Концерт „150 години след Берлиоз“ в Операта

Концерт на известните солисти Анна Карадимитрова – сопран и Преслав Петков – кларинет, под диригентството  на Владимир Бошнаков  ще се състои днес от 16 часа в Държавна опера Стара Загора. В концерта „150 години след Берлиоз“ са включени произведения на Моцарт, Вебер и Берлиоз, съобщават от операта.

ПРЕСЛАВ ПЕТКОВ е роден в Русе. През 1995г. завършва Националното Училище по Изкуствата там, в класа по кларинет на Илия Илиев. Дипломира се в Националната Музикална Академия – бакалавърска и магистърска степен с кларинет. Между 1997-2000г. свири в оркестъра на Русенската опера, а през 2000 г. печели конкурс за кларинет и бас-кларинет в Софийската Филхармония. През 2004 г. се премества в Кувейт, където работи и понастоящем. Първоначално преподава дървени духови инструменти в British School of Kuwait, а по-късно в Kuwait English School, както и в American University of Kuwait, където работи и до днес. Успешно съчетава преподавателска дейност с изпълнителска, като през 2014 г. създава концертен цикъл „Български музикални вечери“ в Кувейт-сцена, на която гостуват български класически, джаз, а напоследък и рок изпълнители. До момента има реализирани пет класически концертни програми, две – джаз, както и два рок-концерта, български гостуващ театър – с общо над 25 български музиканти, представени в Кувейт. Заедно с диригента Ричард Бушман развиват успешно музикалния живот в тази арабска държава, като Преслав е постоянен музикант в Ahmаdi Music Group, а също така и саксофонист в Кувейтската Джаз Формация. Наскоро , Преслав бе солист в Концерта за кларинет от В. А. Моцарт, една съвместна продукция с български гост-музиканти в Кувейтския Оперен Център -„Джабер Ал Ахмад“ , както и кларинетен рецитал,организиран от него и посолството на Швейцария в Кувейт с гост кларинетист и пианистка .

АННА КАРАДИМИТРОВА е родена в гр. София.С музика се занимава още от детските си години-свири на пиано и пее в Детския радиохор. Завършва НМА „П.Владигеров“ в София и по-нататък специализира в Европейския оперен център в Манчестър, Великобритания. В периода 1997-2000 г. е солистка на Русенската опера, където дебютира в ролята на Розина в „Севилският бръснар“от Росини. Лауреат е на Международния конкурс в Албена и на Международния конкурс в Карлови Вари в Чехия.През 2004 г. заминава за Кувейт, където се занимава с вокално-педагогическа и хорово-диригентска дейност.Заедно с преподаването на музика, Анна Карадимитрова е солистка в местни камерни концерти, кантатно-ораториални творби- „Глория“ от А.Вивалди, „Кармина Бурана“ от К.Орф, „Реквием“ от Дж.Верди, „Гидеон“ от Х.Бушман; в оперни продукции-„Дон Жуан“, „Дидона и Еней“, „Семеле“,“Ловци на бисери“,“Ацис и Галатея“;оперети на Гилбърт и Съливън( „Пиратите от Пензанс“,“Микадо“,“Гондолиерите“ и др) и мюзикъли „Уестсайдска история“,“Фантомът на операта“. Понастоящем е преподавател в Американския университет в Кувейт.Наскоро Анна бе в солистичния състав на Реквием от Моцарт – една съвместна продукция в Кувейтския Оперен Център -“ Джабер Ал Ахмад“ с гост оркестранти и певци от България.

В програмата на концерта:

1. В.А.Моцарт-- „Милосърдието на Тит“ - Увертюра

2. В.А.Моцарт-- „Милосърдието на Тит“ –

Ария на Сесто „Parto”

Изпълнява Анна Карадимитрова

Соло кларинет – Преслав Петков

3. Вебер - Концертино за кларинет и оркестър Op.26

Изпълнява Преслав Петков – кларинет

АНТРАКТ

I.  Песни на Хектор Берлиоз в изпълнение на Анна Карадимитрова:

"Villanelle"

"Absence"

"L'île inconnue"

Изпълнява: Анна Карадимитрова

II.  Хектор Берлиоз - селекция от „Проклятието на Фауст“

1.  Менует /Menuet des follets/

2.Танцът на силфидите /Ballet  des sylphes/

3. Ракоци марш /Marche Hongroise/


Още от категорията

Открива се голяма изложба на Васил Маринов /1879-1943/

Днес от 18.00 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „Васил Маринов 1879-1943“.  Тя е посветена на 140 годишнината от рождението на художника. В експозицията са включени  40 негови живописни платна и..

публикувано на 16.10.19 в 10:03

Атанас Капралов: "Поезията е моята присъда"

Най- новият член на Българския П.Е.Н.- Център е Атанас Капралов. От представените 13 кандидатури, общото събрание на организацията е одобрило само личността и творчеството на поета Атанас Капралов. Творбите му са превеждани  на руски, френски, немски,..

публикувано на 15.10.19 в 16:13

"Умопомрачение" с актьора Стефан Иванов!

На 20.11 (сряда) от 19.30 часа в Дом на културата – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от Сам..

публикувано на 15.10.19 в 14:52

Яна Маринова оцелява с усмивка!

На 04.11 (понеделник) от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена криминалната комедия от Жорди Галсеран „Изборът ва Марта“. Режисьор на постановката е Георги Михалков, гостуват актьорите Яна Маринова, Симеон Лютаков, Николай Кенаров,..

публикувано на 15.10.19 в 14:05

Старозагорската опера домакин на първата самостоятелна изложба на Франческо Калипари

Тази вечер от 18 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора се открива първата самостоятелна изложба "Ерос и Танатос"  на Франческо Калипари, балетист в трупата на оперния театър.  Франческо Калипари е роден на 8 януари 1990 г. в Локри , древен..

публикувано на 15.10.19 в 12:11

"Синелибри" гостува на Стара Загора

Кино-литературният фестивал "Синелибри" 2019  гостува в Стара Загора. Домакин на събитието е залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.  Входът  е свободен. Четири са филмите, които киноманите ще могат да гледат. От 16:00 ч. в неделя (13..

публикувано на 11.10.19 в 13:28

Хасковският театър "Дани и Деси" се готви за карнавал в Борнео

Хасковският театър „Дани и Деси“ влиза амбициозно в 25- тия си юбилей. През ноември трупата е поканена да представи българската култура на Световния карнавал RAINFOREST в Борнео- най- големият остров на Малайзия. Националният фонд „Култура“..

публикувано на 10.10.19 в 11:06

Ангел Игов: Писателят трябва да владее занаята си

Днес от 18.00 часа в Къща- музей „Гео Милев“Стара Загора е представянето на романа „Фини прахови частици“. Разказаната  история, уловила драмата на едно поколение, закърмено с радиацията на една катастрофална утопия е написана от Ангел Игов...

публикувано на 10.10.19 в 10:07

По-малко стрес и повече време за почивка за добро психично здраве препоръчва Петя Стойчева Кривицки

По повод Световния ден на психичното здраве 10 октомври, тази година Световната здравна организация предупреждава, че на всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си . Най-често срещаната причина за самоубийствата в световен..

публикувано на 09.10.19 в 14:28

„Умопомрачение“ с Койна Русева на старозагорска сцена

На 20.11 (сряда) от 19.30 часа в Дом на културата – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от Сам..

публикувано на 09.10.19 в 10:54