Политолог: Без българин на висок пост в ЕС, заради политически хаос и егоизъм у нас

Борисов сам бламира Кристалина Георгиева, а показването на видеото с Тимерманс е недопустимо и недипломатично

Снимка: Мария Христова

„Големите западноевропейски държави сложиха на мястото им източноевропейските, защото си позволиха някаква форма на бунт и се опитаха да преместят „своите камъни в градинката на ЕС“. И това място на новите страни-членки не е на една маса с големите“. Така коментира за Радио Стара Загора новоизбраните лица по върховете на ЕС политологът Георги Киряков.

По думите му, политическият хаос и егоизъм в българския политически живот са причината до висш пост да не достигне нито един от тримата спрягани българи, а премиерът Борисов сам е бламирал Кристалина Георгиева.

Показването на видеото с разговора с Франс Тимерманс, в което говорят за разпределянето на постове, политологът определи като недипломатично и политически недопустимо.

Според Киряков почти нищо не зависи от България или премиера Бойко Борисов. Страната ни не можа да заеме собствена позиция нито към становището на Вишеградската четворка, нито имаше съгласуваност за нашите кандидатури.

„Големите държави се показаха като господари", допълни Георги Киряков.

Цялото интервю с политолога Георги Киряков можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

"Демократична България" залага на експерти в листата си

„Демократична България“ ще се яви на местните избори в Стара Загора като обединение с централната си регистрация, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Димитър Чорбаджиев. В момента коалицията е на етап номинации и още не е решено дали ще..

публикувано на 23.08.19 в 15:45
Лъчезар Богданов

Икономиката ни усеща първите ефекти от забавянето на световната икономика

Растежът на българската икономика се забавя в синхрон с цялостната европейска и световна тенденция, отбеляза в интервю за Радио Стара Загора икономистът Лъчезар Богданов. Ефектът от световните процеси в икономиката обаче още не се усеща в пълна..

обновено на 23.08.19 в 09:25

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в страната е изготвило становище по предложените промени в имунопрофилактиката

Нееднозначно се приемат в съсловието на общопрактикуващите лекари предложените от Министерството на здравеопазването промени в имунизационния календар, с цел синхронизирането му с този на страните в Европейския съюз, коментира за Радио Стара..

публикувано на 22.08.19 в 09:24

Мария Динева ще бъде водач на листата за общински съветници на групата на „Народен съюз“

Мария Динева ще бъде водач на листата за общински съветници на   групата на „Народен съюз“, сред кандидатите са и останалите трима настоящи общински съветници. В състава на местната коалиция няма промени. Това съобщи Мария Динева в интервю за..

публикувано на 21.08.19 в 15:00

Не в АЕЦ, а във фотоволтаиците е бъдещето на енергийния пазар

Проектът АЕЦ „Белене“ не е нужен на енергетиката. Години наред  България ще трябва да доказва на ЕК необходимостта от новите ядрени мощности и тази инвестиция ще среща много трудности. Това заяви за Радио Стара Загора председателят на Българския..

публикувано на 20.08.19 в 14:56

Годишнината от боевете е добър повод за президентски указ

Честването на годишнината от Шипченската епопея е добър повод президентът да издаде указ, с който да възстанови името на връх Св. Никола, прекръстен на Шипка с тоталитарно решение през 1977 г., посочи в интервю за Радио Стара Загора историкът проф...

публикувано на 20.08.19 в 11:45

Стефан Гамизов: Процедурата за АЕЦ "Белене" е неoсъществима

До момента в процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене" са подали заявления руската фирма "Росатом" и Корейската хидроядрена компания. Очаква се до края на деня да подаде документи и китайската Си Ен Ен Си.  Желание да участват в..

публикувано на 19.08.19 в 15:57

Албена Симеонова, БАБ: Биопроизводителите трябва да потвърдят данните си в електронния регистър

От днес 19 август, сертифицираните фирми  започват за попълват в електронния регистър на биологичните производители, преработватели, търговци и вносители информацията за своите клиенти. Съгласно изискванията на Закона за прилагане на  Общата..

публикувано на 19.08.19 в 15:05
Хитко Вачев

Църква от шести век бе разкрита край Габрово

Църква от шести век е разкрита при спасителни археологически разкопки на обходния път за Габрово , съобщи за Радио Стара Загора ръководителят на експедицията проф. Хитко Вачев . Той и неговият помощник Филип Петрунов от Националния археологически..

публикувано на 16.08.19 в 12:28

Цената на зърното се срива, залежават непродадени количества

450 кг. среден добив на жито и ечемик, което е с 20% по-малко от миналата година, отчитат след края на жътвата производителите от Южна България. Разликите в количеството на реколтата от декар между различните общини обаче е доста голяма, като най-добра..

публикувано на 15.08.19 в 09:10