Над 10 са автомобилите с щети от бурята на 31 май в Стара Загора

Хиляди са изпочупените дървета, съобщи началникът на ОКД Николай Стоев

Над 10 са автомобилите с щети от бурята на 31 май в Стара Загора. Хиляди са изпочупените дървета, множество са и изкоренените. Това съобщи Николай Стоев - началник отдел „Озеленяване и комунални дейности“ в Община Стара Загора. Той допълни, че общинските екипи е трябвало да отработят над 500 сигнала, продължават и дейностите по отстраняване на последиците и щетите от бедствието. Вече се работи и в парк Аязмото, където, където има огромни изкоренени дървета. Най-сериозно е положението на Алековия кът. Събраната дървесина ще бъде използвана за отопление на читалища и селски кметства. Николай Стоев допълни, че заради скъсани проводници в по-голямата част от парковете в Стара Загора все още няма осветление. Електричеството обаче е спряно, за да се избегнат инциденти докато не бъдат отстранени авариите. „Не сме спирали да работим. Голяма част от сигналите са отработени, свалили сме ги до под 100“, допълни Стоев. Призна и че има доста работа още. „Надяваме се, че до края на тази седмица и началото на следваща да приключат с отстраняване на щетите които бурята нанесе“, уточни той.

Обърна се и към гражданите да имат търпение. Всеки подаден сигнал ще бъде отработен, но се иска време. Приоритети са детски градини и училища, също така счупени клони останали в короните над дърветата около детски площадки и пешеходни алеи, както и в зони с интензивен поток на хора. „Кварталите остават на по-заден план, но ще успеем да отработим сигналите и там“, категоричен бе Стоев. Той още веднъж благодари и на доброволците, които помогнаха за отстраняване на щетите, но призова повече хора да проявяват съпричастност в подобни бедствени обстановки.

Заради овладяването на щетите от бурята изостава и дейностите по косене в града. „Колегите от административни бюра не са спрели да косят, но  хората трябва да бъдат по търпеливи от гледна точка на това, че не може даден работник да бъде изкаран да коси в дъжда. Парковете вече са окосени“, каза Стоев. Той добави, че за да се обработи срещу кърлежи и комари трябва да спре да вали.

Николай Стоев информира също, че има авария, заради която са спрени и чешмите в парк „Пети октомври“. Работи се по отстраняване на проблема.

Още чуйте в прикачения звуков файл


Галерия

Още от категорията

Вяло участие на граждани в мирния протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи

Едва около 50 човека се включиха в мирния протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи, който се проведе пред най-голямата ферма за норки у нас край старозагорското село Маджерито. Екозащитниците настояват да спре избиването на животни..

публикувано на 19.10.19 в 14:19

В Голямо Дряново се провежда фестивал на ореха

Казанлъшкото село Голямо Дряново днес е домакин на Шести национален фестивал на ореха. Селото е сред водещите производители на черупкови плодове у нас с над 2 500 дка. орехови масиви. В рамките на феста ще бъде представена и традиционна кулинарна..

публикувано на 19.10.19 в 11:10
Най-високата сграда в ЕС Шард Гринпийс протест катерачи

Алпинисти ще катерят сградата на Областната администрация в Стара Загора

От 13.00 днес  ще бъде дадено началото на традиционното състезание по скоростно изкачване на сградата на Областната администрация – бившият синдикален дом в Стара Загора. Състезанието се провежда за 27-поредна година. Участие ще вземат..

публикувано на 19.10.19 в 09:46

Октомври и ноември - най-подходящи за противогрипна ваксина

Месеците октомври и ноември са най-подходящите за поставянето на противогрипна ваксина, напомнят лекари. Целта е имунизацията да се направи преди повишаване на заболяемостта от респираторни заболявания и настъпването на грипа. Включените във..

публикувано на 18.10.19 в 16:04

Седмица преди вота: Правила за гласуване

До ден ще пристигнат бюлетините за изборите на 27 октомври за община Стара Загора, а утре и вдругиден ще се състоят обучения на членовете на секционните избирателни комисии. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на ОИК Теодора Крумова...

публикувано на 18.10.19 в 15:31

Стара Загора ще има нова водна инфраструктура

Малко над 97км водопроводи и вътрешна водоснабдителна мрежа ще бъдат изградени по проекта за агломерации Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан , за който бе подписан договор между МОСВ и ВиК Стара Загора, съобщи инж. Румен Райков, управител на..

публикувано на 18.10.19 в 14:35

С двудневна програма новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник

На 19 октомври по традиция новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник. В християнския календар денят е посветен на св. Иван Рилски, каквото е името на църковния храм в населеното място. Тази година празничната програма е планирана в два дни...

публикувано на 18.10.19 в 11:53

За два часа утре спират движението в участък на улица "Иван Шишман"

За времето от 12.00 до 14.00 часа на 19.10.2019г. (събота) в Стара Загора, се спира  движението на личен транспорт по ул. „Цар Иван Шишман”, в отсечката ѝ от бул. „Цар Симеон Велики“ до ул. „Генерал Гурко“. Целта е да се осигури безопасност и..

публикувано на 18.10.19 в 11:44
Чавдар Божурски

Възможност за японско бизнес представителство в Сливен

Представители на японска компания за търговия с източноевропейски продукти проявяват интерес към търговия с млечни изделия, мед и пчелни продукти. Това съобщиха от пресцентъра на  Областна администрация-Сливен . На среща с областния управител..

публикувано на 18.10.19 в 11:14

И Стара Загора се включва в Похода за свобода

Стара Загора е една от спирките на най-мащабната информационна кампания против трафика на хора в света Поход за свобода. Над 50 държави и 500 града от цял свят се включват в събитието. У нас походът ще се проведе за шеста поредна година...

публикувано на 18.10.19 в 11:05