Щадящите методи на диагностика и лечение в гастроентерологията


Ендоскопските изследвания на гастроинтестиналния тракт много напреднаха и навлязоха в голяма степен в диагностиката и лечение на част от заболяванията. С развитието на апаратурата и въвеждането на видеоендоскопите, изследванията са много по-информативни, с доста по-висока диагностична стойност, лесно приложими и всичко това зависи от оборудването на центъра, в който се извършват ендоскопските изследвания. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Йордан Йорданов, специализант в отделението по Гастроентерология в болница „Тракия“.

Колоноскопията и гастроскопията са рутинни изследвания, които се извършват в гастроентерологичното отделение и са ценен диагностичен подход при заболявания на гастроинтестиналния тракт, поясни д-р Йорданов.

Ендоскопското изследване се извършва под обща анестезия. Тя е сравнително безобидна за пациента, краткотрайна венозна анестезия, осигуряваща комфорт на изследвания и изследващия и позволява освен диагностика да бъдат провеждани и терапевтични процедури.
Освен стандартно вземане на биопсия, при ендоскопските процедури могат да се премахнат съмнителни израстъци от дебелото или тънко черво, могат да бъдат извършени и редица манипулации, с които да бъдат третирани тези проблеми. Най- честата терапевтична процедура е полипектомията при полипи на стомах или дебелото черво, понякога на дванадесетопръстник или тънко черво, допълни д-р Йорданов. Други терапевтични процедури, които могат да бъдат извършени са при ахалазия, ендоскопска балонна дилатация, както и при различни други структури на дебелото черво, хранопровод или стомах, каза още специализантът по гастроентерология.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Йордан Йорданов.


Още от категорията

Болестта на Бюргер започва с изтръпване на крайника

Болестта на Бюргер е системно заболяване, което засяга предимно млади мъже. Състоянието се провокира от прекарани травмени увреди или измръзване на долните крайници. Тютюнопушенето също е силен провокиращ фактор. Обикновено започва развитие на..

публикувано на 19.10.19 в 12:42

Изследването със скенер е ключово при рак на белия дроб

Методът на компютърната томография позволява на лекарите да определят размера и локализацията на белодробния карцином, както и на метастазите (ако има такива). Компютър-томографът или скенерът е неинвазивно медицинско изследване, при което с помощта..

публикувано на 12.10.19 в 12:26

Вегетарианството помага и в спорта

Вегетарианството се превърна в мой начин на живот и повече от 15 години не консумирам месо. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ шампионът по бойни изкуства Здравка Комитова. Тя се отказва от месото след..

публикувано на 05.10.19 в 12:29

Стартира кампания за безплатни прегледи за катаракта

Екипът на офталмологичното отделение в болница "Тракия" започва в началото на октомври кампания за профилактика и лечение на катаракта. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ началникът на отделението д-р..

публикувано на 28.09.19 в 12:24

Няма данни за броя пушачи на алтернативни никотинови продукти, започва проучване

В България не е правена и няма статистика за броя на пушачите, употребяващи алтернативни никотинови продукти, а това е важно, за да се разбере как влияе на заболеваемостта на хората, каза в интервю за Радио Стара Загора д-р Станимир Хасърджиев –..

публикувано на 23.09.19 в 14:50

1 % страдат от ревматоиден артрит

1 % от населението страда от ревматоиден артрит, сочат данните.  Заболяването засяга жените 3 пъти по-често, отколкото мъжете. Първите признаци се откриват най-често при пациенти между 20 и 40 години, въпреки че  проявяването на болестта е..

публикувано на 21.09.19 в 12:19

Искат оставката на здравния министър

Ако до 17 септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не изпълни исканията на пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще му бъде поискана оставката. Това съобщи в ефира на здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 14.09.19 в 12:11

10 % от хората над 65 години страдат от исхемична болест

10 % от хората над 65 годишна възраст страдат от исхемична болест на сърцето. Тя представлява стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии с последваща миокардна исхемия, която протича с или без пристъпи на болка зад гръдната..

публикувано на 07.09.19 в 12:39

Инвестицията в спорт се връща многократно в здраве

Инвестицията в спорт се връща многократно в здраве, коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ шампионът по канадска борба Георги Чолаков. Моят спорт, както и всички останали изискват много динамика и усилие, а..

публикувано на 31.08.19 в 12:30

15 % страдат от пародонтит

По данни на Световната здравна организация, между  5 и 15% от населението  в наблюдаваните страни между 35- и 44-годишна възраст страда от сериозна форма на пародонтит и е застрашено от загуба на зъби поради него. „Към този процент като включим и..

публикувано на 24.08.19 в 12:27