Провериха проекти за къщи за гости в Чирпанско

4
В този двор в чирпанското село Средно градище се предвижда да се изгради туристически комплекс.
Снимка: Иван Славов

И днес продължиха изненадващите проверките на къщи за гости, чиито собственици кандидатстват за ново финансиране от Фонд "Земеделие". Експерти на министерство на земеделието и фонда провериха три обекта, които тепърва ще се изграждат в Чирпанско. Те са одобрени от местната инициативна група (МИГ) в Чирпан, но все още не са им отпуснати средства от Фонд „Земеделие“.

Експертите започнаха обиколката си от чирпанското село Средно градище, където местна бизнесдама има намерение да строи туристически комплекс с ресторант, стаи за настаняване и помещения за приложни занаяти, като за целта търси близо 390 хил. лв. Диляна Николова, председател на МИГ-Чирпан обясни, че проектът предвижда на близо 2 дка място да се изградят няколко къщи, едната със заведение за хранене и места за настаняване с три стаи. Другите къщички ще бъдат за атракциони- къща на лавандулата, на занаятите и хляба.

„В селото се провежда традиционен фестивал на лавандулата. В къщата ще се представя как се произвежда маслото от лавандула и съответно всички гости ще могат да видят и самия процес, като посещават и дестилерията в центъра на селото. В къщата на занаятите ще бъде представен друг традиционен за Чирпан занаят като ножарството. В къщата на хляба ще се даде възможност гостите да замесят сами погача“, обясни Николова. Идеята е къщата и атракционите да са адресирани най-вече към деца и семейства.

Целта на днешните проверки, бе да се провери в разговор със собствениците дали има съмнения за предназначението на новите проекти, обясни Стефан Спасов от министерство на земеделието.

При вчерашните проверки в Хасковски минерални бани и Черноочене не са открити индикации за проблеми, уточни също Спасов.

В град Чирпан се запознаха и с кандидатстващите за проекти на къщи за настаняване, но с изградени ресторанти на долните етажи. В единия случай Рафаел Вели от Чирпан иска да построи пицария до местно училище, с места за настаняване на горния етаж, евентуално за идващи си от чужбина роднини на местни хора. Бенефициентът кандидатства за строително-монтажни дейности. Общата стойност на субсидията по проекта възлиза на 293 780 лв. Втория проект е подобен, пак с ресторант отдолу и хотелски стаи отгоре за туристи. Проектното предложение е на стойност 391 152 лв. Местата за настаняване ще бъдат за максимум 10 лица, обясни Мария Николова от фирмата-кандидат. И тези два обекта са все още голи парцели и тепърва ще стане ясно дали ще получат финансиране.

При проверките, извършени на територията на Чирпан, не бяха констатирани несъответствия между намеренията на кандидатите и техните проекти. От МИГ „Чирпан“ също увериха проверяващите в достоверността на информацията, посочена от тях, информираха от Министерство на земеделието. От там уточниха също, че резултатите от днешните проверките ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд „Земеделие“, който ще разгледа проектните предложения за допустимост и одобрение. 
Предстои да бъдат проверени още 3 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. 

Галерия

Още от категорията

Първи случай на морбили е регистриран в област Стара Загора

На 12.07.2019 г. е регистриран първият потвърден случай на заболяването морбили в област Стара Загора, съобщиха от РЗИ-Стара Загора. Най-вероятно се касае за внесена инфекция. Случаят е от гр. Гурково при мъж на 49 г. Приет е в Клиника по..

публикувано на 16.07.19 в 17:15

Започва преброяване на домашните прасета по селата в Ямболско

Спешни мерки срещу недопускането на африканска чума по свинете набеляза на днешното си заседание Областната епизоотична комисия в Ямбол.Последното разкрито огнище на заболяването е в бургаското село Зидарово, което е само на 15 км от границите на..

публикувано на 16.07.19 в 15:43

В Стара Загора ще вземат правентивни мерки за недопускане на чума по свинете

Разпространението на болестта Африканска чума по свинете и превантивните мерки за ограничаване на опасното заразно заболяване бяха тема на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Стара Загора, председателствано от областния..

публикувано на 16.07.19 в 13:47

Отложиха делото срещу трите жени, извършили грабеж на възрастен мъж от Котел

Окръжен съд Сливен отложи делото за грабеж на възрастен трудноподвижен мъж, извършен от три жени от село Градец. Нападението е станало в края на миналата година в дома на жертвата в Котел.  Деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Трите..

публикувано на 16.07.19 в 13:18
Хасково

11 компании от хасковски регион са с номинации за социална отговорност

Церемонията "Социално отговорна компания - партньор на община", част от инициативата "Гласът на българския бизнес", която обхваща стопански субекти от Хасковска област, ще се състои за седми път.  Награди ще получат  11 отличени компании от региона,..

публикувано на 16.07.19 в 09:26

Всички общини в страната със стандартизирани заявления за най- масовите услуги

От днес всички общини на територията на страната са задължени да използват уеднаквени, стандартизирани заявления за 16-те най-масово предоставяни услуги. Сред стандартизираните заявления са издаване на скици за недвижими имоти и разрешение за..

публикувано на 16.07.19 в 08:30
Адриан Николов, ИПИ

Няма политическа воля за установяване на трайни изборни правила

„Фокусирането на дебата за изборните правила около машинното или хартиеното гласуване и последователното прескачане от едната до другата крайност е безплодно и води до хаос“, коментира за Радио Стара Загора новите предлагани промени в Изборния кодекс..

обновено на 16.07.19 в 08:25

По- ниски добиви и по- високи цени на зърното за 2019

По- ниски добиви и по- високи цени на зърното за настоящата 2019 година  прогнозират зърнопроизводители! 75 на сто от зърното е вече прибрано, до края на тази седмица трябва да приключи и зърнената кампания, каза в интервю за Радио Стара Загора..

публикувано на 16.07.19 в 08:21

Персоналът на МБАЛ -Ямбол излезе на протест срещу ниското заплащане

Лекари, медицински сестри, специалисти по здравни грижи и санитари от Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Пантелеймон“ в Ямбол излязоха днес на протест, за да поставят своите искания за увеличение на заплатите. Медицинските специалисти..

публикувано на 15.07.19 в 16:30

Отново протест срещу презастрояването в кв. "Казански" на Стара Загора

Жители на старозагорския кв. „Казански“ излизат отново на протест тази вечер от 18.00 часа. Те ще блокират за половин час движението по бул. „Цар Симеон Велики“ в района на магазин „Билла“ ,   като със съдействието на „Пътна полиция“ ще се..

публикувано на 15.07.19 в 16:23