Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма:

Няма криза на летния сезон

Отдаването на плажовете под наем и концесиите трябва да се прави от туристически бранш

Снимка: Нели Ангелова

2019-та е година на стагнация за българския туризъм, но той стои стабилно на световната туристическа карта каза за Радио Стара Загора директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той посочи, че от началото на годината до месец май в страната са влезли 151 000 туристи повече от миналата година и не може да се говори за криза.

„Ако има криза, то тя се създава от институциите, които правят негативна реклама, обикаляйки непрекъснато Черноморието, показвайки с пръст недобросъвестни хотелиери и концесионери. Това е антимарекингова политика“, каза още Драганов.

Румен Драганов е категоричен, че концесиите и отдаването под наем на плажовете трябва да се прави от туристическия бранш, както е навсякъде по света, а не от Министерството на туризма. Според него, цените на шезлонгите и чадърите са обект на тема само в България.

По отношение на поисканите от ресорното министерство 50% повече пари за реклама на туризма, той изказа скептицизъм, тъй като за този сезон е вече късно, а такива средства са нужни не за реклама, а за маркетингово позициониране. „Освен това, ако, както твърди министър Ангелкова, туризмът е изцяло частен, как ще се иска държавно дотиране за частен бизнес“.

По думите на Румен Драганов, не сме изгубили немските, руските и израелските туристи. Само от Германия имаме 38% възвръщаемост, каза още той.

Драганов категорично отрече да има притеснения за летния сезон, като подчерта, че по морето има хотели с над 100% заетост, а очакванията му са за около 68% средна заетост в края на юли и началото на август.Още от категорията

Затварят за движение участък от ул.“Цар Освободител“ в Казанлък

Този четвъртък, 17-и октомври, от 08,00ч. сутринта до 18,00ч. вечерта ще бъде затворен за движение участък от улица „Цар Освободител“ в град Казанлък. Ограничението ще важи за частта от улицата от ул. „Александър Стамболийски“ до ул.„Мургаш“,..

публикувано на 16.10.19 в 18:12

Засилват контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ предприема превантивни мерки и засилва контрола по спазване на нормативните изисквания за недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Това съобщиха от..

публикувано на 16.10.19 в 17:51

Бързи решения и бързи промени във футболния съюз не може да има

„ Управлението на Българския футболен съюз е комплекс от много фактори. Не можем да кажем, че с промяната само на президента нещата изведнъж ще се подобрят. Първо не е ясно дали тази оставка ще бъде приета от Конгреса на футболния съюз, който..

публикувано на 16.10.19 в 15:30

Румен Радев: "Футболът е огледало на състоянието на държавата"

Футболът е огледало на състоянието на държавата, каквото ни е управлението на държавата, такова ни е и управлението на българския футбол, и вчерашните действия са блестящо доказателство за това, коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за..

публикувано на 16.10.19 в 12:19

Спасителен екип свали еднометрова игуана от липа в Стара Загора

Почти еднометрова зелена игуана бе свалена вчера следобед от клон на висока липа, намираща се на кръстовището на улиците „Васил Левски“ и „Пенчо Минев“ в  Стара Загора. Сигналът за влечугото е подаден на безплатния горещ телефон на Община Стара Загора и..

публикувано на 16.10.19 в 12:05

Мащабна операция на СДВР по залавяне на феновете, предизвикали расисткия скандал

СДВР от снощи провежда спецоперация по издирване на феновете, показали расистки жестове по време на мача България-Англия в София.  До момента петима от тях вече са открити и са отведени в 1-во РПУ в София за обяснения.  Полицейските действия..

публикувано на 16.10.19 в 09:39

Община Тунджа обучи специалисти по здравни и социални грижи

Приключи обучението на специалистите по здравни и социални грижи, които ще предлагат услуги по проект „Център за домашни  грижи, интегриран модел на патронажни медико-социални услуги за възрастни хора и лица с увреждания в малките населени места от..

публикувано на 16.10.19 в 09:32

Българска хранителна банка с апел: Бизнесът да дарява храна!

В Световния ден на прехраната, 16 октомври, отчитаме заниженото участие на бизнеса в даряването. От началото на годината до месец август, малко над 130 тона храни с къс срок на годност са преминали през мрежата ни, за да достигнат до 16 хиляди..

публикувано на 16.10.19 в 09:18

Газифицират тунджанското село Кабиле

В село Кабиле бе направена първата копка на 18 км. газопреносна мрежа. Кабиле ще бъде сред  първите газифицирани села в страната. Промишлената  зона и логистичния център на голяма хранителна верига са основният  фактор за газификацията на  селото...

публикувано на 16.10.19 в 09:09

Заключителен концерт за 45-та годишнина на НУМСИ "Христина Морфова"

Заключителен концерт по повод честване на 45 години от създаването на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ ще се състои тази вечер от 19 часа на сцената на кукления театър в Стара Загора, съобщи за радио Стара Загора..

публикувано на 16.10.19 в 09:03