Адриан Николов, експерт ИПИ:

Няма политическа воля за установяване на трайни изборни правила

| обновено на 16.07.19 в 08:25
Адриан Николов, ИПИ

„Фокусирането на дебата за изборните правила около машинното или хартиеното гласуване и последователното прескачане от едната до другата крайност е безплодно и води до хаос“, коментира за Радио Стара Загора новите предлагани промени в Изборния кодекс Адриан Николов, експерт електронно управление и регионално развитие в Института за пазарна икономика.

По думите му, нито един от тези варианти няма да доведе до чувствително подобрение на изборния процес.

Според експерта, за да работи добре избирателната система на една демократична държава, тя следва да бъде предвидима.

„Необходим е експертен дебат и установяване на изборни правила, но няма политическа воля за това“, каза още Николов. Дебатът трябва да включва окончателно решение за електронното гласуване, повишаване компетентността на избирателните комисии, актуализиране на избирателните списъци.

Цялото интервю с Адриан Николов от ИПИ можете да чуете в звуковия файл.


Парламентът се събира днес извънредно, за да промени Изборния кодекс. Машинното гласуване трябва да отпадне за местни и парламентарни избори.

Анализ на ЦИК показа, че на евровота, където е имало машина, около 30% от гласоподавателите са я използвали, останалите 70% са пуснали традиционната хартиена бюлетина.


Още от категорията

Подменят уличното осветление в Димитровград

Община Димитровград ще подмени уличното осветление в града с бюджетни средства в размер на 1 млн. лева. Проектът предвижда закупуването на 267 лед осветителни тела с 55 вата мощност за булевардите и 277 с 40 вата мощност - за второстепенните..

обновено на 23.08.19 в 10:00

Туристи тръгват по стъпките на опълченците към Шипка

Отворен туристически поход за всички желаещи организират от Клуба по пешеходен туризъм към Туристическо дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък на 24 август. Групата ще премине по пътя на опълченците, за да достигне до мястото на честванията на..

публикувано на 23.08.19 в 09:50

Ниските изкупни цени на гроздето демотивират производителите

Ниски изкупни цени на гроздето, скъпа охрана и горива, и задълбочаващ се дефицит на работна ръка през последните години демотивират собствениците на лозови масиви в новозагорско, сподели в интервю за „Репортер“ производителят и кмет на село..

публикувано на 23.08.19 в 09:20

Професор дари екземпляри от своя книга на пет библиотеки

Екземпляри от своя монография дари на пет библиотеки в хасковска област проф. д ф н Анатол Анчев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Книгата "Българската традиционна сватба в селата в Сакар" получават..

публикувано на 23.08.19 в 09:00

Слънчево и горещо в петък и през уикенда

Днес ще е слънчево. След обяд, главно над планинските райони - с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източната половина от страната и в Дунавската равнина до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 32-37 градуса, е..

публикувано на 23.08.19 в 07:20

Милена Паунова: Фирмата на децата ми няма сделки с община Павел баня, за да съм в конфликт на интереси

Зам.-кметът на Павел баня Милена Паунова е уволнена   с моя заповед заради конфликт на интереси. Това заяви кметът на общината Станимир Радевски. Той потвърди, че фирма на децата на зам.-кмета, все още стопанисва Спортния плувен комплекс в града,..

публикувано на 22.08.19 в 17:18

Започва изграждането на Дневен център за подкрепа на хора с деменция в Казанлък

С официална церемония „Първа копка“ бе поставено началото на строителните дейности за изграждане на единствения за региона Дневен център за подкрепа на хора с деменция и техните близки. Областният управител на Стара Загора Гергана Микова посочи, че..

публикувано на 22.08.19 в 15:21

Зам.- министър Николай Проданов: Разумно е отпадането на съкратеното производство при тежки случаи

"Съкратеното съдебно производство при особено тежки случаи е разумно да отпадне", заяви зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов при откриването на новия арест в Сливен. Законодателната промяна ще бъде факт, но с нея проблемите ще бъдат..

публикувано на 22.08.19 в 15:10

Оръжието на Освобождението представят в Габрово

Изложба с оръжия, използвани в Руско-турската война от 1878 година, представя Регионалният исторически музей в Габрово. Поводът за нея са две годишнини – 143-рата от Шипченската епопея и 85-тата от откриването на паметника на Свободата на връх..

публикувано на 22.08.19 в 13:32

Проект за патронажна грижа и в Казанлък

142-ма души с увреждания и възрастни хора, включително с хронични заболявания и трайни увреждания, от община Казанлък ще могат да получават мобилни, интегрирани здравно-социални услуги. Това ще се случи от 1.септември по проект "Патронажна..

публикувано на 22.08.19 в 12:00