Обръщение на Старозагорския митрополит Киприан за 24 май

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ

Днес честваме най-българския празник - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържеството на този ден винаги вълнува сърца ни, връща към детството, към милите ученически спомени, когато се учехме да пеем „ Върви народе възродени…“ и с трепет поставяхме цветя пред образите на светите Братя.Това са спомени станали притежание на душата ни, незаличими и вечни като българското слово и дух.

Делото на Св.св.Кирил и Методий е велико и епохално, преминало през горнилото на времето, е неизменна Божия милост за народа ни.

Светата и Неразделна Троица влага в чистите сърца на двамата велики братя Своята премъдрост, за да успеят за неголям период от време, да създадат не само първата славянска азбука, глаголицата, но и книжовния старобългарски език, да положат началото на българската книжнина. Чрез нея евангелските истини стигат до народната душа, до българското сърце, а то чувствително и нежно, вълнуващо се и търпящо, вярващо и любещо, пренася през вековете благодатта, дадена му от Бога.

Азбуката, създаденото от двамата боговдъхновени и богоозарени братя Св.св. Кирил и Методий, повежда народа ни към честити бъднини, укрепва духът му и го превръща в непревземаема крепост от чужди посегателства. Дарява му стоицизъм, за да оцелява при всички исторически превратности.

Плодовете от създаването на тази писменост, на безценните трудове на нашите първоучители, са толкова много и така разнообразни.

Началото е „Азбучна молитва“ на Константин Преславски, следва „ Шестоднева“ на Йоан Екзарх, после се появява сътвореното под перата на св.Климент, архиепископ Охридски и неговите многобройни ученици.

Българската книжнина продължава своя възход в Търновската школа, чийто двигател е св. Патриарх Евтимий, и прехвърля духовен мост в „История славянобългарска“, бликаща от родна памет и достойнство, вдъхновяващи народа ни да върви към изгрева на възраждането.

Призивът на Св. Паисий за българщина е всъщност молба да не забравяме вековното дърво на българската святост, чиито корени са засети с безценните трудове на Св.св. Кирил и Методий.

Този призив на атонския монах и днес е актуален, дори повече от всякога. В днешния делник , в забързаното време, чиито творци сме, често, дори и без да се замисляме, забравяме за извора на родното ни слово. Търсим чужди извори, които никога няма да ни утолят така, както то, българското родно слово

Словото ни е пълно с с живот и истина, независимо че в преклонението си пред фалшиви ценности , го замърсяваме с пошли фрази и безобразни чуждици. Често с нетрайна гордост показваме знания по чужди езици, забравяйки силата на родния.

А той е пълен с живот и истина. Чака ни да ги преоткрием и стаим душите си в багрите на звуците му.Там е и мъдростта, казана през вековете от дедите ни. Само нашият прекрасен език може да предаде силата на онова мълчание, с което родните мъченици заставаха дръвника , за да има българско. Само той пази в съкровищницата си, думите с които нашите майки ни отглеждаха.

Там, от неговата съкровищница, черпехме сили и израствахме в пъстроногото ни детство, което макар и вече побелели, чувстваме толкова близо до нас.

Обични в Господа братя и сестри, Българската православна църква от векове тачи и възхвалява делото на Св.св. Кирил и Методий, и винаги ще го прави, защото само писмеността оставено ни от тях, рисува най–точно ритъма на голямото, страдащо и побеждаващо българско сърце, частица от което сме всички ние. Чрез чедата си, съхраняващи завещаното от Светите братя, е жива Майка България.

Моля Всеподателя Бога да дарува много сили и духовна енергия на всички вас, на вашите семейства и на целият ни народ. Нека Божията десница да благославя труда и делата ни, за да пазим нашата Православна църква, утвърдена от светите братя Кирил и Методий! Да бъдем истински техни последователи, носещи в сърцата си делото им и пазещи жива душата на прекрасното ни слово! Сега и винаги! Амин.

Старозагорски митрополит Киприан

Още от категорията

Октомври и ноември - най-подходящи за противогрипна ваксина

Месеците октомври и ноември са най-подходящите за поставянето на противогрипна ваксина, напомнят лекари. Целта е имунизацията да се направи преди повишаване на заболяемостта от респираторни заболявания и настъпването на грипа. Включените във..

публикувано на 18.10.19 в 16:04

Седмица преди вота: Правила за гласуване

До ден ще пристигнат бюлетините за изборите на 27 октомври за община Стара Загора, а утре и вдругиден ще се състоят обучения на членовете на секционните избирателни комисии. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на ОИК Теодора Крумова...

публикувано на 18.10.19 в 15:31

Стара Загора ще има нова водна инфраструктура

Малко над 97км водопроводи и вътрешна водоснабдителна мрежа ще бъдат изградени по проекта за агломерации Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан , за който бе подписан договор между МОСВ и ВиК Стара Загора, съобщи инж. Румен Райков, управител на..

публикувано на 18.10.19 в 14:35

С двудневна програма новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник

На 19 октомври по традиция новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник. В християнския календар денят е посветен на св. Иван Рилски, каквото е името на църковния храм в населеното място. Тази година празничната програма е планирана в два дни...

публикувано на 18.10.19 в 11:53

За два часа утре спират движението в участък на улица "Иван Шишман"

За времето от 12.00 до 14.00 часа на 19.10.2019г. (събота) в Стара Загора, се спира  движението на личен транспорт по ул. „Цар Иван Шишман”, в отсечката ѝ от бул. „Цар Симеон Велики“ до ул. „Генерал Гурко“. Целта е да се осигури безопасност и..

публикувано на 18.10.19 в 11:44
Чавдар Божурски

Възможност за японско бизнес представителство в Сливен

Представители на японска компания за търговия с източноевропейски продукти проявяват интерес към търговия с млечни изделия, мед и пчелни продукти. Това съобщиха от пресцентъра на  Областна администрация-Сливен . На среща с областния управител..

публикувано на 18.10.19 в 11:14

И Стара Загора се включва в Похода за свобода

Стара Загора е една от спирките на най-мащабната информационна кампания против трафика на хора в света Поход за свобода. Над 50 държави и 500 града от цял свят се включват в събитието. У нас походът ще се проведе за шеста поредна година...

публикувано на 18.10.19 в 11:05

Форум събира ветеринари от цял свят в Стара Загора

На 18 и 19 октомври в х-л „Марица - Изток“ на Старозагорските минерални бани ще се проведе Втората международна научна конференция „Ветеринарната медицина в полза на хората“. Научният форум се организира от Ветеринарно - медицинския факултет на Тракийски..

публикувано на 18.10.19 в 10:05

Медицинските сестри готови и на по-радикални действия, днес отново на протест

Медицински сестри от страната  протестират в палатков лагер пред здравното министерство и днес. Протестиращите настояват за смяна на сегашния модел на финансиране на болниците и отпадане на статута им на търговски дружества, адекватно заплащане и..

публикувано на 18.10.19 в 09:56

Има отдръпване от традиционните медии и канали за сметка на социалните мрежи по време на предизборни кампании

Сравнително бурна е на този етап предизборната кампания, но това не е нещо необичайно. В последната седмица обикновено се случват най-големите поразии. Това е периодът, в който колебаещите се ориентират дали да гласуват или за кого да дадат своят..

обновено на 18.10.19 в 09:45