Над 10 са автомобилите с щети от бурята на 31 май в Стара Загора

Хиляди са изпочупените дървета, съобщи началникът на ОКД Николай Стоев

Над 10 са автомобилите с щети от бурята на 31 май в Стара Загора. Хиляди са изпочупените дървета, множество са и изкоренените. Това съобщи Николай Стоев - началник отдел „Озеленяване и комунални дейности“ в Община Стара Загора. Той допълни, че общинските екипи е трябвало да отработят над 500 сигнала, продължават и дейностите по отстраняване на последиците и щетите от бедствието. Вече се работи и в парк Аязмото, където, където има огромни изкоренени дървета. Най-сериозно е положението на Алековия кът. Събраната дървесина ще бъде използвана за отопление на читалища и селски кметства. Николай Стоев допълни, че заради скъсани проводници в по-голямата част от парковете в Стара Загора все още няма осветление. Електричеството обаче е спряно, за да се избегнат инциденти докато не бъдат отстранени авариите. „Не сме спирали да работим. Голяма част от сигналите са отработени, свалили сме ги до под 100“, допълни Стоев. Призна и че има доста работа още. „Надяваме се, че до края на тази седмица и началото на следваща да приключат с отстраняване на щетите които бурята нанесе“, уточни той.

Обърна се и към гражданите да имат търпение. Всеки подаден сигнал ще бъде отработен, но се иска време. Приоритети са детски градини и училища, също така счупени клони останали в короните над дърветата около детски площадки и пешеходни алеи, както и в зони с интензивен поток на хора. „Кварталите остават на по-заден план, но ще успеем да отработим сигналите и там“, категоричен бе Стоев. Той още веднъж благодари и на доброволците, които помогнаха за отстраняване на щетите, но призова повече хора да проявяват съпричастност в подобни бедствени обстановки.

Заради овладяването на щетите от бурята изостава и дейностите по косене в града. „Колегите от административни бюра не са спрели да косят, но  хората трябва да бъдат по търпеливи от гледна точка на това, че не може даден работник да бъде изкаран да коси в дъжда. Парковете вече са окосени“, каза Стоев. Той добави, че за да се обработи срещу кърлежи и комари трябва да спре да вали.

Николай Стоев информира също, че има авария, заради която са спрени и чешмите в парк „Пети октомври“. Работи се по отстраняване на проблема.

Още чуйте в прикачения звуков файл


Галерия

Още от категорията

Петко Петков, основател на ЗараЛаб

IT специалист източи данни на хиляди старозагорци

Пробив в електронната система за подаване на документи за прием в детските и учебните заведения в Стара Загора извърши компютърният специалист Петко Петков. Той направи импровизирана демонстрация и публикува видео в социалните мрежи как със..

публикувано на 26.06.19 в 18:05

Община Казанлък продължава поетапно премахването на металните гаражи

Утре на редовно заседание на Общински съвет - Казанлък предстои гласуването на четири последователни точки за провеждане на публичен търг за учредяване право на строеж за построяване на надземни и полуподземни гаражни клетки в четири различни района на град..

публикувано на 26.06.19 в 17:05

Празникът "Пътят на хляба" ще се проведе за шести път в село Преславен

„Пътят на хляба“ от нивата до трапезата ще извървят жители и гости на село Преславен в събота /29 юни/. Празникът се организира за шеста поредна година от Народно читалище „Димитър Наумов“ и община Стара Загора по идея на кмета Митьо Митев. 15 читалища..

публикувано на 26.06.19 в 16:44

Община Ямбол отложи тегленето на заем в размер на 9 млн. евро

Община Ямбол отлага временно инвестиционната си програма, предвидена да бъде финансирана чрез дългосрочен облигационен заем, съобщи сътрудникът ни Румяна Стефанова. Решението е взето на днешната сесия на ОбС – Ямбол, на която по предложение на кмета..

публикувано на 26.06.19 в 16:24
Георги Гьоков

Отлага се разширяването на пътя от Стара Загора до магистрала "Тракия"

Разширяването на пътя от Стара Загора до единствената връзка на града с магистрала "Тракия" е отложено отново, сигнализира депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков . В отговор на негово питане регионалният министър Петя Аврамова е..

публикувано на 26.06.19 в 16:21

Анимационен фестивал „Златен кукер“ гостува в Стара Загора

Международният фестивал на анимационното кино „Златен Кукер“ гостува в Стара Загора на 29 и 30 юни 2019 г. със съдействието на Община Стара Загора. В Международния младежки център ще бъдат организирани прожекции на анимационни филми за деца от 5..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Не са установени нарушения в къщите за гости в област Стара Загора

Не са констатирани нарушения в проверените къщи за гости в област Стара Загора до този момент, съобщи директорът на ОД на Държавен фонд „Земеделие“ Мехмед Зейнел. Последният проверен обект е от днес - къща за гости в село Скобелево. Проверките..

публикувано на 26.06.19 в 16:03

Градушката е унищожила близо 2 хил. дка в землището на Змеево

Близо 2 000 дка обработваеми земи са засегнати от градушката, паднала над старозагорското село Змейово преди около месец. Ледените късове са унищожили напълно лозовите масиви,   поражения има и върху реколтата от пшеница, овес и други житни..

публикувано на 26.06.19 в 16:00

Старейшините решават утре за новия ПУП на парк "Бедечка"

ПУП на парк "Бедечка" е готов   и е предоставен в Деловодството на Общинския съвет. Предложението обаче е внесено извън законовия срок-съобщи председателят на местния парламент Таньо Брайков. Съветниците първо трябва да гласува допускането му за..

публикувано на 26.06.19 в 14:44

Комисия обследва засегнатите площи в Змейово

Близо 2 000 дка обработваеми земи са пострадали от градушката, паднала над старозагорското село Змейово преди около месец. Ледените късове са унищожили напълно лозовите масиви, поражения има и върху реколтата от пшеница, овес и други житни култури,..

публикувано на 26.06.19 в 14:17