Провериха проекти за къщи за гости в Чирпанско

4
В този двор в чирпанското село Средно градище се предвижда да се изгради туристически комплекс.
Снимка: Иван Славов

И днес продължиха изненадващите проверките на къщи за гости, чиито собственици кандидатстват за ново финансиране от Фонд "Земеделие". Експерти на министерство на земеделието и фонда провериха три обекта, които тепърва ще се изграждат в Чирпанско. Те са одобрени от местната инициативна група (МИГ) в Чирпан, но все още не са им отпуснати средства от Фонд „Земеделие“.

Експертите започнаха обиколката си от чирпанското село Средно градище, където местна бизнесдама има намерение да строи туристически комплекс с ресторант, стаи за настаняване и помещения за приложни занаяти, като за целта търси близо 390 хил. лв. Диляна Николова, председател на МИГ-Чирпан обясни, че проектът предвижда на близо 2 дка място да се изградят няколко къщи, едната със заведение за хранене и места за настаняване с три стаи. Другите къщички ще бъдат за атракциони- къща на лавандулата, на занаятите и хляба.

„В селото се провежда традиционен фестивал на лавандулата. В къщата ще се представя как се произвежда маслото от лавандула и съответно всички гости ще могат да видят и самия процес, като посещават и дестилерията в центъра на селото. В къщата на занаятите ще бъде представен друг традиционен за Чирпан занаят като ножарството. В къщата на хляба ще се даде възможност гостите да замесят сами погача“, обясни Николова. Идеята е къщата и атракционите да са адресирани най-вече към деца и семейства.

Целта на днешните проверки, бе да се провери в разговор със собствениците дали има съмнения за предназначението на новите проекти, обясни Стефан Спасов от министерство на земеделието.

При вчерашните проверки в Хасковски минерални бани и Черноочене не са открити индикации за проблеми, уточни също Спасов.

В град Чирпан се запознаха и с кандидатстващите за проекти на къщи за настаняване, но с изградени ресторанти на долните етажи. В единия случай Рафаел Вели от Чирпан иска да построи пицария до местно училище, с места за настаняване на горния етаж, евентуално за идващи си от чужбина роднини на местни хора. Бенефициентът кандидатства за строително-монтажни дейности. Общата стойност на субсидията по проекта възлиза на 293 780 лв. Втория проект е подобен, пак с ресторант отдолу и хотелски стаи отгоре за туристи. Проектното предложение е на стойност 391 152 лв. Местата за настаняване ще бъдат за максимум 10 лица, обясни Мария Николова от фирмата-кандидат. И тези два обекта са все още голи парцели и тепърва ще стане ясно дали ще получат финансиране.

При проверките, извършени на територията на Чирпан, не бяха констатирани несъответствия между намеренията на кандидатите и техните проекти. От МИГ „Чирпан“ също увериха проверяващите в достоверността на информацията, посочена от тях, информираха от Министерство на земеделието. От там уточниха също, че резултатите от днешните проверките ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд „Земеделие“, който ще разгледа проектните предложения за допустимост и одобрение. 
Предстои да бъдат проверени още 3 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. 

Галерия

Още от категорията

Неизвестни унищожиха с моторна резачка дървета в Казанлък

Градинката до Медицински център „Мазалат“ в Казанлък осъмна без три красиви дървета, жестоко посечени с моторна резачка тази нощ. Явно целта на вандалите е била чисто и просто да ги унищожат, да загрозят едно от приятните междублокови пространства в..

публикувано на 17.10.19 в 17:16

Организацията на евреите в България реагира остро на расисткия скандал

Организацията на евреите в България реагира остро със самостоятелна декларация на расистките поздрави и обиди от сектора на българските привърженици спрямо английските футболисти по време на европейската квалификация между двата национални отбора...

публикувано на 17.10.19 в 17:08

Здравният министър не се ангажира с конкретни срокове по исканията на протестиращите сестри

"Здравният министър не се ангажира с конкретни срокове и действия нито писмено, нито устно за изпълненията на основните искания от протестната ни декларация. Всички договорки имат пожелателен характер. Посочените  200 млн. лв.ще дойдат с..

публикувано на 17.10.19 в 17:03

Започна обезопасяването на щъркелови гнезда

"Eлектроразпределение Юг" започна  от 15 октомври дейностите по обезопасяване на щъркеловите гнезда по електроразпределителната мрежа. Обезопасяването се извършва чрез монтиране на метална платформа, стандартизирана съгласно вътрешните технически..

публикувано на 17.10.19 в 16:54

В Казанлък се проведе първи национален индивидуален турнир по пожароприложни спортове

Зам. областният управител Димитър Драчев откри днес Първия национален индивидуален турнир по пожароприложни спортове за купата „Севт III“, който се проведе в Казанлък. 24 състезатели – пожарникари от регионални служби от цялата страна и членове на..

публикувано на 17.10.19 в 16:49

Американски специалисти предават опит на работещите с деца в Казанлък

От 14 до 18 октомври 2019 година Дневен център за деца с увреждания, град Казанлък е домакин на обучения, насочени към повишаване на компетенциите на хората, които работят с деца в детските ясли, градини, училища и социалните услуги. Темите на..

публикувано на 17.10.19 в 16:45

Започна изнасянето на пестициди от склада в село Горски извор

Започна преопаковането и изнасянето на пестициди и препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност от склада в димитровградското село Горски извор. До декември месец вероятно ще приключи изнасянето на близо 115 тона течни и прахообразни..

публикувано на 17.10.19 в 16:39

В община Елхово от днес започна изплащането за избитите прасета

В община Елхово от днес започна изплащането на държавното финансово подпомагане за стопаните, умъртвили доброволно домашните си прасета на територията на общината, заради заразата с африканска чума по свинете. Сумите от 300 лева определени за дезинфекция..

публикувано на 17.10.19 в 16:20

20 творци събра традиционната есенна изложба в Чирпан

С традиционната есенна изложба художествена галерия „Георги Данчов – Зографина“ в Чирпан посреща празника на художниците. В нея свои картини са представили 20 творци. „Експозицията е богата на жанрове, за посетителите тя е интересна и..

публикувано на 17.10.19 в 16:16
Димитър Ганев

Димитър Ганев: В по-голямата част от областните градове ще има балотажи

В по-голямата част от областните градове на местните избори ще има балотажи, които ще бъдат доста оспорвани. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора политологът Димитър Ганев. Според него мобилизацията на електоратите на отделните партии е..

публикувано на 17.10.19 в 16:10