Инсталация на старозагорски електрофизик може да спаси от закриване въглищните централи

Методът е без аналог в света, редуцира вредните емисии до 60% и вече се внедряват две разработки в Швейцария

Снимка: Радио Стара Загора

Въглищните централи  у нас могат да бъдат спасени с електрофизична инсталация, която вече се внедрява в Швейцария. Методът се казва „Нискотемпературна плазмена конверсия на твърди въглеводороди“ и е разработен в Стара Загора от електрофизикът проф. Жеко Ганев. Чрез него емисиите на въглероден диоксид се редуцират между 60 и 70%, без необходимост от допълнителни ресурси, които се използват в момента.

Чрез инсталацията лигнитните въглища се трансформират в енергия без да се замърсява околната среда. Това намалява наполовина разходите за електроенергия и отпада необходимостта от използване на ресурсна технология за серните вътлеродни окиси. Разработката е отпреди 2 години и се изпълнява от старозагорска фирма.

Иновативната технология вече се внедрява с две инсталации в Швейцария, където местните подменят директното изгаряне на въглища във всичките си 27 ТЕЦ-а.  Към разработката е проявен интерес още от Унгария, Румъния, Мароко, Италия, каза за Радио Стара Загора авторът на разработката проф. Жеко Ганев.

Методът няма еквивалент в света. Работи на принципа на нискотемпературната плазма генерирана, чрез високочестотни електрични полета.

По думите на проф. Жеков, само от Марица Изток могат да произвеждат достатъчни количества енергия на много по-ниска цена. В енергийно отношение разработката достига получаване на синтез газ от всякакви видове въглеводороди до 17 000 килокалории, което е почти два пъти по-голям енергиен ресурс от лигнитните въглища, каза проф. Жеков за Радио Стара Загора.

Проф. Жеков е убеден, че такава инсталация  - научно, технологично и икономично, такава инсталация ще реши проблемите на ТЕЦ-овете у нас. Чрез нея се извършва първична трансформация на базата на електрофизичен принцип – на въглеводородите от твърди – в газообразни. По думите му, в момента методът може да трансформира 500 кг въглища на час в природен газ с енергийна ефективност от порядъка на 16 800.

Цялото интервю с проф. Жеко Ганев можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Първолак пропадна в дълбока шахта в центъра на Стара Загора и осъди Общината

Осемгодишно момче пропадна в пълна с вода необезопасена по време на ремонт 80-сантиметрова шахта в центъра на Стара Загора и осъди Общината за преживения инцидент.  4000 лв. обезщетение за неимуществени и 40 лева за имуществени вреди, както и 1767 лв...

публикувано на 24.08.19 в 10:40
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще участва в националното честване, посветено на 142 години от Шипченската епопея

Днес е кулминацията на събитията по повод 142 години от епопеята на връх Шипка под патронажа на държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата. В 12.00 часа президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния..

публикувано на 24.08.19 в 07:10

Горя сметище на територията на оръжейния комплекс "Арсенал"

Запали се сметище на територията на оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък. Огънят е локализиран, останали са тлеещи места, но няма опасност за производството, работниците и близките населени места, потвърдиха от предприятието. Сигнал за пожарът в..

публикувано на 23.08.19 в 22:41

Куклени артисти от 7 държави пристигат за участие в "Пиеро" 2019

От 24 до 29 септември в Стара Загора ще се проведе 11-ият Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" 2019. Организатори на феста, провеждан под патронажа на кмета на Община Стара Загора, са Държавен куклен театър – Стара Загора,..

публикувано на 23.08.19 в 16:18

Започна възстановяването на язовир „Хайдушко кладенче“ край Гълъбово

Със символична първа копка днес бе даден старт на проект за възстановяване и укрепване на стената на яз. „Хайдушко кладенче“ в землището на Гълъбово, съобщи за Радио Стара Загора заместник- кметът на общината инж. Пламен Бараков. Стойността на..

публикувано на 23.08.19 в 15:45

4 хиляди участници идват за фолклорния събор "Богородична стъпка"

В събота и неделя Община Стара Загора и Старозагорските минерални бани са домакини за 14-то издание на Националния тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”. Целта на форума е да съхрани и популяризира музикално-песенното и танцово народно..

публикувано на 23.08.19 в 14:33

Организират безплатен превоз от Стара Загора за честванията на Шипка

По инициатива на кмета на Стара Загора Живко Тодоров е осигурен безплатен превоз до връх Шипка на 24 август по повод тържествата за отбелязване на 142 години от Шипченската епопея. Двата автобуса ще тръгнат в 8.00 часа от паркинга пред Регионална..

публикувано на 23.08.19 в 14:16

С богата програма град Мъглиж ще отбележи 50-годишен юбилей

Откриха официално  8-мия Международен художествен пленер в Мъглиж.  „Този пленер събира всички творци и родолюбци, за да покажат своите таланти – грънчари, художници, стъклописци и др.“, съобщи кметът на общината Господин Господинов. В..

публикувано на 23.08.19 в 14:09

Разпоредено е премахване на 622 тона складирани отпадъци в ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград

След реакция на кмета на община Димитровград Иво Димов по повод складиране на отпадъци на територията на ТЕЦ "Марица 3", РИОСВ - Хасково е разпоредила извозване и премахване на тези отпадъци от площадката на централата. Това съобщи пресцентърът на община..

публикувано на 23.08.19 в 13:45

Затварят прохода "Шипка" за транзитно преминаващи заради честванията на Шипченската епопея

За времето от 08:00 часа до 20:00 часа на 24 август   (събота) ще бъде ограничено движението на транзитно преминаващите  превозни средства през прохода Шипка във връзка с провеждане на Националното честване на 142-та годишнина от Шипченската епопея,..

публикувано на 23.08.19 в 13:14