за движение

Расте броят на пътно транспортни произшествия с участието на пешеходци на територията на област Стара Загора. Това обяви старши инспектор Димитър Димитров от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Стара Загора. Общият брой на пътните произшествия..

публикувано на 20.09.19 в 08:15

Над 350 участници в "Пиеро" 2019 очаква Стара Загора

От 24 до 29 септември Стара Загора ще се превърне в своеобразна сцена на 11-ия Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" 2019. Организатори на фестивала, провеждан под патронажа на кмета на Община Стара Загора, са Държавен..

публикувано на 19.09.19 в 16:42

Косьо Косев: "Аз и екипът ми доказахме, че работим в полза на хората

Безработицата в Николаево е спаднала от 70% до 16-18 на сто в последните няколко години. По думите на кмета на общината Косьо Косев това е доказателство, че той и екипът му са работили в полза на хората. Наред с това осигуряването на топъл обяд за 500..

публикувано на 19.09.19 в 10:54

Взривиха лек автомобил в Стара Загора

Лек автомобил е бил взривен тази нощ в Стара Загора, потвърди за Радио Стара Загора старши комисар Стоян Стоянов, директор на ОД на МВР. Той уточни, че бомбата е активирана около 2,30 след полунощ . Огледите на местопроизшествието продължават. На..

публикувано на 19.09.19 в 09:46

Ямбол чества 510 години от построяването на Безистена

С богата културна програма Ямбол ще отбележи 510-та годишнина от построяването на Безистена, който е символ на града. Тържествата бяха официално открити още през вчерашния ден.  През 2015 г. емблематичната сграда бе изцяло ремонтирана и..

обновено на 19.09.19 в 06:44

В Хасково ще бъде отбелязан Денят на европейското сътрудничество

За осма поредна година в цяла Европа ще бъде отбелязан Денят на европейското сътрудничество. По този повод днес от 15 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково програмата ИНТЕРРЕГ трансгранично сътрудничество България – Турция ще..

публикувано на 19.09.19 в 06:43