Уникално издание влезе във фонда на Музея на фотографията

Експонат от музея на фотографията в Казанлък
Снимка: БГНЕС

Уникално издание на 106 години на френското списание „Илюстрасион” влезе във фонда на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Това е поредното дарение направено от казанлъчанката Петя Големанова, която живее със семейството си в южна Франция. Дарението представлява пълната периодика на списанието, за първите шест месеца на 1913 година. Тук се намира и броят от 15 март 1913 година. Противно на своята политика да ползва само своите фоторепортери, „Илюстрасион“ помества на първа страница снимката „Блокирани в снега“ на казанлъчанина Генчо Стайнов. Това е първата българска фотография, публикувана в европейско издание. Направена е преди 106 години в околностите на Одрин, дни преди превземането на крепостта от българските войски.

Генчо Стайнов е бил командир на рота в 23-ти Пехотен Шипченски полк и прави снимки от Одринския фронт. Изпраща няколко от тях до парижкото издание "L`ILLUSTRATION", които редакторите преценяват като много интересни и оригинални и без колебание ги публикуват. Всъщност, в изданието има още снимки от околностите на Одрин по време на обсадата на крепостта, направени от младия български офицер. 

Каква е историята на откриването на уникалното издание във Франция, и какви са последните дарения във фонда на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък, чуйте в интервюто на Мила Маринова със Стефан Папукчиев- директор на музея:


Още от категорията

"Синелибри" гостува на Стара Загора

Кино-литературният фестивал "Синелибри" 2019  гостува в Стара Загора. Домакин на събитието е залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.  Входът  е свободен. Четири са филмите, които киноманите ще могат да гледат. От 16:00 ч. в неделя (13..

публикувано на 11.10.19 в 13:28

Хасковският театър "Дани и Деси" се готви за карнавал в Борнео

Хасковският театър „Дани и Деси“ влиза амбициозно в 25- тия си юбилей. През ноември трупата е поканена да представи българската култура на Световния карнавал RAINFOREST в Борнео- най- големият остров на Малайзия. Националният фонд „Култура“..

публикувано на 10.10.19 в 11:06

Ангел Игов: Писателят трябва да владее занаята си

Днес от 18.00 часа в Къща- музей „Гео Милев“Стара Загора е представянето на романа „Фини прахови частици“. Разказаната  история, уловила драмата на едно поколение, закърмено с радиацията на една катастрофална утопия е написана от Ангел Игов...

публикувано на 10.10.19 в 10:07

По-малко стрес и повече време за почивка за добро психично здраве препоръчва Петя Стойчева Кривицки

По повод Световния ден на психичното здраве 10 октомври, тази година Световната здравна организация предупреждава, че на всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си . Най-често срещаната причина за самоубийствата в световен..

публикувано на 09.10.19 в 14:28

„Умопомрачение“ с Койна Русева на старозагорска сцена

На 20.11 (сряда) от 19.30 часа в Дом на културата – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от Сам..

публикувано на 09.10.19 в 10:54
Елена Мури

Елена Мури: Сезонът е любов

На 9- ти октомври, старозагорската поетеса и художничка, Елена Мури ще представи в Арт фоайето на Радио Стара Загора новата си книга „Сезонът е Любов“. Новата, осма поред книга на авторката е поетично- цветна приказка от 70  стихотворения и 75..

публикувано на 07.10.19 в 09:57

Тазгодишният септември е най-горещият в света от 1981 г.

Тазгодишният септември е бил най-горещият в света, откакто европейската служба "Коперник" за климатичните промени е започнала наблюденията си през 1981 г., съобщава ДПА.  Септември 2019 г .е с 0,57 градуса Целзий по-горещ от средните температурни..

публикувано на 06.10.19 в 10:14

Павлина Копано се завръща с изложба в Димитровград

Димитровградската художничка Павлина Копано се завръща със самостоятелна изложба в родния си град след 11-годишен престой в Истанбул. Живописната експозиция "Светлина - цвят - структура" ще бъде изложена в Художествена галерия "Петко Чурчулиев" от..

публикувано на 03.10.19 в 11:23

Пъстър парад на ретро автомобили за празника на Стара Загора

Около 150 са записалите се до момента участници в 16-тото издание на традиционния ретро парад, който се провежда по случай празника на Стара Загора. Тази година пъстрото изложение на ретро автомобили ще се проведе точно на 5 октомври от 10.00 часа..

публикувано на 02.10.19 в 15:52

Димитър Никленов: Обичам да разказвам приказки за деца

За екипа на Радио Стара Загора срещата със стари колеги винаги започва с усмивка, преминава в сърдечна прегръдка и често продължава с лавина от въпроси пред слушателите. Така се случи и този път, при гостуването на писателя Димитър Никленов.  Удоволствие е,..

публикувано на 01.10.19 в 17:06