Росен Иванов: Българите трябва да имат шанс за трансплантация!


Ще имат ли шанс за трансплантация на орган повече българи в страната? Миналата седмица стана ясно, че  виенската клиника, с която страната ни има договр за извършване на 5 белодробни трансплантации годишно, преустановява приема за лечение на чужди граждани.

В листата на чакащи трансплантации у нас са регистрирани, към момента, 1039 пациенти. От тях 1018 чакат за нов бъбрек, 47 за сърце, 46 за черен дроб, 18 за бял дроб и 10 за трансплантация на тънки черва. Изпълнителната агенция "Медицински надзор" , в която се вля през тази година Агенцията по трансплантация, си поставя за цел подобряване координацията на донорската мрежа в страната, провеждане на обучения на координаторите в 34-те донорски центъра, закупуване на нова високотехнологична апаратура за реанимационните отделения и клиники, осигуряване на надежден санитарен транспорт, заяви в интервю за Радио Стара Загора изпълнителният и директор Росен Иванов.

Водят се преговори с други центрове в Европа  за лечение на български граждани. Продължава проектът за обучение на два трансплантационни екипа за бял дроб от болниците „Света Екатерина“ и Военно-медицинска академия в клиниката във Виена. Ще бъдат канени и водещи специалисти за извършването на белодробни трансплантации у нас. Големия проблем остават недостатъчните донори в страната. Вече е подготвен проект на изменение на Закона за трансплантациите за въвеждането на кръстосаното донорство, който е обявен за обществено обсъждане. Предстоят и други организационни и структурни промени, информира Росен Иванов, с които да се постигне достигането на 70 донорски ситуации на милион население за година.

"Все още сме твърде далеч от този резултат", сподели Росен Иванов и не бихме могли да станем пълноправен член на европейската донорска мрежа „Евротрансплант“, което ще ни позволи обмен на органи със страните, членове на организацията и ще даде надежда на чакащите трансплантация у нас. Росен Иванов съобщи още, че преди месец  България се присъедини към Споразумението за сътрудничество FOEDUS ЕОЕО IT портал. Целта на платформата, финансирана от Европейската комисия, е да даде възможност за бърз и ефективен обмен на информация между страните в случаите на излишък на органи или при търсенето им за пациенти, които са в застрашаващо живота им състояние. Още по темата  в прикачения звуков файл, разговор на Диана Абрашева с Росен Иванов.


Още от категорията

Хитко Вачев

Църква от шести век бе разкрита край Габрово

Църква от шести век е разкрита при спасителни археологически разкопки на обходния път за Габрово , съобщи за Радио Стара Загора ръководителят на експедицията проф. Хитко Вачев . Той и неговият помощник Филип Петрунов от Националния археологически..

публикувано на 16.08.19 в 12:28

Цената на зърното се срива, залежават непродадени количества

450 кг. среден добив на жито и ечемик, което е с 20% по-малко от миналата година, отчитат след края на жътвата производителите от Южна България. Разликите в количеството на реколтата от декар между различните общини обаче е доста голяма, като най-добра..

публикувано на 15.08.19 в 09:10

Антидискриминационна кампания се проведе в Казанлък

Антидискриминационна кампания в рамките на проект “Springboard to Roma Youth Success” (Story_S) се проведе днес в залата на Младежки дом, Казанлък. Тя се осъществи от Български младежки форум и фондация „Здраве и социално развитие“ (ХЕСЕД)...

публикувано на 12.08.19 в 16:33

Психологът съветва: В първите три дни след отпуска не бързайте да работите на макс

В разгара на летните отпуски и семейни ваканции доста често се случва така, че или не сме си отпочинали достатъчно, или имаме проблеми със своите близки. Връщаме се на работа уморени, дори понякога депресирани и не успяваме да останем с добро..

публикувано на 09.08.19 в 16:46

Учителите с петиция против новия проект на МОН за превенция срещу отпадането на ученици

Близо 6 хиляди са учителите, които се подписаха в петиция срещу проекта на МОН, който ги задължава да обикалят домовете на така наречените "ученици в риск", за да ги върнат в училище. Групите на педагозите и класните ръководители, организирани..

публикувано на 09.08.19 в 16:00

Иван Михайлов: "Фолксваген" може да построи завод в България

България е трайно позиционирана на автомобилната карта на Европа и има реални шансове да се пребори за бъдещия завод на германския концерн „Фолксваген“. Това споделя в пространно интервю за БНР президентът на автомобилния клъстер у нас Иван Михайлов...

публикувано на 08.08.19 в 14:41

Прокуратурата се превръща в средство за разчистване на политически врагове

Новият главен прокурор ще бъде легитимен само за тесния кръг хора и професионални среди, които са го подкрепили, а нямаше поне още един кандидат, защото прокуратурата е изградена така, че главният обвинител да има през целия си мандат изключително..

публикувано на 07.08.19 в 08:25

Ще бъде ли възстановено предназначението на Потопената църква?

В неделя Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи по случай 7-ма Неделя след Петдесетница Божествена Света литургия в Потопената църква "Св. Йоан Рилски Чудотворец" до язовир Жребчево. Началният час на литургията е..

публикувано на 02.08.19 в 16:13

Бъдещето на родопската теснолинейка отново под въпрос

Ще загубим ли теснолинейката от   Септември  до Добринище?  Още едно наследство, превърнало се в туристическа атракция в последните години, след като 80 години е било надеждно и евтино средство, а за някои селища над Велинград – единствената..

публикувано на 02.08.19 в 11:09

За и против отворения код на софтуерните системи за институциите

Над 600 програмисти, системни администратори и компютърни специалисти от България настояват в петиция до българските политици да бъде отворен програмният код на вече съществуващите софтуерни системи, разработени за нуждите на българските институции...

публикувано на 02.08.19 в 09:20