С блокада на кръстовище завърши поредният протест на медицинските сестри в Стара Загора

Медицински сестри и специалисти от здравни и социални заведения в Стара Загора протестираха отново днес. Те преминаха с мълчаливо шествие през централната пешеходна зона и блокираха за кратко една от основните пътни артерии на града. За да подкрепи протестиращите, в Стара Загора дойде и националния омбудсман Мая Манолова. 

Протестното шествие на медицинските специалисти започна от двора на Университетската многопрофилна болница „Проф. Стоян Киркович“.  За разлика от първите прояви, днес в протеста участваха едва 20-ина специалисти  по здравни грижи от Стара Загора. Минималния брой протестиращите обясниха с натиска, който им се оказва и невъзможността да покрият графиците поради недостиг на кадри.

Исканията на медицинските сестри и специалисти по здравни грижи са единно стартово възнаграждение в  размер на две минимални работни заплати, независимо дали работят в здравно или в социално заведение, заплащане на нощния труд, спазване на медицинските стандарти .

Начело на шествието застана националният омбудсман Мая Манолова. Тя заяви, че подкрепя протеста, защото той не е само за заплатите на медицинските сестри, а е протест за пациентите, за лекарите, за цялата здравна система. "Това, което те искат, са реформи в здравната система, които да са в полза на гражданите и на всички работещи в сектора“, отбеляза Мая Манолова. Тя допълни, че до момента не са изпълнени обещанията на здравно министерство за прилагане на нова методика, която да позволи увеличение на заплатите. На много места се оказва и административен натиск спрямо протестиращите от ръководствата на лечебните заведения, заяви още националния омбудсман  като уточни, че утре, 12 юни, ще подкрепи и медицинската сестра Мая Илиева - лицето на протестите, върху която също е оказван натиск.   

След като преминаха с мълчаливо шествие през централната пешеходна зона на Стара Загора, протестиращите  блокираха за кратко кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ с бул. „Цар Симеон Велики“.

Още за протеста чуйте в звуковия файл:


По-късно днес от болницата излязоха с нарочно съобщение, че протестът на медицинските специалисти, проведен на 11 юни, не е съгласуван за място и час с ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора. Не е входирано искане за провеждане на групово мероприятие, съгласно нормативната уредба, което е отражение на броя на присъстващите – общо 24. Петима от тях са пациенти, трима са от екипа, организиращ протеста, 14 – от общински и частни лечебни заведения, един е на трудов договор в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” и един – на втори трудов договор в същото здравно заведение, уточняват от лечебното заведение. Галерия

Още от категорията

Петко Петков, основател на ЗараЛаб

IT специалист източи данни на хиляди старозагорци

Пробив в електронната система за подаване на документи за прием в детските и учебните заведения в Стара Загора извърши компютърният специалист Петко Петков. Той направи импровизирана демонстрация и публикува видео в социалните мрежи как със..

публикувано на 26.06.19 в 18:05

Община Казанлък продължава поетапно премахването на металните гаражи

Утре на редовно заседание на Общински съвет - Казанлък предстои гласуването на четири последователни точки за провеждане на публичен търг за учредяване право на строеж за построяване на надземни и полуподземни гаражни клетки в четири различни района на град..

публикувано на 26.06.19 в 17:05

Празникът "Пътят на хляба" ще се проведе за шести път в село Преславен

„Пътят на хляба“ от нивата до трапезата ще извървят жители и гости на село Преславен в събота /29 юни/. Празникът се организира за шеста поредна година от Народно читалище „Димитър Наумов“ и община Стара Загора по идея на кмета Митьо Митев. 15 читалища..

публикувано на 26.06.19 в 16:44

Община Ямбол отложи тегленето на заем в размер на 9 млн. евро

Община Ямбол отлага временно инвестиционната си програма, предвидена да бъде финансирана чрез дългосрочен облигационен заем, съобщи сътрудникът ни Румяна Стефанова. Решението е взето на днешната сесия на ОбС – Ямбол, на която по предложение на кмета..

публикувано на 26.06.19 в 16:24
Георги Гьоков

Отлага се разширяването на пътя от Стара Загора до магистрала "Тракия"

Разширяването на пътя от Стара Загора до единствената връзка на града с магистрала "Тракия" е отложено отново, сигнализира депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков . В отговор на негово питане регионалният министър Петя Аврамова е..

публикувано на 26.06.19 в 16:21

Анимационен фестивал „Златен кукер“ гостува в Стара Загора

Международният фестивал на анимационното кино „Златен Кукер“ гостува в Стара Загора на 29 и 30 юни 2019 г. със съдействието на Община Стара Загора. В Международния младежки център ще бъдат организирани прожекции на анимационни филми за деца от 5..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Не са установени нарушения в къщите за гости в област Стара Загора

Не са констатирани нарушения в проверените къщи за гости в област Стара Загора до този момент, съобщи директорът на ОД на Държавен фонд „Земеделие“ Мехмед Зейнел. Последният проверен обект е от днес - къща за гости в село Скобелево. Проверките..

публикувано на 26.06.19 в 16:03

Градушката е унищожила близо 2 хил. дка в землището на Змеево

Близо 2 000 дка обработваеми земи са засегнати от градушката, паднала над старозагорското село Змейово преди около месец. Ледените късове са унищожили напълно лозовите масиви,   поражения има и върху реколтата от пшеница, овес и други житни..

публикувано на 26.06.19 в 16:00

Старейшините решават утре за новия ПУП на парк "Бедечка"

ПУП на парк "Бедечка" е готов   и е предоставен в Деловодството на Общинския съвет. Предложението обаче е внесено извън законовия срок-съобщи председателят на местния парламент Таньо Брайков. Съветниците първо трябва да гласува допускането му за..

публикувано на 26.06.19 в 14:44

Комисия обследва засегнатите площи в Змейово

Близо 2 000 дка обработваеми земи са пострадали от градушката, паднала над старозагорското село Змейово преди около месец. Ледените късове са унищожили напълно лозовите масиви, поражения има и върху реколтата от пшеница, овес и други житни култури,..

публикувано на 26.06.19 в 14:17