Обръщение на Старозагорския митрополит Киприан за 24 май

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ

Днес честваме най-българския празник - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържеството на този ден винаги вълнува сърца ни, връща към детството, към милите ученически спомени, когато се учехме да пеем „ Върви народе възродени…“ и с трепет поставяхме цветя пред образите на светите Братя.Това са спомени станали притежание на душата ни, незаличими и вечни като българското слово и дух.

Делото на Св.св.Кирил и Методий е велико и епохално, преминало през горнилото на времето, е неизменна Божия милост за народа ни.

Светата и Неразделна Троица влага в чистите сърца на двамата велики братя Своята премъдрост, за да успеят за неголям период от време, да създадат не само първата славянска азбука, глаголицата, но и книжовния старобългарски език, да положат началото на българската книжнина. Чрез нея евангелските истини стигат до народната душа, до българското сърце, а то чувствително и нежно, вълнуващо се и търпящо, вярващо и любещо, пренася през вековете благодатта, дадена му от Бога.

Азбуката, създаденото от двамата боговдъхновени и богоозарени братя Св.св. Кирил и Методий, повежда народа ни към честити бъднини, укрепва духът му и го превръща в непревземаема крепост от чужди посегателства. Дарява му стоицизъм, за да оцелява при всички исторически превратности.

Плодовете от създаването на тази писменост, на безценните трудове на нашите първоучители, са толкова много и така разнообразни.

Началото е „Азбучна молитва“ на Константин Преславски, следва „ Шестоднева“ на Йоан Екзарх, после се появява сътвореното под перата на св.Климент, архиепископ Охридски и неговите многобройни ученици.

Българската книжнина продължава своя възход в Търновската школа, чийто двигател е св. Патриарх Евтимий, и прехвърля духовен мост в „История славянобългарска“, бликаща от родна памет и достойнство, вдъхновяващи народа ни да върви към изгрева на възраждането.

Призивът на Св. Паисий за българщина е всъщност молба да не забравяме вековното дърво на българската святост, чиито корени са засети с безценните трудове на Св.св. Кирил и Методий.

Този призив на атонския монах и днес е актуален, дори повече от всякога. В днешния делник , в забързаното време, чиито творци сме, често, дори и без да се замисляме, забравяме за извора на родното ни слово. Търсим чужди извори, които никога няма да ни утолят така, както то, българското родно слово

Словото ни е пълно с с живот и истина, независимо че в преклонението си пред фалшиви ценности , го замърсяваме с пошли фрази и безобразни чуждици. Често с нетрайна гордост показваме знания по чужди езици, забравяйки силата на родния.

А той е пълен с живот и истина. Чака ни да ги преоткрием и стаим душите си в багрите на звуците му.Там е и мъдростта, казана през вековете от дедите ни. Само нашият прекрасен език може да предаде силата на онова мълчание, с което родните мъченици заставаха дръвника , за да има българско. Само той пази в съкровищницата си, думите с които нашите майки ни отглеждаха.

Там, от неговата съкровищница, черпехме сили и израствахме в пъстроногото ни детство, което макар и вече побелели, чувстваме толкова близо до нас.

Обични в Господа братя и сестри, Българската православна църква от векове тачи и възхвалява делото на Св.св. Кирил и Методий, и винаги ще го прави, защото само писмеността оставено ни от тях, рисува най–точно ритъма на голямото, страдащо и побеждаващо българско сърце, частица от което сме всички ние. Чрез чедата си, съхраняващи завещаното от Светите братя, е жива Майка България.

Моля Всеподателя Бога да дарува много сили и духовна енергия на всички вас, на вашите семейства и на целият ни народ. Нека Божията десница да благославя труда и делата ни, за да пазим нашата Православна църква, утвърдена от светите братя Кирил и Методий! Да бъдем истински техни последователи, носещи в сърцата си делото им и пазещи жива душата на прекрасното ни слово! Сега и винаги! Амин.

Старозагорски митрополит Киприан

Още от категорията

12 сигнала са поставени от граждани на съвместната премна на старозагорския омбудсман и общинари

12 проблема, изискващи намеса на общински отдел или дирекция и на електроразпределителното дружество са били поставени на последната съвместна приемна на обществения посредник на Стара Загора, председателя на Общинския съвет и на секретаря на..

публикувано на 20.06.19 в 06:56
седмокласници

112 ученици не се явиха на изпита по математика днес

На днешния изпит по математика от Националното външно оценяване не са се явили 112 от имащите право 2746 седмокласници в областта, съобщи Милена Йолдова, председател на Регионалната комисия за организиране и провеждане на изпитите към..

публикувано на 19.06.19 в 16:19

Близо 100 са новоизлюпените птици в "Зелени Балкани"

Над 700 пациенти са преминали през  стационара на Сдружение „Зелени балкани“ от началото на година досега. Други над 300 диви птици са излекувани, но не могат да напуснат клетките, защото са с трайни увреждания заради бракониерски лов или..

публикувано на 19.06.19 в 16:18
Халил Летифов

Халил Летифов: „Отвореното финансиране на партиите ще направи процеса публичен“

„При намаляване на партийната субсидия под 10лв. за глас неминуемо трябва да бъде разрешено финансирането на политическите сили от юридически и физически лица. Подпомагане от 1лв. работи единствено за големите политически сили“. Така в ефира на..

публикувано на 19.06.19 в 15:46

Над 250 ще са участниците в четвъртото издание на "Опера на стадиона"

И тази година Старозагорската опера е подготвила горещо лято за своите почитатели, а този сезон преминава под мотото „Изкуството не излиза в отпуск“.   Ha 7 юли oт 21.00 чaca нa cтaдиoн „Бepoe“ ще бъде представено четвъртото поред издание на..

публикувано на 19.06.19 в 15:43

Емил Христов: Не сме безгрешни, но се опитваме да направим най-доброто и сме готови да чуем хората

За отлив на избиратели в Стара Загора на отминалите европейски избори признава Емил Христов, заместник председател на Народно събрание и общински лидер на ГЕРБ в Стара Загора. В пространно интервю за предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора той..

публикувано на 19.06.19 в 14:44

Започна реставрацията на бронзовия лъв на паметника на връх Шипка

Започна реставрацията на бронзовия лъв на храм-паметника на връх Шипка. Скулптурата не е поддържана от десетилетия. Достъпът на посетители до експозицията в Паметника в дните 18, 19 и 20 юни е ограничен. За посещения е отворена Костницата,..

публикувано на 19.06.19 в 14:21

Глоби до 12 хил. лв. за вдигане на шум край жилищни сгради следобед и нощем

Народното събрание окончателно забрани във времето между 14.00 и 16.00 часа през деня и между 23.00 часа вечерта и 8.00 часа сутринта в близост до жилищни сгради да се прави озвучаване на открито и да се извършат шумни дейности, включително..

публикувано на 19.06.19 в 13:37

Пръскат срещу комари в Стара Загора тази вечер

Община Стара Загора ще извърши по график обработка срещу комари на тревни площи, паркове и градини, детски градини, детски ясли и социалните домове в града, както и ларвицидна обработка против комари на водните обекти в областния град. Тази..

публикувано на 19.06.19 в 13:28

2746 седмокласници се явяват на изпита по математика в Старозагорско

Общо 2746 седмокласници в Старозагорска област  се явяват днес на националното външно оценяване по математика, което се провежда в 89 училища, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на изпитната комисия в Регионалното управление на..

публикувано на 19.06.19 в 10:41