Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоби до 12 хил. лв. за вдигане на шум край жилищни сгради следобед и нощем

Снимка: БГНЕС

Народното събрание окончателно забрани във времето между 14.00 и 16.00 часа през деня и между 23.00 часа вечерта и 8.00 часа сутринта в близост до жилищни сгради да се прави озвучаване на открито и да се извършат шумни дейности, включително строителни. Глобите достигат до 12 000 лева.

Текстовете, инициирани от вицепремиера – тогава Валери Симеонов, минаха на второ четене близо година след първото гласуване.

Часовите ограничения за шума няма да важат за жп гари, аерогари, автогари, морски гари и при използване на системи за предупреждение и оповестяване на населението при бедствия. С редакционна поправка на ДПС от обхвата на законопроекта бяха изключени и религиозните храмове.

„Няма как да забраним на християнските ни камбани да спрат да бият на Великден в 12 часа вечерта, нито на утринята сутринта преди 8 часа. За другите религии също има начини на озвучаване“- заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов все пак поиска озвучаването от религиозните храмове да бъде съобразено с нормите на съответната наредба на Министерството на здравеопазването. Йордан Цонев обаче репликира с думите: „Няма как да сложим потенциометър на камбаната“.

Вносителят на промените в Закона за шума Валери Симеонов коментира още, че сега гражданите ще си отдъхнат, а контролът ще стане по-ефективен. По думите му полицейските органи ще бъдат улеснени при контрола на заведенията и при публични мероприятия.

„Досега проверките се извършваха с една група от 10-15 човека. Всяка, която вземаше, даваше своя дял в регистрирането на съответното нарушение в опитите за прекратяването му, но действията бяха неефективни. Досега действащият закон не беше ефективен. Така че един път се освобождава държавен ресурс в лицето на други служби, втори път органите на МВР могат да извършват своето действие еднократно. И пиесата става едноактова. Няма Фигаро тук, Фигаро там. Има констатиране на нарушение при отказ за спиране на озвучаването, запечатване на заведението“, каза още Симеонов.

Според депутатите от БСП промените в Закона за шума няма да работят на практика, тъй като не са съобразени с реалните условия в страната. Христо Проданов от левицата коментира в кулоарите на парламента, че тяхното предложение забраната за шум да важи след полунощ е по-адекватно, отколкото приетите текстове .Информация на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Порой и ситна градушка и в Стара Загора

Пороен дъжд и ситна градушка се изляха над Стара Загора малко след 18.30 ч. За секунди част от улиците побеляха от ледени парчета с размера на грах. Улиците в централната част на града се наводниха.

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Министрите обещаха да осигурят средства за довършването на ямболската болница

След срещата през февруари в Ямбол между ръководството на община Ямбол и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по повод изграждането на нова военна инфраструктура в с. Кабиле, днес в Народното събрание беше организирана втора среща по темата с..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Бургаският Апелативен съд освободи срещу парична  гаранция Стойко Калудов и Григор Гочев, които заедно с Динко Вълев, по-известен  като ловецът на бежанци, са обвинени в участие в Организирана престъпна  група. Преди дни Ямболският окръжен съд им наложи..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Живко Тодоров: Средствата за ММИ дават сигурност на работещите

Като изключително важни за развитието на региона определи двете решения-за отпускане на средства за „Марица изток“ и отлагането на либерализацията на пазара на тока, кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него те дават спокойствие и..

публикувано на 25.04.24 в 16:59

Общинските съветници на Болярово гласуваха парична помощ за зрелостниците

Болярово ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. Днес, по предложение на кмета на Община Болярово Христо Христов, общинските съветници гласуваха единодушно от общинския бюджет да им бъде отпуснато финансово стимулиране. Общата..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Градушка удари Чирпанско

Поройни дъждове и градушка се изляха над няколко населени места в региона на Чирпан в ранния следобед. От ледените късове сериозно пострада и старозагорското село Самуилово. Основните поражения до момента са върху овошки и насаждения, но информацията..

публикувано на 25.04.24 в 16:25

Създават общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора"

Да бъде създадено общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ решиха съветниците на първо четене.  То се създава като специализирано звено в Общинска администрация и ще стопанисва и управлява имотите, предназначени за дейности в областта на..

публикувано на 25.04.24 в 16:20
Снимка: ГПЧЕ

Ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан" зарадваха с подаръци нуждаещи се

В навечерието на Великден учениците от 8 "Ж" клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан", с класен ръководител г-жа Мария Комбакова, посетиха "Защитените жилища за пълнолетни лица с умствена изостаналост" в Стара Загора и зарадваха с подаръци живеещите там, съобщават от..

публикувано на 25.04.24 в 15:42

В Сливен ограничиха до 20 км/ч скоростта за тротинетки и ги забраниха в пешеходните зони

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите...

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Фелдшерите и лекарските асистенти се пребориха за самостоятелна съсловна организация

Съсловната организация на фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти, вече официално ще представлява съсловието на тези медицински професионалисти. Това стана  възможно, след като парламентът вчера одобри и на второ четене промените в..

публикувано на 25.04.24 в 15:05