Концерт „150 години след Берлиоз“ в Операта

Концерт на известните солисти Анна Карадимитрова – сопран и Преслав Петков – кларинет, под диригентството  на Владимир Бошнаков  ще се състои днес от 16 часа в Държавна опера Стара Загора. В концерта „150 години след Берлиоз“ са включени произведения на Моцарт, Вебер и Берлиоз, съобщават от операта.

ПРЕСЛАВ ПЕТКОВ е роден в Русе. През 1995г. завършва Националното Училище по Изкуствата там, в класа по кларинет на Илия Илиев. Дипломира се в Националната Музикална Академия – бакалавърска и магистърска степен с кларинет. Между 1997-2000г. свири в оркестъра на Русенската опера, а през 2000 г. печели конкурс за кларинет и бас-кларинет в Софийската Филхармония. През 2004 г. се премества в Кувейт, където работи и понастоящем. Първоначално преподава дървени духови инструменти в British School of Kuwait, а по-късно в Kuwait English School, както и в American University of Kuwait, където работи и до днес. Успешно съчетава преподавателска дейност с изпълнителска, като през 2014 г. създава концертен цикъл „Български музикални вечери“ в Кувейт-сцена, на която гостуват български класически, джаз, а напоследък и рок изпълнители. До момента има реализирани пет класически концертни програми, две – джаз, както и два рок-концерта, български гостуващ театър – с общо над 25 български музиканти, представени в Кувейт. Заедно с диригента Ричард Бушман развиват успешно музикалния живот в тази арабска държава, като Преслав е постоянен музикант в Ahmаdi Music Group, а също така и саксофонист в Кувейтската Джаз Формация. Наскоро , Преслав бе солист в Концерта за кларинет от В. А. Моцарт, една съвместна продукция с български гост-музиканти в Кувейтския Оперен Център -„Джабер Ал Ахмад“ , както и кларинетен рецитал,организиран от него и посолството на Швейцария в Кувейт с гост кларинетист и пианистка .

АННА КАРАДИМИТРОВА е родена в гр. София.С музика се занимава още от детските си години-свири на пиано и пее в Детския радиохор. Завършва НМА „П.Владигеров“ в София и по-нататък специализира в Европейския оперен център в Манчестър, Великобритания. В периода 1997-2000 г. е солистка на Русенската опера, където дебютира в ролята на Розина в „Севилският бръснар“от Росини. Лауреат е на Международния конкурс в Албена и на Международния конкурс в Карлови Вари в Чехия.През 2004 г. заминава за Кувейт, където се занимава с вокално-педагогическа и хорово-диригентска дейност.Заедно с преподаването на музика, Анна Карадимитрова е солистка в местни камерни концерти, кантатно-ораториални творби- „Глория“ от А.Вивалди, „Кармина Бурана“ от К.Орф, „Реквием“ от Дж.Верди, „Гидеон“ от Х.Бушман; в оперни продукции-„Дон Жуан“, „Дидона и Еней“, „Семеле“,“Ловци на бисери“,“Ацис и Галатея“;оперети на Гилбърт и Съливън( „Пиратите от Пензанс“,“Микадо“,“Гондолиерите“ и др) и мюзикъли „Уестсайдска история“,“Фантомът на операта“. Понастоящем е преподавател в Американския университет в Кувейт.Наскоро Анна бе в солистичния състав на Реквием от Моцарт – една съвместна продукция в Кувейтския Оперен Център -“ Джабер Ал Ахмад“ с гост оркестранти и певци от България.

В програмата на концерта:

1. В.А.Моцарт-- „Милосърдието на Тит“ - Увертюра

2. В.А.Моцарт-- „Милосърдието на Тит“ –

Ария на Сесто „Parto”

Изпълнява Анна Карадимитрова

Соло кларинет – Преслав Петков

3. Вебер - Концертино за кларинет и оркестър Op.26

Изпълнява Преслав Петков – кларинет

АНТРАКТ

I.  Песни на Хектор Берлиоз в изпълнение на Анна Карадимитрова:

"Villanelle"

"Absence"

"L'île inconnue"

Изпълнява: Анна Карадимитрова

II.  Хектор Берлиоз - селекция от „Проклятието на Фауст“

1.  Менует /Menuet des follets/

2.Танцът на силфидите /Ballet  des sylphes/

3. Ракоци марш /Marche Hongroise/


Още от категорията

Традиционен общоградски поход тази събота в Стара Загора

Тази събота, 29 юни, от 8.30 часа, любителите на пешеходния туризъм си дават среща на паркинга до езеро „Загорка“ в Стара Загора. Инициативата е традиционна и има за цел да насърчи ходенето пеша. За трета поредна година Туристическо дружество "Сърнена..

публикувано на 26.06.19 в 16:52

Как се меси български хляб в Британската библиотека

В поредната среща с българи на Острова ви представяме Адриан Апостолов от Стара Загора. В родния си град той е бил социален работник, ресурсен учител, а втората му работа и любимо занимание е било правенето на хляб. Преди няколко години с..

обновено на 25.06.19 в 12:27

Книжна борса за кучета събра над 6000 лв. за една година

„Книжна борса за бездомни кучета“ – една година по-късно. В началото на миналото лято една млада дама от Казанлък решава да подеме инициатива за подпомагане на бездомни животни. Тя е Симона Петкова – Царица Роза 2011, а кампанията й е наречена „Подай..

публикувано на 25.06.19 в 10:51

Музеят на религиите се превърна в декор на танцов филм

Музеят на религиите в Стара Загора днес се превърна в снимачна площадка. В историческата сграда бяха заснети кадри от филма "Поглед от ръба" . Лентата е посветена на съвременния танц и е дело на българо-американски екип. З аснема се на 12 различни..

публикувано на 24.06.19 в 14:55

Пелинът в Змейово има 100 - годишна история

Църквата почита днес църковния празник Рождение на св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден. Българите наричат празника Еньовден още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Старите хора казват, че още с изгрева си..

публикувано на 24.06.19 в 14:23

Десетки дарения възстановяват историята на „Етъра“

Десетки дарителски материали получиха в Етнографския музей „Етъра“ от началото на акцията, посветена на 55-годишнината от откриването на комплекса. Всички вещи и документи са архивна и музейна стойност и влизат в музейния фонд, каза за Радио Стара..

публикувано на 24.06.19 в 10:00

Характерът формира съдбата

"Животът по никакъв начин не ми подсказваше, че ще се занимавам с йога. Като финансист в община Варна работех по програми и проекти на Европейския съюз, докато един ден не осъзнах, че това не е за мен. Насочих се към фотографията. Избрах страна с цветна..

публикувано на 23.06.19 в 15:51

Осемгодишно дете ще нарича гаданията на ритуала "Еньова буля" в село Джинот

 Легендата за „Еньова буля“ е една от най- тъжните във фолклора ни. Преданията разказват, че много отдавна, в китно село двама млади – Еньо и Стана, се срещнали. Между тях пламнала голяма любов. Сутрин ставали с мисълта един за друг, вечер лягали с..

публикувано на 23.06.19 в 13:49

Цветето на Орфей цъфти само в Родопа планина

Пътувайки към най-източните разклонения на Родопите, там, където река Арда образува едни от най-красивите си меандри с обширни пясъчни плажове на входа на язовир Ивайловград, е разположена живописно община Маджарово. Специалистите с основания я наричат..

публикувано на 23.06.19 в 13:02

Старозагорец твори музика за световните клубни сцени

Представяме Ви историята на един българин, който може да се похвали с участия в  проекти на световноизвестните френски DJ Боб Синклер и Давид Гета. 25 - годишният Християн Георгиев е от Стара Загора. На клубната музикална сцена е по -известен като..

публикувано на 21.06.19 в 16:39