Психологът съветва: В първите три дни след отпуска не бързайте да работите на макс

В разгара на летните отпуски и семейни ваканции доста често се случва така, че или не сме си отпочинали достатъчно, или имаме проблеми със своите близки. Връщаме се на работа уморени, дори понякога депресирани и не успяваме да останем с добро настроение след края на отпуската.

По тези и още теми психолога Татяна Цоневска даде полезни съвети:

По-добре да разделим отпуската си на няколко части равномерно през годината, защото повече кратки почивки ни правят по-щастливи, отколкото по-големи, но по-рядко осъществявани пътувания.

След завръщането вкъщи започва процес на обратна адаптация, който в доста от случаите протича болезнено. При някои настъпва дезориентация във времето и пространството. Други осезаемо чувстват нервно напрежение, редуващо се с депресия.

По възможност планирайте отпуска така, че да се върнете вкъщи няколко дни преди да тръгнете отново на работа. Така ще можете да нагодите режима си на сън към обичайните часове, да се справите на спокойствие с неотложни домашни задачи, сред които и разопаковането на багажа.

В първите три дни след като отново тръгнете на работа, не бързайте да работите на макс. Използвайте ги да навлезете плавно в ситуацията.

Повече може да чуете от интервюто на стажант-репортера Ивайло Илиев.
Още от категорията

Хитко Вачев

Църква от шести век бе разкрита край Габрово

Църква от шести век е разкрита при спасителни археологически разкопки на обходния път за Габрово , съобщи за Радио Стара Загора ръководителят на експедицията проф. Хитко Вачев . Той и неговият помощник Филип Петрунов от Националния археологически..

публикувано на 16.08.19 в 12:28

Цената на зърното се срива, залежават непродадени количества

450 кг. среден добив на жито и ечемик, което е с 20% по-малко от миналата година, отчитат след края на жътвата производителите от Южна България. Разликите в количеството на реколтата от декар между различните общини обаче е доста голяма, като най-добра..

публикувано на 15.08.19 в 09:10

Антидискриминационна кампания се проведе в Казанлък

Антидискриминационна кампания в рамките на проект “Springboard to Roma Youth Success” (Story_S) се проведе днес в залата на Младежки дом, Казанлък. Тя се осъществи от Български младежки форум и фондация „Здраве и социално развитие“ (ХЕСЕД)...

публикувано на 12.08.19 в 16:33

Росен Иванов: Българите трябва да имат шанс за трансплантация!

<br /> Ще имат ли шанс за трансплантация на орган повече българи в страната? Миналата седмица стана ясно, че  виенската клиника, с която страната ни има договр за извършване на 5 белодробни трансплантации годишно, преустановява приема за лечение..

публикувано на 12.08.19 в 11:35

Учителите с петиция против новия проект на МОН за превенция срещу отпадането на ученици

Близо 6 хиляди са учителите, които се подписаха в петиция срещу проекта на МОН, който ги задължава да обикалят домовете на така наречените "ученици в риск", за да ги върнат в училище. Групите на педагозите и класните ръководители, организирани..

публикувано на 09.08.19 в 16:00

Иван Михайлов: "Фолксваген" може да построи завод в България

България е трайно позиционирана на автомобилната карта на Европа и има реални шансове да се пребори за бъдещия завод на германския концерн „Фолксваген“. Това споделя в пространно интервю за БНР президентът на автомобилния клъстер у нас Иван Михайлов...

публикувано на 08.08.19 в 14:41

Прокуратурата се превръща в средство за разчистване на политически врагове

Новият главен прокурор ще бъде легитимен само за тесния кръг хора и професионални среди, които са го подкрепили, а нямаше поне още един кандидат, защото прокуратурата е изградена така, че главният обвинител да има през целия си мандат изключително..

публикувано на 07.08.19 в 08:25

Ще бъде ли възстановено предназначението на Потопената църква?

В неделя Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи по случай 7-ма Неделя след Петдесетница Божествена Света литургия в Потопената църква "Св. Йоан Рилски Чудотворец" до язовир Жребчево. Началният час на литургията е..

публикувано на 02.08.19 в 16:13

Бъдещето на родопската теснолинейка отново под въпрос

Ще загубим ли теснолинейката от   Септември  до Добринище?  Още едно наследство, превърнало се в туристическа атракция в последните години, след като 80 години е било надеждно и евтино средство, а за някои селища над Велинград – единствената..

публикувано на 02.08.19 в 11:09

За и против отворения код на софтуерните системи за институциите

Над 600 програмисти, системни администратори и компютърни специалисти от България настояват в петиция до българските политици да бъде отворен програмният код на вече съществуващите софтуерни системи, разработени за нуждите на българските институции...

публикувано на 02.08.19 в 09:20