Бойко Борисов: Държавата ще откупи частни улици в АТЗ за 500 хил. лв.


Министерски съвет ще отпусне 500 хил. лв. за откупуване на частни улици на територията на бившия Азотно-торовия завод в Стара Загора. С придобивката ще се помогне на местните инвеститори да развият тази част от индустриалната зона. Това съобщи днес министър-председателят Бойко Борисов, който се срещна на място с представители на фирмите, работещи в района.

Близо 83 дка улици и инфраструктура ще придобие държавата, за да подпомогне бизнеса на близо 80 фирми на територията на бившия азотноторов завод в Стара Загора. Улиците са станали частни след приватизацията на предприятието. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обясни, че предишният собственик на улиците е изнудвал с високи такси всички предприятия, развиващи бизнес в района. Той обаче е фалирал, а новият собственик е готов да продаде улиците.

С помощ от държавата, ще може още на следващата сесия на общинския съвет да вземем решение за откупуване на тези имоти и да подпомогнем бизнеса да инвестира, каза Живко Тодоров

Той обясни, че с инвестирането в инфраструктура в тази индустриалната зона ще може да се развива бизнес на близо още 1500 дка, до които в момента няма достъп заради частната пътна мрежа. 

"Вижте в Пловдив вече няма терени, в Шумен едната индустриална зона е пълна, а вие държите в центъра на България 1500 дка неизползваеми", каза Борисов. Затова и е приел молбата на кмета Живко Тодоров да помогне с откупуването на улиците. Премиерът обяви също, че се хваща на бас, че шаситата на голяма баварска марка автомобили ще се правят в Шумен. По този въпрос щял да разговоря на премиера на Бавария на 24 май. 

Още от категорията

Организират среща с проф. Минко Балкански по проект „Красивите лица на Стара Загора“

От 18.00 часа днес е четвъртата среща от Проекта "Красивите лица на Стара Загора" - с проф.Минко Балкански, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация. Община Стара Загора е сред организаторите на срещи-разговори с видни земляци. Проявите са..

публикувано на 18.06.19 в 06:54

Започва реставрацията на бронзовия лъв на паметника на връх Шипка

В навечерието на 85–годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея през август, започва реставрация на бронзовия лъв на паметника. Първият етап от консервационно-реставрационните..

публикувано на 18.06.19 в 06:49

Няколко са сигналите за поражения в Стара Загора след вчерашната буря

„Само няколко сигнала за поражения от вчерашната краткотрайна буря получихме в Община Стара Загора. Има паднали дървета на централната алея в парк „Митрополит Методий Кусев“, които утре ще бъдат почистени.  Сравнение със ситуацията  преди две седмици..

публикувано на 17.06.19 в 16:43

102-ма седмокласници не се явиха на изпита по БЕЛ днес, има една анулирана работа

На днешния изпит по български език и литература от Националното външно оценяване не са се явили 102-ма от имащите право 2746 седмокласници в областта, съобщи Милена Йолдова, председател на Регионалната комисия за организиране и провеждане на изпитите..

публикувано на 17.06.19 в 16:27

Над 130 участници се включиха в литературния конкурс "Николай Лилиев"

136 участници се включиха в шести национален литературен конкурс „Николай Лилиев”, каза за Радио Стара Загора председателят на журито Таньо Клисуров. Тази вечер ще бъдат отличени най-добрите творби от 17,30 часа в РБ „Захарий Княжески“. „През..

публикувано на 17.06.19 в 14:21

Георги Славов: "В Ямбол има перспектива и бъдеще, очакваме нови инвеститори"

Положителната  тенденция за намаляване на безработицата в Ямбол е знак за  засиленото предлагане на заетост, отчете в деня на празника на града Св. Дух кметът на община Ямбол Георги Славов.  В регионален мащаб град Ямбол продължава да е с най-ниска..

публикувано на 17.06.19 в 13:51

България и Гърция в общ проект за преодоляване на рисковете от наводнения

Област Хасково попада в рамките на проект „Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване рисковете от наводнения в трансграничния район“.  Проектът ще обхване  и  областите Благоевград, Смолян, Кърджали в България и Солун, Серес, Драма,..

публикувано на 17.06.19 в 13:08

Обсъждаха проблемите с междуградския транспорт в малките общини на Старозагорска област

Работна среща, посветена на проблемите с междуградския транспорт в малките общини на Старозагорска област , се състоя  в Областна администрация днес. На срещата бяха обсъдени различни възможности за разрешаване на проблема с проблема с превозването..

публикувано на 17.06.19 в 12:38

"Дама Пика" в Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора

Спектакълът „Дама Пика“ на пловдивския Куклен театър ще бъде представена в Драматичен театър „Гео Милев“, Стара Загора тази вечер от 19.00 ч. Постановката е по небезизвестния  роман “Дама пика” (1834) на А. С. Пушкин. „„Дама Пика“ е спектакъл..

публикувано на 17.06.19 в 11:00

Раниха с нож военен в Казанлък след битов скандал

Военнослужещ е намушкан с нож в Казанлък при битов скандал тази сутрин. Около 7 часа военният е слязъл да направи забележка за силната музика на своя съсед Данаил, но той го пробожда с нож. Раненият мъж е откаран в болница, а комшията е арестуван...

публикувано на 17.06.19 в 10:22