При демонополизация на НЗОК 8% вноска за здраве са недостатъчни

Д-р Мими Виткова, предс. на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане и бивш здравен министър

Мими Виткова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Националната кръгла маса, посветена на състоянието на системата на здравеопазване в България и предложението на министър Кирил Ананиев за демонополизация  на Националната здравна каса и въвеждането на частните здравни фондове, продължават да предизвикват широка дискусия.  Напомняне ви – здравноосигурените лица ще могат да избират до определена дата къде да се осигуряват, после ще бъдат служебно разпределени. Фондовете ще имат за задължение да вложат първоначален капитал, както и да имат оперативен резерв и печалба. Новият здравноосигурителен модел запазва солидарния модел с право на избор на пациента кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува, да има контрол върху качеството на услугите. Здравните фондове и Здравната каса ще се конкурират, а Министерството на здравеопазването ще провежда централизирани обществени поръчки за лекарствата в болниците. Фондовете ще се конкурират за вида и обхвата на дейностите.  Потърсихме мнението и на частните застрахователни фондове, които ще се превърнат в основен „играч“. Д-р Мими Виткова е председател на Асоциацията на  дружествата за доброволно здравно застраховане. Според нея предложенията имат редица несъвършенства, с изричната уговорка обаче, че критиките не бива да се интерпретират като отрицание на идеята, по –скоро като предупреждение към възможните рискове, които да бъдат оценени преди да се направи промяната. Според частните застрахователи най – големият проблем ще бъде въвеждането на осреднена вноска, която ще намали парите в здравеопазването. Защо е така - интервю на Теодора Иванова с д-р Мими Виткова, която е и бивш здравен министър:
Още от категорията

Хитко Вачев

Църква от шести век бе разкрита край Габрово

Църква от шести век е разкрита при спасителни археологически разкопки на обходния път за Габрово , съобщи за Радио Стара Загора ръководителят на експедицията проф. Хитко Вачев . Той и неговият помощник Филип Петрунов от Националния археологически..

публикувано на 16.08.19 в 12:28

Цената на зърното се срива, залежават непродадени количества

450 кг. среден добив на жито и ечемик, което е с 20% по-малко от миналата година, отчитат след края на жътвата производителите от Южна България. Разликите в количеството на реколтата от декар между различните общини обаче е доста голяма, като най-добра..

публикувано на 15.08.19 в 09:10

Антидискриминационна кампания се проведе в Казанлък

Антидискриминационна кампания в рамките на проект “Springboard to Roma Youth Success” (Story_S) се проведе днес в залата на Младежки дом, Казанлък. Тя се осъществи от Български младежки форум и фондация „Здраве и социално развитие“ (ХЕСЕД)...

публикувано на 12.08.19 в 16:33

Росен Иванов: Българите трябва да имат шанс за трансплантация!

<br /> Ще имат ли шанс за трансплантация на орган повече българи в страната? Миналата седмица стана ясно, че  виенската клиника, с която страната ни има договр за извършване на 5 белодробни трансплантации годишно, преустановява приема за лечение..

публикувано на 12.08.19 в 11:35

Психологът съветва: В първите три дни след отпуска не бързайте да работите на макс

В разгара на летните отпуски и семейни ваканции доста често се случва така, че или не сме си отпочинали достатъчно, или имаме проблеми със своите близки. Връщаме се на работа уморени, дори понякога депресирани и не успяваме да останем с добро..

публикувано на 09.08.19 в 16:46

Учителите с петиция против новия проект на МОН за превенция срещу отпадането на ученици

Близо 6 хиляди са учителите, които се подписаха в петиция срещу проекта на МОН, който ги задължава да обикалят домовете на така наречените "ученици в риск", за да ги върнат в училище. Групите на педагозите и класните ръководители, организирани..

публикувано на 09.08.19 в 16:00

Иван Михайлов: "Фолксваген" може да построи завод в България

България е трайно позиционирана на автомобилната карта на Европа и има реални шансове да се пребори за бъдещия завод на германския концерн „Фолксваген“. Това споделя в пространно интервю за БНР президентът на автомобилния клъстер у нас Иван Михайлов...

публикувано на 08.08.19 в 14:41

Прокуратурата се превръща в средство за разчистване на политически врагове

Новият главен прокурор ще бъде легитимен само за тесния кръг хора и професионални среди, които са го подкрепили, а нямаше поне още един кандидат, защото прокуратурата е изградена така, че главният обвинител да има през целия си мандат изключително..

публикувано на 07.08.19 в 08:25

Ще бъде ли възстановено предназначението на Потопената църква?

В неделя Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи по случай 7-ма Неделя след Петдесетница Божествена Света литургия в Потопената църква "Св. Йоан Рилски Чудотворец" до язовир Жребчево. Началният час на литургията е..

публикувано на 02.08.19 в 16:13

Бъдещето на родопската теснолинейка отново под въпрос

Ще загубим ли теснолинейката от   Септември  до Добринище?  Още едно наследство, превърнало се в туристическа атракция в последните години, след като 80 години е било надеждно и евтино средство, а за някои селища над Велинград – единствената..

публикувано на 02.08.19 в 11:09