„Срещи с българи на Острова“

В Лондон българското хоро увлича със сложните стъпки и ритми

Японец, гъркиня и англичани са част от групата

Днес ви представяме Анелия Траянова. Тя е от Симитли, от малка е свързана с българските народни танци, които носи, показва и разпространява в Лондон, а вече - и в много други краища на Англия. Анелия е само на 30 години, от няколко години ръководи клуб  за български народни танци „Български ритми”, прераснал в школа с подразделения в различни градове на Англия.  В тях танцуват не само българи, но и също англичани, и други чужденци. Имат много участия по различни поводи, a едно от последните беше организираният в сърцето на Лондон празник, посветен на 24 май, Денят на българската просвета и култура, за който ви разказахме.

По  Коледа Анелия и нейните танцьори участват в магичен спектакъл в лондонската църквата Saint Paul в квартала Covent Garden, в сърцето на Лондон. Те представят своя музикално-танцова версия на песента от саундтрака на холивудския филм „300” по мотиви на балканската народна песен ”Зайди, зайди ясно слънце”. Идеята за спектакъла е на Анелия и на Росица Душева, съосновател и директор на  Лондонския оркестър за филмова музика. Това става гвоздеят в коледния концерт на оркестъра.

„Съчетавахме класически инструменти с кавал в изпълнение на пловдивчанина Илин Илиев, а певицата Мария Георгиева майсторски демонстрира орнаментиката на народното пеене.  Добавихме и сценична танцова постановка със свещи, изпълнена от момичетата на Български Ритми, облечени в бели ризи с народни шевици. Така създадохме едно произведение, уникално по рода си на лондонска сцена”, разказва Анелия. 

Народните танци не са основното занимание на Анелия Траянова в Лондон. Тя работи като ивент мениджър, организира и подготвя различни събития. Докато уговаряхме това интервю, тя работеше в Уимбълдън, за тазгодишното издание на легендарния тенис-турнир, който се провежда в момента. 

За българските ритми в Лондон, и за личния ритъм на Анелия Траянова, чуйте в интервюто на Ина Николова в звуковите файлове. В линковете са видеа от участията на клуба по народни танци "Български ритми" в Лондон:

Галерия

Още от категорията

Вера Маринова – Аткинсън: Трябва да водиш в нещо, за да се състезаваш

Вера Маринова е едно от най-големите имена в българската спортна журналистика. С нейния глас и коментари свързваме най-успешните години на българската художествена гимнастика от времето на Златните момичета. Тя самата също е била Златно момиче, част от..

публикувано на 15.09.19 в 11:50
Ирен Ценова

Ирен Ценова: Българската жена e моето вдъхновение

В рубриката „Британско-български истории“ днес ви представяме Ирен Ценова, а чрез разговора с нея, и една нова услуга, която все още не е професия, но навлиза сериозно на пазара на труда. Ако използваме най-употребявания все още английски термин..

публикувано на 08.09.19 в 10:50

Спортът възпитава ценности

Поредната среща в "Британско-български истории" е със старозагореца Веселин Иванов, състезател и треньор по бойно самбо, ММА и Сан-да. Той е Световен шампион по бойно самбо в категорията си за 2015 година, Европейски шампион за 2013-та. Спортист номер..

публикувано на 01.09.19 в 10:50
Миро Кокенов като водещ на българското тържество послучай 24 май в Сохо, Лондон, 2019г.

Старозагорец се снима в най-стария английски докторски сериал

Събеседникът, който ви представяме в рубриката „Британско-български истории“ е Мирослав Кокенов. С него вече сме ви срещали преди година, той е старозагорец, актьор, вече реализирал се по сцените в Лондон. Миро играе с голям успех на английски и..

публикувано на 25.08.19 в 10:50

Мечтая да остарея сред лозята в Англия

Поредната среща в рубриката „Британско-български истории“ е с Людмил Ангелов. Той е главен мениджър, който ръководи отглеждането на лозята на най-старата винарна в Англия, Denbies wine estate, трета по големина в страната сред още 180 производители...

публикувано на 11.08.19 в 10:50

Социална платформа образова безплатно стотици сънародници в Лондон

Катрин и партньорът й в живота, Бисер Джамбазов са създатели на Българска социална платформа в Лондон. Целта им е да помагат на сънародници като организират много евтини или безплатни курсове по английски език. Организират и други, професионални..

публикувано на 04.08.19 в 10:50
Асен Бозаджиев

Асен Бозаджиев: След всеки край идва ново начало

Асен Бозаджиев е поредният българин-емигрант, с който ви срещаме. Той е от Велинград. В България е имал собствена фабрика с 40 работници и 3 магазина, но кризата от 2008г. го принуждава да фалира и да емигрира. В Англия е от 8 години и..

публикувано на 29.07.19 в 09:42

Цанка Петрова: Щастието е въпрос на личен избор

Цанка Петрова е от балканския град Срелча. Тя живее в Лондон от 2011-та година. Казва, че най-ценният подарък, който й е донесъл животът в космополитния град, е широкият мироглед. Тук е срещнала хора от всякакви континенти и националности; хора с много..

публикувано на 21.07.19 в 11:50

Две млади българки създават и ръководят Лондонския оркестър за филмова музика

Единственият в Лондон Оркестър за филмова музика е създаден и се ръководи от две сестри, български класически музикантки – пианистката Росица Душева и виолончелистката Ивелина Душева-Марсиал. Основан е през 2014-та година и се развива бързо и..

публикувано на 14.07.19 в 11:50

Как една майка помага на децата си да бъдат успешни в английската си среда, но да останат българи

В края на учебната година, в рубриката „Срещи с българи на Острова“, Ина Николова ни представя две деца от българското училище „Звънче“ в Лондон, майка им и тяхната учителка. Когато си българско дете, което расте в българско семейство, но си..

публикувано на 30.06.19 в 11:50