Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 14-та година Казанлък е домакин на празниците на тракийската култура

За 14-ти път община Казанлък организира "Празници в Долината на тракийските царе". Много изложби, концерти, научни симпозиуми и дори състезания са посветени на траките тази година. По традиция празниците се провеждат в края на август. Тази година събитията са основно от 29 август до 1 септември.

Но един от акцентите на празниците - изложбата на открито „Долината на тракийските царе“ ще бъде открита на 30 август от 17.30 часа и ще може да бъде видяна в залата на ул. “Искра“ 4. Експозицията е с постери на мегалитните паметници, открити в Сърнена Средна гора, ще бъде представена и експозиция наречена Тракийска изложба по света“, обясни Сребра Касева, началник- кабинет на кмета в Община Казанлък. Тя уточни, че изложбите са на Инситутта по Балканистика при БАН и пристигат в Казанлък със съдействието на проф. Валерия Фол.

Официалното откриване на Празниците в Долината на тракийските царе ще се състои в петък 30 август от 20.00 часа при Тракийската гробница в парк „Тюлбе“. Тази година се отбелязват и 75 години от отриването на гробницата, която е в списъка наЮНЕСКО на Световното културно наследство. По време на церемонията ще бъде връчена и наградата „Проф. Александър Фол“.  Номинациите тази година са пет. Комисия ще избере тазгодишния носител на наградата. Тя се дава за цялостен принос в развитието на тракийската култура в България. След церемонията ще бъде представен спектакълът- „Траките“ на ансамбъл „Чинари“.

Друг акцент на тазгодишната програма е второто издание на необичайното състезание наречено „Тракийски сървайвър -Оцеляването“, съобщи още Сребра Касева. Тя поясни, че към играта-приключение за възрастни има засилен интерес, а в първото изданието участие са взели 75 отбора от двойки. Те ще трябва да се подложат на физически и умствени изпитания. включително търсене на предмети и ориентиране по карта, скачане в чували, решаване на логически задачи, преодоляване на водни препятствия, катерене, сечене на дърва, стрелба с лък, пълнене и пренасяне на чували с пясък. Началото ще бъде дадено на стадион Севтополис в 10.00 часа на 31 август, събота.

В рамките на празниците от петък до неделя в Казанлък ще се проведе и 12-та научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“. В нея доклади и изследвания посветени на траките ще изнесат учени от цялата страна. В научния форум тази година ще вземе участие и евродепутата Мария Габриел. 

В петък 30 август от 18,00 часа ще бъде открито и Международно биенале на изкуствата „D’ORO,с куратор Дан Тудор Труйка.

За пета поредна година ще се проведе и „Национален джаз фест - Казанлък 2019“. Откриването е насрочено за 20.00 часа в четвъртък 29 август в парк „Тюлбе“.  Участие в него ще вземат: ELECTROINIC DREAMS - концерт с участието на Мирослава Кацарова – вокал, Мирослав Турийски – пиано, Младен Димитров – барабани и Александър Леков – бас китара. На 30 август на сцената в парк Тюлбе ще има и концерт на представителен диксиленд на сухопътните войски на НАТО.

На 31 август от 20 часа на тракийската могила „Шушманец“ ще се проведе спектакъл и лазерно шоу на открито наречен „Мистиката на Долината на траките“. В 8,30 часа в село Ясеново е организирано наблюдаване на астрономическия феномен „Преминаване на Слънцето през скална обсерватория „Котката“.

Край Тракийската гробница от 31-ви август до 1-ви септември ще се проведе и изложението „Виното на траките“. Пак там ще се предлага възможност за снимки в традиционните одежди тракийски аристократи.

Ще се проведе и Детско пътешествие в света на траките – разходка с влакче, игри и награди; има и спортни състезания. На 1 септември ще се проведе маунтинбайк състезанието - Обиколка на „Долината на тракийските царе“, организирано от Клуб по планинско колоездене „Дарк Райдърс“. Същия ден от 9 часа в парк Тюлбе ще бъде даден старт на полумаратона „Тракийски царе“ – ThracianRun.

От 20 часа на 1 септември ще се състои Арт мултимедиен Фестивал –  „Докоснати от древността“ в парк Розариум.

В началото на септември трябва да бъде представена и репликата на тракийския кораб, който се строи на брега на язовир „Копринка“, разказа още Сребра Касева.  Предстои т.нар. птицеглав кораб да бъде въведен като туристическа атракция и да заплава във водите на язовира.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Случай на коклюш е регистриран в Ямболско

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната..

публикувано на 24.04.24 в 16:03

ЕЦИХ „Тракия” ще сътрудничи с Националната агенция по киберсигурност на Румъния и Министерството на електронното управление

Директорът на румънската Национална агенция по киберсигурност Дан Кимпеан, беше на двудневно посещение в България по покана на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия”, чийто координатор е ССИ. Трансграничното сътрудничество в областта на киберсигурността..

публикувано на 24.04.24 в 15:49

Няма яснота кога стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина" в Шипка

Няма яснота кога ще стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина 1861" в град Шипка. В началото на декември миналата година Министерството на културата одобри втория етап за финансиране от проекта на стойност 120 000 лева,..

публикувано на 24.04.24 в 15:35

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов подписа споразумение за две улици

Кметът на Чирпан  Ивайло Крачолов подписа поредното споразумение по капиталовата инвестиционна програма на общината. Документът бе подписан с министъра на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова и касае основен ремонт на  улица в с.Зетьово на..

публикувано на 24.04.24 в 15:34

За по-голяма родителска подкрепа в дуалното обучение апелираха експерти

Професионално образование в България да стане в дуална форма на обучение - около това твърдение се обединиха експерти и представители на общини от област Стара Загора, на професионални гимназии, на Регионалния инспекторат по образование и..

публикувано на 24.04.24 в 15:18
ТЕЦ

Георги Кадиев: Отлагането на либерализацията за бита спасява „Марица изток“ за още 12 месеца

Бившият народен представител и експерт в областта на енергетиката Георги Кадиев подкрепи готвеното отлагане на либерализацията на пазара на ток за битовите абонати. Решение за това се очаква депутатите да вземат на утрешно парламентарно заседание. То..

публикувано на 24.04.24 в 15:13

Монтираха LED лампи в димитровградски парк

60 LED лампи монтираха в димитровградския парк „Вапцаров“, който ще бъде основно ремонтиран. Кметът Иво Димов съобщи, че още 30 соларни устройства ще бъдат поставени в парка. Общо 90 000 лв струват монтираните лампи, които са закупени по проект, който се..

публикувано на 24.04.24 в 14:54

Дават възможност за нова работа и преквалификация на освободени служители от ТЕЦ 3

Ръководството на Бюро по труда – Стара Загора проведе информационна среща със служители на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ , които предстои да бъдат съкратени.  Припомняме, че през месец май 160 работници ще бъдат освободени от работните си места..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

Два млади царски орела бяха освободени от екипа на Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани"

Два млади царски орела бяха освободени от екипа на Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани".  Птиците са едногодишни. Те бяха спасени миналата година и преминаха курс на рехабилитация и възстановяване във волиерите ни, съобщават от..

публикувано на 24.04.24 в 13:35

Военният духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада ще изнесе концерт в Хасково

По повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, Военният духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада ще изнесе концерт в Хасково.   Утре, 25 април 2024г., от 18 часа на пл. „Свобода“ военнослужещите от..

публикувано на 24.04.24 в 13:04