Започва акция за събиране на средства за оборудване на звездната зала с Планетариум

Нужни са близо 140 хил. лв.

Нова кампания за събиране на средства за оборудване на звездната зала с Планетариум започват астрономическата обсерватория в Стара Загора и клубът на любителите астрономи  „Гемма“. Атракцията изгоря през 1994 г., а за възстановяването ще са нужни между 120 и 140 хил. лв., обясни директорът на обсерваторията в Стара Загора доц. Алексей Стоев.

Първото събитие от кампанията се проведе на 8 юни с лекция и посещение на тракийски могили в Казанлъшко и на мегалита край Бузовград. Акцията вече е събрала близо 3 хил. лв., уточни доц. Стоев. В кампанията ще се включи и Лайънс клуб-Стара Загора и други неправителствени организации. Целта е да се закупи нов уред,чрез който да се прожектира в залата на Планетариума звездното небе, да се правят научни изследвания и обучават ученици и астрономи любители. За каузата ще бъдат привлечени и известни български учени, които работят в чужбина, но са членове на клуб "Гемма" или приемат идеята на кампанията- заяви д-р Яковлиев-секретар на клуба. В десетилетията, в които Планетариумът е функционирал, е създадена и старозагорската школа по физика- една от най-добрите в страната.

На 26 юни 1994 г. в сградата на първата в страната ни Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора се разрази пожар.  Изгоря атракцията на звездното небе – уредът Планетариум. Година по-късно сградата бе възстановена. Дейността на Астрономическата обсерватория продължава, но опитите да се закупи нов уред Планетариум досега са напразни.

ДО НЯКОЛКО ДНИ ЩЕ ПУБЛИКУВАМЕ И ДАРИТЕЛСКИТЕ СМЕТКИ, ПО КОИТО МОГАТ ДА СЕ ВНАСЯТ ДАРЕНИЯ ЗА ПЛАНЕТАРИУМА!  РАДИО СТАРА ЗАГОРА ПОДКРЕПЯ БЛАГОРОДНАТА КАУЗА!

Още за инициативата чуйте в прикачения звуков файл


Галерия

Още от категорията

Вяло участие на граждани в мирния протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи

Едва около 50 човека се включиха в мирния протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи, който се проведе пред най-голямата ферма за норки у нас край старозагорското село Маджерито. Екозащитниците настояват да спре избиването на животни..

публикувано на 19.10.19 в 14:19

В Голямо Дряново се провежда фестивал на ореха

Казанлъшкото село Голямо Дряново днес е домакин на Шести национален фестивал на ореха. Селото е сред водещите производители на черупкови плодове у нас с над 2 500 дка. орехови масиви. В рамките на феста ще бъде представена и традиционна кулинарна..

публикувано на 19.10.19 в 11:10
Най-високата сграда в ЕС Шард Гринпийс протест катерачи

Алпинисти ще катерят сградата на Областната администрация в Стара Загора

От 13.00 днес  ще бъде дадено началото на традиционното състезание по скоростно изкачване на сградата на Областната администрация – бившият синдикален дом в Стара Загора. Състезанието се провежда за 27-поредна година. Участие ще вземат..

публикувано на 19.10.19 в 09:46

Октомври и ноември - най-подходящи за противогрипна ваксина

Месеците октомври и ноември са най-подходящите за поставянето на противогрипна ваксина, напомнят лекари. Целта е имунизацията да се направи преди повишаване на заболяемостта от респираторни заболявания и настъпването на грипа. Включените във..

публикувано на 18.10.19 в 16:04

Седмица преди вота: Правила за гласуване

До ден ще пристигнат бюлетините за изборите на 27 октомври за община Стара Загора, а утре и вдругиден ще се състоят обучения на членовете на секционните избирателни комисии. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на ОИК Теодора Крумова...

публикувано на 18.10.19 в 15:31

Стара Загора ще има нова водна инфраструктура

Малко над 97км водопроводи и вътрешна водоснабдителна мрежа ще бъдат изградени по проекта за агломерации Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан , за който бе подписан договор между МОСВ и ВиК Стара Загора, съобщи инж. Румен Райков, управител на..

публикувано на 18.10.19 в 14:35

С двудневна програма новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник

На 19 октомври по традиция новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник. В християнския календар денят е посветен на св. Иван Рилски, каквото е името на църковния храм в населеното място. Тази година празничната програма е планирана в два дни...

публикувано на 18.10.19 в 11:53

За два часа утре спират движението в участък на улица "Иван Шишман"

За времето от 12.00 до 14.00 часа на 19.10.2019г. (събота) в Стара Загора, се спира  движението на личен транспорт по ул. „Цар Иван Шишман”, в отсечката ѝ от бул. „Цар Симеон Велики“ до ул. „Генерал Гурко“. Целта е да се осигури безопасност и..

публикувано на 18.10.19 в 11:44
Чавдар Божурски

Възможност за японско бизнес представителство в Сливен

Представители на японска компания за търговия с източноевропейски продукти проявяват интерес към търговия с млечни изделия, мед и пчелни продукти. Това съобщиха от пресцентъра на  Областна администрация-Сливен . На среща с областния управител..

публикувано на 18.10.19 в 11:14

И Стара Загора се включва в Похода за свобода

Стара Загора е една от спирките на най-мащабната информационна кампания против трафика на хора в света Поход за свобода. Над 50 държави и 500 града от цял свят се включват в събитието. У нас походът ще се проведе за шеста поредна година...

публикувано на 18.10.19 в 11:05