„Срещи с българи на Острова“

В Лондон българското хоро увлича със сложните стъпки и ритми

Японец, гъркиня и англичани са част от групата

Днес ви представяме Анелия Траянова. Тя е от Симитли, от малка е свързана с българските народни танци, които носи, показва и разпространява в Лондон, а вече - и в много други краища на Англия. Анелия е само на 30 години, от няколко години ръководи клуб  за български народни танци „Български ритми”, прераснал в школа с подразделения в различни градове на Англия.  В тях танцуват не само българи, но и също англичани, и други чужденци. Имат много участия по различни поводи, a едно от последните беше организираният в сърцето на Лондон празник, посветен на 24 май, Денят на българската просвета и култура, за който ви разказахме.

По  Коледа Анелия и нейните танцьори участват в магичен спектакъл в лондонската църквата Saint Paul в квартала Covent Garden, в сърцето на Лондон. Те представят своя музикално-танцова версия на песента от саундтрака на холивудския филм „300” по мотиви на балканската народна песен ”Зайди, зайди ясно слънце”. Идеята за спектакъла е на Анелия и на Росица Душева, съосновател и директор на  Лондонския оркестър за филмова музика. Това става гвоздеят в коледния концерт на оркестъра.

„Съчетавахме класически инструменти с кавал в изпълнение на пловдивчанина Илин Илиев, а певицата Мария Георгиева майсторски демонстрира орнаментиката на народното пеене.  Добавихме и сценична танцова постановка със свещи, изпълнена от момичетата на Български Ритми, облечени в бели ризи с народни шевици. Така създадохме едно произведение, уникално по рода си на лондонска сцена”, разказва Анелия. 

Народните танци не са основното занимание на Анелия Траянова в Лондон. Тя работи като ивент мениджър, организира и подготвя различни събития. Докато уговаряхме това интервю, тя работеше в Уимбълдън, за тазгодишното издание на легендарния тенис-турнир, който се провежда в момента. 

За българските ритми в Лондон, и за личния ритъм на Анелия Траянова, чуйте в интервюто на Ина Николова в звуковите файлове. В линковете са видеа от участията на клуба по народни танци "Български ритми" в Лондон:

Галерия

Още от категорията

Две млади българки създават и ръководят Лондонския оркестър за филмова музика

Единственият в Лондон Оркестър за филмова музика е създаден и се ръководи от две сестри, български класически музикантки – пианистката Росица Душева и виолончелистката Ивелина Душева-Марсиал. Основан е през 2014-та година и се развива бързо и..

публикувано на 14.07.19 в 11:50

Как една майка помага на децата си да бъдат успешни в английската си среда, но да останат българи

В края на учебната година, в рубриката „Срещи с българи на Острова“, Ина Николова ни представя две деца от българското училище „Звънче“ в Лондон, майка им и тяхната учителка. Когато си българско дете, което расте в българско семейство, но си..

публикувано на 30.06.19 в 11:50

Как се меси български хляб в Британската библиотека

В поредната среща с българи на Острова ви представяме Адриан Апостолов от Стара Загора. В родния си град той е бил социален работник, ресурсен учител, а втората му работа и любимо занимание е било правенето на хляб. Преди няколко години с..

обновено на 25.06.19 в 12:27

И в Англия е трудно – съвсем различен свят

В поредната серия от „Срещи с българи на Острова“ ви представяме Галя. Уважаваме нейното желание да участва в този проект без да споменаваме второто ѝ име и откъде е от България. Галя е в Обединеното кралство от 3 години, след като 26 години е..

публикувано на 16.06.19 в 11:50
Лондон, Кметството

Когато Лондон е място за професионален растеж и спокоен живот

Мартина Бонева е на 34 години, от град Русе, от 4 години живее и работи в Лондон. Там е заедно с детето и съпруга си. Професионалния си път започва от почистването на домове, преминава през болногледач, за да стигне днес до координатор във фирма за..

публикувано на 09.06.19 в 11:50

В деня на Ботев българин представя националните герои в Ню Йорк

„Нeзабравимата България“ е родолюбив проект, който чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, популяризира българските национални герои. Началото поставя Искрен Красимиров -  млад режисьор. Той решава да прави филми, с които да..

публикувано на 02.06.19 в 11:00

245 деца запазват връзката с България в българското училище „Звънче“ в Лондон

Българското училище "Звънче", което  посещават децата в два района на Лондон - Сатън и Сърбитън, отбеляза през уикенда с голям празник своята 10-годишнина. Учениците и родителите имаха Урок по родолюбие със създателя на проекта "Незабравимата България"..

публикувано на 26.05.19 в 15:05

Над 50 български творци празнуваха 24 май заедно с лондончани

Фестивал в центъра на Лондон, посветен на 24 май, Деня на българската писменост, просвета и култура събра вчера следобед  стотици българи и лондончани.  Над 50 български творци в английската столица – музиканти, танцьори, актьори, певци, станаха част..

публикувано на 20.05.19 в 13:30

Фестивал на българската азбука в Лондон

За втори пореден път в сърцето на Лондон българи канят лондончани на фестивал, посветен на българската азбука, просвета и култура. Фестивалът представя български творци в Лондон и техни творби. Подготвена е програма с участия на музиканти, писатели,..

публикувано на 19.05.19 в 11:00

Старозагорка е финалист в две категории на първите Български Бизнес Награди във Великобритания

Мариела Благовестова завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ през 2011 година в паралелка със засилено изучаване на английски и немски език. Още същата година заминава за Лондон, където продължава образованието си в Британски университет със специалност Events..

публикувано на 12.05.19 в 11:00