Стара Загора отбелязва 142 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./

Представители на общинската администрация и граждани отбелязват годишнината от трагичните събития  и боевете за защита на Стара Загора с полагане на венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора - Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора", Паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой, Мавзолей - костница „19 юлий 1877“, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на Защитниците на Стара Загора, Паметник на загиналите във войните старозагорци.

За първия възпоминателен знак, оставен от признателните потомци на загиналите старозагорци, разказва Петьо Мирчев, уредник по „История на българските земи от 15-19 в.“ в Регионалния исторически музей.

На този ден преди 142 години, ненарадвали се на краткотрайната си свобода, старозагорци са принудени да изпитат страха от неравната битка на руските войници и български опълченци с многократно превъзхождащата ги редовна турска армия на Сюлейман паша и ужаса от последвалото клане. 

На 10 юли (22 юли) 1877 г. авангардът на Предния отряд на руската армия под командването на ген. Гурко влиза в Стара Загора и освобождава града, който е стратегически важна точка за бъдещо настъпление в Тракия. Народът ликува, избран е първият кмет – Петко Рачов Славейков. Бързото придвижване на войските на Централната турска армия начело със Сюлейман паша принуждава Гурко да се отклони от главното направление на руското настъпление – Одрин. Новозагорският  гарнизон на Реуф паша прави опит да се присъедини с  аскера срещу Стара Загора, който е осуетен от част от отрядите на ген. Гурко. В града остават  4 опълченски дружини, 14 ескадрона и 12 оръдия под командването на ген. Николай Столетов на 17 юли (29 юли).

Двете сили  водят ожесточени боеве край Джуранли, а Сюлейман паша тръгва в решителна атака срещу Стара Загора с всичките си 16 хиляди войници и офицери. Градът е поверен в ръцете на 3 500 български опълченци и руски войници. Настъплението е спряно от слаб авангард на 31-ви юли. Целия ден се водят ожесточени битки за всяка махала, за всяка улица, за всяка къща. Турците са спрени от подполковник Калитин, повел III-та дружина в контраатака. Опълченците се вклиняват напред,  заплашени от обкръжение. В атака  се хвърля и съседната - I-ва дружина. Започва яростен ръкопашен бой в защита на Самарското знаме – знамето на III-та дружина. Загиват  подполковник Калитин и няколко негови другари, но светинята е спасена, предавана от ръка на ръка с цената на живота.

Защитниците на Стара Загора отбиват атака след атака,  но силите са неравни 27 000-дна редовна турска армия и дошлия на помощ  башибозук срещу  3 500 руси и опълченци… Полковник Де Прерадович, издава заповед за оттегляне. Към прохода към Казанлък,руските части и опълченски дружини се изтеглят заедно с няколко хиляди българи от Стара Загора и тунджанските села.

Освирепелите турски орди избиват няколко хиляди българи от града и селата южно от него, а други няколко хиляди - предимно млади момчета, девойки и жени, са отвлечени и продадени на робските пазари на Турция. След погрома Стара Загора е изпепелена до основи, разграбена и обезлюдена.

Много от жителите, избягали от Стара Загора по време на боевете, не се завръщат в града. Малцина са вярвали, че обезлюденият и опожарен град ще  възкръсне отново като птицата Феникс от руините и пепелищата . Днес, 142 години по-късно, старозагорци отбелязват годишнината от битката за града по време на Руско-турската война през 1877 година и отдават почит към невинните жертви, загинали за свободата на града, с поднасяне на венци и цветя на паметниците посветени на събитията от 19/31 юли 1877 г.

Тази вечер ще бъде поднесен гирлянд  на славата пред Мемориала „Защитниците на Стара Загора". В 19 часа старозагорци и гостите на града ще наблюдават спектакъла „Искри“ и концерта на Представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част за Стара Загора". 

В 20,30 часа ще започнат и празничните илюминации.


Галерия

Още от категорията

"Богородична стъпка" за четиринайсти път

Четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, което ще се проведе на 24 и 25 август 2019 г. на Старозагорските бани, отново събира над  4000 участници - любители на българския бит и култура. Началото на..

публикувано на 13.08.19 в 11:29

ГEPБ щe нoминиpa кандидатите cи зa мecтнитe избopи в oбщинa Cтapa Зaгopa

От 18:00 чaca днес, в ĸoнфepeнтнaтa зaлa нa xoтeл „Mepиaн Πaлac“, щe ce пpoвeдe Oбщинcĸo cъбpaниe нa пoлитичecĸa пapтия ГEPБ - Cтapa Зaгopa. Щe бъдaт нaпpaвeни нoминaции зa ĸaндидaт зa ĸмeт нa oбщинa Cтapa Зaгopa, зa ĸмeтoвe нa ĸмeтcтвa и oбщинcĸи..

публикувано на 29.07.19 в 08:16

500 деца ще се надпяват на „Върбова свирка свири“ в Болярово

Над 500 изпълнители от цялата страна са заявили участие в 22-то издание на Националния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“ в Болярово.  Съборът е посветен на голямата народна певица Елена Граматикова. Целта на организаторите - читалище..

публикувано на 30.05.19 в 12:01

Нестинарски игри ще се проведат в село Българи

На 3 и 4 юни ще се проведат традиционните нестинарски празненства, характерни за района на Странджа. Фолклорната проява, която от 2009г. е вписана в представителния списък на нематериалното културно наследство на „ЮНЕСКО, ще се състои в село..

публикувано на 28.05.19 в 15:05

Туристи ще могат да създадат собствен аромат на тазгодишния Фестивал на розата в Казанлък

И тази година Фестивалът на розата в Казанлък включва много нови събития и забавления за жителите и гостите на града. Празниците вече започнаха с избора на Царица роза. Тя е абитуриентката на Природо-математическа гимназия  „Никола Обрешков”..

публикувано на 27.05.19 в 11:17

Тестове на сирените в Казанлък от утре

Утре и в петък на територията на град Казанлък ще бъде извършена техническа проверка на сиренната система. При тестовете за техническа изправност сирените ще възпроизвеждат звуков сигнал еднократно за не повече от 15-20 секунди, което не бива да..

публикувано на 15.05.19 в 15:32

Балетна школа "Феерия" ще представи своя годишен спектакъл в Старозагорската опера

На 9 юни балетна школа „Феерия“ ще представи на сцената на Старозагорската опера своя годишен спектакъл. Това е концертна версия, в която децата ще покажат различни стилове и танци, и представлява балетен букет. Това сподели за Радио Стара Загора..

публикувано на 10.05.19 в 15:33

Легендарният барабанист Иън Пейс от „Дийп Пърпъл“ с концерт в Стара Загора

На 4-и юни, легендарният барабанист и единствен оригинален член на групата „Дийп пърпъл“ – Иън Пейс, ще сътвори грандиозен концерт в Стара Загора, информират от пресцентъра на общината. Гостуването на рок легендата е част от проекта му „Пърпендикюлър“, в..

публикувано на 10.05.19 в 08:50

Община Казанлък ще проведе публично обсъждане за намерение за поемане на дългосрочен дълг

На основание чл. 15, ал. 1 от Закона за общинския дълг, Кметът на Община Казанлък кани местната общност, всички обществени организации и юридически лица от общината да участват в публично обсъждане за намерение за поемане на дългосрочен общински..

публикувано на 08.05.19 в 13:56

Бъдещи майки агитират за евровота

Филмът „Изберете своето бъдеще“ е в центъра на кампанията за повишаване на осведомеността за европейските избори през 2019 г. Той е режисиран от французина Фредерик Планшон. В триминутния филм са документирани красиви те моменти, в които..

публикувано на 25.04.19 в 14:08