Функционалният ЯМР се препоръчва при тумори и епилепсия


Функционалната магнитно-резонансна томография (fMRI) на мозъка е неинвазивно образно изследване, чрез което се проследява мозъчната дейност. Чрез fMRI (functional magnetic resonance imaging) се изследват множество мозъчни функции - говор, памет, моторна дейност, сетивност, зрение и други, коментира по време на участието си в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ специалистът по образна диагностика от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора доц. Лъчезар Манчев.

Функционален ЯМР на мозъка не е рутинно изследване в клиничната практика. Изследването се провежда, когато резултатите от стандартните диагностични методи - електроенцефалография, стандартен ЯМР на мозъка не са достатъчно информативни. Тестът се провежда при изследване анатомията на мозъка, при определяне на областите на мозъка, отговарящи на определени функции като реч, движение и усещане - мозъчно картографиране. Изследването се извършва още при оценка на последиците от прекаран инсулт, травма или дегенеративни заболявания (като болестта на Алцхаймер) върху мозъчната функция, за проследяване на растежа на мозъчни тумори и за установяване причината за епилептични припадъци.

Функционалният магнитен резонанс на мозъка е базиран на същата технология, използвана и при стандартния ядрено-магнитен резонанс (MRI) - неинвазивен тест, който използва силно магнитно поле и радиовълни за създаване на детайлни изображения на структурата на мозъка. Докато при стандартната магнитно-резонансна томография се търсят промени в структурата на мозъка, при fMRI чрез проследяване притока на кръв в мозъка се отчита мозъчната активност.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с доц. Лъчезар Манчев.


Още от категорията

Болестта на Бюргер започва с изтръпване на крайника

Болестта на Бюргер е системно заболяване, което засяга предимно млади мъже. Състоянието се провокира от прекарани травмени увреди или измръзване на долните крайници. Тютюнопушенето също е силен провокиращ фактор. Обикновено започва развитие на..

публикувано на 19.10.19 в 12:42

Изследването със скенер е ключово при рак на белия дроб

Методът на компютърната томография позволява на лекарите да определят размера и локализацията на белодробния карцином, както и на метастазите (ако има такива). Компютър-томографът или скенерът е неинвазивно медицинско изследване, при което с помощта..

публикувано на 12.10.19 в 12:26

Вегетарианството помага и в спорта

Вегетарианството се превърна в мой начин на живот и повече от 15 години не консумирам месо. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ шампионът по бойни изкуства Здравка Комитова. Тя се отказва от месото след..

публикувано на 05.10.19 в 12:29

Стартира кампания за безплатни прегледи за катаракта

Екипът на офталмологичното отделение в болница "Тракия" започва в началото на октомври кампания за профилактика и лечение на катаракта. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ началникът на отделението д-р..

публикувано на 28.09.19 в 12:24

Няма данни за броя пушачи на алтернативни никотинови продукти, започва проучване

В България не е правена и няма статистика за броя на пушачите, употребяващи алтернативни никотинови продукти, а това е важно, за да се разбере как влияе на заболеваемостта на хората, каза в интервю за Радио Стара Загора д-р Станимир Хасърджиев –..

публикувано на 23.09.19 в 14:50

1 % страдат от ревматоиден артрит

1 % от населението страда от ревматоиден артрит, сочат данните.  Заболяването засяга жените 3 пъти по-често, отколкото мъжете. Първите признаци се откриват най-често при пациенти между 20 и 40 години, въпреки че  проявяването на болестта е..

публикувано на 21.09.19 в 12:19

Искат оставката на здравния министър

Ако до 17 септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не изпълни исканията на пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще му бъде поискана оставката. Това съобщи в ефира на здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 14.09.19 в 12:11

10 % от хората над 65 години страдат от исхемична болест

10 % от хората над 65 годишна възраст страдат от исхемична болест на сърцето. Тя представлява стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии с последваща миокардна исхемия, която протича с или без пристъпи на болка зад гръдната..

публикувано на 07.09.19 в 12:39

Инвестицията в спорт се връща многократно в здраве

Инвестицията в спорт се връща многократно в здраве, коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ шампионът по канадска борба Георги Чолаков. Моят спорт, както и всички останали изискват много динамика и усилие, а..

публикувано на 31.08.19 в 12:30

15 % страдат от пародонтит

По данни на Световната здравна организация, между  5 и 15% от населението  в наблюдаваните страни между 35- и 44-годишна възраст страда от сериозна форма на пародонтит и е застрашено от загуба на зъби поради него. „Към този процент като включим и..

публикувано на 24.08.19 в 12:27