„Аида“ на „Туида“ и „Трубадур“ на стадиона подготвя Старозагорската опера

С камерни опери подкрепят инициативата за старозагорския Монмартър

Два спектакъла на средновековна крепост „Туида“ край Сливен подготвя Старозагорската опера. На 14 юли от 21 часа, сред естествения декор на крепостта е представлението на операта „Аида” на Джузепе Верди.  Спектакълът ще бъде съпроводен със специални мултимедийни ефекти. В него ще вземат участие и ездачи от именитата школа „Багатур“, хора и оркестъра на Старозагорската опера. На 16 юли, отново на сцената на крепостта „Туида” ще се състои и втория спектакъл на операта. Тогава ще прозвучат вечните хитове на група „QUEEN”. Спектакълът „Шоуто продължава” е дело на оркестъра на Старозагорската опера и рок група със солист Теодор Койчинов, разказа директорът на операта Огнян Драганов. Той разказа, че за "Аида" ще бъде изградена и специална и много внушителна пирамида на сцената. 

За четвърти път ще се състои и традиционния спектакъл Опера на стадиона. На 7 юли на стадион „Берое“ ще бъде поставена операта „Трубадур“. „Правим нова сценография и костюми, солистите са изключителни- тенор е сърбинът Зоран Тодорович, Кирил Манолов, Даниела Дякова и Елена Баръмова“. Ще се включи и група от организацията „Свят без граници“ и ездачи от „Багатур“.

На 2,3 и 4 август ще гостуват със спектакли на крепостта „Баба Вида“ във Видин. Ще бъде поставена и операта „Набуко“, която миналата година бе играна на стадиона в Стара Загора, разказа Огнян Драганов.  

С поредица от събития Старозагорската опера се включва в инициативата за обособяване на арт зона в участъка от улица „Сава Силов“ между катедралния храм „Свети Николай“ и Кукления театър.

„Къщата на архитекта е мястото, което е включено в един проект на инициативна група, която иска да превърне мястото в улица на изкуствата по подобие на Монмартър в Париж“, разказа директорът на операта Огнян Драганов.  Той съобщи, че на 22 юни от 21 часа в Къщата на архитекта ще бъдат представени две изключително интересни камерни опери „Телефонът“ и  „Медиумът“ от Джан Карло Меноти. На 25 юни от 19 часа ще бъде представен концерта на една от вокалните групи към операта на вокална студия „Кара“, обясни Драганов. Той уточни, че на 9 юли пак там ще бъде представен изключително успешния проект „Джазоспекция“.

„Къщата на архитекта създава особен уют, ще може да се разговаря с публиката, ще бъде направено по-непринудено и повече като парти“, смята Драганов. Той обяви, също че за традиционните летни вечери на Античния форум операта планира да изгради нова амфитеатрална трибуна, която ще позволи максимално удобно да се наблюдават подготвените премиери и концерти. Първи на форума част от античната „Августа Траяна“ излизат от „Фондацията“. Концертът на Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони и компания ще бъде допълнен от оркестъра на Държавна опера Стара Загора. Началният час е 21 часа. „Изненада за публиката ще бъде специално написаната за Старозагорската опера и публика опера, от композитора с бразилско потекло Андре Катели, „Траян в Тракия“. Премиерата ще се състои на 25 юли от  21.00 часа. За първи път ще бъде представен и едноактен балет по античното произведение „Антигона“. Идеята е произведенията от античността да се представят на подходяща атмосфера в естествената среда на Античния форум в Стара Загора, сподели Огнян Драганов. Той не крие, че е взаимствал подобна идея от операта в Каляри. Самата Веселина Кацарова ще участва в подобни спектакли там, обясни още директорът на Старозагорската опера.

На 26 юни от 19:00 часа ще се състои и премиерата на мюзикъла за деца „Зайчето Питър“. Повторно представление ще се играе и на следващия ден от 11 часа.

Огнян Драганов обясни, че не се е отказал от идеята за построяване на сцена в езерото „Загорка“. И дори има идея догодина там да се проведе балетен фестивал и конкурс. Надява се процедурата все пак да мине одобрението на общинския съвет в Стара Загора. 


Още от категорията

Стара Загора ще има екологичен градски транспорт

Изпълняващият длъжността кмет на Община Стара Загора инж. Янчо Калоянов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, както и управителят на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД инж. Димитър Авджиев днес подписаха договор за подобряване на..

публикувано на 21.10.19 в 16:07

Показват "Минералното разнообразие на Сакар Планина" в Сливен

Изложбата „Минералното разнообразие на Сакар Планина“ ще бъде официално открита в сградата на първата фабрика на Добри Желязков в Сливен. Експозицията, чийто автор е геологът инж. Николай Господинов, е част от проявите, посветени на..

публикувано на 21.10.19 в 14:53

МВР: Гражданите без валиден личен документ могат да си извадят такъв тази седмица

Българските граждани, които нямат с валиден личен документ, могат да си извадят такъв до края на тази седмица или в изборния ден на 27 октомври, съобщават от МВР. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта, на желаещите да гласуват ще..

публикувано на 21.10.19 в 11:39

В Харманли започва общинска програма за обучение на родители

Общинска програма за обучение на родители на деца до 4-годишна възраст започва в Харманли, съобщиха от местната администрация. Проектът "Да пораснем заедно. Работилница за родители" ще бъде воден от преподаватели в детските градини "Детски свят",..

публикувано на 21.10.19 в 11:08

Стартира конкурсът за избор на следващ "Млад Омбудсман" на Млада Загора

За втора поредна година старозагорският омбудсман Надежда Чакърова организира избор на "Млад омбудсман" на Млада Загора. Този модел на младежко самоуправление се доказа като успешен и в началото на месец ноември 2019 г. предстои да бъдат избран и..

публикувано на 21.10.19 в 10:55

Отпада необходимостта от предпазни мерки за населението в Гълъбово заради въздуха

В резултат на предприетите от РИОСВ – Стара Загора мерки и реализираните  от четирите ТЕЦ от комплекса „Марица изток“ действия по редуциране на  емисиите на серен диоксид в 18:00 часа на 20.10.2019 г. от Автоматичната измервателна станция Гълъбово в..

публикувано на 21.10.19 в 07:10

Съдът блокира дяловете в 3 фирми на мъж от Ямбол, обвинен в трафик на бежанци

По искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконно придобитото имущество Ямболският окръжен съд блокира дяловете в 3 фирми на мъж от Ямбол, обвинен в трафик на бежанци от Сирия. Михаил Михайлов от Ямбол  е обвинен, че..

публикувано на 21.10.19 в 07:00

Смущения във водоподаването за Стара Загора до 21 часа тази вечер

Водоснабдяване и канализация ЕООД Стара Загора, съобщава на всички свои потребители, че във връзка с възникнала авария на главен тласкателен водопровод от ПС „Зимница“ ще бъде силно намалено водоподаването към град Стара Загора до 21.00 часа тази..

публикувано на 20.10.19 в 16:56
тец

Превишение на алармения праг по показател серен диоксид е регистрирано днес в град Гълъбово

В часовете от 12 до 14 часа е регистрирано превишение на алармен праг по показател серен диоксид в град Гълъбово, съобщиха от Регионалната дирекция по околната среда и водите в Стара Загора. Автоматичната измервателна станция, която е разположена в..

публикувано на 20.10.19 в 16:53

Отбелязваме Световния ден без остеопороза

На днешния 20 октомври се отбелязва Световния Ден без остеопороза. Асоциация „Жени без остеопороза“ организира измерването на костна плътност на цена 10 лева. Акцията започна в 10 часа в сградата на РЗИ – гр. Стара Загора на ул. „Стефан Караджа“ 10,..

публикувано на 20.10.19 в 09:54