Започва акция за събиране на средства за оборудване на звездната зала с Планетариум

Нужни са близо 140 хил. лв.

Нова кампания за събиране на средства за оборудване на звездната зала с Планетариум започват астрономическата обсерватория в Стара Загора и клубът на любителите астрономи  „Гемма“. Атракцията изгоря през 1994 г., а за възстановяването ще са нужни между 120 и 140 хил. лв., обясни директорът на обсерваторията в Стара Загора доц. Алексей Стоев.

Първото събитие от кампанията се проведе на 8 юни с лекция и посещение на тракийски могили в Казанлъшко и на мегалита край Бузовград. Акцията вече е събрала близо 3 хил. лв., уточни доц. Стоев. В кампанията ще се включи и Лайънс клуб-Стара Загора и други неправителствени организации. Целта е да се закупи нов уред,чрез който да се прожектира в залата на Планетариума звездното небе, да се правят научни изследвания и обучават ученици и астрономи любители. За каузата ще бъдат привлечени и известни български учени, които работят в чужбина, но са членове на клуб "Гемма" или приемат идеята на кампанията- заяви д-р Яковлиев-секретар на клуба. В десетилетията, в които Планетариумът е функционирал, е създадена и старозагорската школа по физика- една от най-добрите в страната.

На 26 юни 1994 г. в сградата на първата в страната ни Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора се разрази пожар.  Изгоря атракцията на звездното небе – уредът Планетариум. Година по-късно сградата бе възстановена. Дейността на Астрономическата обсерватория продължава, но опитите да се закупи нов уред Планетариум досега са напразни.

ДО НЯКОЛКО ДНИ ЩЕ ПУБЛИКУВАМЕ И ДАРИТЕЛСКИТЕ СМЕТКИ, ПО КОИТО МОГАТ ДА СЕ ВНАСЯТ ДАРЕНИЯ ЗА ПЛАНЕТАРИУМА!  РАДИО СТАРА ЗАГОРА ПОДКРЕПЯ БЛАГОРОДНАТА КАУЗА!

Още за инициативата чуйте в прикачения звуков файл


Галерия

Още от категорията

Петко Петков, основател на ЗараЛаб

IT специалист източи данни на хиляди старозагорци

Пробив в електронната система за подаване на документи за прием в детските и учебните заведения в Стара Загора извърши компютърният специалист Петко Петков. Той направи импровизирана демонстрация и публикува видео в социалните мрежи как със..

публикувано на 26.06.19 в 18:05

Община Казанлък продължава поетапно премахването на металните гаражи

Утре на редовно заседание на Общински съвет - Казанлък предстои гласуването на четири последователни точки за провеждане на публичен търг за учредяване право на строеж за построяване на надземни и полуподземни гаражни клетки в четири различни района на град..

публикувано на 26.06.19 в 17:05

Празникът "Пътят на хляба" ще се проведе за шести път в село Преславен

„Пътят на хляба“ от нивата до трапезата ще извървят жители и гости на село Преславен в събота /29 юни/. Празникът се организира за шеста поредна година от Народно читалище „Димитър Наумов“ и община Стара Загора по идея на кмета Митьо Митев. 15 читалища..

публикувано на 26.06.19 в 16:44

Община Ямбол отложи тегленето на заем в размер на 9 млн. евро

Община Ямбол отлага временно инвестиционната си програма, предвидена да бъде финансирана чрез дългосрочен облигационен заем, съобщи сътрудникът ни Румяна Стефанова. Решението е взето на днешната сесия на ОбС – Ямбол, на която по предложение на кмета..

публикувано на 26.06.19 в 16:24
Георги Гьоков

Отлага се разширяването на пътя от Стара Загора до магистрала "Тракия"

Разширяването на пътя от Стара Загора до единствената връзка на града с магистрала "Тракия" е отложено отново, сигнализира депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков . В отговор на негово питане регионалният министър Петя Аврамова е..

публикувано на 26.06.19 в 16:21

Анимационен фестивал „Златен кукер“ гостува в Стара Загора

Международният фестивал на анимационното кино „Златен Кукер“ гостува в Стара Загора на 29 и 30 юни 2019 г. със съдействието на Община Стара Загора. В Международния младежки център ще бъдат организирани прожекции на анимационни филми за деца от 5..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Не са установени нарушения в къщите за гости в област Стара Загора

Не са констатирани нарушения в проверените къщи за гости в област Стара Загора до този момент, съобщи директорът на ОД на Държавен фонд „Земеделие“ Мехмед Зейнел. Последният проверен обект е от днес - къща за гости в село Скобелево. Проверките..

публикувано на 26.06.19 в 16:03

Градушката е унищожила близо 2 хил. дка в землището на Змеево

Близо 2 000 дка обработваеми земи са засегнати от градушката, паднала над старозагорското село Змейово преди около месец. Ледените късове са унищожили напълно лозовите масиви,   поражения има и върху реколтата от пшеница, овес и други житни..

публикувано на 26.06.19 в 16:00

Старейшините решават утре за новия ПУП на парк "Бедечка"

ПУП на парк "Бедечка" е готов   и е предоставен в Деловодството на Общинския съвет. Предложението обаче е внесено извън законовия срок-съобщи председателят на местния парламент Таньо Брайков. Съветниците първо трябва да гласува допускането му за..

публикувано на 26.06.19 в 14:44

Комисия обследва засегнатите площи в Змейово

Близо 2 000 дка обработваеми земи са пострадали от градушката, паднала над старозагорското село Змейово преди около месец. Ледените късове са унищожили напълно лозовите масиви, поражения има и върху реколтата от пшеница, овес и други житни култури,..

публикувано на 26.06.19 в 14:17